| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Društvena Raspravljate o temi Gubi li Hrvatska svoj jezik ? u Znanost forumu; Mislim da se mora pronaći neka sredina između korienskog i rootskog pisanja. Postoje dvije vrste posudbe riječi iz stranog jezika. ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #201 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 31-07-07 Godina: 85
Poruka: 2
![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Mislim da se mora pronaći neka sredina između korienskog i rootskog pisanja. ![]() Postoje dvije vrste posudbe riječi iz stranog jezika. One koje su prirodno došle jer nismo imali riječ za to (telefon, hardver, attachment, itd.) a postoje i one koje se previše forsiraju samo da bi ispali nekakvi razvijeni Europljani ili što ti ja znam. I tako danas svi rade screeninge, briefinge, idu u shopove i shoppinge, snimaju iz backstagea, itd. Čak i nešto rade na dnevnim i tjednim bazama. @ marinkom8 Ti pišeš zapravo standardnim jezikom s pokojim m->n i ije,je->i. Standardni jezik se sve više i više usvaja jer dolazi odasvud, iz televizije, radija, knjiga, škole i govorni jezik se sve više i više približava standardnom, književnom. Nadam se da ste me svi razumjeli jer sam pisao na književnom hrvatskom jeziku. ![]() |
| | |
| | #205 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 15-10-07 Lokacija: Sant'Agata
Poruka: 1,246
![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Da, gubi ![]() ![]()
__________________ ''U mom kraju ljudi govore, sve sta cinis da se ne zna, suti, dobro je, ja mirisem na prevaru i na tudji stan, al' zbog toga ne brinem se, jer sa tobom znam'' by Jelena Rozga |
| | |
| | #208 (permalink) | |||
| prof. Foruma Datum registracije: 20-08-07 Lokacija: najlipši grad na svitu Godina: 30
Poruka: 1,888
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Citat:
Citat:
Citat:
![]() upravo to ije, je n, i neke druge stvari čine to nestandardnin jezikon ![]() pa normalno da standardni zaminjuje dijalekte. televizija, škola, imigracija. o tome san već pisa. neću se ponavljat. i ja isto. čak san i razmišlja da prestanen i da ovdi pišen standardnin (jer na poslu to moran, a događa mi se da na poslu počnen misat n umisto m i i umisto ije - tako ispadan neobrazovan) al ipak mislin da neću, radi bogatstva različitih dijalekata na portalu i očuvanja same ikavice (pssst, a mislin da san ovako napetiji curama s kontinenta )
__________________ Fazore na pozdrav kad vidiš komandanta, Fazore u zrak kad vidiš komandanta, Data, Data, Data, Data, Data, Data | |||
| | |
| | #209 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 24-06-08 Lokacija: bih/tuzla Godina: 15
Poruka: 2
![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? sry al tema nema smisla hrvatska je koliko toliko velika zemlja sa velikom populacijom i naravno da ne gubi svoj jezik......u bih ima toliko turcizama i koriste se vjekovima a posljednjih godina dolaze i anglizmi pa evo nas zivi smo negubite svoj jezik necete nikat uprkos tome sto ima toliko rijeci tudjeg podrijekla sretno ![]() |
| | |
| | #210 (permalink) |
| Lutka od krvi bez trunke ideje | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? mislis? frankly darling, i don't give a damn! ![]()
__________________ To those who understand, I extend my hand To the doubtful I demand, take me as I am Not under your command, I know where I stand I won't change to fit your plan, Take me as I am |
| | |
![]() |
| Tagovi: gubljenje jezika, hrvatska |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 09:21.

)