Stranica 2 od 7 PrvoPrvo 1234567 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 11 do 20 od 64

Sarajevo

Raspravljate o temi Sarajevo u Dijaspora forumu, dio Društvo foruma; ma nešto super :-) nisma je nigdje drugdje jeo osim u palmi i kolač me podsjeća ne jednu drugu vrstu ...

Regularni forumas
    Datum registracije
    06-08-08
    Starost
    38
    Poruka
    89
    Liked
    0 times

Re: Sarajevo

ma nešto super :-)
    nisma je nigdje drugdje jeo osim u palmi i kolač me podsjeća ne jednu drugu vrstu kolača koju sma jeo samo u djetinstvu dok sma živio u bosni. uglavnom neka super kombinacija okusa između lješnjaka i kokosa

tata od formata isoSnake Champion Avatar od korisnika fat_boy_slim
    Datum registracije
    24-09-05
    Starost
    6
    Poruka
    23,197
    Liked
    1188 times

evo je

Priprema
    Biskvit

400 grama lješnjaka malo opržite u rerni, kako bi im mogli lakše skinuti kožicu (Ali pazite da ne izgore!). Sameljete ih kada se ohlade.
    Pjenasto umutite bjelanca, zatim dodate šećer, kokos, prezlu i 200 g mljevenih lješnjaka i lagano umutite. U kockasti kalup stavite papir za pečenje i izlijete smjesu. (Ako se bojite da će vam ipak biskvit previše pripeti za papir, premažite ga malo uljem i pospite prezlom)
    Rernu prethodno zagrijati na 250 stepeni, zatim smanjiti na 150 stepeni i tek tad staviti biskvit. Peći 20 minuta.
    Krema

Žumanca sa šećerom umutite na pari.
    Pjenasto umutite puter.
    Čokoladu rastopite na pari.
    U puter umutite. jaja i rastopljenu čokoladu.
    Biskvit prepolovite na dva dijela (Dakle kao na slici)
    Kremom premažete između dva biskvita i preko drugog biskvita Ostavite da se ohladi u frižideru pola sata, sat (što ja sad nisam uradila i to se vidi na slikama). Kada se ohladi izrežete na kocke ili na krugove ili bilo koji drugi oblik koji želite (Mada sam to sve probala ali najlakše i najbrže se naprave ako se režu kao kocke). Zatim ih uvaljate u ostatak mljevenog lješnjaka.
    Otopite još malo čokolade i umačete jedan po jedan cijeli lješnjak i stavljate ih preko svake kockice. ... Ili, ako nemate više lješnjaka, preko svake kockice samo stavite po malo otopljene čokolade.
    Dodane Slike Dodane Slike
    • Tip Fajla: jpg 10.JPG (105.1 KB, 4 pogleda)

Pravila ponašanja...Registriraj se na forum

Mili Avatar od korisnika Adolon
    Datum registracije
    25-11-06
    Poruka
    4,670
    Liked
    59 times

Sarajevo mi je najdraži grad poslije Zagreba...
    Tamo mi stanuje stric iliti amidža pa smo bar jednom godišnje na relaciji ZG-Sarajevo. Čaršija me najviše oduševila...taj starinski štih nisam doživio nigdje drugdje. Naravno ne smijem zaboravit ćevape...sjećam se da smo išli u jedan restoran kod Ferhatovića...više čevabdžinica...al ćevapi su za prste olizat

Ako me sjećanje dobro služi u blizini Sarajeva postoji jedan park prirode..."vrelo Bosne"...sjećam se da me jako podsjećao na plitvice svojim vodnim bogatstvima

Al najviše od svega me se dojmio pogled...kako amidža ima kuću na brdu (trenutno se ne mogu sjetit gdje) kad smo se uspeli gore...pa kad baciš pogled...a cijeli grad kao na dlanu...ma da ti pamet stane.

Gostoljubivost ljudi je poglavlje samo za sebe. Ja tamo nisam doživio ni jednu neugodnu scenu...dobiješ dojam da si i ti jedan od "jarana"....

Sarajevo...samo riječi hvale od mene...tko nije bio ne zna šta propušta.

Regularni forumas
    Datum registracije
    06-08-08
    Starost
    38
    Poruka
    89
    Liked
    0 times

To je jarane Bosna i takvog duha nema nigdje pa čak više niti u Bosni. Ovaj recept znam i probala mi žena ali nije to ni nalik šamponjezi u Palmi. Nažalost! Ali eto dosta više mene i šamponjeze!

Mili Avatar od korisnika Adolon
    Datum registracije
    25-11-06
    Poruka
    4,670
    Liked
    59 times

je...al me nekad u depru bace rupe na zgradama koje još nisu do kraja obnovljene koje su ostale od agresije. Ono baš ti dođe da se zamisliš...el kolko god misliš ne možeš shvatit kakvo je zlo potrebno za uništit takvu ljepotu..nešto nepojmljivo.
    al vjerujem i da je to zlo dovelo do toga da se svi Sarajlije smatraju prijateljima...da se razvije ta neraskidiva veza među svim stanovnicima Sarajeva...morali su biti tu jedni za druge kako bi si pomogli da prežive...

u svakom slučaju ne ponovilo se

Dr. Love Avatar od korisnika Oggy
    Datum registracije
    21-12-06
    Starost
    31
    Poruka
    5,170
    Liked
    5 times

Nemojte o klopppi. Mastesr vam pasa da znate...jedva pregirzao u sebi sta ove godine ne idem u Sarajaevo i onda mi opet natrljate sol na runu

ps: ekipa iz ZG-a. Ima u Džamiji dobrih baklavu, tulumbi i inih delikatesa. Čak ima i raznih pita...meni kao laiku su dosta slicne onim origigi sarajevskim
    Ja sam najsretniji čovjek na svijetu

V.I.P. Član Avatar od korisnika edhembeg
    Datum registracije
    27-06-08
    Starost
    28
    Poruka
    4,375
    Liked
    128 times

Nisam nikada bio u Sarajevu, a tko god je bio uvijek ista prica ,,, nitko se nije pokajao i svi spominju gostoprimstvo, specijalitete, hrana, pice, veseli duh ,,, takva ti je raja iz Sarajeva, osjecas se bolje nego kod kuce ...
    Imao sam prilike od vise njih to cuti, pa vjerujem da je tako ...

...
    Dodane Slike Dodane Slike
    Nije u redu mrziti sve ruže zato što si se ogrebao na jedan trn...

žena, majka, kraljica Avatar od korisnika teica
    Datum registracije
    14-08-06
    Starost
    28
    Poruka
    9,058
    Liked
    105 times

Tu sam stavila nekoliko svojih slika iz Sarajeva
    Neke moje stvari...
    Kad se nađemo u nekoj konkretnoj situaciji prvo iznenadimo sami sebe jer postupimo apsolutno suprotno od nekih svojih uvjerenja i iznenadimo druge jer su oni jako hrabri kad se ne radi o njima.

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika nespretna
    Datum registracije
    15-05-07
    Starost
    24
    Poruka
    2,783
    Liked
    1 times

Oggy, odlična tema i fbs,teica i edhembeg super slike

evo, ja nikad nisam bila u sarajevu ali se iskreno nadam da ću ići za novu godinu.čula sam samo riječi pohvale o tom gradu,ljudima i hrani,pa onda tko ne bi poželio otići tamo?!

dajte prijedlog, oni koji su bili, di za izaći, šta pogledati,znamenitosti, zanimljivosti i sl.?! pliiiz
    - the chase is better than the catch -

žena, majka, kraljica Avatar od korisnika teica
    Datum registracije
    14-08-06
    Starost
    28
    Poruka
    9,058
    Liked
    105 times

Izaći; ma gdje god odeš...zabava zagarntirana... ja sam bila u takozvanoj "Veseloj ulici" na čaršiji... u "Piratu"
    Jesti: Željo, Ferhatović... u biti gdje god stigneš.
    Pogledati; katedralu, vrelo Bosne, begovu džamiju, i meni najdraži vidikovac "kod bolnice Jezero" iliti Koševsko brdo (iznad stadiona)

Ma vidjet ćeš u biti kada dođeš dole... grad te ponese i sve skužiš na brzinu
    Kad se nađemo u nekoj konkretnoj situaciji prvo iznenadimo sami sebe jer postupimo apsolutno suprotno od nekih svojih uvjerenja i iznenadimo druge jer su oni jako hrabri kad se ne radi o njima.

Lajkaj nas na Facebooku