Idi nazad   Croportal Forum > Društvo > Dijaspora
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Dijaspora Raspravljate o temi Da li je za vas BiH dijaspora ? u Društvo forumu; Citat: Pravi autor: ZvoneM Lazes. Citiraj gdje to medjunarodno pravo određuje. Ako ne doslovno, daj da vidim kako se to ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 26-04-08, 16:48   #101 (permalink)
nevoljen

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,829
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima
Re: Da li je za vas BiH dijaspora ?

Citat:
Pravi autor: ZvoneM Pogledaj Poruke
Lazes. Citiraj gdje to medjunarodno pravo određuje. Ako ne doslovno, daj da vidim kako se to medjunarodno pravo "nedoslovno" odredjuje prema tom problemu.
OK. Lažem. Kako god ti kažeš.

Citat:
Ustvari vise sam mislio na samoupravu organiziranu u vakumu koji je postojao u BiH u nedostatku bilo kakve vlasti, gdje su tri naroda koji zive tamo medjusobno ratovala. No ne negiram ni da je, na zalost, bilo i ovoga sto si naveo. To opet ne negira potrebu za tim da Hrvati na tim prostorima dobiju drzavnu upravu kakvu zasluzuju (znaci ne ovakvu kakvu si naveo) do konacnog razrijesenja pitanja BiH.
Pa nitko ne negira potrebu da svi koji žive u BiH dobiju državnu upravu kakvu zaslužuju.

Citat:
Ocito da ne. Sto te briga za stanje Bosanaca u BiH koji,tko zna iz kojeg razloga, misle da su Hrvati?
Upravo tako.

Citat:
To ti tako mislis. Hrvatska drzava ocito misli drugacije kad im je dala drzavljanstvo i kad ipak, koliko u ovom trenutku moze, vodi racuna o njima.

Čekaj, odluči se - da li je državljanstvo nužno da bi državljanin neke države baš tu državu smatrao svojom domovinom, ili nije?

Citat:
Kako da ti to protumacim kad tebe unutrasnjopoliticke stvari BiH uopce ne zanimaju? Izdvojio si onih par detalja koje ti odgovaraju a sve ostalo sto ti je napisano (bezvlasce, Republika Srpska koja je pred ocjepljenjem, medjunarodni protektorat preko stranog namjesnika, strane vojne snage, majorizacija hrvatskih predstavnika u predstavnickim domovima, ubijanja i protjerivanja Hrvata po Bosni itd itd... si presutio. Sve bitno.
ili je takvo stanje i u Hrvatskoj samo ti se nije dalo dalje nabrajati?
Ja govorim o situaciji u trenutku raspada SFRJ i u trenutku međunarodnog priznanja Hrvatske i BiH kao republika izišlih iz federacije.

Ne govorim o onome što se zbivalo nakon toga.

Dakle, i Hrvatska i BiH su međunarodno priznate na istim osnovama. Ako takve osnove priznanja i suvereniteta BiH dovodiš u pitanje, onda bi trebalo dovest u pitanje i osnove suvereniteta i priznanja Hrvatske.

Citat:
Po mojoj, ne teoriji, nego realnoj slici stanja stvari, buducnost BiH je vrlo upitna. Ona ne funkcionira. Shvacas li to? Drzava na aparatima. Privreda ne postoji, na zivotu je odrzava medjunarodna zajednica. Perspektiva? Pitaj Srbina, Hrvata i Bosnjaka - cut ces ne jednu nego tri. To dovodi u pitanje opstojnost BiH.
Sad odgovori - da li je situacija i u Hrvatskoj takva?
Vidas li stranu vojsku po cestama? Postoje li krajevi zemlje u koje ne bi ptisao ni za zivu glavu?
Hrvatska i BiH idu u razlicitim smjerovima.
Kao što si i sam rekao, Hrvatska i BiH idu u različitim smjerovima. Sadašnje stanje u BiH je posljedica takvog kretanja, i različitih smjerova kojima te dvije zemlje idu. To nitko ne spori.

Ali to ne pobija činjenicu da su u momentu raspada Jugoslavije i BiH i Hrvatska međunarodno priznate na istim osnovama.

Citat:
Svasta. Ja ti pisem cinjenice iz BiH cije tebe unutrasnjopoliticko stanje uopce ne zanima sto te ne sprijecava da "kompetentno" raspravljas o istome.
Bravo
Ma piši ti "činjenice" i činjenice koliko te god volja...

Ja ne raspravljam o "činjenicama" i činjenicama trenutnog stanja u BiH.

Citat:
Boldano sam dodao ja, da ne bude zabune, ostalo je copy/paste tvog posta. Zasto se Kosovo onda moze izdvojiti iz Srbije (a tebi se za to jebe) a BiH ako se dirne, onda automatski dolazi u pitanje i Hrvatska? Koja je tu razlika?
Zato što je Americi prdnulo da tako bude. Ali to ne znači da je to ustavnopravno i međunarodnopravno opravdano. To samo znači da će bit onako kako Amerika odluči.

Citat:
A dobro, meni ne smeta. Stavi si to u sig onda.
Neću. Već imam potpis.
I kad se na sve to doda “Dalmacijo, moja ružo procvala” iz 35.000 grla, kad se tribine tresu kao da će se raspasti, onda znaš da si došao na planet Hajduk. Jedan i neponovljiv, unikatan kao što su i navijači Hajduka.
Copyright by Davor Burazin
damfisk je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 26-04-08, 19:16   #102 (permalink)
Starter

Datum registracije: 18-06-06
Poruka: 53
ZvoneM se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: damfisk Pogledaj Poruke
OK. Lažem. Kako god ti kažeš.
Ja ti ne mogu reci da govoris istinu kad ne govoris. Ne zato sto ja kazem, nego zato sto to tako je.

Citat:

Čekaj, odluči se - da li je državljanstvo nužno da bi državljanin neke države baš tu državu smatrao svojom domovinom, ili nije?
S cijim se ti tezama sad raspravljas covjece? Gdje sam ja napisao da je državljanstvo nužno da bi državljanin neke države baš tu državu smatrao svojom domovinom?

Citat:
Ja govorim o situaciji u trenutku raspada SFRJ i u trenutku međunarodnog priznanja Hrvatske i BiH kao republika izišlih iz federacije.
Ne govorim o onome što se zbivalo nakon toga.
Znaci uzeo si jedan trenutak u vremenu, zaledio ga, i svoje stavove danas kreiras samo prema tom malom isjecku ne obaziruci se na promjene i novonastale realnosti i okolnosti?
Dobro je.

Citat:
Dakle, i Hrvatska i BiH su međunarodno priznate na istim osnovama. Ako takve osnove priznanja i suvereniteta BiH dovodiš u pitanje, onda bi trebalo dovest u pitanje i osnove suvereniteta i priznanja Hrvatske.
Jedina osnova na kojoj ja BiH smatram drzavom koja nikad nece zazivjeti je njena danasnja realnost. Da Hrvatska ima takvu realnost, slicnu buducnost bih predvidjao i za nju. Nacin na koji su bivse republike SFRJ izlazile iz Jugoslavije je identican i pravno utemeljen na ustavu iz 1974. Poslije toga svaka je imala svoj put. BiH je zemlja u kojoj zive tri naroda i kao takva je i zamisljena. S obzirom na "ljubav" koja vlada medju tim narodima, s obzirom na nemogucnost dogovora o najmanjim sitnicama, s obzirom na figu u djepu koju uvijek drze srpski politicari po pitanju opstojnosti Republike Srpske u BiH (narocito sad kad je Kosovo otislo a radikali jacaju i preuzimaju polako svu vlast u Srbiji), s obzirom na odbijanje Bosnjackih politicara da Hrvatima daju cak i ona prava koja im ustav garantira, s obzirom da ta prava Hrvati traze a zele i uvodjenje treceg entiteta... to su takvi rogovi u vreci da je neopisivo. Dobro je sto su tu medjunarodne vojne snage da ne izbije novi sukob. Lose je sto odrzavanje Status Quo situacije samo produbljuje krizu, frustracije i voda je na mlin svakoj radikalnoj struji unutar svake od tri nacije. Prije ili poslije ce se to morati rijesiti, a jedino pravo rijesenje ce biti ono koje ce postivati i stanje na terenu. Znas li ti kakvo je stanje na terenu? Ja znam.

Citat:
Kao što si i sam rekao, Hrvatska i BiH idu u različitim smjerovima. Sadašnje stanje u BiH je posljedica takvog kretanja, i različitih smjerova kojima te dvije zemlje idu. To nitko ne spori.

Ali to ne pobija činjenicu da su u momentu raspada Jugoslavije i BiH i Hrvatska međunarodno priznate na istim osnovama.
Ne znam zasto si se uhvatio bas tog trenutka. On je nebitan, bitno je ono sto je danas a to sam ti ukratko opisao.

Citat:
Ma piši ti "činjenice" i činjenice koliko te god volja...

Ja ne raspravljam o "činjenicama" i činjenicama trenutnog stanja u BiH.
O cemu onda raspravljas? Oko toga da Hrvati u BiH nisu dijaspora, ocito se slazemo.

Citat:
Zato što je Americi prdnulo da tako bude. Ali to ne znači da je to ustavnopravno i međunarodnopravno opravdano. To samo znači da će bit onako kako Amerika odluči.
Koliko vidim nije samo Americi. Dosta zemalja je priznanje utemeljilo na onome sto je realno vec dugo istina. Kosovo je za Srbiju izgubljeno, takva je tamo realnost. Vrijeme ce pokazati da li je ovo pravo rijesenje.

Citat:

Neću. Već imam potpis.
Nemoj. Rekoh vec, meni je svejedno.
ZvoneM je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 26-04-08, 19:36   #103 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 08-03-08
Godina: 23
Poruka: 440
Birtija se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Birtija

Vidim da nekima u BiH jednostavno nije jasno što je priznanje neke zemlje. Zvone, Zvone! BiH je međunarodno priznata u cijelom svijetu. To što se ti osječaš i smatraš Hrvatom, to je čisto tvoj problem. To je isto kao da se ja duhovno i emotivno osječam Pakistancem, službeno se smatram Pakistancem i ne priznajem nijednu granicu zemalja sve od Hrvatske do Pakistana. Znači, da bi se po "mojim emocijama" (koje po tebi odlučuju tko je šta) Hrvatska, pardon Pakistan protezao sve od Jadrana tamo do Indije.
Bistrih li argumenata mladog Hercegovca!

Zadnji Uredio Birtija : 26-04-08 u 19:38.
Birtija je offline  
Odgovori sa citatom
Star 26-04-08, 19:37   #104 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 16-03-08
Godina: 22
Poruka: 740
olja će uskoro biti poznatolja će uskoro biti poznatolja će uskoro biti poznatolja će uskoro biti poznatolja će uskoro biti poznatolja će uskoro biti poznatolja će uskoro biti poznat

Citat:
Pravi autor: kolera Pogledaj Poruke
Eh ovako da li je za vas BiH dijaspora ili neznam strana zemlja, ili kako to se naziva inostranstvo. Jer ja sam iz BiH i nesmatram HR takvom. Jer kad sam u HR osjecam se ko kod kuce, i nikad nebi je nazvao inostranstvom jer smo do skora bili jedna te ista drzava. Pa brate dragi bili smo ko braća i sestre, i HR,SRB,CG,KOS,MK,SLO nesmatram stranim zemljama. Pa me interesuje sta vi mislite.

BRATSTVO I JEDINSTVO

ovaj izraz dijaspora, je malo kriv u tom kontekstu. jer bi to značilo da su hrvati prisilno odselili u BiH...
al dobro, kužim kaj si htio pitat..
imam puno prijatelja izbosne, a i ja sam napol odtamo, tak da nesmatram BiH stranom državom osjećam se tamo ko doma.volim taj mentalitet, iako ja nisam ta valna duljina. al radim dobar burek

p.s. pročitah tek sad i ostale komentare na ovu temu, nekužm zasto neko smatra simpatije prema nekoj naciji problemom. neznam zašto činjenica da se kolera u hrvatskoj osjeća ko doma ugrožava neke pojedince.
u bosni živi mnogo hrvata, naravno da se tako nazivaju, jer imaju hrvatsko drzavljanstvo... a i naša povijest je isprepletena, tak da nemožeš reć da je odnos bosne i hrvatse, isto ko i odnos hrvatske i madagaskara.
općenito, ta diskriminacija "bosanaca" i netrpeljivost mi je besmislena. vicevi su tu najmanja stvar.
evo, naprimjer, neki dan , neka živčana baba komentira u tramvaju lika koji se drži normalno za onu prečku gore u tramvaju : "gle ovog kaka se objesio, sigurno je bosanac" došlo mi je da joj naguram grincek iz njene hrvatske vrećice ravno među zubalo..

Zadnji Uredio olja : 26-04-08 u 19:47.
olja je offline  
Odgovori sa citatom
Star 26-04-08, 19:42   #105 (permalink)
Starter

Citat:
Pravi autor: Birtija Pogledaj Poruke
To što se ti osječaš i smatraš Hrvatom, to je čisto tvoj problem. [/b] To je isto kao da se ja duhovno i motivacijski osječam Pakistancem, a nisam Pakistanac
Ja se osjecam Hrvatom i, pazi vamo, imam Hrvatsku putovnicu i drzavljanstvo. Imas li ti Pakistansko drzavljanstvo? Putovnicu? Imas li bar ikakve sanse dobiti je?

Citat:
Znači, da bi se po mojim "emocijama" (koje po tebi odlučuju tko je šta) Hrvatska, pardon Pakistan protezao sve od Jadrana tamo do Indije.
Jos jedna umna vratolomija Birtija i slomiti ces neku vijugu. Nemoj, majke ti..

Citat:
Bistrih li argumenata mladog Hercegovca!
Gospodina Hercegovca za tebe.
ZvoneM je offline  
Odgovori sa citatom
Star 26-04-08, 19:48   #106 (permalink)
Regularni forumas

Citat:
Pravi autor: olja Pogledaj Poruke
ovaj izraz dijaspora, je malo kriv u tom kontekstu. jer bi to značilo da su hrvati prisilno odselili u BiH...
al dobro, kužim kaj si htio pitat..
imam puno prijatelja izbosne, a i ja sam napol odtamo, tak da nesmatram BiH stranom državom osjećam se tamo ko doma.volim taj mentalitet, iako ja nisam ta valna duljina. al radim dobar burek
Pa i kad ja odem u Švedsku, osječam se kao doma. Iskreno, tamo mi se više sviđa, ali ne smatram se zato Šveđaninom. Usput, kao ni mlađa, novija generacija Hrvata čiji su se roditelji tamo odselili prije 50 god., a zanimljivo da sebe oni ne smatraju Hrvatima. Znaju jedva hrv. jezik, navrate u Hrvatsku samo na more 2 puta godišnje, imaju dvojno državljanstvo (Šve, Hrv), ali Švedska im je sada dom i sebe smatraju Šveđanima. Ljudi razmišljaju logično. Eh, upravo sam se sjetio Ibrahimovića. Koliko znam, igra za Švedsku, a ne za neku zemlju s Balkana. To sam spomenuo zbog onih sportskih argumenata. Jel to znači sada da je Švedska dio BiH??? Bože sačuvaj!
Citat:
Gospodina Hercegovca za tebe.
Gospodina Hercegovca? Znači, priznaješ konačno da si Hercegovac! Bilo je i vrijeme. Nazdravimo u to ime!

Zadnji Uredio Birtija : 26-04-08 u 19:52.
Birtija je offline  
Odgovori sa citatom
Star 26-04-08, 19:57   #107 (permalink)
Starter

Citat:

Gospodina Hercegovca? Znači, priznaješ konačno da si Hercegovac! Bilo je i vrijeme. Nazdravimo u to ime!
Priznajem? Sto je biti Hercegovac nekakav kriminalni cin ili sramota, da je treba priznati? Ima di kakvo okupljanje gdje se mogu dici i reci: "Dobar dan, ja sam Zvone i ja sam alkoh..pardon, Hercegovac."

Birtija, naravno da sam Hercegovac. To mi je regionalna pripadnost. Kao sto imas i Slavonce, Dalmatince, Istrijane, Licane, tako imas i Hercegovce.
A po nacionalnosti sam Hrvat.
E, da...
Gospodin Hrvat za tebe.
ZvoneM je offline  
Odgovori sa citatom
Star 26-04-08, 20:02   #108 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 16-03-08
Godina: 22
Poruka: 740
olja će uskoro biti poznatolja će uskoro biti poznatolja će uskoro biti poznatolja će uskoro biti poznatolja će uskoro biti poznatolja će uskoro biti poznatolja će uskoro biti poznat

švedska je švedska. zakaj bi se uopće ljudi koji su tamo odrasli i neznaju hrvatski jezik smatrali hrvatima. al ako da, što se mene tiče - dobrodošli!
hrvatska i BiH, su u ipak malo drugačijem odnosu.
geografske blizina, činjenice da smo donedavno bili ista država, velik udio hrvata koji žive u bosni, sličan jezik..
mislim, to je osobna stvar, osjećaj pripadnosti, nemoš to promjenit nekom papirologijom.
čini se da bi neki veliki Hrvati, sve Bosance u kavez... ajme, svašta..
Odgovori sa citatom
Star 26-04-08, 20:03   #109 (permalink)
Regularni forumas

Citat:
A po nacionalnosti sam Hrvat.
E, da...
Gospodin Hrvat za tebe.
E pa baš nisi. Ni po jednom ni drugom, niti ću te po tom ikad smatrati. To nije zbog mog mišljenja već činjenica.
Citat:
Pravi autor: olja Pogledaj Poruke
švedska je švedska. zakaj bi se uopće ljudi koji su tamo odrasli i neznaju hrvatski jezik smatrali hrvatima. al ako da, što se mene tiče - dobrodošli!
hrvatska i BiH, su u ipak malo drugačijem odnosu.
geografske blizina, činjenice da smo donedavno bili ista država, velik udio hrvata koji žive u bosni, sličan jezik..
mislim, to je osobna stvar, osjećaj pripadnosti, nemoš to promjenit nekom papirologijom.
čini se da bi neki veliki Hrvati, sve Bosance u kavez... ajme, svašta..
Isti slučaj je i sa Slovacima i Česima. Bili su donedavno ista država, sličan jezik, geografska blizina, čak su i oni potekli od Slavena, znači istog naroda u povijesti. Zanimljivo, zar ne? Jel se danas Slovaci smatraju Česima ili Česi Slovacima? Naravno da ne. To su danas 2 različite zemlje. Totalno ista situacija kao i ovdje kod nas na Balkanu.

Zadnji Uredio Birtija : 26-04-08 u 20:10.
Birtija je offline  
Odgovori sa citatom
Star 26-04-08, 20:09   #110 (permalink)
Starter

Citat:
E pa baš nisi. Ni po jednom ni drugom, niti ću te po tom ikad smatrati. To nije zbog mog mišljenja već činjenica.
Necu ni ja tebe Pakistancem onda.
Birtija, odi se odmori malo, pretesko je ovo za tebe.
ZvoneM je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 01:52.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113