Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 22

Prvi hrvatski automobil

Raspravljate o temi Prvi hrvatski automobil u Auti forumu, dio Automobilizam i Motori foruma; Predstavljam Vam viziju prvog hrvatskog elektrovozila...pa me zanima vaše mišljenje o njemu... ne znam puno podataka o njemu osim da ...

Uvaženi forumas Avatar od korisnika _tea_
    Datum registracije
    19-04-08
    Starost
    35
    Poruka
    607
    Liked
    0 times

Prvi hrvatski automobil

Predstavljam Vam viziju prvog hrvatskog elektrovozila...pa me zanima vaše mišljenje o njemu...

ne znam puno podataka o njemu osim da mi je prekrasan...kada se napuni može doći od Zagreba do Splita i nazad...

Dodane Slike Dodane Slike
    Neko to od gore vidi sve...

irm
    irm je offline
    V.I.P. Član Avatar od korisnika irm
    Datum registracije
    16-01-08
    Starost
    32
    Poruka
    12,113
    Liked
    263 times

Re: prvi hrvatski auto

meni to izgleda ko neki ps...... daj neke podatke...
    "Praviš se finjaka, a više si jaja stukla od dupe nego od tavu..."

Datum registracije
    19-04-08
    Starost
    35
    Poruka
    607
    Liked
    0 times

malo sam jutros pričala s profesorima koji su sudjelovali u dizajnu i studentima...na unutrašnjosti se još radi koliko sam shvatila na sigurnosti prvenstveno...

nadaju se da će biti spreman za Ženevu...

ali tehničke detalje ne kužim šta ćeš žensko....

meni je najbitnije da mi je lijep...

prof. Foruma Avatar od korisnika kopp
    Datum registracije
    17-10-09
    Starost
    33
    Poruka
    1,092
    Liked
    145 times

Na ovo sam naletio...

Izvor - Dok-Ing XD - prvi hrvatski električni automobil za 10.000 eura*-*Automanija.com

Ne samo prvi električni, nego općenito prvi hrvatski automobil uopće. Zvat će se jedonstavno XD, bit će ekološki osviješten, ali i vrlo je zdrav za vaš kućni budžet, jer će prema najavama koštati samo 10.000 eura.

Zagrebačka tvrtka Dok-Ing, poznata u svijetu po izradi vrhunskih strojeva za razminiranje, prihvatila se ambicioznog projekta izrade prvog hrvatskog automobila. Na ideju o izradi električnog vozila došao je Dok-Ingov vlasnik i glavni inženjer Vjekoslav Majetić koji tvrdi da će prototip pokretati litij-željezo-fosfatnom baterijom koja bi trebala izdržati 250 kilometara do slijedećeg punjenja. Procjenjuje se kako bi mogao postići brzinu i do 120 km/h. Prva probna vožnja očekuje se već sljedeće godine.

Prototip XD je dvosjed i dugačak je 260 centimetara. Kako saznajemo, na njegovoj će izradi sudjelovati i druge hrvatske tvrtke, kao što je Tema iz Pule koja razvija elektromotore od 45 kW i 600 Nm i koji bi se ugrađivali u prednje kotače. Za šasiju automobila zadužena je tvrtka Eko-Međimurje, dok bi jedini ne-hrvatski dio bio baterije.

Loša vijest je da bi za izgradnju pogona za proizvodnju automobila trebalo uložiti stotine milijuna eura, tako da u Dok-Ingu očekuju u ulagače voljne sufinancirati projekt.

Isto tako, saznajemo kako bi njegova cijena trebala biti oko 10.000 eura, ovisno o opremi. Navodno bi i država subvencionirala proizvodnju ekološkog vozila. Kritični kao i uvijek, ne možemo biti slijepi i gluhi i ne spomenuti kako bi ta ista država već sada mogla "odriješiti kesu" i povratom poreza ili na neki drugi način sufinancirati vozače koji su već godinama ekološki osviješteni, kao u mnogim razvijenim zapadnim zemljama. Naravno, to se odnosi na vlasnike autoplin uređaja. Odgovor za našu blistavu budućnost znate i sami...

Izvor - Prvi hr-elektroauto sisaÄŤki je dizajn · poduzetnistvo.org

Posebnu ulogu u prepoznatljivosti automobila imat će dizajn, za što su zaslužni 40-godišnji dizajner iz Siska Igor Jurić i njegova tvrtka Mea Kupa.

Taj sisački kreativac sudjelovao je u dizajnerskom radu na nizu automobilskih modela, poput “porschea cayenea”, “opela zafire”, “opela astre” i “corse” te “mercedesa” ML klase. Prije pet godina vratio se iz Njemačke u rodni grad i otvorio tvrtku.

Stranica proizvođača (na engleskom) - Dok-ing - Electric car XD
    Zadnji Uredio kopp : 22-01-10 u 11:22

Papa Štrumf Avatar od korisnika anthlon
    Datum registracije
    27-02-07
    Starost
    47
    Poruka
    8,942
    Liked
    345 times

Mislim da već ima nešto na forumu o ovome u temi elektromobili, pogledati ću kasnije, a do tada:

linkić

Zagrebačka tvrtka Dok-Ing, poznata u svijetu po izradi vrhunskih strojeva za razminiranje, prihvatila se ambicioznog projekta izrade prvog hrvatskog automobila. Na ideju o izradi električnog vozila došao je Dok-Ingov vlasnik i glavni inženjer Vjekoslav Majetić koji tvrdi da će prototip pokretati litij-željezo-fosfatnom baterijom koja bi trebala izdržati 250 kilometara do slijedećeg punjenja. Procjenjuje se kako bi mogao postići brzinu i do 120 km/h. Prva probna vožnja očekuje se već sljedeće godine.
    eo ga, tema s foruma:

Elektromobili
    Zadnji Uredio anthlon : 22-01-10 u 11:24

Datum registracije
    19-04-08
    Starost
    35
    Poruka
    607
    Liked
    0 times

pročitala sam za bateriju koja bi trebala izdržati 250 kilometara...

ne bila lijena i nazvala dotičnog profesora koji mi je potvrdio da to nije istina i da će moći doći s jednim punjenjem od Zagreba do Splita i nazad.

preostaje nam sačekati da vidimo kako će to sve skupa funkcionirati...ali ideja mi se iznimno sviđa i držim im palčeve

Regularni forumas Avatar od korisnika K1NG
    Datum registracije
    18-01-10
    Starost
    20
    Poruka
    91
    Liked
    0 times

Mislim da još nije vrijeme pravih elektro auta....

Neznam, nekako mi nije baš fora dat +10k eura za nešto što vozi od zg do st a onda na specijalno punjenje mora....

za 10k možeš uzet neki normalni auto koji praktički niš benzina ne troši, pouzdaniji je i brži, sigurniji.....

Ali, to je samo moje mišljenje...

Ako bi baš već morao, uzeo bi hibrid.... to je prava stvar
    ...ali, postoje u nama neke neprevodive dubine,
    postoje u nama neke stvari neprevodive u reči, ne znam...

Akademik Foruma Avatar od korisnika industrial
    Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Citat Pravi autor: K1NG Pogledaj Poruke
    Mislim da još nije vrijeme pravih elektro auta....

Neznam, nekako mi nije baš fora dat +10k eura za nešto što vozi od zg do st a onda na specijalno punjenje mora....

za 10k možeš uzet neki normalni auto koji praktički niš benzina ne troši, pouzdaniji je i brži, sigurniji.....

Ali, to je samo moje mišljenje...

Ako bi baš već morao, uzeo bi hibrid.... to je prava stvar
    Specijalno punjenje je da ga uštekaš u struju, ebate specijale.

Daj mi nađi neki auto koji praktički niš ne troši.

Hibridi su tek sranje, hrpa elektronike koja nije dorađena do stupnja normalne upotrebe.

Ovo je idealan auto za ekipu koja zna skinut drot sa stupa ili složiti vod prije sata.
    Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.

Frozen sunflower Avatar od korisnika tendre poison
    Datum registracije
    18-06-08
    Starost
    4
    Poruka
    6,595
    Liked
    654 times

Jedno žensko mišljenje- meni se sviđa kako izgleda , a tehnikalije...khmm...khmmm...nemam pojma o njima . Jedino mi se čini da bih se u njemu mogla prevrnuti lako, i nije mi baš praktičan, jer ja volim veće, da ima puno prostora. Ali kao mali gradski auto je ok, kao drugi auto.

Uglavnom, svaka pohvala na tome što se razmišlja o ekološki prihvatljivijem vozilu i kod nas.

Akademik Foruma Avatar od korisnika industrial
    Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Citat Pravi autor: tendre poison Pogledaj Poruke
    Jedino mi se čini da bih se u njemu mogla prevrnuti lako
    Po toj logici Smart bi se već izokretao milijun puta. Čist ok za sim tam vožnju. Ipak preferiram aute koji imaju zadnji sic i proizvode zvukove ispod haube.
    Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.

Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku