| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Društvena Raspravljate o temi Gubi li Hrvatska svoj jezik ? u Znanost forumu; Ne znam, kod Dalmatinaca me to 'šta' još nekako i najmanje bode u uhu*, no kad čujem ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #101 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Godina: 37
Poruka: 3,867
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Ne znam, kod Dalmatinaca me to 'šta' još nekako i najmanje bode u uhu*, no kad čujem da to netko rabi u književnom jeziku, to mi stvarno digne živac... * onda mi zaista ima nekakav 'lokalni' štih, pa mi je lakše oprostiti nego čisto neznanje A kad smo već kod gubljenja jezika, mislim da bismo trebali organizirati kakav bojkot The Internet Movie Database (IMDb) - jer još uvijek odbijaju promijeniti odurnu i netočnu naviku označavanja našeg jezika kao 'srpsko-hrvatski'. Jedva se suzdržavam da ne ubacim i ljudotvorne glagole, pse i njihove majke. ![]()
__________________ Mr. Wolf: Just because you are a character doesn't mean that you have character. |
| | |
| | #102 (permalink) |
| Gazim kupus, povoljno | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? jedino što me intrigira kad te netko pita nešto, a ti odgovoriš "ništa", a ne "ništo" ![]() ![]()
__________________ Pojest', popit', pojebst' i na kraju se potuć' Kad popijem litru-dve, litru-dve, lijepe su mi žene sve, žene sve |
| | |
| | #103 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Hehe, onda sigurno te zabavlja hrpa stvari poput lijep-ljepota, riješiti-rješenje, riječ-rječnik, itko-ikoga, itd, itd. ![]()
__________________ Mr. Wolf: Just because you are a character doesn't mean that you have character. |
| | |
| | #105 (permalink) |
| doctor queñones Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: Split Godina: 31
Poruka: 14,103
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Ka prvo - standardni hrvatski književni jezik prihvaća u najvećoj miri "štokavsko" narječje... ali to ne znači da je štokavsko narječje = standardni književni jezik Standardni jezik je jedna stvar - njime bi tribalo pisat u službenin dokumentima, u javnin glasilima.... njega se uči u školi, na njemu se pišu knjige... njime bi se TRIBALO govorit na DRŽAVNOJ televiziji (a ne govori se) itd. A svaki kraj ima svoje narječje... tako se u Dalmaciji većinon govori ikavica, s time da neki djelovi Dalmacije govore "ča", neki govore "što" (npr. u Zadru) a negdi se opet govori "šta"... Šta, iljada, tačno.... tako su govorili moji dida i baka, i njihovi dida i baka, i moj otac i moja mater... niko od njih nije Srbin... i "šta" je jednako hrvatska rič ka i "kaj"... Izjavit da je "šta" srbizam je jednaka kretenarija ka i izjava da je "kaj" slovenska rič...
__________________ In memoriam Frane Matošić 25. XI 1918. - 29. X. 2007. Velike pamtit ćemo dane, slavne dane Matošića Frane |
| | |
| | #106 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Damifisk- u biti se slažem s tobom, ali 'šta' kako ga danas imamo je najčešće obični srbizam, jer ga se rabi u tzv. standardnom jeziku (pogledaj samo HTV). Isto kao i ono grozno 'dakanje' (zato nikad nisam mogao probaviti Krležu, kao da siluje jezik)... P.S. Imaš 'prevod' u potpisu... ![]()
| | |
| | #108 (permalink) |
| doctor queñones Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: Split Godina: 31
Poruka: 14,103
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? pa zato šta se u Splitu kaže "prevod"... baš ka šta se govori "šta" i "iljadu" i "tačno"... Samo zato šta iste riči govore i Srbi ne znači da mene sad triba silit da govorin neki kvazi-hrvatski i lomin jezik za "izvješće" (inače, "šć" je baš onako, hrvatski...) i kretenarijama tipa "krugoval" i "uvrtnjak"... U svakodnevnon govoru koristin se ričima koje san naučija doma i koje su me učili i naučili od malih nogu... U poslu, na poslu i kad pišen službene papire uvik koristin standardni jezik... BTW - ako tebi para uši "šta", moš samo zamislit kako meni para uši "ciferšlus", "brushalter" i "špigl"... Razumiš? Različitosti su nešto čime bi se tribali ponosit, a ne to gušit i stavljat sve u isti livel.. Razumiš?
__________________ In memoriam Frane Matošić 25. XI 1918. - 29. X. 2007. Velike pamtit ćemo dane, slavne dane Matošića Frane |
| | |
| | #109 (permalink) |
| charolastra | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ?
__________________ Non quia difficilia sunt non audemus, sed quia non audemus difficilia sunt Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum |
| | |
| | #110 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Razumin, Damfisk- ali ti očito mene ne*. Ja govorim o unakažavanju standardnog (odn. književnog) jezika (zato sam i naveo primjere HTV-a i Krleže) a ne o narječjima. Ne ću sad ulaziti u raspravu o riječima tipa kacavida ili hozentregeri, jer mi djeluješ ratoborno- a pogotovo jer me neke druge riječi strašno živciraju (transparentnost, brifing, event, performance, i još hrpe drugih nebuloza kojima nas bombardiraju u okviru književnog jezika, koji uzgred budi rečeno ja govorim)...* OK, ovo za 'prevod' nisam znao, pa sam mislio da ti se potkrala pogreška
| | |
![]() |
| Tagovi: gubljenje jezika, hrvatska |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 01:27.