Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Društvena
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Društvena Raspravljate o temi Gubi li Hrvatska svoj jezik ? u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: Casey haustor m reg 1. glavni ulaz u kuću, ulazni kolni prilaz 2. ulazna vrata na zgradi; ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 09-04-06, 09:11   #31 (permalink)
Nježni predator

Datum registracije: 08-04-06
Godina: 45
Poruka: 6,405
Maslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Maslow Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Maslow
Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ?

Citat:
Pravi autor: Casey
haustor m reg 1. glavni ulaz u kuću, ulazni kolni prilaz 2. ulazna vrata na zgradi; portun, kapija, veža

Blaženi Jutarnji list i njegov crveni enciklopedijski riječnik, čega se uvate Goldsteini to se pozlati!:boss
Mislim da ste prekritični. Hrvatski jezik ne ugrožavaju germanizmi i angloamerikanizmi premda mi je žao kad primjetim da naša djeca umjesto riječi "joj" i "uh" govore AUČ, premda sam to primjetio i kod malih Talijana, Švicaraca i Mađara (navodno iz crtića)

Kapija - turcizam, znači jednostavno vrata
Portun, porta - romanizam koji se koristi u Dalmaciji od pamtivijeka znači predvorje
Haustor - germanizam das Haus + das Tor znači kućna vrata, koristimo ga od pamtivijeka za predvorje
Maslow je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 09-04-06, 12:21   #32 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-08-05
Godina: 21
Poruka: 1,385
Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Citat:
Pravi autor: Maslow
Hrvatski jezik ne ugrožavaju germanizmi i angloamerikanizmi
Naravno da ne ugrožavaju. Hrvatski jezik samo mogu ugroziti Hrvati.
Casey je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 09-04-06, 12:27   #33 (permalink)
Nježni predator

Maslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Maslow Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Maslow

Citat:
Pravi autor: Casey
Naravno da ne ugrožavaju. Hrvatski jezik samo mogu ugroziti Hrvati.
Da li je vraćanje na korjenski pravopis korak nazad??
Većina riječi na koje smo tako ponosni je zapravo preuzeta iz češkog u vrijeme Austro-ugarske, kad su naši studenti studirali u Pragu. Primjeri su: stroj samo mi i mađari, nogomet isto tako...
Mislimo da su riječi hrvatske samo zato što su slavenskog porijekla.
Maslow je offline  
Odgovori sa citatom
Star 09-04-06, 13:04   #34 (permalink)
Nježni predator

Zabunom sam umjesto Česi napisao Mađari.
Mađari su koliko ja znam narod koji je najosjetljiviji na čuvanje svog jezika. Nastali su asimilacijom slavenskog zapadno od Dunava i romanskog stanovništva istočno od Dunava. Jezik im se razvijao odvojen od azijske matice na korjenima naroda koje su asimilirali. Mađari recimo imaju samo prva tri broja mongolskog (ugro-finskog)porijekla, a sve ostale su uzeli od Slavena. Slaveni ovo koriste kada žele omalovažiti Mađare tvrdeći da nisu ni znali brojati dalje od tri.
Maslow je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-04-06, 00:40   #35 (permalink)
Starter

Datum registracije: 13-12-05
Godina: 29
Poruka: 31
pipo se izdvaja iz mase

Istina je da su neki hrvatski rijeci napisali neki iz tudi zemalja ala nasa sudbina je ista kao i ostali jezici. Sto se tice mene, Meni ne zanima oni par rijeci sto smo pokupili u proslosti, recimo zadnji 2,3 stoljeca. Kad bi sve te rijeci zbrojili koliko bi imali i kad zbrojimo sad te rijeci sto su ubacili u zadje 10 godina ja mislim da bi bilo tu negdje. A sto mene muci je kad pisci ili novinari ubacivaju ove rijeci. Dobro ako neki tip prica sa prijateljom i ubaciva sop OK al kad taj rijec se nade u novine onda postaje moze rec "official" rijec.
pipo je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-04-06, 00:54   #36 (permalink)
Nježni predator

Citat:
Pravi autor: pipo
Istina je da su neki hrvatski rijeci napisali neki iz tudi zemalja ala nasa sudbina je ista kao i ostali jezici. Sto se tice mene, Meni ne zanima oni par rijeci sto smo pokupili u proslosti, recimo zadnji 2,3 stoljeca. Kad bi sve te rijeci zbrojili koliko bi imali i kad zbrojimo sad te rijeci sto su ubacili u zadje 10 godina ja mislim da bi bilo tu negdje. A sto mene muci je kad pisci ili novinari ubacivaju ove rijeci. Dobro ako neki tip prica sa prijateljom i ubaciva sop OK al kad taj rijec se nade u novine onda postaje moze rec "official" rijec.
Daj molim te drugi put napiši u wordu, provjeri pravopis, pa odnesi lektoru da ti presloži raspored riječi u rečenicama...
Ako ne živiš u Hrvatskoj pokušaj upisati Hrvatski jezik u školi stranih jezika, ako to tamo ima.
Maslow je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-04-06, 01:26   #37 (permalink)
Zlatni Član

Datum registracije: 08-10-05
Poruka: 6,476
eowyn je zabranio reputaciju

Ok, Maslow, dečko živi u Australiji i stvarno je pohvalno da uopće želi pričati ovdje s nama na forumu i na hrvatskom jeziku i mislim da bismo ga u tome trebali samo ohrabrivati, a ne još i upozoravati ga na greške u pisanju....mislim da svi razumijemo što dečko želi reći, a to je jedino bitno...
eowyn je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-04-06, 01:56   #38 (permalink)
Starter

Datum registracije: 13-12-05
Godina: 29
Poruka: 31
pipo se izdvaja iz mase

Maslow ispricavam se. Znam da mi hrvatski nekako ne ide al zato rijetko kad imam skim razgovarat makar nesto napisat. Znam da mi padezi i pravopis ne postoji al da upisem se u faks da ucim hrvataski je za mene nemoguce jer moram raditi odplatiti kucu i tako dalje. Znam da je za vas tamo tesko mene razumjeti jer malo mi je tesko pa evo opet ispricavam se.
pipo je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-04-06, 01:58   #39 (permalink)
Zlatni Član

Datum registracije: 08-10-05
Poruka: 6,476
eowyn je zabranio reputaciju

ma joj pa šta mu se ispričavaš??? Skroz dobro pričaš hrvatski i ne trebaš se toga stiditi...pusti takve koji ti govore takve gluposti....ja te savršeno razumijem, pa ne razumijem zašto te on isto, a i svi drugi ne bi savršeno razumjeli!
eowyn je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-04-06, 09:10   #40 (permalink)
Nježni predator

Citat:
Pravi autor: pipo
Maslow ispricavam se. Znam da mi hrvatski nekako ne ide al zato rijetko kad imam skim razgovarat makar nesto napisat. Znam da mi padezi i pravopis ne postoji al da upisem se u faks da ucim hrvataski je za mene nemoguce jer moram raditi odplatiti kucu i tako dalje. Znam da je za vas tamo tesko mene razumjeti jer malo mi je tesko pa evo opet ispricavam se.
Ma ne moraš se ti ispričavati. Moje je da se ispričam jer sam post pisao u neznanju. Zapravo sam nesvjesno pogodio da ne živiš u Hrvatskoj, što nisam znao. Ja radim kao profesor pa sam preosjetljiv na jezične nepravilnost. Molim te da mi ne zamjeriš. Obećavam da više nikad neću komentirati jezičnu ispravnost tvojih postova. Svi imamo pravo iznjeti svoje mišljenje. Kad sam pisao o školi stranih jezika nisam mislio da stvarno dečki iz dijaspore trebaju perfektno govoriti Hrvatski. Pukao sam jer me na jednom drugom forumu zbog štamparske greške ispravljala osoba koja nije mogla sastaviti dvije ispravno napisane riječi. Da li je sad dovoljno bacanja pepela.
Maslow je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: gubljenje jezika, hrvatska

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 11:57.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114