| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Baš Razno Raspravljate o temi Kolumbo je kriv za širenje sifilisa u Društvo forumu; Kolumbo je kriv za širenje sifilisa Kristofor Kolumbo odgovoran je za širenje sifilisa jer je iz Novog svijeta 1495. godine ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 28-03-07 Lokacija: Moto susreti Godina: 18
Poruka: 2,329
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Kolumbo je kriv za širenje sifilisa Kolumbo je kriv za širenje sifilisa ![]() Kristofor Kolumbo odgovoran je za širenje sifilisa jer je iz Novog svijeta 1495. godine donio bakteriju koja je mutirala u bakteriju nositeljicu te bolesti na Starom kontinentu. Ekipa koju vodi Kristin Harper sa sveučilišta u Atlanti, proučila je 26 vrsta zemljopisno raspršenih treponema (bakterije), koristeći se po prvi puta molekularnom genetikom u potrazi za podrijetlom sifilisa. Ta je ekipa konstatirala da su vrste treponema najbliže treponemu sifilisa (Treponemi pallidum) koji se po prvi puta pojavljuje u Europi 1495. upravo najstarije vrste pronađene u Južnoj Americi, uzročnik frambezije, treponeme pallidum. Frambezija, bolest koja još hara po najsiromašnijim dijlovima Afrike, Azije i Južne Amerike postojala je i tada u tropskim predjelima Starog svijeta, ali u genetski drukčijem obliku. Više od pola milijuna ljudi danas boluje od treponematoze, zaraznih bolesti čija su većina žrtava djeca i pogađa tropske i suptopske tople i vlažne predjele. Ta se bolest prenosi kožom i ustima. U objašnjenju mutacije s jednog na drugi treponem, znanstvenici drže da se podvrsta odgovorna za frambeziju iz vlažne klime prilagodila europskim umjerenoj klimi i mutirala u podvrstu koja je uzročnik sifilisa. "U genetskoj obitelji treponema pallidum, genetska konverzija je važan mehanizam evolucije", naglašavaju autori istraživanja. Biolog Georges Armelagos, suautor istraživanja, koje je objavljeno u američkom portalu Public Library of Science (PloS), naglašava da je sifilis jedan od prvih primjera globalizacije, koja predstavlja važin faktor širenja bolesti.
__________________ Pali gume a ne dušu ![]() I said speed, Give me what I need, Yeah |
| | |
| | #2 (permalink) |
| dr.sc. Foruma | Re: Kolumbo je kriv za širenje sifilisa Kolumbo nije kriv što je živ, nitko pa baš nitko nemože biti odgovoran za postupke drugih. Da je rekao mornarima da poskaču u more i plivaju kući oni to nebi uradili. Zato nemoj da mi jarana optužuješ doneo mi je kukuruz a bez kukuruza nema prove i palente. Skidam kapu istraživaču i legendi. Vaso je isto legenda pa i marko.
__________________ otišo sam iz Bosne, al` Bosna nije iz mene. |
| | |
![]() |
| Tagovi: kolumbo, sifilis |
« Na Ininoj crpki se prodaju satovi, čuture i tanjuri s likom Ante Pavelića
|
Inačica Google Earth-a »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 07:56.

Pali gume a ne dušu