| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Društvena Raspravljate o temi Hrvatska 16. u svijetu po ravnopravnosti spolova u Znanost forumu; "Prema indeksu ravnopravnosti spolova u području ekonomije, politike i obrazovanja Hrvatska se nalazi među prvih 20 najkonkurentnijih zemalja svijeta, ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| V.I.P. Član | Hrvatska 16. u svijetu po ravnopravnosti spolova "Prema indeksu ravnopravnosti spolova u području ekonomije, politike i obrazovanja Hrvatska se nalazi među prvih 20 najkonkurentnijih zemalja svijeta, na 16. mjestu, pokazalo je danas objavljeno najnovije istraživanje Svjetskog gospodarskog foruma "The Global Gender Gap 2007" kojim je obuhvaćeno 128 zemalja... Hrvatska sa 16. mjestom ispred je nekoliko najrazvijenih europskih zemalja poput Švicarske (40. mjesto), Austrije (27.), Francuske (51. mjesto), Italije (84.), a hrvatska pozicija bolja je i od najrazvijenije zemlje svijeta SAD-a koje su na 31. mjestu, ističu iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost. Hrvatska je prestigla i Sloveniju koja je na 49. mjestu, bolja je i od Mađarska (61.) i Češke (64.). Od zemalja bivše države na listi je i Makedonija, na 35. poziciji... Istraživanje The Global Gender Gap 2007. obuhvatilo je 128 zemalja svijeta u kojima živi 90 posto svjetske populacije. Izvještaj se temelji na inovativnoj metodologiji koja uključuje detaljne uvide u ravnopravnost između muškaraca i žena u području ekonomije, zakonodavstva, politike i obrazovanja u svakoj od 128 analiziranih zemalja..." Moj komentar: Ovaj će podatak iznenaditi sve one koji vjeruju da je Hrvatska tipična patrijarhalna balkanska zemlja u kojoj se zatiru ženska prava. Takvo razmišljanje često se na ovom forumu može pročitati u postovima onih koji žive u bijelom svijetu i uvjereni su da je u njihovim zemljama po ovom pitanju bolje nego u rodnom kraju, kao i od lokalnih feministkinja koje stalno situaciju pokušavaju prikazati gorom nego što jest." Kako ovo komentirate? Je li ovo samo "uljepšana" statistika ili se ipak neravnopravnost više odvija u glavama pojedinaca, odnosno kao posljedica subjektivnih percepcija? |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 22-08-07 Lokacija: Rijeka Godina: 20
Poruka: 909
![]() ![]() | Re: Hrvatska 16. u svijetu po ravnopravnosti spolova Hm, hm...Statistike su lijepe, ali mislim da stvarnost ipak nije baš skroz takva. I kod nas su žene za istu funkciju na poslu još uvijek manje plaćene nego muškarci. Prije nego se zaposle, jako je poželjno da ne planiraju imati obitelj, a ako im se to omakne - nerijetko iste dobivaju otkaz. Iako smo ˝slabiji spol˝, po prijedlozima vladajućih trebale bi raditi do iste životne dobi kao i muškarci, a tu je očigledno zanemarena činjenica da smo biološki slabije i da nam je po tom pitanju teže nego muškarcima (npr. trudnoća, porod). I tako dalje... Zaista mislim da je društvo još uvijek više patrijarhalno, a i mi žene smo si dijelom za to same krive.
__________________ Život je ono što nam se događa dok smo zauzeti drugim planovima. Zadnji Uredio M@tej@ : 17-11-07 u 00:02. |
| | |
| | #3 (permalink) |
| V.I.P. Član Datum registracije: 30-05-06
Poruka: 7,310
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Hrvatska 16. u svijetu po ravnopravnosti spolova daj dokaz?' neznam zake to cvile tak svi...nisu vise 90te... tko je dobio otkaz zbog porodiljnog..tko ima manju placu od muskarca na istom radnom mjestu?? ak se nađe 1 ponavljam 1 takav slucaj odma' je sve u banani u komi..zene su podcjenjene ovo-ono...ma daj molim te..to uopce nije istina... pogle samo ovaj forum...kol'ko bolje prolazis ak si zensko..tko emen uopce primjecuje Zadnji Uredio Vuxs : 17-11-07 u 00:14. |
| | |
| | #4 (permalink) |
![]() ![]() | Re: Hrvatska 16. u svijetu po ravnopravnosti spolova E Vuxs, Vuxs...malo više čitaj novine i gledaj Latinicu pa ćeš znat'. A imam primjer i u obitelji. Bratić mi se oženio djevojkom koja je radila kao frizerka. Dugo nisu mogli imati djece, i kad im se napokon posrećilo i kad je to rekla šefici - gotovo. Naći ćemo mi drugu. I da, zaboravih napomenuti da je ženama važniji izgled kod zapošljavanja nego muškarcima. Full se više gleda na to. I za to ću ti naći primjer. Ljetos mi je prijateljica tražila neki poslić. Javila se na oglas za rad u jednom sportskom dućanu. Cura je inače stvarno pametna, govori talijanski i njemački, fina, pristojna, a i izgledom sasvim ljepuškasta cura. Tamo je morala odgovoriti na neka pitanja iz opće kulture, prevesti neke fraze na te strane jezike, popričat' sa šefom i to je to. Nije dobila posao. Dobila ga je neka teška glupača sa sisurinama, koja jedva da govori i hrvatski, sva se tamo prenemaže, ali važno da je ona oku (očito) ugodna. Eto...navela sam ti primjer. Zadovoljan?
__________________ Život je ono što nam se događa dok smo zauzeti drugim planovima. |
| | |
| | #5 (permalink) | |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Godina: 36
Poruka: 3,661
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Hrvatska 16. u svijetu po ravnopravnosti spolova Citat:
![]() 2. glede mirovine i toga- sad kažeš da su žene manje plaćene od muškaraca, činjenica je da duže žive i još da idu ranije u mirovinu (i ako se ne varam više ih je nego muškaraca), pogledaj malo sa financijska strane i vidjet ćeš da kako mi se čini muškarci više uplaćuju u mirovinski fond, a dobivaju iz njega znatno manje... i tko je tu diskriminiran? a da ne kažem da je to samo mjera da se izbjegne kolaps mirovinskog sustava u kojem su žene najveće 'opterećenje' ![]()
__________________ The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he did not exist - The usual suspects | |
| | |
| | #7 (permalink) | |
![]() ![]() | Re: Hrvatska 16. u svijetu po ravnopravnosti spolova Citat:
![]()
__________________ Život je ono što nam se događa dok smo zauzeti drugim planovima. | |
| | |
| | #8 (permalink) |
| V.I.P. Član Datum registracije: 30-05-06
Poruka: 7,310
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Hrvatska 16. u svijetu po ravnopravnosti spolova da ziher ono... a mene nek zatvore i plachaju mi 500kn mjesechno..pa ono svi se sam zhale nekaj..kaj nitko ne vidi nish svijetlog..kaj nitko ne uzhiva..jebesh onda takav zhivot.. |
| | |
| | #9 (permalink) |
![]() ![]() | Re: Hrvatska 16. u svijetu po ravnopravnosti spolova Ja trenutno uživam. Zdrava sam, studiram ono što volim, obiteljski odnosi su mi odlični, starci su mi dobrostojeći, ništa mi ne nedostaje, vikendom radim, ekipa mi je super, dečko mi je odličan...ja sam stvarno sretna i zadovoljna! Međutim, što će biti kad završim fax i krenem svojim putem? E toga se već bojim, jer ne vidim baš neku perspektivu u ovoj zemlji. ![]()
__________________ Život je ono što nam se događa dok smo zauzeti drugim planovima. |
| | |
![]() |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 18:17.