Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 11

Tema dana

Raspravljate o temi Tema dana u Baš Razno forumu, dio Društvo foruma; Evo nove teme (mislim da je to forumaš mirko_zg predložio u prijedlozima da ne ispadne da je to moja ideja ...

Veteran par excellence Alchol Test Champion, Penguinoids Champion, Cannon Ball Champion, Ice Age 2 - The Meltdown Champion, Reach For The Sky Champion, Planet Racer Champion Avatar od korisnika Joks
    Datum registracije
    02-06-04
    Starost
    34
    Poruka
    14,143
    Liked
    492 times

Tema dana

Evo nove teme

(mislim da je to forumaš mirko_zg predložio u prijedlozima da ne ispadne da je to moja ideja i da se kitim tuđim perjem )

Neznam jel to on zamislio baš ovako al probat ćemo pa ćemo na ovaj način i vidjeti što će se iz ovoga razviti.

Ja sam to zamislio ovako:
    Vjerojatno većina nas uz ovaj forum i portal čita i razno razne druge portale i prati vijesti. Onda se takve vijesti i teme otvaraju na ovom forumu al često se desi da neke vijesti i nisu baš toliko zanimljive i ne razvije se nikakva ili slaba rasprava iz tog i tog članka.
    Zato sam zamislio da se umjesto otvaranja mora tema u kojima stoji samo uvodni post i možda jedan ili dva komentara takve vijesti objavljuju u ovoj temi na ovom općenitom podforumu.
    Ovdje stavite neku zanimljivu vijest za koju mislite da je važna, citirate dio teksta, stavite link izvora i ako se na određenu temu razvije zanimljiva diskusija moderator lako onda otvori posebnu temu u odgovarajućem podforumu, obavjesti korisnike u ovoj temi da je za tu i tu vijest otvorena posebna tema i tamo se onda nastavlja rasprava.

Nadam se da ste shvatili
    Ako tko ima možda drugačiju ideju slobodno neka kaže pa ćemo zajedno vidjeti što korisnicima najviše odgovara.
    .
    Ti si moja tajna, moja zvizda sjajna
    sva nestvarna ka duga, moja divojka sa juga

Zagrli me jako, najjače što znaš, ljubi me polako tebi pripadam...

Registriraj se na forum - BESPLATNO...Pravila ponašanja

Veteran par excellence Alchol Test Champion, Penguinoids Champion, Cannon Ball Champion, Ice Age 2 - The Meltdown Champion, Reach For The Sky Champion, Planet Racer Champion Avatar od korisnika Joks
    Datum registracije
    02-06-04
    Starost
    34
    Poruka
    14,143
    Liked
    492 times

Re: Tema dana

Za početak jedna vijest koja obuhvaća razne teme pa se možda uz neki dio razvije zanimljiva rasprava.

'Hrvatska plaća ne osigurava pristojan život'

Američki State Department u četvrtak je objavio godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu, u kojem se o Hrvatskoj bilježe zaostaci u pravosuđu, neučinkovito procesuiranje nekih domaćih ratnih zločina, spori povratak imovine vjerskih zajednica, osim Katoličke crkve, te teškoće s kojima se suočavaju srpski povratnici. Spominje se i diskriminacija etničkih manjina, posebno Srba i Roma, nasilje prema ženama te izvješća o diskriminaciji prema homoseksualcima i oboljelima od HIV/AIDS-a

U poglavlju o radnim pravima State Department ističe da minimalna plaća od 2.814 kuna ne osigurava pristojan život hrvatskom radniku i obitelji, kao i da je prosječna plaća iz lipnja 2009. od 5.370 kuna bila manja od troškova života četveročlane obitelji u unajmljenom stanu, koji su iznosili 6.316 kuna.

U izvješću od 16 stranica, među ostalim, ističu problem pretrpanih zatvora u Hrvatskoj s oko 1.500 osoba više od kapaciteta te opisuju mjere koje poduzima Vlada.

Posebno se ističe problem zaostataka u pravosuđu, uz podatak da je u lipnju 2009. u Hrvatskoj bilo 870.538 neriješenih kaznenih i građanskih predmeta.

'Neučinkovito procesuiranje nekih domaćih ratnih zločina ostaje problem', stoji u izvješću, uz napomenu da tužiteljstva u Hrvatskoj rade reviziju svih takvih suđenja koja su u tijeku te presuda u odsutnosti.

Američko Državno tajništvo navodi slučaj Branimira Glavaša osuđenog na 10 godina zatvora zbog utvrđene odgovornosti za ubojstvo sedam civila te njegovo izbjegavanja kazne bijegom u BiH. 'Glavaš službeno ostaje član parlamenta, prima plaću i druge beneficije sve dok presuda ne bude pravomoćna', navodi se.

Neslobodni mediji

Također se govori da je hrvatska Vlada nastavila s radom prema završetku programa za povratak zauzete privatne imovine njihovim zakonitim vlasnicima.

'Povrat imovine oduzete za vrijeme Drugog svjetskog rata i komunizma ostao je problem', ističe State Department, ukazujući na problem što zakon dopušta povrat imovine samo na osobe koje su bile državljani u vrijeme njegova donošenja, ne i stranim državljanima.

Povrat imovine vjerskih zajednica ostao je problem za sve veće vjerske skupine, osim Islamske zajednice, napominje se.

U poglavlju o slobodi govora i tiska u Hrvatskoj, ukazuje se na problem nastavka 'određenog utjecaja Vlade na medije te na povećanje pritiska komercijalnih interesa'. Lokalne vlasti su u vlasništvu oko 70 posto lokalnih medija, pa je njihov rad posebno ranjiv na politički pritisak, ističe se.

State Department citira i upozorenje Hrvatskog novinarskog društva (HND) na Svjetski dana slobode medija u svibnju 2009. da 'vlasnici medija i dalje izravno interveniraju u uređivačku politiku'.

Diskriminacija Srba

U poglavlju o vjerskim slobodama u Hrvatskoj u 2009. State Deparment ističe važnost posjeta kardinala Josipa Bozanića spomen području koncentracijskog logora Jasenovac, unatoč kontroverzama, te postavljanje kamena temeljca za odgađanu gradnju džamije u Rijeci.

Kod pitanja slobode kretanja i zaštite izbjeglica, izvješće ističe probleme s prebivalištem za srpske izbjeglice koji nemaju hrvatsko državljanstvo.

Također se ističe da 'Vlada sporo nastavlja program rješavanja zahtjeva osoba, uglavnom etničkih Srba, koji su imali stanarsko pravo u društvenim stanovima prije rata, ali su ga izgubili tijekom rata', uz podatak o 13.695 tih zahtjeva, od čega 4.576 u gradovima.

Govori se i o nastavku diskriminacije Srba na više područja 'uključujući izvršenje pravde, zapošljavanje i stanovanje'.

'Etnički Srbi u ratom pogođenim područjima i dalje su subjekt društvenog uznemiravanja i diskriminacije, a lokalne vlasti ponekad odbijaju zaposliti kvalificirane Srbe, čak i ako se nijedan Hrvat ne javi na natječaj.

Sedam godine nakon donošenja Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, vlasti nisu provele odredbu o razmjernom zapošljavanju manjina u javnom sektoru, a one čine najmanje 15 posto stanovništva', ističe se.

Nasilje nad ženama i seksualnim manjinama

U poglavlju o diskriminaciji, društvenom zlostavljanju i trgovini ljudima kaže se da 'nasilje nad ženama, uključujući bračno nasilje, nastavlja biti problem' te da su policijski dužnosnici skloni tretirati to nasilje kao prekršaj, što rezultira manjim, uglavnom novčanim kaznama. Pomoć žrtvama nasilja je ograničena, a u Hrvatskoj djeluje 17 skloništa za žene, dodaje se.

Ističe se i problem da žene dobivaju niže plaćena radna mjesta te da u javnom i privatnim sektoru zarađuju u prosjeku 10,8 posto manje od muškaraca.

Kod zaštite prava djece upozorava se na problem prepreka u obrazovanju romske djece, uključujući diskriminaciju u školama i manjak potpore roditelja. Istodobno se kaže da je Hrvatska različitim mjerama uspjela učetverostručiti broj romskih učenika od 2005. godine.

Kod tretmana hendikepiranih osoba spominju se napori Vlade koja vodi 10 savjetodavnih centara za te osobe i roditelje te skrbi o njihovu zapošljavanju.

State Department izvješćuje o i nekim nasilnim postupcima prema homoseksualcima, biseksualcima i transeksualcima u Hrvatskoj, uključujući prosvjede tijekom lipanjske Gay Pride parade u Zagrebu.

Borba protiv korupcije

State Department ističe i napredak na mnogim područjima, poput nestajanja nasilja prema srpskim povratnicima u većini Hrvatske, osim zaleđa Zadra i Šibenika, dovršetak procesa vraćanja srpskih kuća i njihove obnove, a posebno ističe široki društveni angažman hrvatske vlade na suzbijanju korupcije.

'Tijekom godine Vlada je posvetila posebnu pozornost pravnom i institucionalnom okviru za borbu protiv korupcije, uključujući istrage, procesuiranja te međuresornu i međunarodnu suradnju', kaže se u izvješću. Opisuje se i rad USKOK-a te antikorupcijske operacije poput Maestra i Indeksa, kao i suđenje bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću u aferi kamioni.
    .

V.I.P. Član
    Datum registracije
    09-04-08
    Poruka
    4,354
    Liked
    72 times

idemo dalje, uz sport i glazbu

uskoro počinje svjetsko nogometno prvenstvo, i na htv-u su spremni za taj događaj.

red nogometa, red glazbe, a gdje je zabava, tu su i lijepe žene - tako to vide na htv-u.
    dakle, novinarke sportskog programa, služe, kako ispada, redakciji za dekoraciju. ili?

može li sportski program biti jednako zanimljiv i bez lijepih novinarki, koliko je to presudno, i ima li zaista ekipe koja će gledati taj program samo zbog njih dvije-tri?

Deset sati sporta svaki dan uz zanosne Milu i Lanu

Datum registracije
    02-06-04
    Starost
    34
    Poruka
    14,143
    Liked
    492 times

dakle, novinarke sportskog programa, služe, kako ispada, redakciji za dekoraciju. ili?
    ne...one vode te emisije da pokažu kako se i žene razumiju u sport, nogomet konkretno, kako ga vole i prate podjednako kao i muškarci

može li sportski program biti jednako zanimljiv i bez lijepih novinarki, koliko je to presudno, i ima li zaista ekipe koja će gledati taj program samo zbog njih dvije-tri?
    meni može biti i bez njih jednako zanimljiv i sumljam da će netko samo zbog njih, u smislu da služe kao dekor, gledati te emisije
    .

Uvaženi forumas Avatar od korisnika mirko_zg
    Datum registracije
    25-11-06
    Poruka
    972
    Liked
    0 times

Ja sam ovu temu tek sad vidio
    RISE and SHINE

tata od formata isoSnake Champion Avatar od korisnika fat_boy_slim
    Datum registracije
    24-09-05
    Starost
    6
    Poruka
    23,195
    Liked
    1187 times

ovo je tema sljedecih mjeseci jer je velika vecina vjerovatno dozivjela nesto slicno

Svaki profesionalac s više od deset godina u jadranskom ugostiteljstvu zna da je ključ uspjeha u umijeću DISKRETNOG zajeba, i kad u novinama vidi da netko naplaćuje picu 70 kuna, samo se nasmije. Zna da će taj plesati samo jedno ljeto.
    Vodič: Kako izvozat turista, a da ne skuľi - Danas.hr

Pravila ponašanja...Registriraj se na forum

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,704
    Liked
    23 times

E da... dobro napisano, i savršeno točno, od riječi do riječi.

Naravno, tako rade svi ugostitelji svugdje, a ne samo u nas.

Uvaženi forumas Avatar od korisnika mirko_zg
    Datum registracije
    25-11-06
    Poruka
    972
    Liked
    0 times

To je sramota, ništa drugo. Zajebavat čovjeka i još mu to masno naplatit.

...da ne pričamo uopće koliko moraš čekat u restoranu da te posluže samo zato što si Hrvat i nisi stranac...
    Nevjerovatno nešto.
    RISE and SHINE

žena, majka, kraljica Avatar od korisnika teica
    Datum registracije
    14-08-06
    Starost
    28
    Poruka
    9,058
    Liked
    105 times

Ja sam uvijek suprotno doživjela, baš zato kaj sam Hrvat ne mogu me zajebati i ne mogu mi za ovo-ono, ništa i nešta uzeti još dodatnu lovu. Uvijek nabacimo koji vic/šalu/pošalicu sa konobarom, pa to ide brzo i jako ugodno.

A dobro, ja ne izlazim na toliko "in" mjesta kada sam kod sebe na moru, jer tamo poznam dosta lokalnih ljudi, a i većinu dobrih/povoljnih ugostiteljskih objekata i njihovih vlasnika... pa
    Kad se nađemo u nekoj konkretnoj situaciji prvo iznenadimo sami sebe jer postupimo apsolutno suprotno od nekih svojih uvjerenja i iznenadimo druge jer su oni jako hrabri kad se ne radi o njima.

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,704
    Liked
    23 times

Citat Pravi autor: mirko_zg Pogledaj Poruke
    To je sramota, ništa drugo. Zajebavat čovjeka i još mu to masno naplatit.
    Sramota? Zaradit na tuđem neznanju/nesnalaženju/neukosti/neupučenosti?

Velika većija uslužnih djelatnosti upravo se bazira na tome da uzmeš novce od osobe koja ne zna/ne snalazi se/neuka je/neupućena je.

To je sama bit ugostiteljstva. Svugdje. Uvijek.

Citat Pravi autor: mirko_zg Pogledaj Poruke
    ...da ne pričamo uopće koliko moraš čekat u restoranu da te posluže samo zato što si Hrvat i nisi stranac...
    Nevjerovatno nešto.
    Upravo suprotno.

Ugostitelji žešće i jače oderu strance nego domaće goste. Uvijek je tako bilo, uvijek će tako bit.

A sad... ako si se ti osjetio diskriminiran kao domaći gost, to je vjerovatno zato šta si purger. A to je već jedna sasvim druga priča.

Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku