| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Društvena Raspravljate o temi Gubi li Hrvatska svoj jezik ? u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: Casey haustor m reg 1. glavni ulaz u kuću, ulazni kolni prilaz 2. ulazna vrata na zgradi; ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #31 (permalink) | |
| Nježni predator | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Citat:
Kapija - turcizam, znači jednostavno vrata Portun, porta - romanizam koji se koristi u Dalmaciji od pamtivijeka znači predvorje Haustor - germanizam das Haus + das Tor znači kućna vrata, koristimo ga od pamtivijeka za predvorje | |
| | |
| | #33 (permalink) | |
Većina riječi na koje smo tako ponosni je zapravo preuzeta iz češkog u vrijeme Austro-ugarske, kad su naši studenti studirali u Pragu. Primjeri su: stroj samo mi i mađari, nogomet isto tako... Mislimo da su riječi hrvatske samo zato što su slavenskog porijekla. | |
| | |
| | #34 (permalink) |
| Nježni predator | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Zabunom sam umjesto Česi napisao Mađari. Mađari su koliko ja znam narod koji je najosjetljiviji na čuvanje svog jezika. Nastali su asimilacijom slavenskog zapadno od Dunava i romanskog stanovništva istočno od Dunava. Jezik im se razvijao odvojen od azijske matice na korjenima naroda koje su asimilirali. Mađari recimo imaju samo prva tri broja mongolskog (ugro-finskog)porijekla, a sve ostale su uzeli od Slavena. Slaveni ovo koriste kada žele omalovažiti Mađare tvrdeći da nisu ni znali brojati dalje od tri. |
| | |
| | #35 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 13-12-05 Lokacija: bog iza leda - sydney Godina: 29
Poruka: 31
![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Istina je da su neki hrvatski rijeci napisali neki iz tudi zemalja ala nasa sudbina je ista kao i ostali jezici. Sto se tice mene, Meni ne zanima oni par rijeci sto smo pokupili u proslosti, recimo zadnji 2,3 stoljeca. Kad bi sve te rijeci zbrojili koliko bi imali i kad zbrojimo sad te rijeci sto su ubacili u zadje 10 godina ja mislim da bi bilo tu negdje. A sto mene muci je kad pisci ili novinari ubacivaju ove rijeci. Dobro ako neki tip prica sa prijateljom i ubaciva sop OK al kad taj rijec se nade u novine onda postaje moze rec "official" rijec. |
| | |
| | #36 (permalink) | |
Ako ne živiš u Hrvatskoj pokušaj upisati Hrvatski jezik u školi stranih jezika, ako to tamo ima. | |
| | |
| | #37 (permalink) |
| Zlatni Član Datum registracije: 08-10-05
Poruka: 6,476
![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Ok, Maslow, dečko živi u Australiji i stvarno je pohvalno da uopće želi pričati ovdje s nama na forumu i na hrvatskom jeziku i mislim da bismo ga u tome trebali samo ohrabrivati, a ne još i upozoravati ga na greške u pisanju....mislim da svi razumijemo što dečko želi reći, a to je jedino bitno... |
| | |
| | #38 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 13-12-05 Lokacija: bog iza leda - sydney Godina: 29
Poruka: 31
![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? Maslow ispricavam se. Znam da mi hrvatski nekako ne ide al zato rijetko kad imam skim razgovarat makar nesto napisat. Znam da mi padezi i pravopis ne postoji al da upisem se u faks da ucim hrvataski je za mene nemoguce jer moram raditi odplatiti kucu i tako dalje. Znam da je za vas tamo tesko mene razumjeti jer malo mi je tesko pa evo opet ispricavam se. |
| | |
| | #39 (permalink) |
| Zlatni Član Datum registracije: 08-10-05
Poruka: 6,476
![]() | Re: Jel hrvatska gubi svoj jezik ? ma joj pa šta mu se ispričavaš??? Skroz dobro pričaš hrvatski i ne trebaš se toga stiditi...pusti takve koji ti govore takve gluposti....ja te savršeno razumijem, pa ne razumijem zašto te on isto, a i svi drugi ne bi savršeno razumjeli! |
| | |
| | #40 (permalink) | |
| |
| | |
![]() |
| Tagovi: gubljenje jezika, hrvatska |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 08:21.