| prisiljeno zelje s pireom Ovo je moj stari običavao zvati silovano zelje. Zgodno, samo nikad nisam razumio odakle mu to!
U tavi na zagrijanom ulju staklasto popržiti isjeckani luk, potom pridodati zelje izrezano na rezance, kratko ga pirjati pa dodati i pire od rajčice, te kratko pirjati sve zajedno. Doliti juhu i četvrtine narezanih rajčica. Začiniti solju, paprom, isjeckanim češnjakom i kimom i pirjati cca 15 minuta. Može i mrva šećera. Da li ćete pred kraj dodati tamniju zapršku ili ne, isključivo je vaša stvar. Ja ga u principu ne stavljam ako sam dobio dovoljnu gustoću!!! Služiti uz pire od krumpira (opisan kod variva od buče!) i za one koji stvarno nemogu bez mesa, faširance (vidi faširance kod variva od kelja). Čaša ili bijelog, ili crnog, a može i rose vina.
(700-800 g zelja, glavica luka, 2 žlice ulja, cca 2.5 dcl juhe, žlica pirea od rajčice, 2 režnja češnjaka, konzerva rajčica pelata, malo mljevenog kima, soli, svježe mljeveni papar, eventualno žličica šećera, zaprška isključivo po volji)
__________________ Nemojte mi davati reputaciju, jer ćete usporiti ili srušit server |