Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Društvena
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Društvena Raspravljate o temi Gubi li Hrvatska svoj jezik ? u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: daidza Ne piše se ni je li nego da li kad smo već kod toga Da ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 23-12-06, 19:45   #81 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 11-08-05
Godina: 21
Poruka: 1,427
Casey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznat
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey
Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ?

Citat:
Pravi autor: daidza Pogledaj Poruke
Ne piše se ni je li nego da li kad smo već kod toga
Da li se piše u neupravnom govoru koliko ja znam, a čini mi se da takav način i u upravnom govoru koriste naši istočni susjedi. Primjer: Pitao me da li se palim na Terezu Kesoviju.

U upravnom govoru konstrukcija je li se mora koristit. Osobno mislim da postoje i bolje alternative u upravnom govoru: Pališ li se na Terezu... mi zvučni bolje nego: Je li se pališ na Terezu...
Casey je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 23-12-06, 19:46   #82 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 11-12-06
Godina: 37
Poruka: 3,867
Wolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svima

A da nam siluju jezik, na sve moguće načine, i to stoji... Najgora mi je "štakavica", od toga 'fraze dobijem'- imamo štokavicu, kajkavicu i čakavicu: taj "šta" me tako bode u uho da je to nevjerojatno. A onda na red dođu uvezene jezične konstrukcije i fraze, pa raznorazne 'transparentnosti', 'institucije' i ostale bezvezne riječi kojima nas maltretiraju kad nemaju ništa pametno za reći.

Jezik nam je, kao i sve u jadnoj nam Domovini, na poprištu podivljalog sukoba ideologija- čak se i jezikoslovci prepiru političkim argumentima. A i "dakanje" me živcira- priznajem, malo sam razdražljiv kad je jezik u pitanju...

Esseker- eto ja pišem 'ne ću', otkad znam da je to jedna od gluposti uvedenih Novosadskim pravopisom (60-i-neke).
Odgovori sa citatom
Star 23-12-06, 19:53   #83 (permalink)
charolastra

Datum registracije: 24-09-06
Godina: 30
Poruka: 19,143
daidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Foruma
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku daidza Pošalji poruku preko AIM-a korisniku daidza Pošalji poruku preko MSN-a korisniku daidza Pošalji poruku preko Yahoo-a korisnku daidza Pošalji poruku preko Skype-a korisniku daidza

Onda si trebao staviti kao naslov "Gubi li Hrvatska svoj jezik?" što bi bilo još ispravnije.
Ne bih htio da ovo preraste u prepirku pa ću odgovriti na temu: Da, gubi, i toliko od mene

Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja
Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum

Zadnji Uredio daidza : 23-12-06 u 19:58.
daidza je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 23-12-06, 20:01   #84 (permalink)
prof. Foruma

Casey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznat

I ja mislim da gubi. No, ne gubi samo jezik, gubi ona i Hrvate.
Casey je offline  
Odgovori sa citatom
Star 01-01-07, 17:58   #85 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
automaton se izdvaja iz maseautomaton se izdvaja iz mase

Gubi, gubi svoj jezik: sve više je nepismenih. Dokaz: pročešljajte razne forume pa će te se lako uvjeriti u istinitost tvrdnje.
automaton je offline  
Odgovori sa citatom
Star 01-01-07, 22:26   #86 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 27-10-06
Poruka: 781
Iochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavan

Da li je pravilnije koristiti otkud ili od kuda?

Zadnji Uredio Iochannes : 01-01-07 u 22:30.
Iochannes je offline  
Odgovori sa citatom
Star 01-01-07, 22:27   #87 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 27-10-06
Poruka: 781
Iochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavan

Citat:
Mi jezik zovemo po narodu, a ne po zemljopisu. Narod hrvatski ima starije spomenike u svome jeziku negoli ijedan njegov slavjanski brat: hrvatski jezik proslaviše stotine pisaca u ono doba, kad zapadni narodi, danas najizobraženiji jedva da su znali Oče naš u svome jeziku izbrojiti. Hrvati (ne) traže jezik u kome bi pisali; oni su ga već odavno našli u stotinama knjiga, i milijonima duša. Hrvati imaju tri narječja: štokavsko, kajkavsko i čakavsko, i svako je izobraženije negoli ono, koga neki serbskim zovu. Hrvatski jezik pokaza i pokazuje da je ne samo prijetan nego da je i prečvrste naravi. Ovaj jezik ne treba nikakvu povlasticu, nikakvu zaštitu: uz jednaku slobodu, u jednakih okolnosti, on se ne boji nadtecanja s nijednim susjednim jezikom. Dakle on ne pita drugo nego slobodu."
Ante Starčević
Iochannes je offline  
Odgovori sa citatom
Star 01-01-07, 23:24   #88 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 11-12-06
Godina: 37
Poruka: 3,867
Wolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svima

Iochannes- rekao bih otkud...

Nije zgorega primjetiti da je u vrijeme uvođenja standardnog jezika (ako se ne varam) velika većina Hrvata govorila štokavsko-ikavsko narječje, a da se u Hrvatkoj govore svih devet kombinacija štokavice, čakavice, kajkavice i ijekavice, ikavice i ekavice*...

* a ima i smiješnih kombinacija, npr. miješanje ikavice i ekavice- u jednom istarskom selu imaju 'belo mliko', a u susjednom (valjda iz dišpeta) 'bilo mleko'

Zadnji Uredio Wolf-HR : 01-01-07 u 23:27.
Wolf-HR je offline  
Odgovori sa citatom
Star 02-01-07, 00:15   #89 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 11-10-05
Poruka: 3,606
tzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masi

Tata će vama reći zašto se gubi hrvatski jezik. Zato što ste svi od reda nepismeni. Pogledajte istini u oči, nepismenih je više nego pismenih, a najgore je što su oni koji misle da je pismenost samo znanje pisanja i čitanja zapravo nepismeni!

Ima jedan blog koji neću reklamirati ali autor tog bloga skuplja primjere nepismenosti i ni sami ne znate koliko su ljudi u RH nepismeni!

Govorimo hrvatski za koji su se naši preci borili!
Odgovori sa citatom
Star 02-01-07, 00:39   #90 (permalink)
prof. Foruma

Citat:
Pravi autor: tzukius Pogledaj Poruke
Tata će vama reći zašto se gubi hrvatski jezik. Zato što ste svi od reda nepismeni. Pogledajte istini u oči, nepismenih je više nego pismenih, a najgore je što su oni koji misle da je pismenost samo znanje pisanja i čitanja zapravo nepismeni!
Naravno! Od 10 000 korisnika na ovom forum, sumnjam da bi ih 5 prošlo neki prosječni diktat šta se piše u petom osnovne. Ja sam siguran da bi ga ja prvi pa.
Casey je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: gubljenje jezika, hrvatska

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 01:52.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114