| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Auti Raspravljate o temi kako uštedjeti gorivo u Automobilizam i Motori forumu; Osam osnovnih pravila kako uštedjeti gorivo 1. Napumpajte gume na maksimalni propisani pritisak. Time se smanjuje otpor kotrljanja koji ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Administrator | kako uštedjeti gorivo Osam osnovnih pravila kako uštedjeti gorivo 1. Napumpajte gume na maksimalni propisani pritisak. Time se smanjuje otpor kotrljanja koji uvelike utječe na potrošnju goriva 2. Mijenjajte redovito filter zraka. Začepljen filter otežava rad motora te automatski povećava potrošnju goriva 3. Predviđajte situacije na cesti kako biste minimalizirali upotrebu kočnice. Nakon svakog kočenja potrebno je ponovno ubrzati na prijašnju brzinu, a automobil je upravo tada pod najvećim opterećenjem i troši najviše goriva 4. Poštujte ograničenja brzine: što je brzina veća, povećava se otpor zraka koji je ključan faktor za potrošnju 5. Ugasite automobil svaki put kada se zaustavljate dulje od jedne minute. Dok automobil stoji, motor troši jednako koliko i pri konstantnoj brzini na otvorenoj cesti 6. Redovito kontrolirajte prosječnu potrošnju na putnom računalu. Ako imate prikaz trenutačne potrošnje, vozite u režimu koji zahtijeva najmanje goriva 7. Koristite tempomat. Njegovom upotrebom možete uštedjeti do 14 posto goriva 8. Smanjite ili kompletno ugasite klima-uređaj. Ako radi maksimalno, on može povećati potrošnju za čak 25 posto |
| | |
| | #3 (permalink) |
| The Eye | Re: kako uštedjeti gorivo meni na aurisu ima optimalno mjenjanje za najmanju potrosnju, al u pravilu ne ici priko 4k rpm i ok je potrosnja, kad san mora skinut auto s autoputa i doc do benzinske uspija san spustit potrosnju na 3.25l/100km (125KS ima auto) najbolje sto san ga ugasija 2km isprid benzinske da ne povlaci zrak bezveze i onda nalija pa lagano doma ![]()
__________________ To those who understand, I extend my hand To the doubtful I demand, take me as I am Not under your command, I know where I stand I won't change to fit your plan, Take me as I am |
| | |
| | #5 (permalink) |
| The Eye | Re: kako uštedjeti gorivo e da to za klimu su dokazali da nije istina, jer se mora voziti s otvorenim prozorima, a onda otpor zraka je manje vise jednako podize potrosnju kao da klima radi, u nekim autima cak i vise...
__________________ To those who understand, I extend my hand To the doubtful I demand, take me as I am Not under your command, I know where I stand I won't change to fit your plan, Take me as I am |
| | |
| | #6 (permalink) |
| Regularni forumas | Re: kako uštedjeti gorivo Izbaciti sve nepotrebne stvari iz prtljaznika, skinuti krovne nosace i ako je moguce voziti uvijek na oko pola rezervara kako bi se dodatno smanjila nepotrebna tezina. E da, i ne navijati cajke jer to trosi previse struje=goriva ![]()
__________________ Be the change you want to see! Gandhi |
| | |
| | #7 (permalink) | |
| charolastra | Re: kako uštedjeti gorivo Citat:
__________________ Non quia difficilia sunt non audemus, sed quia non audemus difficilia sunt Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum | |
| | |
| | #9 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 27-02-08
Poruka: 974
![]() | Re: kako uštedjeti gorivo kodmene su je zvali cinco brzina ![]() u prjevodu ler iako nije ni to zdravo jer ako u leru uletiš u neki zavoj praktično imaš karić oko 1500kg bez kontrole,a nemaš ni mogučnost kočenja motorom,iako na nekoj ravnici kad je tanko u rezervaru može i malo lera...A ovo za gašenje auta,dokazano je da se to ne isplati za kraća stajanja ćak i od 5 min jer u trenutku verglanja auto potroši najviše benzina,još ako imate neku 2,0 ili više to je svakako neisplativo na kraćim stajanjima tipa neke manje kolone ili semafori |
| | |
| | #10 (permalink) | |
| Regularni forumas | Re: kako uštedjeti gorivo Citat:
Vozeci na taj nacin uspijem ustediti 0.5L po gradu i cak 1L izvan grada. (u usporedbi sa podacima koje je tvornica izdala). Naravno, ima tu i drugih finesa. Recimo kad vozim konstantno m brzinom ,van grada, gledam da sam u sto visoj brzini kako bi mi okretaji bili sto nizi, dok kad ubrzavam ili vozim po jacoj uzbrdici okretaji su mi na najvecem okretnom momentu jer tada je recimo optimalan omjer izmedju potrosnje i brzine
__________________ Be the change you want to see! Gandhi | |
| | |
![]() |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 03:23.

najbolje sto san ga ugasija 2km isprid benzinske da ne povlaci zrak bezveze
i onda nalija pa lagano doma