Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Društvena
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Društvena Raspravljate o temi Gubi li Hrvatska svoj jezik ? u Znanost forumu; Gospodo je'l ispravno Irak ili Iran?...

Odgovor

Opcije Teme
Star 11-09-06, 22:23   #61 (permalink)
Radost Europe

Datum registracije: 19-05-04
Godina: 3
Poruka: 3,885
Lovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjeti
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Lovel
Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ?

Gospodo je'l ispravno Irak ili Iran?
Odgovori sa citatom
Star 12-09-06, 09:16   #62 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 20-12-05
Poruka: 1,621
Homesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svima

Citat:
Pravi autor: damfisk
A ovo:

Uvrtnjak odn. vrtolet = helikopter

Krugoval = radio

gvozdotežna sjevernica = busola, kompas

Oćeš još?
Ma, ima toga još , ali, niti mi stariji, niti mlađi, nećemo koristiti te izraze koje je netko izmislio iz zajebancije. A ako neki nadobudni političar ili neka druga javna ličnost počne koristiti javno te izraze, ne može niti očekivati da ćemo je ozbiljno shvaćati
Odgovori sa citatom
Star 12-09-06, 09:46   #63 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 11-08-05
Godina: 21
Poruka: 1,427
Casey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznat
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Također je netko izmislija iz zajebancije film festival, stejđ, bek stejđ,grin ruum,ivent, mejk ap artist, kopi pejst itd. I onda smo mu se mi malo smijali; i onda prihvatili sve te riječi.
Casey je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 12-09-06, 10:37   #64 (permalink)
prof. Foruma

Homesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svima

To nisu izmišljene riječi To su redovne i ispravne riječi, ali u engleskom jeziku Druga je stvar što smo neke od njih prihvatili i nemamo pravih zamjena za te riječi ili su te zamjene toliko smiješne da je prihvatljivije koristiti se tuđicama
Odgovori sa citatom
Star 12-09-06, 10:51   #65 (permalink)
prof. Foruma

Casey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznat

Šta to znači smješna zamjena? Kolodvor nije smješno, a krugoval je?
Casey je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 12-09-06, 10:58   #66 (permalink)
prof. Foruma

Nisam imao namjeru komentirati svaku pojedinu riječ, bilo hrvatsku, englesku, njemačku itd Tako da, kad sam pisao svoj post, nisam "kritizirao" niti lobirao (navijao) za riječ krugoval. Kada sam napisao da su neke riječi smiješne, prije svega sam mislio na čigrasto velepamtilo, vrtolet, okokućno potrčkalo i slične gluposti koje je netko htio podvaliti i uvjeriti ostale kako mi te riječi koristimo u svakodnevnom govoru.
Odgovori sa citatom
Star 12-09-06, 13:34   #67 (permalink)
Daydreamer

Datum registracije: 05-11-05
Poruka: 5,212
Servant je slavanServant je slavanServant je slavanServant je slavanServant je slavanServant je slavanServant je slavanServant je slavanServant je slavanServant je slavanServant je slavan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Servant

Mislim da Mira Kull -in potpis govori sve...
Servant je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-09-06, 14:44   #68 (permalink)
prof. Foruma

Točno. Ali, da ne filozofiram previše. U navali novih riječi koje dolaze s razvojem tehnologije, na vama mladima ostaje da odlučite koje ćete riječi upotrijebiti za opis tih novih pojmova I drugi, strani jezici se razvijaju s razvojem tehnologije, ali još nisam čuo niti vidio da se vode intelektualni ratovi oko usvajanja nekih izraza. A nisam baš niti doma u tim vodama. Ja se ipak bavim tehničkim usvajanjem i upotrebom tih izraza
Odgovori sa citatom
Star 14-09-06, 00:35   #69 (permalink)
prof. Foruma

I tako ja danas gledam Dnevnik na tzv. "HRT"-u i Šprajc onako zavodnički izusti: ... održava se umjetnički hapening. Eh, da ga je Bog tada kastrira, sve bi da (pa i vlastite testise)!!!

Jer mi ne volimo posjetiti nekakav događaj već mi uživamo u hapeningu.
I mi sad vodimo razgovor (liding konverzejšn), ali ne razgovaramo. Samo vodimo.
I sve to na "HRT". Da mi je znat šta znači ovo jebeno H...

PS: Već sam i odgovorija na postavljena pitanja. Ključ je u boji!

Zadnji Uredio Casey : 14-09-06 u 00:38.
Casey je offline  
Odgovori sa citatom
Star 14-09-06, 23:18   #70 (permalink)
Starter

Datum registracije: 27-07-06
Godina: 33
Poruka: 15
matchun se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: Casey
Također je netko izmislija iz zajebancije film festival, stejđ, bek stejđ,grin ruum,ivent, mejk ap artist, kopi pejst itd. I onda smo mu se mi malo smijali; i onda prihvatili sve te riječi.
E s ovim kopi-pejst, tj. copy/paste si me podsjetio na te prilagodbe strucnih termina nasem hrvatskom jeziku...

Koliko vas koristi MS office aplikacije koje su prilagodjene hrvatskom, a koliko vas se sluzi originalom na engleski??

Ne znam za vas ili nikad se nisam mogao nauciti i naviknuti na hrvatski fraze u Wordu ili Excelu, nakon dugogodisnjeg sluzenja istim na "materinjem".... . Poanta je eto da se ljudi nauce onom sto im je u datom trenutku lakse za prihvatiti ili na sto su se navikli u svojoj svakodnevnoj rutini, dok recimo ljudi u nas koji se prvi put upoznavaju s radom racunala i ovog softvera ce se sigurno lakse snaci s prevedenim terminima na hrvatskom...
matchun je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: gubljenje jezika, hrvatska

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 01:29.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114