Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Društvena
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Društvena Raspravljate o temi Gubi li Hrvatska svoj jezik ? u Znanost forumu; ja baš gledam šta sam opet sad ja prozvana...

Odgovor

Opcije Teme
Star 07-04-06, 15:21   #21 (permalink)
Zlatni Član

Datum registracije: 08-10-05
Poruka: 6,476
eowyn je zabranio reputaciju
Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ?

ja baš gledam šta sam opet sad ja prozvana
eowyn je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 07-04-06, 15:28   #22 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-08-05
Godina: 21
Poruka: 1,385
Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Citat:
Pravi autor: damfisk
Daleko od toga da treba doslovno preuzimat svaku englesku riječ. I meni ide na kurac ona reklama na TV, mislim da je za Cinestar, gdje kaže "organiziranje evenata, launch novih proizvoda, catering...". Ali, ne treba forsirat zastarjele izraze od prije 300 godina (krugoval, samovoz...) ili sklapat nekakve nebulozne riječi za pojam za koji se u svakodnevnom govoru već udomaćila neka strana riječ.
To mi je daleko najgora reklama na tv-u, autore te reklame bi kastrira, al opet, Cinestar i nije hrvatski brand. Jezični purizam se pojavljuje tijekom NDH, a neke riječi su ostale (brzojav, kolodvor itd.) Ja nikad ne bih nasilno upotrebljava riječi kao krugoval, munjovoz, brzoglas itd., ali danas se pretjeruje sa engleskim riječima za koje postoje puno bolje (ne starije!) zamjene u hrvatskom jeziku.
Gogy, meni računalo itekako ima smisla, no ti možeš govorit kompjuter il' kompjutor, nije problem jer ionako vjerojatno nećeš doživit 2481. da vidiš rezultat svog djelovanja.
Hrvatski jezik ima između 400 000 i 500 000 riječi, dok engleski jezik ima mnogo više (zbog njihove osvajačke prošlosti), tako da si oni mogu dopustit egzhibicije sa jezikom, a mi imamo mali jezik i šteta bi bilo posrat se po njemu i njegovoj bogatoj prošlosti.
Silence, nemoj tako strahovat od mračnih 90ih, evo sad ih nema, a stanje jezika je mnogo gore.
Casey je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 08-04-06, 12:41   #23 (permalink)
Radost Europe

Datum registracije: 19-05-04
Godina: 3
Poruka: 3,882
Lovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjeti
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Lovel

Citat:
Pravi autor: Casey
To mi je daleko najgora reklama na tv-u, autore te reklame bi kastrira, al opet, Cinestar i nije hrvatski brand. Jezični purizam se pojavljuje tijekom NDH, a neke riječi su ostale (brzojav, kolodvor itd.) Ja nikad ne bih nasilno upotrebljava riječi kao krugoval, munjovoz, brzoglas itd., ali danas se pretjeruje sa engleskim riječima za koje postoje puno bolje (ne starije!) zamjene u hrvatskom jeziku.
Gogy, meni računalo itekako ima smisla, no ti možeš govorit kompjuter il' kompjutor, nije problem jer ionako vjerojatno nećeš doživit 2481. da vidiš rezultat svog djelovanja.
Hrvatski jezik ima između 400 000 i 500 000 riječi, dok engleski jezik ima mnogo više (zbog njihove osvajačke prošlosti), tako da si oni mogu dopustit egzhibicije sa jezikom, a mi imamo mali jezik i šteta bi bilo posrat se po njemu i njegovoj bogatoj prošlosti.
Silence, nemoj tako strahovat od mračnih 90ih, evo sad ih nema, a stanje jezika je mnogo gore.
Moja omiljena tema i dok ju uočim Casey napiše 80% onog što mislim.
No da dodam svoj mali dodatak (suplement, atač etc):
- računalo itekako ima smisla jer dok gledamo Severinu ili igramo nešto u pozadini računa x stvari i u biti to jest osnovni posao. Poznajem brdo ljudi koji govore računalo, sad da'l su počeli govorit u zajebanciji ili ne, nebitno, kad nešto ostane "u uhu", više nije čudno.
- ono što mene smeta do bola i još mrvu više (tu nema Cinestara pa me bk) su razni STORY SUPERNOVA COCACOLA MUSIC TALENTS MEGA GIGA TERA ATO FEMTO PIKO NANO SHOW... Mislim. čemu to? Što fali Velikom bratu? FEAR FACTORY - grozno.
Za ekipu koja proturava takve nebulozne nazive imam samo jednu kaznu - okopavanje vinograda na otocima južnog Jadrana sredinom kolovoza od 12 do 20 h.
- brzojav, kisik, vodik dušik je prošlo, danas su nam normalne riječi, nad brzoglasom, smrdikom, svjetlikom se svi križaju. Ha, tako je i danas, računalo, tipkovnica ok, očvrsje, predočnik, vrtolet (zrakomlat je i tako bila sprdnja iz Ferala ili sl.) nije. I što sad? Nemam nekakav poseban odnos prema tome. Samo mjena stalna jest.
- engleski vjerujem ima više riječi pogotovo termina vezanih uz tehniku (to uvjetuje razvoj, ne vjerujem da imaju više pojmova vezanih za svinjokolju), nisam ga nikad učio, ali u mojoj struci 60% engleskog teksta ima korijen iz latinskog i nije nikakav problem shvatiti neki stručni članak pa im to nimalo ne smeta
- haustor i portun nisu istoznačnice
I da završim: dobra žena je dobra žena ma koliko mi šutjeli o tome. Ili pričali engleski.

ps - Silence, brzo samoprevedi nadimak!
Odgovori sa citatom
Star 08-04-06, 19:50   #24 (permalink)
doctor queñones

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,919
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Pravi autor: Lovel
- haustor i portun nisu istoznačnice
Nego? Šta znači haustor? Odnosno, što je sinonim za portun?
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 08-04-06, 21:54   #25 (permalink)
Radost Europe

Lovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjeti

Citat:
Pravi autor: damfisk
Nego? Šta znači haustor? Odnosno, što je sinonim za portun?
E sad sam ja vrlo samouvjereno otvorio rječnik sve misleci da se jedno odnosi na masivna vrata od metala ili drva na ulazu u zgradu odnosno dvorište, a haustor (bez obzira na direktan prijevod) više na ono iza samih vrata gdje pijana omladina ostavlja višak nakon pijanke tj vežu, ali..
Ne samo da se ta dva pojma (vrata, prostor)miješaju nego haustora uopće nema u RSR (radi se o Domović/Anić/Klaićevom uratku iz 1998.).
Pobogu, s mog gledišta možda bi portun ili veža (koji su unutra) i mogli proći za domaću riječ, ali haustor nikako koliko god bila udomaćena u kraju odakle su autori spomenutog nedjela.
Bez obzira na to, koliko se god svaka zemlja razlikovala u narječju, akcentu ili čemu već, Hrvatska se zasigurno i više razlikuje obzirom da je su u raznim krajevima ljudi bili pod utjecajem različitih jezika i zbilja je besmisleno u Umagu, Puli, Novom, Splitu, Dubrovniku gledati kako Rodney i Del komuniciraju kao da su odrasli negdje u Šestinama.

Zadnji Uredio Lovel : 08-04-06 u 22:00.
Lovel je offline  
Odgovori sa citatom
Star 08-04-06, 22:20   #26 (permalink)
prof. Foruma

Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto

haustor m reg 1. glavni ulaz u kuću, ulazni kolni prilaz 2. ulazna vrata na zgradi; portun, kapija, veža

Blaženi Jutarnji list i njegov crveni enciklopedijski riječnik, čega se uvate Goldsteini to se pozlati!:boss
Casey je offline  
Odgovori sa citatom
Star 08-04-06, 22:58   #27 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 05-04-06
Poruka: 307
Phoenix se izdvaja iz mase

Ja sam za to da se neke nove riječi uvode u hrvatski jezik. Sigurno je svima ljepše govoriti nogomet nego futbal kao Srbi. Uglavnom Hrvati znaju dobro izmisliti riječi tj. prevesti neku stranu riječ. Uz gore navedeni nogomet naveo bih i košarku ili npr obični sladoled. Istina je i da Srbi uzimaju puno naših riječi pa se mi tih riječi počinjemo sramiti, a to je glupost. Pa di bi englezi došli da se srame svojih riječi koje su drugi uzeli. I da, već mi je fakat dosta primjera koji vi navodite: za mene je uvijek helikopter, hardver i softver. Ali da zaključim- ja sam da se riječi prevode kako spada, a ne da se smišljaju neke smiješne nadomjestice!!!!!!!!!!!!!
Phoenix je offline  
Odgovori sa citatom
Star 08-04-06, 23:38   #28 (permalink)
Radost Europe

Citat:
haustor m reg 1. glavni ulaz u kuću, ulazni kolni prilaz 2. ulazna vrata na zgradi; portun, kapija, veža

Blaženi Jutarnji list i njegov crveni enciklopedijski riječnik, čega se uvate Goldsteini to se pozlati!:boss
A eto, bit će sinonimi.

Ali (kad se već fudbal spominje, a ja baš volim fucu):

haustor-Ballack
portun-Inzaghi
kapija-Šukur
veža-Nedved

Imamo li neku našu riječ?

Zadnji Uredio Lovel : 08-04-06 u 23:40.
Lovel je offline  
Odgovori sa citatom
Star 08-04-06, 23:54   #29 (permalink)
prof. Foruma

Ako pokušamo stvorit neku našu riječ, odma će nam skočit za vrat. Nek ostane ovako, meni osobno je portun vrlo dobar izraz, al to zato jer sam Dalmatinac
Casey je offline  
Odgovori sa citatom
Star 09-04-06, 00:05   #30 (permalink)
Radost Europe

Citat:
Ako pokušamo stvorit neku našu riječ, odma će nam skočit za vrat. Nek ostane ovako, meni osobno je portun vrlo dobar izraz, al to zato jer sam Dalmatinac
Ma i meni a nisam 100 i 1 Dalmatinac
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: gubljenje jezika, hrvatska

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 11:37.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114