Dobra tema!
To je tacno, ljudi postaju roboti koji misle. I ne, naravno da nije dobro.
Raspravljate o temi Inteligencija - IQ, EQ, SQ u Društvena forumu, dio Znanost foruma; Naslov izvornika Daniel Goleman, Emotional Intelligence Copyright 1995 by Daniel Goleman, Danah Zohar & Ian Marshall SQ Spiritual Intelligence the ...
Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.
Dobra tema!
To je tacno, ljudi postaju roboti koji misle. I ne, naravno da nije dobro.
Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one.
Slažem se s White.
Inteligencija je kompleksna.Ne sastoji se samo od jedne komponente,već više različitih i može se očitovati na raznim područjima života,a ne samo umnom.Npr.netko može biti izvanredno pametan,a socijalni život mu je ispod nivoa.
"Budite onakvi kakvi želite izgledati."
(Sokrat)
(citat) Danah Zohar & Ian Marshall
Sredinom 1990-tih, Daniel Goleman je popularizirao istraživanja mnogih neuropsihijatara i psihologa koja pokazuju da je emocionalna inteligencija -ukratko EQ* - isto tako važna. EQ nas čini svjesnima vlastitih i tuđih osjećaja.Ona omogućava da se uživimo u probleme drugih, suosjećamo, da budemo motivirani i da na odgovarajući način reagiramo na bol ili zadovoljstvo. Kako je Goleman istaknuo, EQ je preduvjet za pravilno korištenje IQ-a. Sada, na kraju stoljeća, cijeli niz najnovijih, za sada još nedovoljno obrađenih znanstvenih podataka ukazuje na to da postoji i treći »Q«. Potpuna slika ljudske inteligencije može se dobiti samo ako se uzme u obzir i duhovna inteligencija - ukratko SQ. Kad kažem SQ, mislim na onu inteligenciju kojom pristupamo problemu smisla i životnih vrijednosti, inteligenciju pomoću koje svoje postupke i svoj život stavljamo u širi, bogatiji, smisleni kontekst, inteligenciju kojom procjenjujemo je li određeni postupak ili životni put sadržajniji od drugoga.
SQ je neophodna podloga za pravilno djelovanje kakoIQ-a tako i EQ-a. On je naša temeljna inteligencija.
Današnji kompjuteri imaju ugradjeni softver i ogromnu bazu podataka.Da li možemo reći da kompjuteri poseduju ogroman IQ.Upravo tako.Ali imaju jednu ogromnu manu.Ne poseduju EQ i SQ.I zato su to samo mašine koje ne mogu biti kreativne.Ograničava ih program i oni za sada ne mogu stovoriti ništa novo i kreativno.
Životinje pored ograničene IQ, poseduju i idredjeni nivo EQ.Ali tu je i SQ i nju poseduje jedino ljudsko biće.To ga čini kreativnim te sposobnim da menja pravila i prilagodjava se.Da li postoji granica.Ne postoji.Ali opet kvaka. Tu granicu mogu postaviti sami ljudi.I tu nastaju problemi.
Eto da malo podstaknem diskusiju, inače ode topić ća.![]()
Zadnji Uredio ševa : 27-10-08 u 11:54
Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.
Današnja računala ne posjeduju nikakav IQ. Ono što se predstavlja kao AI je jednostavno matematička analiza slučajeva (npr. AI za chat). Kroz bezbrojne slučajeve računalo pronalazi obrasce riječi, rečenica i odgovora na njih i nije sposobno za nikakav kreativan odgovor ili stvaranje. Kako je IQ sposobnost snalaženja u novim situacijama računalo se tu nikako ne uklapa.
IQ bi predstavljao sposobnost učenja i samoizgradnje, a to komercijalna tehnologija ne posjeduje. Nesto najbliže IQ-u što običan korisnik može doživjeti je najavljivan sustav pretraživanja prema osobnim preferencama, koji bi npr. bilježio da netko često traži recepte, pa bi na pretraživanje o jabukama prvo izbacio recept za pitu od jabuka iako je po stvarnom broju referenciranja građa jabuke potencijalno bolji odgovor na upit.
Od danas ću svaki dodir čuvati za tebe,
svaki poljubac za tvoje usne i
svaki san da budem s tobom i kad to ne mogu.
Pazi kad sam znao da ćemo se odmah sudariti oko kompujutera i IQ.Potpuno mi je jasno kako funkcioniše kompjuter.Ne znam da li mogu objasniti zbog čega takvo poredjenje.Možda upravo zbog toga da bi se ukazalo na značaj EQ i SQ te komletiranju čoveka kao misaonog kreativnog bića.Suva IQ ne znači praktično ništa(ili znači vrlo malo).Eto zamisli čovekov mozak samo kao mesto za pohranjivanje podataka.Bez EQ i SQ bi se sveo baš na to.Običan kompjuter.Nemoj praviti baš bukvalno poredjenje, ali recimo neka vrsta zombija u svakom slučaju.Postaviš pitanje i on izbaci odgovor.Eto ne znam da li sam sada bio malo jasniji.
Inteligencija kompjutera je kao inteligencija coveka koji napamet nauci mnostvo podataka, ima dobru memoriju, ali nista od tog 'znanja' ne ume da primeni pri resavanju stvarnog problema...
"Suva IQ" ne predstavlja mogućnost pohranjivanja podataka niti išta slično... Bez drugih inteligencija čovjekov mozak bi se sveo na snalažljivo, ali neiskusno biće, koje bi u svakoj situaciji improviziralo nešto njemu nepoznato bez obzira na njegove i tuđe osjećaje, te bez obzira na posljedice. To bi bio čisti IQ.
Da ti dam primjer. Visok IQ stroja bi iskombinirao najlakši način da uzme čašu sa stola ispred kojeg je zid sa vratima na kojima je čovjek. To bi bilo kroz njega, jer taj čovjek ne predstavlja ništa osim "mekše prepreke od zida". To bi bila upotreba čistog IQ, bez emocija i sagledavanja posljedica koji su dio EQ.
Vidim kurziv na riječ Inteligencija i slažem se s tim, to nije intelignecija po definiciji. Niti jedan IQ test inteligencije ne obuhvaća sposobnost pamćenja.
Poneka autistična djeca su izrazito sklona pamćenju svega što vide - do u detalje, ali ipak imaju nerazvijenu inteligenciju i osim što znaju opisati što su vidjeli ne znaju na temelju toga ništa napraviti.
I samo da dodam da ni mogućnost procesuiranja, tj. obrade podataka na matematičkoj razini nije IQ... postoji matematička inteligencija, ali ona nema veze sa IQ.
Zadnji Uredio _Aris_ : 27-10-08 u 14:51
Od danas ću svaki dodir čuvati za tebe,
svaki poljubac za tvoje usne i
svaki san da budem s tobom i kad to ne mogu.
Naravno da nije... jer ta inteligencija ne podrazumeva:
moć brzine adaptacije na postojeće i novonastale uslove
moć brzog i lakog učenja
moć apstraktnog mišljenja
moć brzine osjetljivosti za zadati problem
računske operacije i shvatanje matematičkog problema
sposobnost korišćenja riječi prilikom govora i pisanja, razumijevanje ideja
moć globalne sposobnosti osobe uključujući svrsihodnu primjenu svih naprijed navedenih sposbnosti
IQ mjeren poznatim instrumentima zasićen je kulturom, iskustvom, odgojem...i rijetko je identičan kod iste osobe kad se koriste paralelne forme instrumenta za procjenu inteligencije ili kod ponovnog rješavanja istog instrumenta..i ne postoji način izravnog mjerenja inteligencije..ona se procjenjuje
ti vjerojatno govoriš o G faktoru ili općoj inteligenciji..odavno postoje toerije višestruke inteligencije,,npr. Gardnerova, Sternbergova koje uključuju sposobnosti bitne za funkcioniranje u društvu i sl..
meni najdraža definicija inteligencije je: inteligencija je ono što se mjeri testovima inteligencije![]()