| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Društvena Raspravljate o temi Demokracija u islamskim državama u Znanost forumu; da, ali ljudska prava su izum zapada, a pošto je zapadnjačka kultura - kultura dijaloga i argumenata, ne vidim kako ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #71 (permalink) |
| evergreen Datum registracije: 28-08-06 Lokacija: kekserana Godina: 25
Poruka: 6,065
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Demokracija u islamskim državama da, ali ljudska prava su izum zapada, a pošto je zapadnjačka kultura - kultura dijaloga i argumenata, ne vidim kako se te zemlje mogu prisiliti da prihvate i poštuju univerzalna ljudska prava. zato pitam za instancu kao što je u europi europski sud za ljudska prava u strasbourgu. za pojedince mi je jasno: ako pojedinac krši nečija univerzalna ljudska prava, za to mu teoretski može suditi sud bilo koje zemlje u svijetu. nisam siguran je li to isto što i zločin protiv čovječanstva. |
| | |
| | #72 (permalink) | ||
| nevoljen Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: tamo gdje su nesretni Godina: 31
Poruka: 13,762
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Demokracija u islamskim državama Citat:
Mislim da je ispravnije reći kako su najprije na zapadu (da, Aris, "zapad" kao širi pojam, slobodno čupaj iz kontektsa koliko god želiš!) ljudska prava dobila zakonodavnu i institucionalnu zaštitu kakvu su trebala imat oduvijek, i kakvu trebaju imati svugdje. Kao što sam već rekao, ljudska prava nisu ničiji izum, nego ona postoje otkako postoji čovjek, i pripadaju svim ljudima, bez razlike. Ljudska prava ne poznaju i ne smiju poznavati razlike u kulturi, razlike u stranama svijeta, razlike u odgoju. Ona postoje uvijek i svugdje, gdje god postoje ljudi. Na državi (odn. društvu, društvenoj zajednici...) je da tim pravima kroz norme i institucije pruži adekvatnu zaštitu. Citat:
Onako kako ja to shvaćam - sud sudi pojedincu jer je prekršio zakon, a zakon bi trebao štititi temeljne društvene vrijednosti. Naravno, svako društvo (društvena zajednica) trebalo bi među svojim vrijednostima imati i ljudska prava. kao što znamo, svako društvo to nema. A upravo takva društva i jesu predmet ove diskusije ![]()
__________________ Boja ...Bila boja je boja; bila boja je najbolja na svitu i niko mi ne more reć' da nije tako! | ||
| | |
| | #73 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 20-08-07 Lokacija: najlipši grad na svitu Godina: 30
Poruka: 1,888
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Demokracija u islamskim državama moj stav da zapad (europska civilizacija, SAD itd itd) ne bi triba nametat počtivanje ljudskih prava islamskim zemljama. iako bi to njima na koncu bilo u korist, na prvi mah to izaziva kod tih naroda otpor (vidite irak) a to vodi jačanju terorističkih ćelija, a samim tim i vlast sve većim fundamentalistim i na kraju proizvod svega je smanjenje ljudskih prava (primjer je iran i njegova "islamska revolucija" a mislin da i irak ide u tom smjeru) ![]() |
| | |
| | #74 (permalink) | ||
| The Najarogantnija Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: La Coruna Godina: 24
Poruka: 5,089
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Demokracija u islamskim državama Citat:
![]() Citat:
Kad muškarac tura muškarcu u guzu ne mora se to odobravati pred Bogom.
__________________ 0-2 | ||
| | |
| | #75 (permalink) |
| prekfalificirana Datum registracije: 28-02-07 Lokacija: kuća u ulici Godina: 25
Poruka: 6,210
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Demokracija u islamskim državama Nisi mi odgovorila na pitanje, ali ionako je offtopičarenje, kaj ne? ![]()
__________________ Me and my head high and my tears dry Get on without my guy! |
| | |
| | #76 (permalink) |
| The Najarogantnija Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: La Coruna Godina: 24
Poruka: 5,089
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Demokracija u islamskim državama Ne slažem se, mislim da trebaju iskoristiti sve kaj im moderna medicina u tom pogledu pruža. Ali to je moje subjektivno stajalište. (nisam vidila pitanje, sorry!)
__________________ 0-2 |
| | |
| | #77 (permalink) | |||||
| Moderator Foruma Datum registracije: 12-05-05 Lokacija: Zagreb, Trnje Godina: 22
Poruka: 4,413
Citat:
Citat:
Dapače, primjer amerikanaca... oni konstantno glasuju za vlast koja se zalaže za smrtnu kaznu, a koja predstavlja kršenje ljudskih prava... oni svjesno svima ukidaju ljudska prava da bi ciljana skupina bila ograničenija... tako i muslimani žele biti ograničeni, jer se tako ugodnije osjećaju... msulimani nisu navikli gledati gola ženska tijela, kad bi im se od jednom omogućilo da žene hodaju u prozirnim majcama, to bi bilo kao da su nama omogućili da hodamo goli... oni kojima to odgovara će to iskoristiti, većina će biti nezadovoljna novom im omogućenom slobodom. Citat:
Citat:
__________________ She comes to me every night No words are left to say With her hands around my neck I close my eyes and pass away I don't know who she is In my dreams she does exist Her passion is a kiss And I can not resist Zadnji Uredio _Aris_ : 13-12-07 u 19:41. | |||||
| | |
| | #78 (permalink) |
| nevoljen Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: tamo gdje su nesretni Godina: 31
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Demokracija u islamskim državama @ _Aris_ Sigurno želiš sa mnom ulazit u diskusijo što je to pravo, kakva je definicija prava i koji su logički konsitutivni elementi prava? Kao što sam već rekao - ljudska prava su ista i jednaka i na isti i jednaki način pripadaju svim ljudima - samom činjenicom da su ljudi. Ljudska prava ne mogu se relativizirati, niti se mogu modificirati obzirom na religijske, historijske, socijalne, političke i gospodarske okolnosti. Svaka društvena norma koja ograničava i/ili oduzima ljudska prava članovima društvene zajednice predstavlja kršenje ljudskih prava. Kada šerijat imperativnom normnom propisuje obvezu udanoj ženi da iz kuće iziđe bez pratnje, i predviđa sankciju za kršenje te norme - time krši njezino pravo na slobodu kretanja. Kada šerijat imperativnom normom propisuje obvezu ženi da prekrije kosu, i predviđa sankciju za kršenje te norme - on time krši njezino pravo na osobnu slobodu izražavanja. Takvih primjera u šerijatu imaš koliko hoćeš. Smije li se žena preudati? Smijeli zatražiti razvod braka? Smije li zatražit skrbništvo nad djecom? Smije li imati imovinu? Smije li registrirati tvrtku na svoje ime? Ukoliko takva ograničenja postoje, onda je riječ o kršenju ljudskih prava. I točka. Nikakvo relativiziranje, nikakva preseravanja o "navikama" i o "drugačijem mentalitetu" to ne mogu promijeniti. Riječ je o kršenju ljudskih prava i sloboda. A ljudska prava su ista i jednaka i na isti i jednaki način pripadaju svim ljudima - samom činjenicom da su ljudi.
__________________ Boja ...Bila boja je boja; bila boja je najbolja na svitu i niko mi ne more reć' da nije tako! |
| | |
| | #79 (permalink) | |||||
| Moderator Foruma Datum registracije: 12-05-05 Lokacija: Zagreb, Trnje Godina: 22
Poruka: 4,413
Citat:
I nisi s nimalo razumjevanja pročitao moj tekst nisi si odgovorio na njegove ključne djelove... Ponavljaš istu stvar već peti post... ja mogu tvrditi da nikako nije uredu ubiti pokušavajući pokopati opravdanje samoobrane, ali tvrditi ono što je jasno cijelo vrijeme nikad ne bi omogućilo da dobijem slučaj na sudu... Citat:
Citat:
Citat:
__________________ She comes to me every night No words are left to say With her hands around my neck I close my eyes and pass away I don't know who she is In my dreams she does exist Her passion is a kiss And I can not resist Zadnji Uredio _Aris_ : 13-12-07 u 20:28. | |||||
| | |
| | #80 (permalink) | ||||||||
"Objection! Argumentative!" Navođenjem primjera zatvorenika ne dokazuješ apsolutno ništa. Nadalje, jedna stvar mi nije jasna - želiš li ti reći da se svi ljudi ne rađaju jednaki? ![]() Ne kontam... u nastojanju da opravdaš ono što se ne može opravdati, posve si se izgubio ... Citat:
Uspoređuješ maloljetnu djecu sa punoljetnim osobama? Tvrdiš da negdje u "zapadnim" zemljama postoji zakon koji zabranjuje djeci izlazak iz kuće nakon 11 sati? Tvrdiš da se svi ljudi ne rađaju s jednakim pravima? Tvdiš da od rođenja neki ljudi imaju veća a neki manja prava? Što ti uopžće želiš reć? Osim što pokušavaš opravdat ono što se opravdat ne može? Zaista... gubiš se, majke mi... Citat:
O čemu ti? Pazi, ti konstantno ponavljaš jednu te istu nebulozu o «naučenosti» i o «mentalitetu», pa ja na to odgovaram jednim te istim odgovorom. U čemu je problem? Citat:
Citat:
Dakle, kršenje ljudskih prava. Citat:
A šta je to «apsolutna sloboda ljudskih prava»? Definiraj tu sintagmu. Citat:
PA O TOME JA PRIČAM CIJELO VRIJEME, ČOVJEČE BOŽJI!!!!!!!!!!!1 Citat:
Ljudska prava postoje. Ista su sa sve ljude, gdje god oni živili. Svaki pojedinac sam za sebe ima pravo odlučit želi li, ili ne želi, odnosno na koji način želi iskoristit svoje ljudsko pravo. ALI kada država (društvena zajednica, politička tvorevina, javna institucija) donosi imperativne norme koje krše ljudska prava, i kada propisuje sankcije za one koji se ne pridržavaju tih normi, onda je ta država (društvena zajednica, politička tvorevina, javna institucija) represivna, agresivna, diktatorska i neljudska. Dakle – pojedinac može sam birati hoće li, i kako će, iskorstiti svoje ljudsko pravo. Država mu NE SMIJE nametati određeno ponašanje koje predstavlja kršenje ljudskih prava. Želiš hodati ulicom zamotana u plahtu, jer je to u skladu sa tvojim vjerskim uvjerenjima? Izvoli. Želiš hodati bez plahte? Izvoli. ALI NE SMIJE BITI KAZNE ako želiš hodati bez plahte. Država NE SMIJE propisivati kaznu za ženu koja je izišla na ulicu bez rođaka/muža. Ako žena sama ne želi izići bez pratnje rođaka/muža, nek' izvoli. Ali ako želi izići samo, DRŽAVA joj to ne smije braniti. Jel' shvaćaš ti što ti ja govorim? Ma znam ja da ti shvaćaš, samo se preseravaš.... iako mi nije jasno zašto, ali dobro... tvoje je ljudsko pravo da se preseravaš.
__________________ Boja ...Bila boja je boja; bila boja je najbolja na svitu i niko mi ne more reć' da nije tako! | ||||||||
| | |
![]() |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 01:42.