Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Društvena
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Društvena Raspravljate o temi Gubi li Hrvatska svoj jezik ? u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: matchun Poanta je eto da se ljudi nauce onom sto im je u datom trenutku lakse za ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 14-09-06, 23:41   #71 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 11-08-05
Godina: 21
Poruka: 1,427
Casey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznat
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey
Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ?

Citat:
Pravi autor: matchun
Poanta je eto da se ljudi nauce onom sto im je u datom trenutku lakse za prihvatiti ili na sto su se navikli u svojoj svakodnevnoj rutini, dok recimo ljudi u nas koji se prvi put upoznavaju s radom racunala i ovog softvera ce se sigurno lakse snaci s prevedenim terminima na hrvatskom...
Problem sa kopi pejston je šta on vodi do hepeninga. Ako i nemamo za copy/paste "odgovarajuću" zamjenu, za hepening svakako imamo.
Iako je kod nas izdan informatički rječnik za sve izraze, engleski se ukorjenija i to baš zato šta je on sastavni dio omekšja i to se na neki način i može shvatit; ali hepening...
Casey je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 15-09-06, 06:36   #72 (permalink)
Starter

Datum registracije: 13-12-05
Godina: 29
Poruka: 31
pipo se izdvaja iz mase

Hapening

Ja ne razumijem u opce kako novinari sto bi trebali bit iskusni u sve sto se tice hrvatskog jezika i opet ubacivaju ovaki rijeci. Meni to tesko ide u glavu i ovi ostali rijeci start, tim, lider itd.

Vec mi doslo 5 do 12. Jel bi mogao iko sto napraviti u vezi ovoga. MOzda kad bi mi dostavili molbu HRT i ovi ostali da i oni znaju sto mi mislimo sto se tice "silovanje hrvatskoj jezika"

Sta vi ostali mislite.

Zadnji Uredio pipo : 15-09-06 u 06:38.
pipo je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 15-09-06, 18:41   #73 (permalink)
Purger

Datum registracije: 24-12-05
Godina: 31
Poruka: 10,938
sahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svima
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku sahasa

Zamjena za copy/paste na našem bi bila otprilike kopiraj/zalijepi !
To sam pročital negdje...

I got a girl
You want to meet her
Her name is 9 millimeter

PRAVILA PONAŠANJA
sahasa je offline  
Odgovori sa citatom
Star 16-09-06, 22:03   #74 (permalink)
Starter

Datum registracije: 02-09-06
Poruka: 52
Pallas se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: matchun
Koliko vas koristi MS office aplikacije koje su prilagodjene hrvatskom, a koliko vas se sluzi originalom na engleski??

Poanta je eto da se ljudi nauce onom sto im je u datom trenutku lakse za prihvatiti ili na sto su se navikli u svojoj svakodnevnoj rutini
Izbjegavam racunalne programe prevedene na hrvatski koliko god je to moguce.

Ono sto je i opcenito problem s hrvatskim, pa tako i u ovom primjeru, jest sto nema standarda. Pa se tako za iste pojmove moze sresti vise hrvatskih prijevoda.
Dodatno, smetaju me losi prijevodi (a ovi racunalni su vecinom takvi), prijevodi kojima je duh jezika potpuno promasen, a mlade dobijam kad mi racunalo kaze "ti".
Pallas je offline  
Odgovori sa citatom
Star 16-09-06, 22:03   #75 (permalink)
Starter

Citat:
Pravi autor: sahasa666
Zamjena za copy/paste na našem bi bila otprilike kopiraj/zalijepi !
Preslikaj.
Pallas je offline  
Odgovori sa citatom
Star 16-09-06, 22:04   #76 (permalink)
Starter

Citat:
Pravi autor: pipo
Vec mi doslo 5 do 12. Jel bi mogao iko sto napraviti u vezi ovoga. MOzda kad bi mi dostavili molbu HRT i ovi ostali da i oni znaju sto mi mislimo sto se tice "silovanje hrvatskoj jezika"
Prema sjecanju cu citirati gospodina Malnara - "HRT je utociste mucavaca i priucenih novinara".
Pallas je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-12-06, 10:37   #77 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
automaton se izdvaja iz maseautomaton se izdvaja iz mase

Jesam li ja sam u moje misljenje ili i vi vidite sto se polako dogada.
Opet oprostite na padezi. Nadam se da ste me svi razumjeli.

Nakon 1990. na valu nacionalizma stvoren je novogovor. Sve strane riječi su se odmah prevodile na hrvatski jezik. Pri tome su se koristili brojni arhaizmi, riječi iz davne prošlosti. Stvaranje novih riječi je dobilo groteskne razmjere; helikopter je postao zrakomlat, vojnik je postao vojak (Dobri vojak Švejk), rad radnik je postao djelatnik itd.

Današnji jezik je previše angliziran. Pomodno se koriste engleski izrazi i kad treba i kad ne treba. Jedan od razloga je što uvozimo tehniku i tehnologiju izvana i pošto nemamo svaki puta odgovarajući hrvatski naziv, koristimo engleski ili iz nekog drugog jezika (robot - češka riječ). Pod svaku cijenu izbjegavamo srpske riječi; tako smo radije uzeli rusku riječ točka, nego našu riječ tačka. Englesku riječ sport izgovaramo na njemački način - šport.
automaton je offline  
Odgovori sa citatom
Star 20-12-06, 09:10   #78 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 11-02-06
Poruka: 212
peacock se izdvaja iz mase

jooj u sta ste se vi uvalili

prvo
tko je ono napisao da bi knjizevni hrvatski trebalo izbaciti?
doticna osoba je napisala da svi ionako govorimo čakavštinom i kajkavštinom
e pa gospodje i gospodo draga, Hrvatska se ne sastoji samo od Dalmacije i Zagreba, barem ne jos. Prema tome sluzbeni dijalekt u Hrvatskoj je ŠTOKAVSKI.

drugo
sta vi mislite zasto se uvodi toliko puno engleskih rijeci?
zato sto je vecini Hrvata engleski postao pravi jezik. Radimo na kompjuteru (i da, to je prava rijec za racunalo, a ne KOMPJUTOR, a korijen je iz engl. rijeci compute, to compute, sto znaci racunati; sracunati - sto znaci da je racunalo prilicno dobra zamjenska rijec za kompjuter) , gledamo clipove, slazemo hardver i softvare, primamo emailove, igramo se na joysticku (kojem je usput receno nedavno predlozen hrvatski naziv - svesmjernica)

zivimo u doba kada svaku informaciju primamo preko interenta i Googla. posto je preko 70% interneta na engleskom i normalno mi je da klinci koriste engleski vise nego materinji jezik.

drugi problem je sto te novopecene kovanice smisljaju neki fosili, dinosauri, akademici koji sigurno nece doticni joystick prevesti u duhu engleskog jezika i da ima smisla, nego smislja pristojan izraz za njega, koliko god on neprikladan za koristenje bio. ne daj boze da uzorita rvacka katolicka mladez koristi u svakodnevnom govoru koristi termin "palica strasti", pristojnije je reci svesmjernica jel vi kazete svesmjernica? grjeska? ne cu?

e pa nema tog Boga koji bi me natjerao da govorim mekušje, očvrsje, i ostale gluposti. u nasem jeziku ima toliko turcizama, germanizama, hungarizama, da mi zapravo ni nemamo svoj jezik, a sada se pravi problem oko engleskog.
a zapravo bi im trebalo biti drago, jer se nekom strancu nece dogoditi kao meni, u Madjarskoj, kad zalutam i hocu nekoga nesto pitati na engleskom da me nitko ne razumije. to je svakako plus

a s druge strane je minus to sto se zaista pretjeruje. "brand manageri na brunchu organiziran u cyber cafeu imaju miting i brainstorming na kojem ce se odluciti o brandu i marketingu branda u buducnosti", tako nesto je jedna od recenica koju sam cuo kada se spominje engleski kao posast svijeta.
i zaista se pretjeruje, ali pogledajte tko zaista pretjerure od televizija. Jedna švapska tv. Mozda to nesto govori tko nam uvodi engleski u zivot. Globalizacija prijatelji, globalizacija.

na hrtu - i tvu i radiju i dan danas mozete cuti spikere (ne voditelje, SPIKERE i naratore) kako govore lijepim hrvatskim jezikom. ŠTOKAVSKIM, naravno. i cisto mi bude drago kad ih cujem.

Zadnji Uredio peacock : 20-12-06 u 09:18.
peacock je offline  
Odgovori sa citatom
Star 23-12-06, 17:45   #79 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
automaton se izdvaja iz maseautomaton se izdvaja iz mase

Hrvatska gubi svoj jezik.
Ne piše se "jel" nego - je li. Nije "hrvatska", nego Hrvatska (imena država se pišu velikim početnim slovom).
automaton je offline  
Odgovori sa citatom
Star 23-12-06, 19:30   #80 (permalink)
charolastra

Datum registracije: 24-09-06
Godina: 30
Poruka: 19,143
daidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Foruma
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku daidza Pošalji poruku preko AIM-a korisniku daidza Pošalji poruku preko MSN-a korisniku daidza Pošalji poruku preko Yahoo-a korisnku daidza Pošalji poruku preko Skype-a korisniku daidza

Ne piše se ni je li nego da li kad smo već kod toga

Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja
Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum
daidza je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: gubljenje jezika, hrvatska

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 01:34.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114