| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Društvena Raspravljate o temi Gubi li Hrvatska svoj jezik ? u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: daidza Ne piše se ni je li nego da li kad smo već kod toga Da ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #81 (permalink) |
| prof. Foruma | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Da li se piše u neupravnom govoru koliko ja znam, a čini mi se da takav način i u upravnom govoru koriste naši istočni susjedi. Primjer: Pitao me da li se palim na Terezu Kesoviju. U upravnom govoru konstrukcija je li se mora koristit. Osobno mislim da postoje i bolje alternative u upravnom govoru: Pališ li se na Terezu... mi zvučni bolje nego: Je li se pališ na Terezu... ![]() |
| | |
| | #82 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Godina: 37
Poruka: 3,867
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? A da nam siluju jezik, na sve moguće načine, i to stoji... Najgora mi je "štakavica", od toga 'fraze dobijem'- imamo štokavicu, kajkavicu i čakavicu: taj "šta" me tako bode u uho da je to nevjerojatno. A onda na red dođu uvezene jezične konstrukcije i fraze, pa raznorazne 'transparentnosti', 'institucije' i ostale bezvezne riječi kojima nas maltretiraju kad nemaju ništa pametno za reći. Jezik nam je, kao i sve u jadnoj nam Domovini, na poprištu podivljalog sukoba ideologija- čak se i jezikoslovci prepiru političkim argumentima. A i "dakanje" me živcira- priznajem, malo sam razdražljiv kad je jezik u pitanju... Esseker- eto ja pišem 'ne ću', otkad znam da je to jedna od gluposti uvedenih Novosadskim pravopisom (60-i-neke).
__________________ Mr. Wolf: Just because you are a character doesn't mean that you have character. |
| | |
| | #83 (permalink) |
| charolastra | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Onda si trebao staviti kao naslov "Gubi li Hrvatska svoj jezik?" što bi bilo još ispravnije. ![]() Ne bih htio da ovo preraste u prepirku pa ću odgovriti na temu: Da, gubi, i toliko od mene ![]()
__________________ Non quia difficilia sunt non audemus, sed quia non audemus difficilia sunt Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum Zadnji Uredio daidza : 23-12-06 u 19:58. |
| | |
| | #87 (permalink) | |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 27-10-06 Lokacija: Friedrichdorf
Poruka: 781
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Citat:
| |
| | |
| | #88 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Godina: 37
Poruka: 3,867
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Iochannes- rekao bih otkud... Nije zgorega primjetiti da je u vrijeme uvođenja standardnog jezika (ako se ne varam) velika većina Hrvata govorila štokavsko-ikavsko narječje, a da se u Hrvatkoj govore svih devet kombinacija štokavice, čakavice, kajkavice i ijekavice, ikavice i ekavice*... * a ima i smiješnih kombinacija, npr. miješanje ikavice i ekavice- u jednom istarskom selu imaju 'belo mliko', a u susjednom (valjda iz dišpeta) 'bilo mleko' ![]()
__________________ Mr. Wolf: Just because you are a character doesn't mean that you have character. Zadnji Uredio Wolf-HR : 01-01-07 u 23:27. |
| | |
| | #89 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-10-05 Lokacija: Svinjarevci
Poruka: 3,606
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Tata će vama reći zašto se gubi hrvatski jezik. Zato što ste svi od reda nepismeni. Pogledajte istini u oči, nepismenih je više nego pismenih, a najgore je što su oni koji misle da je pismenost samo znanje pisanja i čitanja zapravo nepismeni! Ima jedan blog koji neću reklamirati ali autor tog bloga skuplja primjere nepismenosti i ni sami ne znate koliko su ljudi u RH nepismeni! Govorimo hrvatski za koji su se naši preci borili!
__________________ Dotepenci, dobit ćete po pički! |
| | |
![]() |
| Tagovi: gubljenje jezika, hrvatska |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 01:52.