materistina jebeš mi sve
![]()
Raspravljate o temi Sistematizacija posla... u Crni Politički forum forumu, dio Politika foruma; odnosno kako cemo raditi kad udjemo u EU...
![]()
"Praviš se finjaka, a više si jaja stukla od dupe nego od tavu..."
ako cemo govoriti o radu u EU i uzeti primjerice njemacku, ovaj filmic je daleko od istine. radnik u njemackoj radi 8 sati, i nakon tih 8 sati on je van radnog mjesta. a ako koji slucajem postoji potreba za prekovremenim satima, poslodavac mora napismeno obrazloziti zasto se radi prekovremeno i obavijestiti inspektorat.
ovdje ne govorim o sezonskim poslovima (bausteli) gdje 90% nasih radi na crno pa ih se iskoristava i onda oni dolaze ovdje i pljuju po njemackoj. ovdje govorim o legalnim gradjanima.
prodajem domaci bagremov med 40kn/tegla. zagreb i zapadni dio zagreba. mail: drasko2002@gmail.com
Nisu ni naši zakoni daleko od njemačkih samo je loša provedba, odnosno kontrola provedbe istih.
I kod nas je poslodavac dužan od Inspekcije rada tražiti odobrenje za prekovremeni rad, odnosno za preraspodjeljeni rad za svaku kalendarsku godinu.
Po trenutno važećem ZOR-u radnik ima pravo na pauzu za vrijeme rada u trajanju od 30 + 8 minuta. 30 za gablec, a 8 za fiziološke potrebe. U mnogim poduzećima se to ne poštuje, negdje i nije moguće striktno to poštivati. Nitko ne nadzire provedbu tog dijela Zakona.
U pripremi je novi ZOR koji predviđa izbacivanje ove pauze iz radnog vremena. Drugim riječima, pauza ne bi bila plaćena, odnosno, dnevni rad bi trajao 8,5 sati.
Zakon trenutno garantira radniku 18 radnih dana G.O. U prijedlogu novog Zakona se spominje četiri tjedna G.O. Pretpostavljam da će u to ulaziti i subote, nedjelje i praznici.
Zakon bi trebao biti gotov do kraja godine pa ćemo vidjeti.
Mislim da će u skladu s uvodnim videom više ići na ruku poslodavcima nego radnicima.