Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Društvena
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Društvena Raspravljate o temi Gubi li Hrvatska svoj jezik ? u Znanost forumu; OK prvo pozdrav svima. Ja zivim u delekoj australiji i skoro svaki dan citam neki hrvatski web site i sto ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 06-04-06, 04:56   #1 (permalink)
Starter

Datum registracije: 13-12-05
Godina: 29
Poruka: 31
pipo se izdvaja iz mase
Gubi li Hrvatska svoj jezik ?

OK prvo pozdrav svima. Ja zivim u delekoj australiji i skoro svaki dan citam neki hrvatski web site i sto sam ja primjetio je da pomalo gubimo nas hrvatski jezik. Sto vise novinari itd pisu vise s engleskim rijecima. Naprimjer kad god procitam nesto di je neko poceo nesto onda taj tip je "startao". Ili mozos kupit cd u bolji cd "sopova". Ima jos puno ovaki stvari. Meni je to tako cudo jer imamo rijeci za te stvari i ljudi jos uvijek ubacivaju te " non croatian" rijeci. Ja znam da mi to radimo ovdje kod nas al nama je teze doc do te rijeci kad pricamo onda i mi malo mjesamo na zalost. Jesam li ja sam u moje misljenje ili i vi vidite sto se polako dogada.
Opet oprostite na padezi. Nadam se da ste me svi razumjeli.
pipo je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 06-04-06, 09:00   #2 (permalink)
Banned

Datum registracije: 21-10-05
Poruka: 8,633
silence
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku silence
Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ?

gubimo ga zato jer se 90-ih pokušavalo smišljat glupe riječi samo da bi se "razlikovali" od srpskog i te riječi su zvučale ko iz 17. stoljeća, umjesto da se dopustio normalan razvoj jezika.

kad mi je tip na obuci u vojsci rekao da se puška može upotrebljavati da se sruši "vrtolet" ja sam se počeo smijati...

situacija je još gora sa mnogim tehnološkim terminima, ja sam diplomski pisao nešto o bazama podataka i moja mentorica nije znala kako da se prevedu neke riječi jer ne postoje u hrvatskom..

dok je engleski fleksibilan i stalno se razvija, hrvatski se pokušalo vratit 3 stoljeća unazad... i to nas je koštalo.

ajde nek dignu ruku oni koji će za "hardware" reći "očvrsje".
silence je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 06-04-06, 09:55   #3 (permalink)
V.I.P. Član

Datum registracije: 28-03-04
Godina: 20
Poruka: 6,498
Gogy ima ono neštoGogy ima ono neštoGogy ima ono neštoGogy ima ono neštoGogy ima ono nešto
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Gogy Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Gogy Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Gogy

Citat:
Pravi autor: silence
Lol ako baš moram izrazito hrvatski onda ću umjesto hardware reć hardver.

Novosti o autima | Osiguranje auta
Gogy je offline  
Odgovori sa citatom
Star 06-04-06, 12:01   #4 (permalink)
Banned

silence

pa da, o tome pričam... umjesto da puste da se stvore prirodniji izrazi, oni su išli nekako to prevodit, ali su koristili stvaranje riječi ko prije 300 godina, kaj totalno nema veze s onim kak se danas govori i naravno da se takve riječi nisu uhvatile...

makar vidio sam i drugih krajnosti (kretenizama)... u jednoj skripti (neću reči di i kojoj) je "world wide web" bio preveden ko "svesvjetska paučina":
kaj reć na to??????
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 06-04-06, 12:09   #5 (permalink)
V.I.P. Član

Datum registracije: 28-03-04
Godina: 20
Poruka: 6,498
Gogy ima ono neštoGogy ima ono neštoGogy ima ono neštoGogy ima ono neštoGogy ima ono nešto
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Gogy Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Gogy Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Gogy

Citat:
"world wide web" bio preveden ko "svesvjetska paučina":
kaj reć na to??????
Ahahahahahahhahahah

Novosti o autima | Osiguranje auta
Gogy je offline  
Odgovori sa citatom
Star 06-04-06, 12:11   #6 (permalink)
Zlatni Član

Datum registracije: 08-10-05
Poruka: 6,471
eowyn je zabranio reputaciju

Citat:
"svesvjetska paučina":
kaj reć na to??????
osim da smo nenormalan narod? E stvarno će čovjek svašta čuti
eowyn je offline  
Odgovori sa citatom
Star 06-04-06, 12:18   #7 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 20-09-05
Godina: 23
Poruka: 415
mafia se izdvaja iz mase

opet mi jučer nije radila paučina
mafia je offline  
Odgovori sa citatom
Star 06-04-06, 14:23   #8 (permalink)
doctor queñones

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 14,103
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Tako je. Slažem se u potpunosti. Po toj logici software bi trebao bit "omekšje"?! Kakve bedastoće. Sjećam se tamo negdje početkom 90-tih, još je bio rat, u Globusu (ili je to bio ST) je izašao članak o nekom kvazi-lingvistu koji se vratio iz dijaspore pa je držao predavanja o tome kao hrvatski jezik treba "pohrvatit" uvođenjem pravih, izvornih korienskih hrvatskih riječi. Pa je onda navodio primjer: helikopter=vrtolet ili uvrtnjak ili zrakomlat, kompas=gvozdotežna sjevernica; bomba=razornica; radio=krugoval; telefon=brzoglas i još dosta takvih budalaština. Kakav kretenizam!

Engleski je toliko rasprostranjen da svaki, ali doslovno svaki svjetski jezik preuzima engleske izraze koji se s vremenom prilagode tom jeziku. Dobar je primjer od ovog Australca - start je izvorna engleska riječ koja se potpuno udomaćila u hrvatskom jeziku. Tako bi se i hardware udomaćio, i stvarno ne vidim potrebu za izmišljanjem tople vode (očvrsje - svašta)
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 06-04-06, 14:33   #9 (permalink)
Banned

silence

nemama ja ništa protiv da postoji hrvatska riječ za recimo "hardware", ali ne da ju izmišljaju lingvisti koji ih tvore po pravilima 15. ili 17. stoljeća. u tome je problem. mi NISMO u 15. ili 17. stoljeću i takve riječi jednostavno se neće uhvatiti u govor...

pogledaj da jedan Oxfordski riječnik ima u sebi riječ "Duh"("Doh") iz Simpsona, koja nikad nije postojala u engleskom i koja je stvorena u tom crtiću... ali se udomaćila i ljudi ju koriste, pa ju je i Oxford uvrstio u riječnik i nudi objašnjenje...

u tome je stvar, jezik je živ... mjenja se, dolaze nove stvari, ne možemo krojit jezik po pravilima od prije 500 godina...
zato engleski raste, a hrvatski propada, jer debili koji su kao "lingvisti" valda ni email svoj nemaju i ne razumiju tu osnovnu činjenicu...
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 06-04-06, 14:59   #10 (permalink)
doctor queñones

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 14,103
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Pa da, o tome i govorim. Nema nikakvog smisla da tamo neki stari seronja proučava Baščansku ploču pa onda govori kako se hrvatski gubi pred najezdom tuđica, i kako globalizacija guši hrvatsku riječ. Mislim da je preuzimanje engleskih izraza neizbježno, ali to ne znači da će jezik nestat. Samo treba pustit da se prilagodi. Kako francuski i njemački još nisu nestali, a garantirano su preuzeli više anglizama od nas? Za opstanak jezika je bitno da se jezik govori, da se na njemu piše, a ne da se forsiraju arhaični pojmovi od stoljeća sedmog i ilirskog preporoda
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: gubljenje jezika, hrvatska

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 01:31.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114