| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Društvena Raspravljate o temi Gubi li Hrvatska svoj jezik ? u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: Wamp Ja nisam od sad jesi... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #122 (permalink) |
| doctor queñones Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: Split Godina: 31
Poruka: 14,103
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Opa!!! Mogu li se i ja tu negdje ubacit? Mislim, između vas dvije... ![]()
__________________ In memoriam Frane Matošić 25. XI 1918. - 29. X. 2007. Velike pamtit ćemo dane, slavne dane Matošića Frane |
| | |
| | #124 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 13-12-05 Lokacija: bog iza leda - sydney Godina: 29
Poruka: 31
![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Koji je sad taj rjecnik koji je Gaj napisao. Citao sam de je on pocetkom 19 stoljeca pisao izvorni hrvatski rjecnik. Jel to u opce postoji. Ja bi rekao da ovaj bi bio naj bolji uputnica. |
| | |
| | #126 (permalink) |
| Moderator Foruma | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Koliko ja znam Gaj nije napisao nikakav riječnik već prvi pravopis hrvatskog književnog jezika (1835), uveo Č,Ć,Š,Ž u upotrebu, a danas imaš Anićev riječnik hrv. jezika (i na CD-u) i riječnik čiji je autor Jure Šonje, Kljajićev riječnik stranih riječi, razlikovni riječnik ... Svi "mali" jezici imaju problem opstanka u vrijeme ove globalizacije. No, dok je naroda bit će i jezika! P.S. I sam naslov ove teme napisan je s popriličnom greškom (umjesto "Jel" ide razdvojeno "Je li" tj. "Je l' " ili još pravilnije "Da li" tj. "Da l' ". - baš cijepam dlaku, neću više
__________________ Morao sam promijeniti potpis. |
| | |
| | #129 (permalink) |
| Moderator Foruma | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Uh! Nisam se mislio dublje u ovo uvlačiti ali eto moram još malo cjepidlačiti. K'o što rekoh, "jeli" se piše odvojeno - "je li", ali je u naslovu teme nepravilno i zbog toga što je "je" oblik pomoćnog glagola biti (sam, si, je, smo, ste, su) pa se u naslovnom pitanju pojavljuju dva glagola bez potrebe ("je" i "gubi"). Iz tog razloga je pravilnije upotrijebiti da li (nema dva glagola), međutim i tu se pojavljuju različita tumačenja jer "da li" nije svojstveno hrvatskom jeziku, odnosno svojstvenije je srpskom jeziku. I samo ime lijepe nam naše pokretač teme je napisao malim početnim slovom! Nemam običaj nikoga ispravljati jer to ljude nervira, a i mene ponekad, ali sam zbog same teme ovo napomenuo. I završit ću: Gubi li Hrvatska svoj jezik? Sve ovo samo je moje skromno mišljenja, a ne nekakav stručni elaborat.
__________________ Morao sam promijeniti potpis. |
| | |
![]() |
| Tagovi: gubljenje jezika, hrvatska |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 01:44.