Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika > Crni Politički forum
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Crni Politički forum Raspravljate o temi Marihuana u Politika forumu; Citat: Pravi autor: tarquino hrvatska ima 13000 registriranih ovisnika o teškim drogama, svake godine se pojavljuje 1500 novih ovisnika, ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 12-02-07, 12:09   #61 (permalink)
Banned

Datum registracije: 21-10-05
Poruka: 8,633
silence
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku silence
Re: Marihuana

Citat:
Pravi autor: tarquino Pogledaj Poruke
hrvatska ima 13000 registriranih ovisnika o teškim drogama, svake godine se pojavljuje 1500 novih ovisnika, od toga je 50% svih ovisnika zaraženo hepatitisima B i C te će ih oko polovica umrijeti od te bolesti...uz to treba pridodati oko 2000 novih uživatelja marihuane, ćija predipsozicija za prelazk na teške droge je 104 puta veća od onih koji je ne konzumiraju
ovisnost o teškim drogama i marihuana su tolko različiti pojmovi da uopće nema smisla govorit o njima .. niti jednom studijom nije utvrđena ovisnost o marihuani (koja je tema ove rasprave).

ako ćemo o ovisnostima, zašto ne govorimo i o alkoholu?
Hrvatska protiv droge - droga.hr

Citat:
S podacima o ovisnosti o alkoholu, nešto je teže. Alkohol nije državni monopol, iako prodaju država relativno dobro kontrolira. No, tu su i teško kontrolirane količine alkohola za vlastite potrebe. Statistički podaci nisu egzaktni, ali se pretpostavlja da u Hrvatskoj ima ovisnika o alkoholu oko 250.000 do 300.000. Pored toga, skoro milijun hrvatskih građana ima probleme zbog alkohola.
nemojmo skrivat neke stvari .. marihuana NE izaziva ovisnost. i ovdi pričamo o marihuani.

Citat:
koliko mladih nikada neće probati duvati zato kod nas marihuana nije legalna.....a a koliko od tih istih kada odu u Nizozemsku to probaju zato što je legalno da vide kako je.....mislim da je dovoljno argumentirano

svi oni mladi koji zagovaraju dekriminalizaciju su oni koji su probali i koji duvaju i gledjau kroz svoju prizmu, a ne misle na sve one koji neće nikada probati baš zato što je kriminalizirana i ilegalna
upravo "zabranjo voće" je uzrok kaj mnogi probaju .. da vide kaj je tu tak strašno ili da prkose roditeljima ili miljon sličnih razloga ..
zanimljivo da si naveo Nizozemsku .. koja manje više svojim pristupom totalno negira sve tvoje argumenta .. naime Nizozemska NEMA povećanje broja teških ovisnika IAKO ima legaliziranu marihuanu (koja je i tema ove rasprave)

Medical prescription of heroin to treatment resistant heroin addicts: two randomised controlled trials -- van den Brink et al. 327 (7410): 310 -- BMJ

Citat:
An estimated 25 000 heroin addicts live in the Netherlands (population 16 000 000 inhabitants).1 Most users (75-90%) inhale heroin ("chasing the dragon").2
usporedi s našim brojakama za referencu...

Factbook: The Netherlands and the United States

Citat:
The Netherlands follows a policy of separating the market for illicit drugs. Cannabis is primarily purchased through coffee shops. Coffee shops offer no or few possibilities for purchasing illicit drugs other than cannabis. Thus The Netherlands achieve a separation of the soft drug market from the hard drugs market - and separation of the 'acceptable risk' drug user from the 'unacceptable risk' drug user.
Citat:
"There were 2.4 drug-related deaths per million inhabitants in the Netherlands in 1995. In France this figure was 9.5, in Germany 20, in Sweden 23.5 and in Spain 27.1. According to the 1995 report of the European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction in Lisbon, the Dutch figures are the lowest in Europe. The Dutch AIDS prevention programme was equally successful. Europe-wide, an average of 39.2% of AIDS victims are intravenous drug-users. In the Netherlands, this percentage is as low as 10.5%."
Citat:
"The number of addicts in the Netherlands has been stable - at 25,000 - for many years. Expressed as a percentage of the population, this number is approximately the same as in Germany, Sweden and Belgium. There are very few young heroin addicts in the Netherlands, largely thanks to the policy of separating the users markets for hard and soft drugs. The average age of heroin addicts is now 36."
Citat:
"The figures for cannabis use among the general population reveal the same pictures. The Netherlands does not differ greatly from other European countries. In contrast, a comparison with the US shows a striking difference in this area: 32.9% of Americans aged 12 and above have experience with cannabis and 5.1% have used in the past month. These figures are twice as high as those in the Netherlands."

Citat:
Zdravstveni problemi uzrokovani uživanjem kanabisa

Uživanje većih količina kanabisa izaziva bolesti dišnog sustava (upala grkljana, bronhitis, astma). Dim marihuane sadrži 50% više kancerogenih tvari (tvari koje potiču nastanak raka) nego u duhanskom dimu, a marihuana se pri pušenju također duže zadržava u plućima zbog posebnog načina "duvanja". Dovodi također i do neplodnosti - smanjuje razinu testosterona u krvi i broj spermija. U žena čak i male količine (jedna cigareta kanabisa) smanjuju razinu LH hormona te je uživanje većih količina kanabisa praćeno izostankom menstruacije. Osim ubrzanja rada srca, povećava i potrebu srca za kisikom i može uzrokovati pogoršanje angine pektoris. Umanjuje obrambenu sposobnost organizma; izaziva poteškoće u kratkotrajnoj memoriji; umanjuje koncentraciju i sposobnost učenja. Dugotrajno uzimanje oštećuje mozak, osobito u sljepoočnom režnju (što dovodi do poremećaja pamćenja i nedostatka motivacije). Moguća je pojava amotivacijskog sindroma. Amotivacijski sindrom je ozbiljan nedostatak interesa, energije i motivacije za bilo kakve aktivnosti u životu.
Ne znam di si našo te podatke .. ali čim spominju oštećenje mozga, a aktivne tvari iz marihuane se upravo testiraju kao ljekovi za neke od najgorih oštećenja mozga si me izgubio ...

Izostanako menstruacije? pa kaj marihuana kontracepcija?

ne znam di si to iskopao, ali bilo bi zgodno dati link .. ja svoje izvore potkrijepim linkovima ..
silence je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 12-02-07, 12:12   #62 (permalink)
Banned

silence

Citat:
Pravi autor: _Aris_ Pogledaj Poruke
Ne svaku... zna se koje supstance uništavaju tjelo već nakon prvog uzimanja. Jesi li znao da su pokusi sa LSDom vršeni na 1500 psihičkih bolesnika, u razdoblju od 3 godine i da nitijedan nije pokazao znakove bilokakvih fizičkih oštećenja ili zdravstvene probleme (dokumentara Reise and Fall of LSD), sa druge strane, amfetamin, a da ne spominjem metamfetamin stvaraju oštećenja od prvog uzimanja, dakle poanta mi nije bila da se sve može probati. Kad bi određene droge bile legalne, osobe ne bi morale dolaziti u doticaj sa ljudima koji sa sobom nose i hors i koku, da bi kupili marihuanu, automatski dolazi do odvajanja ljudi koji su potencijalni uživaoci marihuane od dilera, koji su potencijalni ponuđači težih droga. Ne raste rizik, jer te marihuana tjera na više, tražiš jače ili štogod. Rizik od prelaska na teže droge raste zbog kontakta sa ljudima, kojima su te droge dostupne. Kako od uživanja konjaka ne raste rizik pijenja metilnog alkohola. Ljudi znaju da to uništava, imaju opciju, koja je manje štetna, a legalna i okreću se toj opciji.
ljudi ne žele čuti takve stvari .. a ne daj bože da se ozbiljno povede rasprava o alkoholu, koji je i štetniji i rašireniji ...
silence je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 12-02-07, 12:12   #63 (permalink)
Master of Sex n Sin

Datum registracije: 28-09-05
Poruka: 3,122
tarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavan
Arrow Re: Marihuana

Citat:
Ne raste rizik, jer te marihuana tjera na više, tražiš jače ili štogod.

upravo je problem u tome što korištenje marihuane povećava predispoziciju za dalje, za teže i konkretnije...i ovo što pišem je znanstveno utvrđena i argumentirana činjenica kroz statistiku i studije i ne znam zašto se u ovu pirču stalno plete problem alkohola, jer je usporedba s alkohol izgovor za opioide

Zadnji Uredio tarquino : 12-02-07 u 12:15.
tarquino je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-02-07, 12:16   #64 (permalink)
Moderator Foruma

Datum registracije: 12-05-05
Godina: 22
Poruka: 4,583
_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan

Citat:
upravo je porblem u tome što korištenje marihuane povećava predipsoziciju za dalje, za teže i konkretnije...i ovo što pišem je znanstveno utvrđena i argumentirana činjenica kroz statistiku i studije
Ma nije istina... Svaka droga koja ne izaziva poremećaj percepcije u vidu blokiranja receptora u mozgu, dakle koja te ne tjera da sa vremenom uzimaš eksponencijalno više droge ne može biti uzrok da pređeš na jače, a marihuana je takva droga. Ljudi koji konzumiraju marihuanu pređu na jače, samo zato jer im je jednako dostupno, a većeg je učinka, da je marihuana dostupnija, dakle legalna, ne bi bilo onog djela: Jednako lako dolazim do obadvoje, pa zašto ne bi nešto jače... TO je ono što sma ti govorio o analogiji konjaka i metilnog alkohola, još uvjek se nađe budala koja će probati metilni, ali u pravilu se zadržavaju na dostupnijoj i slabijoj varijanti, a da ne govorim manje štetnoj.
Ne znam koliko si upoznat sa društvom u kojem vlada droga iz prve ruke, ali ljudi koji prijeđu na tee droge, najčešće ne traže sami, nego im bude ponuđeno, da je marihuana legalna, manje bi se nudilo, jer ljudi koji bi je distribuirali, ne bi bilo dileri...
_Aris_ je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-02-07, 12:26   #65 (permalink)
Banned

silence

Citat:
Ne znam koliko si upoznat sa društvom u kojem vlada droga iz prve ruke, ali ljudi koji prijeđu na tee droge, najčešće ne traže sami, nego im bude ponuđeno, da je marihuana legalna, manje bi se nudilo, jer ljudi koji bi je distribuirali, ne bi bilo dileri...
žalosno je da se običnih korisnika rade kriminalce ... 3 godine zatvora za jedan joint je kretenizam i time se samo stvaraju nove generacije dilera, jer kad već može najebat na 3 godine zbog 50 kuna trave, onda mu se više isplati dilat heorin ili nekaj drugo .. pa barem napravi neke novce ...

naravno, ovakvi argumenti se malo izvan horizonta većine ljudi koji nemaju pojima kako to sve funkcionira ...

možemo se prepucavat kolko oćemo .. ja bi rađe nek mi pokaže statisktike po kojima Nizozemska ima veće probleme s drogom od drugih zemalja ...

ili veći broj heroinskih ovisnika .. ili bilo šta slično ...
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-02-07, 12:35   #66 (permalink)
Master of Sex n Sin

tarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavan

svi ste se uhvatili Nizozemske i legaliziranih lakih druga kod njih, a imam osjećaj da ne znate kako cijeli sustav vezano za lake i teške droge funkcionira, posebno kako se kod njih, odnosno po kojem programu tretiraju heroinski ovisnici, jer je sve to bitno za ukupno sliku kojom ti argumentiraš Silence

vidim da si stavio dosta linkova, ali mi nije jasan smisao studije o heroinu koju si postavio s našom raspravom o marihuani...jer tema studije je dosta specifična

s druge strane linkove mi je bezveze citirati, jer sasvim dosta članaka o tome čak i na hrvatskim stranicima ima od izuzetno stručnih i kompetetnih ljudi kao što je prof. dr. Sakoman i njegovo razmišljanje je poznato..ako budeš Silence imao prilike odi na njegova predavanja, ja sam poslušao tri....liberalna, konkretan i pragmatičan

evo jedna zanimljiv link i tablica od The European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) i pregled stanja u Evropi i njihovo mišljenje o ovoj problematici, valjda iam netko pametan i kod njih... ..

ELDD | Personal possession of cannabis

Zadnji Uredio tarquino : 12-02-07 u 12:37.
tarquino je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-02-07, 12:38   #67 (permalink)
Moderator Foruma

_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan

Ma sve to stoji, različite studije govore različite stvari, ali studija nije život. Jesi li bio u kontaktu sa ljudima koji uzimaju ili dilaju teže droge i jel znaš kako su do toga došli??
_Aris_ je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-02-07, 12:42   #68 (permalink)
Master of Sex n Sin

Citat:
Ma sve to stoji, različite studije govore različite stvari, ali studija nije život. Jesi li bio u kontaktu sa ljudima koji uzimaju ili dilaju teže droge i jel znaš kako su do toga došli??
na moju žalost jesam i svaki dan sam okružen njima i imam prijatelja kome je duvkanja travice otvorilo nove horizonte, jer je uvidio kako je dilanjem lagano zaraditi bez znoja, a sada leži u zatvoru na tri godine zbog dvije kile trave

i nemoj mi smao reci da je legalno to se ne bi dogodilo, jer to na kraju nije bila samo trava i nije bio samo dop
Odgovori sa citatom
Star 12-02-07, 12:43   #69 (permalink)
Moderator Foruma

Da imam i ja jednog koji si je kupio auto, pa mu se to svidjelo, pa ga je razbio, pa je počeo krasti aute da bi zaradio... Takvim ljudima jednostavno nije trebalo dati auto u ruke...
_Aris_ je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-02-07, 12:44   #70 (permalink)
Master of Sex n Sin

Citat:
Da imam i ja jednog koji si je kupio auto, pa mu se to svidjelo, pa ga je razbio, pa je počeo krasti aute da bi zaradio... Takvim ljudima jednostavno nije trebalo dati auto u ruke...
žao mi je što takve stvari banaliziraš i uspoređuješ..jer nisu usporedive
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: marihuana, trava

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 01:54.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114