| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Društvena Raspravljate o temi Gubi li Hrvatska svoj jezik ? u Znanost forumu; Ne znam, kod Dalmatinaca me to 'šta' još nekako i najmanje bode u uhu*, no kad čujem ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #101 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Godina: 37
Poruka: 3,884
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Ne znam, kod Dalmatinaca me to 'šta' još nekako i najmanje bode u uhu*, no kad čujem da to netko rabi u književnom jeziku, to mi stvarno digne živac... * onda mi zaista ima nekakav 'lokalni' štih, pa mi je lakše oprostiti nego čisto neznanje A kad smo već kod gubljenja jezika, mislim da bismo trebali organizirati kakav bojkot The Internet Movie Database (IMDb) - jer još uvijek odbijaju promijeniti odurnu i netočnu naviku označavanja našeg jezika kao 'srpsko-hrvatski'. Jedva se suzdržavam da ne ubacim i ljudotvorne glagole, pse i njihove majke. ![]()
__________________ A woman who cannot make her mistakes charming, is only a female - Oscar Wilde |
| | |
| | #102 (permalink) |
| Gazim kupus, povoljno | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? jedino što me intrigira kad te netko pita nešto, a ti odgovoriš "ništa", a ne "ništo" ![]() ![]()
__________________ Pojest', popit', pojebst' i na kraju se potuć' Kad popijem litru-dve, litru-dve, lijepe su mi žene sve, žene sve |
| | |
| | #103 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Hehe, onda sigurno te zabavlja hrpa stvari poput lijep-ljepota, riješiti-rješenje, riječ-rječnik, itko-ikoga, itd, itd. ![]()
__________________ A woman who cannot make her mistakes charming, is only a female - Oscar Wilde |
| | |
| | #105 (permalink) |
| nevoljen Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: tamo gdje su nesretni Godina: 31
Poruka: 13,803
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Ka prvo - standardni hrvatski književni jezik prihvaća u najvećoj miri "štokavsko" narječje... ali to ne znači da je štokavsko narječje = standardni književni jezik Standardni jezik je jedna stvar - njime bi tribalo pisat u službenin dokumentima, u javnin glasilima.... njega se uči u školi, na njemu se pišu knjige... njime bi se TRIBALO govorit na DRŽAVNOJ televiziji (a ne govori se) itd. A svaki kraj ima svoje narječje... tako se u Dalmaciji većinon govori ikavica, s time da neki djelovi Dalmacije govore "ča", neki govore "što" (npr. u Zadru) a negdi se opet govori "šta"... Šta, iljada, tačno.... tako su govorili moji dida i baka, i njihovi dida i baka, i moj otac i moja mater... niko od njih nije Srbin... i "šta" je jednako hrvatska rič ka i "kaj"... Izjavit da je "šta" srbizam je jednaka kretenarija ka i izjava da je "kaj" slovenska rič...
__________________ I kad se na sve to doda “Dalmacijo, moja ružo procvala” iz 35.000 grla, kad se tribine tresu kao da će se raspasti, onda znaš da si došao na planet Hajduk. Jedan i neponovljiv, unikatan kao što su i navijači Hajduka. Copyright by Davor Burazin |
| | |
| | #106 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Damifisk- u biti se slažem s tobom, ali 'šta' kako ga danas imamo je najčešće obični srbizam, jer ga se rabi u tzv. standardnom jeziku (pogledaj samo HTV). Isto kao i ono grozno 'dakanje' (zato nikad nisam mogao probaviti Krležu, kao da siluje jezik)... P.S. Imaš 'prevod' u potpisu... ![]()
| | |
| | #108 (permalink) |
| nevoljen Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: tamo gdje su nesretni Godina: 31
Poruka: 13,803
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? pa zato šta se u Splitu kaže "prevod"... baš ka šta se govori "šta" i "iljadu" i "tačno"... Samo zato šta iste riči govore i Srbi ne znači da mene sad triba silit da govorin neki kvazi-hrvatski i lomin jezik za "izvješće" (inače, "šć" je baš onako, hrvatski...) i kretenarijama tipa "krugoval" i "uvrtnjak"... U svakodnevnon govoru koristin se ričima koje san naučija doma i koje su me učili i naučili od malih nogu... U poslu, na poslu i kad pišen službene papire uvik koristin standardni jezik... BTW - ako tebi para uši "šta", moš samo zamislit kako meni para uši "ciferšlus", "brushalter" i "špigl"... Razumiš? Različitosti su nešto čime bi se tribali ponosit, a ne to gušit i stavljat sve u isti livel.. Razumiš?
__________________ I kad se na sve to doda “Dalmacijo, moja ružo procvala” iz 35.000 grla, kad se tribine tresu kao da će se raspasti, onda znaš da si došao na planet Hajduk. Jedan i neponovljiv, unikatan kao što su i navijači Hajduka. Copyright by Davor Burazin |
| | |
| | #109 (permalink) |
| charolastra | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ?
__________________ Non quia difficilia sunt non audemus, sed quia non audemus difficilia sunt Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum |
| | |
| | #110 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Razumin, Damfisk- ali ti očito mene ne*. Ja govorim o unakažavanju standardnog (odn. književnog) jezika (zato sam i naveo primjere HTV-a i Krleže) a ne o narječjima. Ne ću sad ulaziti u raspravu o riječima tipa kacavida ili hozentregeri, jer mi djeluješ ratoborno- a pogotovo jer me neke druge riječi strašno živciraju (transparentnost, brifing, event, performance, i još hrpe drugih nebuloza kojima nas bombardiraju u okviru književnog jezika, koji uzgred budi rečeno ja govorim)...* OK, ovo za 'prevod' nisam znao, pa sam mislio da ti se potkrala pogreška
| | |
![]() |
| Tagovi: gubljenje jezika, hrvatska |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 05:50.