Stranica 1 od 61 1234561151 ... ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 602
Like Tree433Likes

Boks vijesti i rasprava

Raspravljate o temi Boks vijesti i rasprava u Boks forumu, dio Borilački sportovi foruma; ...

 1. #1
  Starter
  Datum registracije
  21-02-07
  Starost
  32
  Poruka
  3
  Liked
  0 times

  Boks vijesti i rasprava

  Citat Pravi autor: sahasa Pogledaj Poruke
  Boks je borilački sport u kojem se protivnici slične tjelesne težine udaraju šakama na kojima su podstavljene rukavice. Borba se odvija u ograđenom pravokutnom ringu, u 3 do 15 rundi od po tri minute borbe. Cilj borbe je protivniku uputiti što više udaraca u dijelove tijela iznad pojasa (glava, torzo) te pri tome izbjeći protivnikove udarce. Može se pobijediti nokautom (oznaka KO, od engleskog izraza knock-out), tj. kada se protivnik nakon što je bačen na tlo ne uspije ustati u tijeku deset sekundi, tehničkim nokautom (oznaka TKO), tj. kada jedan borac nema snage nastaviti borbu, ili se pak pobjednik određuje odlukom sudaca poslije dogovorenog broja rundi.

  Zbog činjenice da u boksu nije dozvoljeno protivnika udarati dok je na podu, te da postoje stroga pravila u koji dio tijela i na koji način se smije udarati protivnika, boks se često naziva i 'plemenitom vještinom'.

  Kratka povijest boksa

  Kroz povijest su borbe dvoje ljudi šakama radi dokazivanja premoći i snage poznate od samih početaka civilizacije. Pravila su se pri tome bitno mijenjala, od načina i trajanja borbe, korištenja rukavica, načina suđenja itd. Često su te borbe bile brutalne pa čak i smrtonosne.

  Prva boksačka pravila novijeg doba potječu iz Londona, gdje je su u 18. stoljeću zabilježena pravila koja su definirala prostor za borbu, zabranjivala udarce glavom te udarce ispod pojasa i sl. Godine 1867. je IX. Markiz od Queensberrya objavio sistematizirana pravila borbe po ugledu na ta Londonska pravila, te se danas ta 'Queensberry' pravila smatraju prvim službenim boksačkim pravilima. Ta su pravila propisala runde trajanja tri minute, propisala veličinu ringa, zabranila udarce ispod pojasa i druge nesportske udarce, te donijela glavninu pravila koja vladaju i danas u boksačkom svijetu.

  Danas razlikujemo dva osnovna pravca boksa: amaterski (često nazivan i olimpijski) boks koji se prakticira na olimpijskim igrama, te profesionalni boks, kojim upravlja nekoliko različitih boksačkih federacija. Svaka federacija postavlja svoja specifična pravila vezana uz rangiranje boksača i načine osvajanja titule prvaka, iako su sama boksačka pravila u osnovi vrlo slična ili čak identična.

  Boksačka oprema

  Osnovna boksačka oprema su boksačke rukavice i bandaže za ruke. Bandaže su zavoji kojima se oblaže šaka da se učvrste kosti i spriječi ozljeda prilikom udaraca, a rukavice dijelom amortiziraju udarac i sprječavaju ozljede kao što su ogrebotine i sl. Rukavice imaju propisanu težinu za natjecanja po pravilima pojedine boksačke federacije. Također su vrlo važni suspenzori i gume za zube, a kod žena i štitnici za prsa.

  Borba se odvija u ograđenom ringu, propisane veličine ovisno o federaciji. Boksači u amaterskom boksu moraju biti odjeveni u sportski dres, te nositi boksačku zaštitnu kacigu, koja ima funkciju sprječavanja jačih ozljeda. Ipak, kaciga ne štiti od činjenice da je prilikom udarca mozak udarenog boksača izložen kontuziji, odnosno udaranju o stijenke lubanje zbog potresa glave. Također, kaciga ne štiti bradu boksača koja je također izložena direktnim udarcima. Boksači u profesionalnom boksu ne nose kacige, niti moraju imati dres na gornjem dijelu tijela, već su najčešće iznad pojasa nagi.

  Boksačka pravila

  Osnovni cilj bokačke borbe je zadati što više udaraca protivniku a pri tome primiti ih što manje. Dobro plasirani snažni udarci mogu protivnika i oboriti s nogu. Protivnika na podu nije dozvoljeno udarati, već on dobija vrijeme od 10 sekundi za oporavak i eventualni nastavak borbe. Udarci su dozvoljeni samo u gornje dijelove tijela, iznad pojasa, i to samo s prednje strane. Svaki dobro plasirani udarac se boduje, te ti bodovi u slučaju da oba borca dočekaju kraj zadnje od predviđenog broja rundi na nogama, određuju pobjednika.

  Boksački meč najčešće prati više sudaca, jedan u ringu koji osigurava poštivanje pravila za vrijeme borbe, te tri ili više njih (najčešće neparan broj, da se izbjegne podijeljena odluka) oko ringa koji prate borbu i boduju udarce.

  Meč se odvija u rundama od po tri minute. Broj rundi varira, u amaterskom boksu se boksa u četri runde, a u profesionalnom od 5 do 12 rundi.

  Težinske kategorije

  Da bi se osigurala ravnopravnost borbe, boksači se natječu u težinskim kategorijama. Najčešće se koriste slijedeće težinske kategorije, poredane po težini boksača:

  Olimpijski boksački sustav ima ove kategorije:

  papir, do 48 kg
  muha, 48-51 kg
  bantam 51-54 kg (prije 1945. se rabio naziv pijetao kategorija)
  perolaka, 54-57 kg
  laka, 57-60 kg
  poluvelter, 60-64 kg
  velter, 64-69 kg
  srednja, 69-75 kg (prve borbe u srednjoj kategoriji počele su se održavati 1840-ih.)
  poluteška, 75-81 kg
  teška, 81-91 kg
  superteška, 91 kg +

  Za kadete i žene se koriste nešto drugačije kategorije:

  igla, do 46 kg
  papir, 46 - 48 kg
  muha, 48 - 50 kg
  polubantam, 50 - 52 kg
  bantam, 52 - 54 kg
  perolaka, 54 - 57 kg
  laka, 57 - 60 kg
  poluvelter, 60 - 63 kg
  velter, 63 - 66 kg
  polusrednja, 66 - 70 kg
  srednja, 70 - 75 kg
  poluteška, 75 - 80 kg
  teška, 80 - 86 kg

  Profesionalni boks sadrži još nekoliko međukategorija, a nazivi ponekad odudaraju, ovisno o međunarodnom boksačkom udruženju. Težine su određene po britanskom mjernom sustavu, u kamenima ("stone"=14 funta; kratica za stone je st) i funtama (kratica je lb odnosno lbs).
  kategorija g. granica u stoneima g. granica u kg
  papir (povijesni naziv) <6 st 11 lbs <47,627 kg
  minimuha/slamka/minimum 7,5 st 47,627 kg
  junior muha/polumuha 7 st 10 lbs 48,988 kg
  muha (papir) 8 st 50,802 kg
  supermuha/junior bantam 8 st 3 lbs 52,163 kg
  bantam 8 st 6 lbs 53,252 kg
  superbantam/junior muha 8 st 10 lbs 55,225 kg
  pero 9 st 57,153 kg
  superpero/junior laka 9 st 4 lbs 58,967 kg
  laka 9 st 9 lbs 61,235 kg
  superlaka/junior velter 10 st 63,503 kg
  velter 10,5 st 66,678 kg
  supervelter/junior srednja 11 st 69,853 kg
  srednja 11 st 6 lbs 72,574 kg
  supersrednja 12 st 76,203 kg
  poluteška (lightheavyweight) 12,5 st 79,379 kg
  lakoteška (cruiserweight)/junior teška 14 st 4 lbs 90,892 kg
  teška >14 st 4 lbs >90,892 kg

  Boksačka tehnika

  Postoji više osnovnih načina boksačke borbe. Osnovni boksački stav predviđa stoj u raskoraku, te ruke postavljene u visini ramena sa šakama ispred glave kao štit. Ta postavka ruku se naziva gard. Postoji i više vrsta udaraca kao što su aperkat (udarac od dolje prema gore, načešće u bradu protivnika), zatim direkt,kroše , poludirekt, itd. Prilikom borbe borci zauzimaju različite položaje jedan prema drugom ovisno o stilu svakog borca, pa je tako poznata borba sa odstojanja kada su borci udaljeni jedan od drugog za dužinu ruke i više, ili npr. borba u klinču, kada su borci u neposrednoj blizini jedan drugog. Borac ovisno o položaju odabire najučinkovitije udarce i načine obrane.

  U boksačkoj tehnici važan je i rad nogu, kojim se borac može brzo premještati u povoljniji položaj, te obrambeno umijeće izbjegavanja udaraca poznato kao eskivaža. Ipak, osnova svakog boksača prije svega mora biti brzina i snaga udaraca koje je u stanju uputiti prema protivniku.

  Amaterski boks

  Amaterski boks se često naziva i olimpijskim boksom, zbog činjenice da se pravila te verzije boksa koriste i na Olimpijskim igrama. Boksači obavezno nose kacige, te dresove (majice). Rukavice su u amaterskom boksu označene bijelom trakom na prednjoj strani, a boduju se samo udarci tim dijelom rukavice.

  Gotovo svi boksači počinju svoju karijeru u amaterskom boksu, te tek nakon dokazivanja u toj kategoriji prelaze u profesionalce.

  Profesionalni boks

  Profesionalni boks se smatra najvišim stupnjem boksačkog razvoja jednog boksača, te se općenito prvaci u profesionalnom boksu smatraju i najboljim boksačima uopće. Glavni cilj svakog profesionalnog boksača je kroz niz borbi s ugovorenim protivnicima ostvariti što bolju poziciju na rang listi federacije za koju se natječe, steći tzv. status izazvača koji mu onda omogućava borbu s aktualnim prvakom u toj federaciji. Pobjedom nad prvakom izazivač stječe status prvaka, najčešće simboliziran zlatnim pojasom te federacije. Poraz u borbi za prvaka najčešće znači i gubitak mjesta na rang listi, i gubitak šanse za borbu za naslov, barem dok se boksač ponovno ne dokaže kroz druge mečeve.

  Veliki je broj boksača koji su ostali upamćeni po svojim borbama, iako se karizmom kao najveći među njima često ističe teškaš Muhammad Ali. Mnogi će ljubitelji boksa međutim svoje glasove dati npr. teškašima Joe Frazieru, Mike Tysonu, Lenox Lewisu ili možda boksačima u lakšim kategorijama kao što su bili Sugar Ray Leonard ili Oscar de la Hoya.

  Profesionalne boksačke federacije

  Profiesionalnim boksom upravljaju boksačke federacije, koje preko svojih promotora sastavljaju liste izazivača i dogovaraju borbe za naslov. Nažalost, u šumi različitih federacija prosječni se ljubitelj teško snalazi, i ponekad nije jasno koliko je neka titula 'svjetskog prvaka po verziji XY' zaista relevantna. Ipak, među brojnim federacijama se ističu kao najpoznatije i jedine relevantne:

  World Boxing Association (W.B.A.)
  World Boxing Council (W.B.C.)
  International Boxing Federation (I.B.F.)
  World Boxing Organization (W.B.O.)
  World Professional Boxing Federation (W.P.B.F.)
  International Boxing Organization (I.B.O.)
  Bok,ja bi htjeo trenirati boks,pa me zanima koji su najbolji i najbliži klubovi u okolici jaruna.Znam da ima vila velebita (bivša ŠAKA),domsa u osnovnoj školi na vrbanima i metalac u kutiji šibica.Pa ako je netko trenirao ili trenira u tim klubovima da mi da neke informacije.Koliko košta,kakvi su uvijeti rada,kada su treninzi.....

  Puno hvala
  Zadnji Uredio Reem : 05-03-12 u 23:05

 2. #2
  Cachorro Louco Avatar od korisnika sahasa
  Datum registracije
  24-12-05
  Lokacija
  Chute Boxe Academy
  Poruka
  14,845
  Liked
  1758 times

  re: Boks vijesti i rasprava

  Bum ti ja pital u BK "Vila Velebita" ak se sjetim...to mi je blizu !

 3. #3
  Starter
  Datum registracije
  21-02-07
  Starost
  32
  Poruka
  3
  Liked
  0 times

  re: Boks vijesti i rasprava

  ajde molio bi te,ako ti nije teško.i molim neka se javi još netko sa nekom informacijom. hvala

 4. #4
  Regularni forumas
  Datum registracije
  27-12-06
  Poruka
  110
  Liked
  1 times

  re: Boks vijesti i rasprava

  ja sam isto zainteresiran pa bi mi svaka informacija dobro dosla. cuo sam da ima nesto i u vojarni crnomerec(ak zna neko nes vise o tome)
  Zabranjeni linkovi te vrste u potpisu!

 5. #5
  Starter
  Datum registracije
  09-03-07
  Starost
  36
  Poruka
  1
  Liked
  0 times

  re: Boks vijesti i rasprava

  aj mi recite nesto vise o boxu. ja bi to pocela trenirat. inace,3 mjeseca sam trenirala kick box

 6. #6
  ice
  ice je offline
  Banned
  Datum registracije
  17-07-06
  Starost
  30
  Poruka
  3,076
  Liked
  9 times

  re: Boks vijesti i rasprava

  Borba se odvija u pravokuntom ringu, od 3 do 15 rundi. Jedna runda traje 3 minute. Dozovljeno je jedino udaranje poviše pojasa s prednje strane (nesmiješ udarati protivnika koji je na podu) i cilj je što više udaraca izvršit te izbjeći iste ili nokautirati protivnika. Nokaut je kada oboriš protivnika na pod i on se ne digne u roku od 10 sekundi (koje sudac odbrojava). Također postoji tehnički nokaut, to je kada protivnik nema više snage za nastaviti borbu.

  Kategorije za žene:

  Igla, do 46 kg
  Papir, 46 - 48 kg
  Muha, 48 - 50 kg
  Polubantam, 50 - 52 kg
  Bantam, 52 - 54 kg
  Perolaka, 54 - 57 kg
  Laka, 57 - 60 kg
  Poluvelter, 60 - 63 kg
  Velter, 63 - 66 kg
  Polusrednja, 66 - 70 kg
  Srednja, 70 - 75 kg
  Poluteška, 75 - 80 kg
  Teška, 80 - 86 kg

  Inače dobro ti je koristit google

 7. #7
  Starter
  Datum registracije
  20-03-07
  Poruka
  1
  Liked
  0 times

  re: Boks vijesti i rasprava

  za sve vas koje traže informaciju o boksu,a ako ste iz zapadnog dijela grada.Preporučujem vam vojarnu na Črnomercu tj.vojno učilište u Zagrebu.Tamo se nalazi boks klub ujedno se može raditi i kick boks,a u sklopu dvorane je i teretana.Radi se kvalitetno,nemojte misliti da je lagano i samo uporni ostaju.To je zasada tolko od mene a vi dodjite pa vidite i naravno oznojite se

 8. #8
  Regularni forumas Avatar od korisnika patriotzgb
  Datum registracije
  13-04-07
  Lokacija
  zagreb
  Starost
  36
  Poruka
  84
  Liked
  0 times

  re: Boks vijesti i rasprava

  za sve iz istočnog dijela grada box možete trenirati u klubu barun, na kvatriču kod novog placa, treninzi se održavaju u tri perioda: ujutro, popodne i navečer
  žuja je zakon

 9. #9
  Starter Avatar od korisnika mellon_boyz
  Datum registracije
  25-11-07
  Poruka
  36
  Liked
  2 times

  re: Boks vijesti i rasprava

  boks klub lokomotiva, jel se može tamo doći trenirati rekreativno ili kako već. ak neko zna nekaj nek mi pošalje pm ili nešto
  bolje pet do dvanaest, nego ni jednu poslije jedan

 10. #10
  Starter
  Datum registracije
  09-10-10
  Poruka
  1
  Liked
  0 times

  Talking Boks

  pozdrav svima,
  na fakultetu Sporta i tjelesnog odgoja sam i iz predmeta Boks sam dobio za seminarski rad ovu temu: "Zdravstvena zaštta boksera",trebam napisati zašto je to važno,zbog čega je sistematski pregled boksera složen,komplikovan,najzahtjevniji.
  Ako neko može pomoći ili je radio nešto slično iz boksa ili ima neku knjigu za preporučiti gdje bih mogao naći potrebnu literaturu neka se javi.
  Unaprijed hvala

Stranica 1 od 61 1234561151 ... ZadnjeZadnje

Slične Diskusije

 1. UFC vijesti i rasprava
  By slay in forum UFC
  Odgovora: 5382
  Zadnja poruka: 22-03-19, 15:13
 2. K-1 vijesti i rasprava
  By slay in forum K-1
  Odgovora: 397
  Zadnja poruka: 28-02-16, 20:11
 3. Strikeforce
  By slay in forum Ostale MMA organizacije
  Odgovora: 1031
  Zadnja poruka: 18-01-13, 00:41
 4. Ostavinska rasprava
  By brainiac2 in forum Pravo
  Odgovora: 0
  Zadnja poruka: 07-05-09, 23:11
 5. Odgovora: 4
  Zadnja poruka: 17-06-08, 11:18

Lajkaj nas na Facebooku