Stranica 3 od 3 PrvoPrvo 123
Pokazujem rezultate 21 do 23 od 23

Gilles villeneuve - najbrži,najluđi i najspektakularniji f-1 vozač svih vremena!!!

Raspravljate o temi Gilles villeneuve - najbrži,najluđi i najspektakularniji f-1 vozač svih vremena!!! u Auto Moto Sport forumu, dio Sport foruma; Pravi autor: Ripe Kao što rekoh... najboljima nikad nije bio problem pretjecati u Monte Carlu ili na bilo kojoj drugoj ...

Banned
    Datum registracije
    21-12-08
    Poruka
    583
    Liked
    0 times

Re: Gilles villeneuve - najbrži,najluđi i najspektakularniji f-1 vozač svih vremena!!

Citat Pravi autor: Ripe Pogledaj Poruke
    Kao što rekoh... najboljima nikad nije bio problem pretjecati u Monte Carlu ili na bilo kojoj drugoj stazi...
    Da, kako je oprao Arnouxa i na kojem mjestu, pa to nema nigdje. Nitko, al baš nitko ne bi imo hrabrosti to napravit osim Žila.

Banned
    Datum registracije
    21-12-08
    Poruka
    583
    Liked
    0 times

Re: Gilles villeneuve - najbrži,najluđi i najspektakularniji f-1 vozač svih vremena!!

ANEGDOTE: Sempre Gilles

Tjedan dana nakon Gillesove smrti, gradsko vijeće Montreala je službeno preimenovalo stazu Ile Notre-Dame u Le Circuit Gilles Villeneuve. U Berthiervilleu je otvoren muzej Gillesa Villeneuvea, a izgrađen je park Gilles Villeneuve i Gillesova statua u prirodnoj veličini odjevenog u trkaće odijelo. Ispod piše "Gilles Villeneuve 1950-1982 Merci, Gilles"

Spomenik Gillesu Villeneuveu je izgrađen i na stazi Zolder u Belgiji. U Fioranu je ulica koja vodi do test staze službeno nazvana Via Gilles Villeneuve a još jedan spomenik izgrađen je pokraj ulaza na stazu. To mjesto je uvijek ukrašeno svježim cvijećem od strane obožavatelja koji se dolaze slikati, a prije stoje skrušeno u počasnoj tišini.
    Godinama poslije su se na stazi San Marino pojavljivali transparenti "Gilles vivo", a kanadska zastava je bila obojena na trećoj startnoj poziciji odakle je Gilles startao svoju posljednju utrku.
    Grafiti kao što su "Gilles zauvijek" su ispisivani na ulicama i zidovima oko Fiorana i Maranella. Činilo se da njegova legenda raste.

Najveći podsjetnik na Gillesa je stigao 1996. godine kada je Jacques njegov sin, potpisao za Williamsovu F1 momcad. Jacques je 1997. uspio ono što njegovom ocu nikada nije pošlo za rukom - osvojio je naslov svjetskog prvaka. Ipak, legendu svog oca nije nadmašio. Iste godine je izdana i poštanska marka s likom Gillesa Villeneuvea.
    2004. godine je Jacques još jednom oživio legendu svoga oca. Na festivalu u Goodwodu je s kacigom svoga oca provozao bolid u kojem je sam Gilles sjedio i tako odao počast ovoj nezaboravljenoj legendi. Jacques je pri tom izjavio: "Bilo je veličanstveno i posebno, iako je bilo kratko. Nikada nisam mislio da ću ovo učiniti. To je nešto što učiniš jednom u životu i ostane ti zauvijek. Ova vožnja je bila kao "hvala i zbogom" mome ocu."
    Iste godine je objavljeno da će se 2006. poceti snimati film o životu Gillesa Villeneuvea, prema knjizi Geralnda Donaldsona - The life of legendary racing driver. 2006. godine će izaći i pjesma koju je davno napisala Melanie Villeneuve u čast svome ocu. Neće to biti prva pjesma posvećena Gillesu - Claudio Lolli je već davno objavio pjesmu o malom kanađaninu.

Godinu dana poslije, kada je Jacques testirao za Sauber na stazi u Fioranu, vjerni navijači njegovog oca došli su se slikati s njime. Bio je to za njih veoma emotivan događaj - vidjeti još jednog Villeneuvea na stazi u Fioranu, nakon 22 godine bilo je nešto posebno. Slikali su se ispred crveno obojenog aviona koji je nosio broj 27 - aviona kojeg je Gilles pobjedio u utrci u Istrani 1981. godine.
    I da, stvarno, Gilles još nije zaboravljen, nije zaboravljen ni 24 godine nakon velike nesreće u Zolderu. Čuda koja je on izvodio na stazi nisu ponovljena. Njegove utrke su još uvijek u sjećanjima očevidaca i danas se na snimkama gledaju sa nevjericom i divljenjem. Gillesova legenda stvarno raste, a tome svjedoči i imenovanje jednog trga u Imoli trgom Gillesa Villeneuvea - 24 godine nakon njegove smrti.

ANEGDOTE: Gilles i helikopteri

Gilles Villeneuve je kupio helikopter i jednog dana je provozao Jody Schecktera od Monaca do Fiorana... Jody nikako nije volio helikopter a zasigurno ga je mrzio kad je znao da Villeneuve upravlja njime, jer znao je kako Gilles vozi auto i mogao je pretpostavljat da nije baš "normalan" ni za upravljačem helikoptera!
    I kad su stigli blizu Italije u helikopteru je počela svijetliti crvena lampica... Kad bi Jody pitao Gillesa što je to, što to znači, Gilles bi mu rekao "Ma ne brini, ništa važno".
    Kad su sretno sletjeli u Italiju, Gilles je otišao obaviti nešto a Jody je za to vrijeme u priručniku za helikopter pronašao da uključena crvena lampica označava pregrijavanje baterije, te da može eksplodirati i da se ima 30 sekundi za slijetanje! Sve je to u panici priopčio Villeneuveu, ali on mu je opet odgovorio da ne briine te da će sve bit u redu.
    Ali kad su se nalazili nasred mora, na putu nazad u Monaco, lampica se opet počela paliti! Jody je poludio od straha i vikao na Gillesa: "Poremećeni stvore eksplodirat će baterija, sve ćes nas pobiti!" Ali to nije bilo nista, Jody je najveće šokove proživljavao kada bi Villeneuve odjednom ugasio motor helikoptera, elisa bi usporavala vrtnju, helikopter bi počeo padati i onda bi Gilles opet upalio motor - naime tako je hladio bateriju!
    Jody je jedva dočekao slijetanje u Monaco i na izlasku je rekao Gillesu: "Jebi se Villeneuve, nikad se više neću vratit u tu vražju stvar!" I nije se vratio...

ANEGDOTE: Gilles i Jody

Gilles Villeneuve i Jody Scheckter nisu bili samo momčadski kolege nego i odlični prijatelji. Jody je često hvalio Gillesa ali nekad je bio i dosta kritičan prema njemu. "Gilles je želio pobjediti u krugu, nije želio pobjediti u utrci, nije želio pobjediti u prvenstvu. Bio je vrlo inteligentan ali je, po mom mišljenju, želio krive stvari u utrkama. Jedna od stvari koja mi je davala nadu da imam šanse protiv njega su bile gluposti koje je činio. Ali Gilles je tako jako želio postaviti brza vremena pa bi nerijetko u utrci, kada bi osjetio da mu gume polako popuštaju, otišao u boks na promjenu i zatim odvezao najbrži krug utrke." rekao je Jody.
    "Gilles je volio taj imidž luđaka i radio je na tome. Običavao sam se s njime voziti u Fiorano, i obično je čitavim putem bio smiren. Ali, kad bi došli na 10-ak kilometara od Maranela, pretvorio bi se u luđaka, šlajfajući, kližući uokolo i tako. Kad bi stigao do parkirališta pokraj tvornice izveo bi okret od 360° i mehaničari bi mu oduševljeno pljeskali. Ja sam samo opušteno sjedio, jer mi je to davalo osjećaj da ako ovako vozi po cesti onda mora raditi greške na stazi i tako ću ga moći pobijediti."
    "Ali nisam mu dozvoljavao da se tako glupira na autocesti jer pri tim brzinama opasnost je velika kao i u utrkama." Nakon nekoliko puta Jody je inzistirao da on vozi a Gillesu bi tada bilo vrlo dosadno. Da bi razbio dosadu izvodio je gluposti kao npr. dok bi čitao novine za vrijeme vožnje stavio bi ih Jodiu u lice, zaklanjajući mu pogled na cestu, i govorio "Vidi Jody, vidi što pišu o tebi. Ti si poznat!"
    U tim člancima su se često mogle naći laži o odnosu dvojice momčadskih kolega. "Imali smo vrlo otvoren odnos i to je nerviralo neke novinare jer su znali izmišljati priče. Ponekad bi došli meni i rekli da je Gilles rekao ovo, da je rekao ono, da govori kako je mnogo brži i tako... Ali ja sam znao da je on pošten i on je znao da sam ja pošten. Tako da smo mi izrugivali novinare znajući što pokušavaju."

ANEGDOTE: Pismo Gillesu

U Ferrariu jos (1989.) dobivaju pisma adresirana na Gillesa Villeneuvea, puna tuge i žaljenja, a prima ih Brenda Vernor. Svjetske novine su objavile neka pisma pristigla od tisuća shrvanih obožavatelja. Šest mjeseci nakon Gillesove smrti, 21-godišnja žena je napisala:
    "Još uvijek ne mogu vjerovati da te više nema... Svojoj kćeri ću sa ponosom pričati o tebi. Moći ću joj reći da sam uživala u tebi i da sam plakala zbog tebe. Imam osjećaj beskonačne praznine za koju mi se čini da je ništa neće moći ispuniti osim mojih suza. Nadam se da si gore pronašao stazu... Kreni Gilles, uvijek ćeš biti prvi. Kad pogledam prema zvjezdanom nebu, vidim tebe u najljepšoj zvijezdi. Najsjajnijoj. Sigurna sam da ti sada gore misliš na nas, na mene, koja sam umrla u svom srcu zajedno s tobom. Jednog dana ću ti donjeti ružu jer si bio moj prvi uništeni san..."

ANEGDOTE: Svijet poslije tragedije...

Taj dan, 08.05.1982. se zauvijek urezao u sjećanja miljuna ljudi širom svijeta. Za mnoge novinare Zolder je bio užasno iskustvo. Mnogi od njih su kroz suze slali izvještaje u svijet.

Nigel Roebuck je rekao: "Sjećam se da sam plakao, iako nismo plakali kad bi poginuo neki od vozača. Ali Gilles mi je bio vrlo važan kao prijatelj i nikada više nisam isto osjećao prema trkama. Zamalo sam odustao od svega."
    "To je bilo ružno vrijeme u Formuli 1, puno svađa FISA-e i FOCA-e, podjele u paddocku... Gilles je bio razlog zbog kojeg sam išao na utrke Formule 1."
    "Bio sam shrvan. Ali najgore je bilo što se to dogodilo zbog onoga u Imoli. Gilles je vjerovao Didieru kao prijatelju. Što se dogodilo u Imoli je bilo kao nož u srce Gillesu." - rekao je Peter Windsor.

Rob Walker: "Uvjeren sam da ga je situacija s Pironijem ubila. Sigurno je to bilo u njegovim mislima čitavo vrijeme."

John Blundsen mu se pridružio u razmišljanju i rekao: "Imam osjećaj da je Villeneuve tog dana vozio s previše emocija. Mislim da je oprez bacio u vjetar."
    Nekoliko dana nakon nezgode, Nikki Lauda je kritzirao Jochena Massa zbog toga što nije ostavio više mjesta Gillesu ali je nakon toga i dodao: "Moram reći da je Villeneuve vjerojatno jedini vozač koji bi izabrao rizičnu opciju pretjecanja sporijeg auta vozeći punim gasom i to van idealne linije. Vjerojatnost nesporazuma je bila prevelika."
    FISA je objavila rezultate svog istraživanja i zaključila da je nesreća bila uzrokovana isključivo greškom Villeneuvea, te je Jochen Mass oslobođen bilo kakve krivnje.
    Slijedećeg dana Rosberg je vozio sam pokraj staze Zolder. "To je bilo napraznije mjesto na svijetu. Mrtvo. Samo parkiran Gillesov helikopter. Tada me je strefilo. Vrlo snažno."
    Tri tjedna nakon Gillesove smrti, Pironijeva karijera u Formuli 1 je bila završena u strašnom sudaru na treningu u Hockenheimu. Udario je u Renaulta Alaina prosta i odletio u zrak. Nesreća je užasno podsjećala na Gillesovu. No, Didier je preživio ali s teškim ozljedama nogu. Podvrgnut je čak 31 operaciji.
    Enzo Ferrari mu je obećao mjesto u momčadi kad se potpuno oporavi. U Pironiju je tinjala nada da će se vratiti utrkivanju, ali nije mu bilo suđeno. Život je izgubio u sudaru trkaćih brodova u ljeto 1987.
    Didieru Pironiu je bilo uistinu žao zbog Imole. Njegov dom je bio ispunjen slikama njega i Gillesa, a njegova žena je dala sinovima blizancima imena Didier i Gilles.

CITATI: Rekli su o Gillesu

Chris Amon
    Rene Arnoux
    Juan Manuel Fangio
    Enzo Ferrari
    Chris Amon - "Ima nevjerojatan prirodan talent i veliku želju. Još uvijek puno izljeće ali ubrzo će naći svoje granice. Ima fantastičnu kontrolu nad svojim autom i smatram da je strahovito hrabar vozač."
    Rene Arnoux - "Bilo je užasno kad je Gilles preminuo. Plakao sam taj dan i slijedeći dan, također, iako sam morao voziti... i sijećam se osjećaja da smo od sada svi bili jednaki. Gilles je otišao. Svi smo znali da je imao talent koji mi nismo mogli dosegnuti."
    Rene Arnoux (o epskoj bitci sa Villeneuveom u Dijonu 1979.) - "Znao sam da me pobjedio najbolji vozač na svijetu."
    Eddie Cheever - "Svi se slažu da je Gilles bio vozač koji je riskirao najviše."
    Juan Manuel Fangio - "On će zauvijek ostati član obiteljni uistinu velikih vozača u povijesti automobilističkih utrka."
    Enzo Ferrari - "Villeneuve nije vozio da završi, nije vozio za bodove. Vozio je da pobjedi. Iako je bio malog rasta bio je velik!"
    Enzo Ferrari - "Moja prošlost je označena tugom za ocem, majkom, bratom, sestrom, ženom... moj život je pun tužnih sijećanja. Osvrnem se i vidim svoje voljene i među njima vidim lice ovog velikog čovjeka - Gillesa Villeneuvea"
    Enzo Ferrari - Neki kažu da je Gilles lud. Ali ja kažem "Dajmo mu šansu!"
    Mauro Forghieri
    James Hunt
    Alan Jones
    Jacques Laffite
    Mauro Forghieri - "Gilles je gladniji pobjede nego iti jedan drugi vozač"
    Kris Harrison - "Gilles uvijek zna što želi. I uvijek čini što treba da bi to i dobio."
    James Hunt - "Bio sam impresioniran njegovim očitim talentom i odnosom s utrkama na tako profesionalan način: ili imaš sposobnost da voziš Formulu 1 ili ne."
    Alan Jones - "To je tipičan Gilles. Nikad se ne predaje!"
    Jacques Laffite - "Znam da ljudi ne mogu raditi čuda. Nitko ne upravlja magičnim moćima, ali Gilles vas je tjerao da se zapitate. Bio je tako brz."
    Niki Lauda
    Gaston Parent
    Ronnie Peterson
    Nelson Piquet
    Niki Lauda - "Gilles je bio savršen vozač... Imao je najveći talent od svih nas. U koje god auto da ste ga stavili bio bi brz."
    Niki Lauda - "Uvijek ću voljeti Gillesa. Volio sam sve njegove osobine, iako mi nije bio drag rizik koji je preuzimao. Bio je najluđi čovjek kojeg sam upoznao u Formuli 1."
    Franco Lini - "Potpuno se predaje onome u što vjeruje; svojim utrkama, svojoj obitelji i svojim prijateljima."
    Roberto Nosetto - "Gilles mi je dao lekciju iz života - naučio me da nikad ne odustajem"
    Gaston Parent, Gillesov manager - "Promatrao sam ga, primjetio sam da je veoma pametan momak. I kad priča o trkama, vidim da drhti."
    Ronnie Peterson - "Čovjek je javna opasnost!"
    Nelson Piquet - "Malo je čudan ali zasigurno fenomen."
    Clay Regazzoni
    Carlos Reutemann
    Keke Rosberg
    Jean Sage
    Clay Regazzoni - "Pokušao je nemoguće pretjecanje, mislim da je to pitanje neiskustva; jer ponavljam, teoretski je nemoguće pretjecati u tom zavoju!"
    Carlos Reutemann - "Odmah sam shvatio da bi mogao imati veliku karijeru. Jedna godina u Formuli 1 mu je bila dovoljna da postane jedan od najbržih vozača na svijetu."
    Keke Rosberg - "Nema sumnje, Gilles je bio nevjerojatno hrabar. Bio je najveće "đubre" s kojim ste se mogli utrkivat, ali bio je i poptuno pošten. Velik vozač."
    Jean Sage, manager Renaulta - "Gilles je bio fantastičan. Svatko od nas, svaki tim je želio imati Gillesa. Umijeće koje je imao, sposobnost... Mogao je učiniti baš sve što je želio učiniti sa svojim autom. Većina ga je smatrala najboljim vozačem Formule 1 našeg vremena."
    Jody Scheckter
    Jackie Stewart
    Joann Villeneuve
    Jacques Villeneuve
    Jody Scheckter - "Kada bi se mogao vratiti i poživjeti svoj život još jednom, mislim da bi radio potpuno iste stvari sa jednakom strasti."
    Jackie Stewart - "Mislim da je Villeneuve vrlo, vrlo dobar. Još radi neke greške - neke zavoje uzima preširoko, vozi preko pasica, Ali mislim da je fantastičan i vjerujem da će uskoro postajati sve bolji i bolji."
    Joann Villeneuve- Gillesova zena - "Došao je i rekao mi: Prodao sam našu kuću da bi kupio auto. Mislila sam da je poludio."
    Jacques Villeneuve - "Većina ljudi vjeruje da je moj otac bio lud, i sretan sam zbog toga."
    Ray Wardell - "Gilles je svjetan svojih granica. Ove granice su drugačije nego kod običnih vozača i može ih doseći mnogo češće."
    John Watson (1981) - "On je prvak, nema dvojbe. Pokazao je to toliko puta, po mom mišljenju zaslužuje naslov svjetskog prvaka."

CITATI: Rekli su o Gillesu

Chris Amon
    Rene Arnoux
    Juan Manuel Fangio
    Enzo Ferrari
    Chris Amon - "Ima nevjerojatan prirodan talent i veliku želju. Još uvijek puno izljeće ali ubrzo će naći svoje granice. Ima fantastičnu kontrolu nad svojim autom i smatram da je strahovito hrabar vozač."
    Rene Arnoux - "Bilo je užasno kad je Gilles preminuo. Plakao sam taj dan i slijedeći dan, također, iako sam morao voziti... i sijećam se osjećaja da smo od sada svi bili jednaki. Gilles je otišao. Svi smo znali da je imao talent koji mi nismo mogli dosegnuti."
    Rene Arnoux (o epskoj bitci sa Villeneuveom u Dijonu 1979.) - "Znao sam da me pobjedio najbolji vozač na svijetu."
    Eddie Cheever - "Svi se slažu da je Gilles bio vozač koji je riskirao najviše."
    Juan Manuel Fangio - "On će zauvijek ostati član obiteljni uistinu velikih vozača u povijesti automobilističkih utrka."
    Enzo Ferrari - "Villeneuve nije vozio da završi, nije vozio za bodove. Vozio je da pobjedi. Iako je bio malog rasta bio je velik!"
    Enzo Ferrari - "Moja prošlost je označena tugom za ocem, majkom, bratom, sestrom, ženom... moj život je pun tužnih sijećanja. Osvrnem se i vidim svoje voljene i među njima vidim lice ovog velikog čovjeka - Gillesa Villeneuvea"
    Enzo Ferrari - Neki kažu da je Gilles lud. Ali ja kažem "Dajmo mu šansu!"
    Mauro Forghieri
    James Hunt
    Alan Jones
    Jacques Laffite
    Mauro Forghieri - "Gilles je gladniji pobjede nego iti jedan drugi vozač"
    Kris Harrison - "Gilles uvijek zna što želi. I uvijek čini što treba da bi to i dobio."
    James Hunt - "Bio sam impresioniran njegovim očitim talentom i odnosom s utrkama na tako profesionalan način: ili imaš sposobnost da voziš Formulu 1 ili ne."
    Alan Jones - "To je tipičan Gilles. Nikad se ne predaje!"
    Jacques Laffite - "Znam da ljudi ne mogu raditi čuda. Nitko ne upravlja magičnim moćima, ali Gilles vas je tjerao da se zapitate. Bio je tako brz."
    Niki Lauda
    Gaston Parent
    Ronnie Peterson
    Nelson Piquet
    Niki Lauda - "Gilles je bio savršen vozač... Imao je najveći talent od svih nas. U koje god auto da ste ga stavili bio bi brz."
    Niki Lauda - "Uvijek ću voljeti Gillesa. Volio sam sve njegove osobine, iako mi nije bio drag rizik koji je preuzimao. Bio je najluđi čovjek kojeg sam upoznao u Formuli 1."
    Franco Lini - "Potpuno se predaje onome u što vjeruje; svojim utrkama, svojoj obitelji i svojim prijateljima."
    Roberto Nosetto - "Gilles mi je dao lekciju iz života - naučio me da nikad ne odustajem"
    Gaston Parent, Gillesov manager - "Promatrao sam ga, primjetio sam da je veoma pametan momak. I kad priča o trkama, vidim da drhti."
    Ronnie Peterson - "Čovjek je javna opasnost!"
    Nelson Piquet - "Malo je čudan ali zasigurno fenomen."
    Clay Regazzoni
    Carlos Reutemann
    Keke Rosberg
    Jean Sage
    Clay Regazzoni - "Pokušao je nemoguće pretjecanje, mislim da je to pitanje neiskustva; jer ponavljam, teoretski je nemoguće pretjecati u tom zavoju!"
    Carlos Reutemann - "Odmah sam shvatio da bi mogao imati veliku karijeru. Jedna godina u Formuli 1 mu je bila dovoljna da postane jedan od najbržih vozača na svijetu."
    Keke Rosberg - "Nema sumnje, Gilles je bio nevjerojatno hrabar. Bio je najveće "đubre" s kojim ste se mogli utrkivat, ali bio je i poptuno pošten. Velik vozač."
    Jean Sage, manager Renaulta - "Gilles je bio fantastičan. Svatko od nas, svaki tim je želio imati Gillesa. Umijeće koje je imao, sposobnost... Mogao je učiniti baš sve što je želio učiniti sa svojim autom. Većina ga je smatrala najboljim vozačem Formule 1 našeg vremena."
    Jody Scheckter
    Jackie Stewart
    Joann Villeneuve
    Jacques Villeneuve
    Jody Scheckter - "Kada bi se mogao vratiti i poživjeti svoj život još jednom, mislim da bi radio potpuno iste stvari sa jednakom strasti."
    Jackie Stewart - "Mislim da je Villeneuve vrlo, vrlo dobar. Još radi neke greške - neke zavoje uzima preširoko, vozi preko pasica, Ali mislim da je fantastičan i vjerujem da će uskoro postajati sve bolji i bolji."
    Joann Villeneuve- Gillesova zena - "Došao je i rekao mi: Prodao sam našu kuću da bi kupio auto. Mislila sam da je poludio."
    Jacques Villeneuve - "Većina ljudi vjeruje da je moj otac bio lud, i sretan sam zbog toga."
    Ray Wardell - "Gilles je svjetan svojih granica. Ove granice su drugačije nego kod običnih vozača i može ih doseći mnogo češće."
    John Watson (1981) - "On je prvak, nema dvojbe. Pokazao je to toliko puta, po mom mišljenju zaslužuje naslov svjetskog prvaka."

Banned
    Datum registracije
    21-12-08
    Poruka
    583
    Liked
    0 times

Još malo o Gillesu Villeneuveu:

Gilles Villeneuve Gilles Villeneuve je rodjen u Quebecu 18. Januara 1950. Probio se kroz snowmobile utrke i Formulu Atlantic. U sustini on smatra da su dijelom za njegov uspjeh zasluzni njegovi snowmobile dani: "Svake zime isli bi na tri ili cetiri velika klizista - ja pricam o izlasku na led sa nekih 100 mph.. Oni bolidi su mnogo klizali, sto me naucilo mnogo toga o kontroli. I vidljivost je bila ocajna!!! Osim ako niste bili vodeci niste mogli vidjeti nista sem snijega koji je pstio okolo. Odlicno za reakcije, a i to me sprijecilo da brinem o trkama po kisi". 1976. on je dominirao u Formula Atlantic sampionatu sa Ecurie Canada timom koji je bio toliko inferioran da je bio primoran da ode u gledaliste na Mosport trci jer tim nije mogao priustiti da ga prijavi za trku. Ova impresivna izvedba protiv svih mogucih izgleda mu je pribavila veliku paznju i sjediste u McLarenu. Njegova prva F1 trka (takodjer i prvo pojavljivanje turbo Renault-a) bila je u Silverstone-u 1977. uz partnere Jamesa Hunta i Jochen Massa. Tokom sezone '77 Villeneuve je zaradio reputaciju i pokazao obecavajuci talent, Teddy Mayer, zbog djelomicnih zahtjeva Malboro sponzora, je odbio zadrzati Gilles-a u McLarenu, naocigled ostavljajuci mladog vozaca kratkih rukava za 1978. Ali,u avgustu 1977. Maranello je pozvao. Enzo Ferrari je rekao da, kada je sreo omalenog Knanadjanina, odmah ga je podsjetio na velikog Nuvolaria. Ferrarijev ocigledan interes za Villeneuva natjerao je Niki Laudu da mijenja tim u Kanadi, u oktobru, i Gilles je poceo svoju kratku ali zivopisnu Ferrari karijeru u ne bas dobrom stilu. Na Mosport trci izletio je sa staze zbog necijeg ulja. Na sljedecoj trci je opet izletio, ovaj put po cijenu zivota nekih gledalaca. Kasnije ce izjaviti: "Kada bi mi neko rekao da mogu imati tri zelje,moja prva bi bila da vozim trke, druga da ih vozim u Formuli 1, a moja treca da vozim za Ferrari". Prva od njegovih sest F1 pobjeda dosla je slijedece godine, dovoljno odgovarujuce u Kanadi. Sve govori da je osvojio sest Velikih Nagrada. 1979. je zavrsio drugi u sampionatu do njegovog kolege Jody Schecktera, velikana cija je reputacija danas neuporedivo manja od one koju ima Gilles. Kvalitet bolida koje je Gilles imao na raspolaganju je bio nejednak i vecina njegovih duela su bili protiv posljednjih od dotad dominirajucih Lotusa, zadnjih trzaja '79. Da nije ovih razloga on bi vjerovatno dobio jos nekoliko utrka. Moze se diskutovati da li je njegov metod ocuvanja masinerije bio kakav je mogao biti i da je to doprinjelo njegovom relativno malom broju pobjeda. Pristup Gilles Villeneuve-a "sve ili nista"je bio dobro poznat. Na primjer: u Watkins Glenn-u jedne godine, na kvalifikacijama prvog dana na kisom natopljenoj stazi, ostavio je sve ostale vozace da se cesu po glavi napravivsi krug jedanaest sekundi brze od ostalih. Autor ovih redova se sjeca prvih fotografija Villeneuve-a koje je vidio. U stvari, to su bile fotografije donjeg dijela njegovog Ferraria dok izlijece negdje sa neke staze. Gilles je ostavio svoj trag ne kao prvi vec kao drugi. Na Francuskom GP u Dijonu 1979, Renault i Jean Pierre Jabouille su proslavili prvu pobjedu za moderni turbo bolid. Rene Arnoux, vozeci dobro, gledao je da ostvari duplu pobjedu za Renault. Villeneuve je, medjutim, mislio definitivno "au contraire" u klizackom, udarackom, gumo-izgarajucem duelu sa Arnoux-om kojeg ce malo koji svjedok zaboraviti. Villeneuve-vo bezumno nastojanje da njegov sporiji Ferrari moze potuci Arnouxovog brzeg Renaulta bilo je nagradjeno i on je zavrsio tik ispred Francuza. Vjerovatno se moze reci da je ovo bila najambicioznija bitka za drugo mjesto u istoriji mototrka. Kao neki drugi veliki vozaci, ukljucujuci Clarka i Sennu, Villeneuve je bio zanimljiva mjesavina disparatnih tipova licnosti. Lauda je pisao o njemu: "On je bio najludji djavo na kojeg sam naisao u Formuli 1. Cinjenica da je, pored svega tog, bio osjecajan i dopadljiv karakter vise nego zapaljiv i problematican, cini ga tako jedinstvenim ljudskim bicem." Leteci, vozeci snowmobil ili bolid, bio je rizicar klasicnih proporcija. Ipak su njegove kolege vozaci govorili da je na stazi bio prilicno korektan i nije stavljao niciju sigurnost na kocku osim svoje licne. Ova kombinacija njegovih crta licnosti nacinila ga je izvanredno popularnim, ne samo kod njegovih navijaca vec i kod njegovih kolega pa i protivnika. On i danas ostaje miljenik navijaca u Kanadi, Italiji i ostatku F1 svijeta. Gilles-ova "bon ami" (dobra sreca) je nestala jednog znacajnog momenta koji je mozda kumovao njegovom tragicnom i preranom kraju. Na posljednjem krugu u Imoli 1982. Pironi se prikrao i provukao pored svog opustenog kolege, koji je usporio osjecajuci pobjedu u ruci, da bi mu ukrao pobjedu ispred nosa. Villeneuve je bio nekarakteristicno bijesan. Jos uvijek pogodjen i pokusavajuci da nesto dokaze dvije sedmice kasnije u Zolder-u, dok je bio na putu u boks tokom subotnjih kvalifikacija dosao je iza mnogo sporijeg Massa vozaca tima March. Gillesovi spori krugovi su bili kao mnogi brzi (leteci) krugovi drugih vozaca i Mass je skrenuo da bi mu oslobodio stazu, blokirajuci tako ulaz u boksove. Udes koji je rezultirao poslao je Ferrari u vazduh u komadima. Villeneuve-u je ukazana pomoc na licu mjesta, ali su njegove povrede bile smrtne. Umro je u bolnici iste veceri. Ako njegova smrt nije docekana sa velikim shokom ili iznenadjenjem (svi su znali njegov stil), to je bilo vise nego potisnuto ogromnom zaloscu koja je nastupila. Cak i Arnoux, njegov protivnik u Dijon epu, priznao je da je plakao dan kada je Gilles poginuo pa i dan poslije. Juna 1997. Canada je izdala postansku marku u cast njenog omiljenog trkackog sina. Villeneuve mladji mozda ima vise pobjeda od Villeneuve-a starijeg, ali ima jos dug put prije nego dosegne legendu njegovog oca.

Stranica 3 od 3 PrvoPrvo 123

Lajkaj nas na Facebooku