Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 18

Ivan Štambuk je za Wiktionary na srpsko-hrvatskom jeziku, a vi?

Raspravljate o temi Ivan Štambuk je za Wiktionary na srpsko-hrvatskom jeziku, a vi? u Društvena forumu, dio Znanost foruma; Danas završava glasovanje Wikipedijinih suradnika o projektu Wiktionary na srpsko-hrvatskom jeziku koje je inicirao Ivan Štambuk, administrator na projektu Wiktionary ...

Papa Štrumf Avatar od korisnika anthlon
    Datum registracije
    27-02-07
    Starost
    47
    Poruka
    8,943
    Liked
    345 times

Ivan Štambuk je za Wiktionary na srpsko-hrvatskom jeziku, a vi?

Danas završava glasovanje Wikipedijinih suradnika o projektu Wiktionary na srpsko-hrvatskom jeziku koje je inicirao Ivan Štambuk, administrator na projektu Wiktionary te suradnik sveprisutne Wikipedije na hrvatskom i engleskom jeziku.

Rezultati su za sada navodno prilično izjednačeni.

Kako gledate na ponovno uvođenje "jedinstvenog jezika" u ovom projektu?

Radi li se isključivo o pragmatičnosti ili su prisutni i neki drugi, prikriveni ciljevi?

Vecernji.hr - Wikipedia na mala vrata uvodi srpsko-hrvatski jezik, news, znanost i tehnologija
    Hoće li hrvatski jezik izgubiti posebnost na projektu Wikipedijine zaklade koji se zove Wiktionary i namijenjen je govornicima engleskog jezika? Do danas, 12. kolovoza, traje glasovanje o kojem bruje internetski forumi, a koje je inicirao Ivan Štambuk, administrator na projektu Wiktionary te suradnik sveprisutne Wikipedije na hrvatskom i engleskom jeziku.

Glasovanje izjednačeno
    Štambuk predlaže uvođenje jedinstvenog srpsko-hrvatskog jezika na projektu Wiktionary koji je sestrinski projekt Wikipedije, tj. besplatan višejezični rječnik koji još ima zasebne verzije na hrvatskom, srpskom i bosanskom jeziku. Rezultati glasovanja zasad su izjednačeni, a glasovati mogu Wikipedijini suradnici. Prvotno je glasovanje trebalo trajati do 5. kolovoza (da li slučajno do Dana domovinske zahvalnosti), a onda je produljeno do danas i izazvalo burne polemike, što je čest slučaj kada je o hrvatskom jeziku riječ.

“Haaški” i crnogorski
    – Štambuk želi na mala vrata uvesti srpskohrvatski ili “haaški” B/S/C uz dodatak crnogorskog, istovremeno izbacujući svako spominjanje hrvatskoga, bošnjačkoga ili srpskoga jezika kao da uopće ne postoje. Na Wikipediji na hrvatskom jeziku trudimo se slijediti preporuke Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika i s mnogim hrvatskim institucijama imamo odličnu suradnju, poput Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje ili HAZU, ali sve počiva na našem dobrovoljnom radu – kaže nam Roberta, administratorica Wikipedije na hrvatskom jeziku.

Ujedno ističe da aktivni suradnici Wikipedije na hrvatskome jeziku mogu samo glasovati i nemaju nikakve ovlasti kojima bi se mogli suprotstaviti peticiji koju njeni pobornici nazivaju tek pragmatičnom i tvrde da nema političkih konotacija.

– Protiv jezičnog “ujedinjenja” su uglavnom suradnici Wikipedije na hrvatskom jeziku te aktivni suradnici srpske Wikipedije. Administratori Wikipedije na bošnjačkom jeziku izjasnili su se za ujedinjavanje, a kako Wikipedia na crnogorskom još nije pokrenuta, nije ni moglo biti njenih službenih glasova. Kako ovo ujedinjavanje jezika, odnosno B/S/C spoj nakon Haaga očito ima sve više pobornika, mislim da svaku mogućnost nasilnog ujedinjavanja jezika valja spriječiti i svaku takvu ideju suzbiti u začecima – tvrdi Roberta.
    Imamo na forumu i članova iz susjednih država pa bi bilo zanimljivo čuti što oni misle o ovome.

... a imamo i nekih koji su pomagali Vikici .

Akademik Avatar od korisnika Scorpy
    Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

Re: Ivan Štambuk je za Wiktionary na srpsko-hrvatskom jeziku, a vi?

Ivan Štambuk je polupismeno potrkalo koje pojma nema o vlastitu jeziku, a kamoli o tuđima. Nakon što su ga izbacili s hrvatske Wikipedije sada prodaje rog pod svijeću strancima, također velikim znalcima.

Gade mi se takvi "obrazovani" likovi. Pročitaju tri lingvističke rasprave u kojima 99 posto argumenata i metajezika uopće ne razumiju - i odmah su bogomdani jezičari sposobni za akademske visine.

Da nije tužno, bilo bi smiješno. Grozota.

Bolje bi mu bilo da se drži FER-a. Ako je uopće i za to sposoban.

Usput, čudi me i Derk. Valjda je sezona kiselih krastavaca pa čovjek nema o čemu pisati. Em nije provjerio činjenice, em gubi vrijeme na mrtva internetska puhala poput "učenog" Štambuka.
    Zadnji Uredio Scorpy : 12-08-09 u 16:30
    Potpisi su za budale.

Papa Štrumf Avatar od korisnika anthlon
    Datum registracije
    27-02-07
    Starost
    47
    Poruka
    8,943
    Liked
    345 times

Sezona kiselih krastavaca je definitivno nastupila. I sam sam pokrenuo temu najvećim dijelom iz tog razloga i, usput rečeno, nadao sam se da nećeš biti na netu kad ju pošaljem .
    Nadao sam se da će se prije tebe uključiti neki drugi forumaši jer poslije vjerojatno neće .

Evo kako izgleda srpskohrvatski Wiktionary:

Wiktionary

Štambuk protivnike svog projekta naziva nacionalistima, ograničenim balkancima i sl.

Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

Mah, Štambuk svoje protivnike može nazivati kako god hoće, ali ostaje činjenica da je on hohštapler, najobičniji diletant koji se petlja u ono što ne razumije. A zašto to čini? Zato što je u svađi s mozgom i cijelim svijetom, jadnik.

Žao mi ga je, ali tvrdim da mu nije mjesto na Wikipediji. Nego u odgovarajućoj mentalnoj ustanovi.
    Potpisi su za budale.

Starter Avatar od korisnika joe enter
    Datum registracije
    14-08-09
    Poruka
    6
    Liked
    0 times

Evo iz drugih država komentarčić!

Što se mene tiče može a i ne mora , apsolutno je nebitno jer ne vidim kako neko može biti ugrožen time jer to nije vlasništvo država pa da se određuje po njihovim zvaničnim standradima , već slobodna stvar gde svaka budaletina može pisati šta hoće , pa tako i ovo može uraditi!

Samo nije mi jasna ta večita paranoja kod Hrvata oko jezika?! , pa neko pod hrvatskim wikijem može ispisati stranicu sa mnoštvom srbizama i srpskim jezičkim sklopovima jer to niko u principu ne lektoriše naročito kad su van jezičke teme!
    A dobar deo korisnika iste verovatno neće ni primetiti veću razliku , jer samo diletanti se "obrazuju" putem wikija pa tako da nema problema!

Za mene lično to je jedan jezik , a zvanje istog po nekoj logici je sasvim dobro srpsko-hrvatski iliti hrvatsko-srpski , mada opet logično ga je zvati i pojedinačnim nazivljem!
    Srđa Zlopogleđa

Starter
    Datum registracije
    14-08-09
    Poruka
    1
    Liked
    0 times

Svaki narod ima svoj materinji jezik, pa nije potrebno to dirati i miješati bez obzira na dr. Štambuka i njegove pamflete. Stoga uredništvu Wikipedije moj glas protiv takve ideje. Pustimo i hrvatskom i srpskom jeziku, kao lijepim starim europskim jezicima, da i na Wikipediji samostalno i ravnopravno grade svoju ljepotu i budućnost izražavanja.

Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

Citat Pravi autor: joe enter Pogledaj Poruke
    Za mene lično to je jedan jezik , a zvanje istog po nekoj logici je sasvim dobro srpsko-hrvatski iliti hrvatsko-srpski , mada opet logično ga je zvati i pojedinačnim nazivljem!
    Okej, ako (ti) je svejedno, hajdemo onda taj "jedan jezik" zvati hrvatskim.
    Potpisi su za budale.

Datum registracije
    14-08-09
    Poruka
    6
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Scorpy Pogledaj Poruke
    Okej, ako (ti) je svejedno, hajdemo onda taj "jedan jezik" zvati hrvatskim.
    Ko da ga zove tako?! , ja lično?! , šta imaš ti od toga?!

Poenta je da to jeste jedan jezik i on nesretnik nije kriv što ga dva politička naroda imaju!

Nego što je tebi to toliko iritantno da wiki ima verziju srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski?!

Da je wiki pod nadzorom država , bilo bi normalno da se koriste zvanični standardi koji su pod zasebnim nazivima hrvatski i srpski! , ali nije!
    Srđa Zlopogleđa

Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

To nije jedan jezik, zar na IMF-u ništa nisi naučio?

Ali ovo nije IMF, a ja srećom nisam Didi. Trolovi ne traju dugo ovdje.
    Potpisi su za budale.

Datum registracije
    14-08-09
    Poruka
    6
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Scorpy Pogledaj Poruke
    To nije jedan jezik, zar na IMF-u ništa nisi naučio?

Ali ovo nije IMF, a ja srećom nisam Didi. Trolovi ne traju dugo ovdje.
    Zašto sam troll?! , jesam nešto pogrešno napisao što nije u skladu sa temom?!

Znam ko je Didi ali ne znam šta ti je skr.IMF!

Vidim da si ti neki gospodar života i smrti jezika nasušnog na ovom forumu , pa si sebi dao za pravo da ti zatrolaš temu prozivajući mene da sam troll?!

A sad mi se lepo izvini jer neću da trolam temu , mislim bio bi red posle ovog bezrazložnog prozivanja!

A posle toga , komentariši ono što sam napisao da nešto naučim!
    Srđa Zlopogleđa

Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku