| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Društvena Raspravljate o temi Gubi li Hrvatska svoj jezik ? u Znanost forumu; OK prvo pozdrav svima. Ja zivim u delekoj australiji i skoro svaki dan citam neki hrvatski web site i sto ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 13-12-05 Lokacija: bog iza leda - sydney Godina: 29
Poruka: 31
![]() | Gubi li Hrvatska svoj jezik ? OK prvo pozdrav svima. Ja zivim u delekoj australiji i skoro svaki dan citam neki hrvatski web site i sto sam ja primjetio je da pomalo gubimo nas hrvatski jezik. Sto vise novinari itd pisu vise s engleskim rijecima. Naprimjer kad god procitam nesto di je neko poceo nesto onda taj tip je "startao". Ili mozos kupit cd u bolji cd "sopova". Ima jos puno ovaki stvari. Meni je to tako cudo jer imamo rijeci za te stvari i ljudi jos uvijek ubacivaju te " non croatian" rijeci. Ja znam da mi to radimo ovdje kod nas al nama je teze doc do te rijeci kad pricamo onda i mi malo mjesamo na zalost. Jesam li ja sam u moje misljenje ili i vi vidite sto se polako dogada. Opet oprostite na padezi. Nadam se da ste me svi razumjeli. |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Banned | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? gubimo ga zato jer se 90-ih pokušavalo smišljat glupe riječi samo da bi se "razlikovali" od srpskog i te riječi su zvučale ko iz 17. stoljeća, umjesto da se dopustio normalan razvoj jezika. kad mi je tip na obuci u vojsci rekao da se puška može upotrebljavati da se sruši "vrtolet" ja sam se počeo smijati... situacija je još gora sa mnogim tehnološkim terminima, ja sam diplomski pisao nešto o bazama podataka i moja mentorica nije znala kako da se prevedu neke riječi jer ne postoje u hrvatskom.. dok je engleski fleksibilan i stalno se razvija, hrvatski se pokušalo vratit 3 stoljeća unazad... i to nas je koštalo. ajde nek dignu ruku oni koji će za "hardware" reći "očvrsje". |
| | |
| | #3 (permalink) | |
| V.I.P. Član | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Citat:
ako baš moram izrazito hrvatski onda ću umjesto hardware reć hardver.
__________________ Tutorijali.Net - tutorijali na hrvatskom jeziku eBooks Network - arhiva IT e-knjiga za download Novosti o autima | Osiguranje auta | |
| | |
| | #4 (permalink) |
| Banned | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? pa da, o tome pričam... umjesto da puste da se stvore prirodniji izrazi, oni su išli nekako to prevodit, ali su koristili stvaranje riječi ko prije 300 godina, kaj totalno nema veze s onim kak se danas govori i naravno da se takve riječi nisu uhvatile... makar vidio sam i drugih krajnosti (kretenizama)... u jednoj skripti (neću reči di i kojoj) je "world wide web" bio preveden ko "svesvjetska paučina" : kaj reć na to?????? |
| | |
| | #5 (permalink) | |
| V.I.P. Član | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Citat:
![]()
__________________ Tutorijali.Net - tutorijali na hrvatskom jeziku eBooks Network - arhiva IT e-knjiga za download Novosti o autima | Osiguranje auta | |
| | |
| | #8 (permalink) | |
| doctor queñones Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: Split Godina: 31
Poruka: 14,103
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Citat:
Engleski je toliko rasprostranjen da svaki, ali doslovno svaki svjetski jezik preuzima engleske izraze koji se s vremenom prilagode tom jeziku. Dobar je primjer od ovog Australca - start je izvorna engleska riječ koja se potpuno udomaćila u hrvatskom jeziku. Tako bi se i hardware udomaćio, i stvarno ne vidim potrebu za izmišljanjem tople vode (očvrsje - svašta) | |
| | |
| | #9 (permalink) |
| Banned | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? nemama ja ništa protiv da postoji hrvatska riječ za recimo "hardware", ali ne da ju izmišljaju lingvisti koji ih tvore po pravilima 15. ili 17. stoljeća. u tome je problem. mi NISMO u 15. ili 17. stoljeću i takve riječi jednostavno se neće uhvatiti u govor... pogledaj da jedan Oxfordski riječnik ima u sebi riječ "Duh"("Doh") iz Simpsona, koja nikad nije postojala u engleskom i koja je stvorena u tom crtiću... ali se udomaćila i ljudi ju koriste, pa ju je i Oxford uvrstio u riječnik i nudi objašnjenje... u tome je stvar, jezik je živ... mjenja se, dolaze nove stvari, ne možemo krojit jezik po pravilima od prije 500 godina... zato engleski raste, a hrvatski propada, jer debili koji su kao "lingvisti" valda ni email svoj nemaju i ne razumiju tu osnovnu činjenicu... |
| | |
| | #10 (permalink) |
| doctor queñones Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: Split Godina: 31
Poruka: 14,103
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Pa da, o tome i govorim. Nema nikakvog smisla da tamo neki stari seronja proučava Baščansku ploču pa onda govori kako se hrvatski gubi pred najezdom tuđica, i kako globalizacija guši hrvatsku riječ. Mislim da je preuzimanje engleskih izraza neizbježno, ali to ne znači da će jezik nestat. Samo treba pustit da se prilagodi. Kako francuski i njemački još nisu nestali, a garantirano su preuzeli više anglizama od nas? Za opstanak jezika je bitno da se jezik govori, da se na njemu piše, a ne da se forsiraju arhaični pojmovi od stoljeća sedmog i ilirskog preporoda |
| | |
![]() |
| Tagovi: gubljenje jezika, hrvatska |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 01:31.

ako baš moram izrazito hrvatski onda ću umjesto hardware reć hardver.
: