Stranica 1 od 5 12345 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 41

Biti Hrvat???

Raspravljate o temi Biti Hrvat??? u Društvena forumu, dio Znanost foruma; Baš sam neki dan upala u neku skroz zanimljivu raspravu oko pitanja "Što mene pravi Hrvatom?!" i "Tko je to ...

žena, majka, kraljica Avatar od korisnika teica
    Datum registracije
    14-08-06
    Starost
    28
    Poruka
    9,058
    Liked
    105 times

Biti Hrvat???

Baš sam neki dan upala u neku skroz zanimljivu raspravu oko pitanja "Što mene pravi Hrvatom?!" i "Tko je to sve Hrvat?"

Pa su tu nastale razne teorije kako je Hrvat onaj kojem su preci rođeni u Hrvatskoj, pa onda onaj koji je rođen u Hrvatskoj, sve do onoga tko s osjeća ko Hrvat... i da, da... netko je čak izvalio "kako to nikako nisu oni Hercegovci"

Bilo je čak i zanimljivih teorija oko vjere, pripadnosti, nacionalnosti i mentaliteta koji su bitni da bi nekoga smatralo "Hrvatom".

Moja pitanja glase...

Što to znači "biti Hrvat"?
    Tko je to sve Hrvat?
    I koje su karakteristike tipičnog Hrvata?
    Kad se nađemo u nekoj konkretnoj situaciji prvo iznenadimo sami sebe jer postupimo apsolutno suprotno od nekih svojih uvjerenja i iznenadimo druge jer su oni jako hrabri kad se ne radi o njima.

Banned
    Datum registracije
    18-09-08
    Poruka
    61
    Liked
    0 times

Re: Biti Hrvat???

mislim da imaš previše posla u moderiranju kojeg trebaš obavit, a poslije toga o raznim temama.

Akademik Foruma Avatar od korisnika industrial
    Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Bolje pitati što znači biti čovjek!
    Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.

V.I.P. Član Avatar od korisnika dark_zg
    Datum registracije
    25-03-08
    Starost
    41
    Poruka
    6,438
    Liked
    88 times

Moje mišljenje je da se tu ipak radi o osjećaju pripadnosti koju stičemo rođenjem i naukom tijekom života.

Nikako se ne može reći da granice naše domovine ujedno i znače da samo unutar njih žive i postoje Hrvati.

Također smatram da vjera ili vjeroispovjed ne može biti mjerilo za odrđivanje pripadnosti nekom narodu, pa tako niti nama Hrvatima.

Bitino je kako se netko osijeća i čemu je privržen. Znam podosta Hrvata kojima pripadnost nekom narodu ne predstavlja neku bitnu stavku u životu, isključivo gledaju čovjeka kao personu za sebe, bez obzira kom narodu, vjeroispovjesti ili rasi pripadali.

Osobno sam odgajan u sličnom duhu, mada mi je majka u nekim razgovorima ( dok sam ulazio u pubertet ) jasno ukazala na to da smo Hrvati, da se svoj narod voli i poštiva, ali isto tako mi je uvijek naglašavala da ako ne voliš druge bez obzira na raznolikosti, ne možeš voljeti niti sebe i svoje!!

Još bih samo htio naglasiti da busanje u prsa " mi Hrvati" ništa ne predstavlja, odnosno iskazuje samo zatupljenost i meni se nikako ne sviđa. Pretjerano isticanje, ili ti samo mi, mi, mi, mi i nitko drugi, po nacionalnoj osnovi, za mene je glupost.
    Zadnji Uredio dark_zg : 28-12-08 u 21:24

Akademik Foruma Tic Toe Champion, Naive Town Champion, Bat & Mouse 2 Champion, MemoryMadnessJS Champion, Strip Down Champion, Snowball roll Champion, Jungle Girl Champion Avatar od korisnika Locrian85
    Datum registracije
    30-05-07
    Starost
    26
    Poruka
    5,924
    Liked
    3 times

Jebote teme rasprave.....

Pa ovako: za početak Hrvatom me definira sredina u kojoj sam se rodio i razvijao iz djeteta u osobu....... Znači, rođen sam u Rijeci koja je u Hrvatskoj..... U toj istoj Rijeci se razvijam u osobu.....

Znači, ja sam Riječanin i Hrvat...... I gdje god se pojavio, gdje god živio, ja ću biti Riječanin i Hrvat..... Nikako ni Purger ni Slovenac......

Tako i bilo tko.....

Voljeni grade, za tebe dišem, najljepšu pjesmu srcem ti pišem...
    ×××
    Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj, mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj...

dr.sc. Foruma
    Datum registracije
    20-08-07
    Poruka
    3,485
    Liked
    2 times

Citat Pravi autor: industrial Pogledaj Poruke
    Bolje pitati što znači biti čovjek!
    potpisujem u potpunosti

najdraži su mi ti nacionalisti. busaju se u prsa kako su hrvati, dokazuju da su veći hrvati nego neki drugi.
    ka da je to važno.
    moji su došli na vis prije nego li su hrvati naučili pisati i od onda znan ime svakog od njih (pod uvjeton da žena od nekih od njih nije bila malo sklona igranju u protivničkon dvorištu )
    i pa šta onda.
    ka da san ja bira oću li se rodit ka hrvat. moga san se rodit i ka srbin i sad bi se busa u moje šumadijske korjene. i šta bi me to prominilo.

nacionalizam je stvar prošlosti i globalizam ga je već počea brisat. jednog dana više se neće ni znat za nacije.
    -

žena, majka, kraljica Avatar od korisnika teica
    Datum registracije
    14-08-06
    Starost
    28
    Poruka
    9,058
    Liked
    105 times

Dečki, zar mi ne možemo normalno raspravljati?

U svakom slučaju ja sam čisto provokativno postavila pitanje pošto je i tematika onako "izazivajuća".

Slažem se s industrialom, ali je mimo teme.
    Kad se nađemo u nekoj konkretnoj situaciji prvo iznenadimo sami sebe jer postupimo apsolutno suprotno od nekih svojih uvjerenja i iznenadimo druge jer su oni jako hrabri kad se ne radi o njima.

Akademik Foruma Tic Toe Champion, Naive Town Champion, Bat & Mouse 2 Champion, MemoryMadnessJS Champion, Strip Down Champion, Snowball roll Champion, Jungle Girl Champion Avatar od korisnika Locrian85
    Datum registracije
    30-05-07
    Starost
    26
    Poruka
    5,924
    Liked
    3 times

Teta, bez ljutnje, ali ja nigdje ne vidim provokaciju niti u ovoj temi niti u onoj tamo o NDH......

Vidim razinu opće kulture pojedinaca i plitkoće osobnosti kada se čovjeka karakterizira prema nacionalnosti........

×××
    Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj, mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj...

Akademik Foruma Avatar od korisnika industrial
    Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Ne znam šta je tu provokativno dok se ne pojave tipovi koji vole brojati krvna zrnca i diče se sa svojim hrvatstvom i domovinom, a žive u Minkenu.
    Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.

Datum registracije
    30-05-07
    Starost
    26
    Poruka
    5,924
    Liked
    3 times

I slušaju kralja Arthura i Cecu.......

×××

Stranica 1 od 5 12345 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku