| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Društvena Raspravljate o temi Gubi li Hrvatska svoj jezik ? u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: matchun Poanta je eto da se ljudi nauce onom sto im je u datom trenutku lakse za ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #71 (permalink) | |
| prof. Foruma | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Citat:
Iako je kod nas izdan informatički rječnik za sve izraze, engleski se ukorjenija i to baš zato šta je on sastavni dio omekšja i to se na neki način i može shvatit; ali hepening... ![]() | |
| | |
| | #72 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 13-12-05 Lokacija: bog iza leda - sydney Godina: 29
Poruka: 31
![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Hapening Ja ne razumijem u opce kako novinari sto bi trebali bit iskusni u sve sto se tice hrvatskog jezika i opet ubacivaju ovaki rijeci. Meni to tesko ide u glavu i ovi ostali rijeci start, tim, lider itd. Vec mi doslo 5 do 12. Jel bi mogao iko sto napraviti u vezi ovoga. MOzda kad bi mi dostavili molbu HRT i ovi ostali da i oni znaju sto mi mislimo sto se tice "silovanje hrvatskoj jezika" Sta vi ostali mislite. Zadnji Uredio pipo : 15-09-06 u 06:38. |
| | |
| | #73 (permalink) |
| Purger | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Zamjena za copy/paste na našem bi bila otprilike kopiraj/zalijepi ! To sam pročital negdje...
__________________ Only GOD can judge me... I got a girl You want to meet her Her name is 9 millimeter PRAVILA PONAŠANJA |
| | |
| | #74 (permalink) | |
| Starter Datum registracije: 02-09-06
Poruka: 52
![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Citat:
Ono sto je i opcenito problem s hrvatskim, pa tako i u ovom primjeru, jest sto nema standarda. Pa se tako za iste pojmove moze sresti vise hrvatskih prijevoda. Dodatno, smetaju me losi prijevodi (a ovi racunalni su vecinom takvi), prijevodi kojima je duh jezika potpuno promasen, a mlade dobijam kad mi racunalo kaze "ti". ![]() | |
| | |
| | #76 (permalink) | |
| Starter Datum registracije: 02-09-06
Poruka: 52
![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Citat:
| |
| | |
| | #77 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Jesam li ja sam u moje misljenje ili i vi vidite sto se polako dogada. Opet oprostite na padezi. Nadam se da ste me svi razumjeli. Nakon 1990. na valu nacionalizma stvoren je novogovor. Sve strane riječi su se odmah prevodile na hrvatski jezik. Pri tome su se koristili brojni arhaizmi, riječi iz davne prošlosti. Stvaranje novih riječi je dobilo groteskne razmjere; helikopter je postao zrakomlat, vojnik je postao vojak (Dobri vojak Švejk), rad radnik je postao djelatnik itd. Današnji jezik je previše angliziran. Pomodno se koriste engleski izrazi i kad treba i kad ne treba. Jedan od razloga je što uvozimo tehniku i tehnologiju izvana i pošto nemamo svaki puta odgovarajući hrvatski naziv, koristimo engleski ili iz nekog drugog jezika (robot - češka riječ). Pod svaku cijenu izbjegavamo srpske riječi; tako smo radije uzeli rusku riječ točka, nego našu riječ tačka. Englesku riječ sport izgovaramo na njemački način - šport. |
| | |
| | #78 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 11-02-06
Poruka: 212
![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? jooj u sta ste se vi uvalili prvo tko je ono napisao da bi knjizevni hrvatski trebalo izbaciti? doticna osoba je napisala da svi ionako govorimo čakavštinom i kajkavštinom e pa gospodje i gospodo draga, Hrvatska se ne sastoji samo od Dalmacije i Zagreba, barem ne jos. Prema tome sluzbeni dijalekt u Hrvatskoj je ŠTOKAVSKI. drugo sta vi mislite zasto se uvodi toliko puno engleskih rijeci? zato sto je vecini Hrvata engleski postao pravi jezik. Radimo na kompjuteru (i da, to je prava rijec za racunalo, a ne KOMPJUTOR, a korijen je iz engl. rijeci compute, to compute, sto znaci racunati; sracunati - sto znaci da je racunalo prilicno dobra zamjenska rijec za kompjuter) , gledamo clipove, slazemo hardver i softvare, primamo emailove, igramo se na joysticku (kojem je usput receno nedavno predlozen hrvatski naziv - svesmjernica) zivimo u doba kada svaku informaciju primamo preko interenta i Googla. posto je preko 70% interneta na engleskom i normalno mi je da klinci koriste engleski vise nego materinji jezik. drugi problem je sto te novopecene kovanice smisljaju neki fosili, dinosauri, akademici koji sigurno nece doticni joystick prevesti u duhu engleskog jezika i da ima smisla, nego smislja pristojan izraz za njega, koliko god on neprikladan za koristenje bio. ne daj boze da uzorita rvacka katolicka mladez koristi u svakodnevnom govoru koristi termin "palica strasti", pristojnije je reci svesmjernica jel vi kazete svesmjernica? grjeska? ne cu? e pa nema tog Boga koji bi me natjerao da govorim mekušje, očvrsje, i ostale gluposti. u nasem jeziku ima toliko turcizama, germanizama, hungarizama, da mi zapravo ni nemamo svoj jezik, a sada se pravi problem oko engleskog. a zapravo bi im trebalo biti drago, jer se nekom strancu nece dogoditi kao meni, u Madjarskoj, kad zalutam i hocu nekoga nesto pitati na engleskom da me nitko ne razumije. to je svakako plus a s druge strane je minus to sto se zaista pretjeruje. "brand manageri na brunchu organiziran u cyber cafeu imaju miting i brainstorming na kojem ce se odluciti o brandu i marketingu branda u buducnosti", tako nesto je jedna od recenica koju sam cuo kada se spominje engleski kao posast svijeta. i zaista se pretjeruje, ali pogledajte tko zaista pretjerure od televizija. Jedna švapska tv. Mozda to nesto govori tko nam uvodi engleski u zivot. Globalizacija prijatelji, globalizacija. na hrtu - i tvu i radiju i dan danas mozete cuti spikere (ne voditelje, SPIKERE i naratore) kako govore lijepim hrvatskim jezikom. ŠTOKAVSKIM, naravno. i cisto mi bude drago kad ih cujem. Zadnji Uredio peacock : 20-12-06 u 09:18. |
| | |
| | #80 (permalink) |
| charolastra | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Ne piše se ni je li nego da li kad smo već kod toga ![]()
__________________ Non quia difficilia sunt non audemus, sed quia non audemus difficilia sunt Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum |
| | |
![]() |
| Tagovi: gubljenje jezika, hrvatska |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 01:34.