Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Društvena
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Društvena Raspravljate o temi Jezični biseri u Znanost forumu; otvaram temu u kojoj ćete moći zabilježiti sve jezične greške, stilske/pravopisne/pravogovorne naravi, koje vas u novinama ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 25-10-07, 18:12   #1 (permalink)
absolute beginner

Datum registracije: 28-08-06
Godina: 25
Poruka: 5,471
ševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svima
Jezični biseri

otvaram temu u kojoj ćete moći zabilježiti sve jezične greške, stilske/pravopisne/pravogovorne naravi, koje vas u novinama i drugdje šaketaju u oko ili vam možda siluju uho putem radija i TV-a.

zanimljiv blog, također na ovu temu:

povlačenje za jezik

dakle, na ovo me potaknula razina pismenosti javnih natpisa i glasila, pa čak i nezainteresiranost za ispravnim pisanjem i govorom koju često primjećujem.

ovo je tema gdje možete izraziti svoje nezadovoljstvo.
ševa je online sada  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 26-10-07, 16:28   #2 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 22-08-07
Godina: 20
Poruka: 909
M@tej@ se izdvaja iz maseM@tej@ se izdvaja iz mase
Re: Jezični biseri

Zanimljiv link.
Ja sam se već nekako navikla na brdo pravopisnih pogrešaka posvuda, ali zapravo me najviše čude moje kolegice.
Ja studiram kroatistiku i nikad ne bih očekivala da ću pronaći toliko pogrešaka u tuđim bilješkama. I to onih najbanalnijih (slijedeći tjedan, otcvrkutati, što se tiće, Otok Krk...)
I što je najgore, takve osobe su položile kolegij Pravopisna norma. Jednog će se dana zaposliti kao kakvi lektori, i eto odgovora otkud sve te silne pogreške u našim novinama...

Zadnji Uredio M@tej@ : 26-10-07 u 16:30.
M@tej@ je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 26-10-07, 17:40   #3 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 15-02-07
Poruka: 1,962
vatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosan

jeziĆni biseri ili jeziČni biseri? Nerazrješiva dilema. Ili nerazriješiva? . Neki "snalažljiviji" će pretpostavljam pribjeći jednostavnijem rješenju, nazvati ovu dvojbu nerazrešivom i reći da se to tako kaže "u dijalektu".

Šaketaju me, bombardiraju i miniraju sa svih strana i iz svih izvora, ali me najviše živciraju pogreške "školovanih" ljudi jer mi nije jasno kako netko tko je završio fakultet i pročitao na desetke tisuća stranica napisanih hrvatskim književnim jezikom može biti krajnje NEPISMEN.

A pravogovorne nebuloze? Pa dovoljno mi je upaliti TV i zaboraviti pritisnuti "mute" na daljinskom upravljaĆu dok naše drage spikerice/spikeri, poznatiji kao "novinari", izvjeŠtavaju (meko š) s terena (npr. Nevena Rendeli)

Živcira me:
1. porijeklo, veoma mnogo i sl.,
2. Na RTL televiziji odavno je skovana nova hrvatska riječ "nomeđutim" (Antonija Blaće, Renata Sopek i ekipa).
Offtopic: zašto je RTL televizija ako je RTL skraćenica koja već sadrži u sebi riječ televizija?
3. biti će (Petar Vlahov i brojni drugi)

Ma imam 1000 primjera, ali kada nabavim konkretan dokaz................

PS. Dobar link. Ako se sjetim, sutra krećem u grad s fotoaparatom i slikam sve što vidim

Zadnji Uredio vatra : 26-10-07 u 17:44.
vatra je offline  
Odgovori sa citatom
Star 26-10-07, 20:40   #4 (permalink)
Sarcastic mr. know it all...

Datum registracije: 26-12-05
Godina: 23
Poruka: 4,358
wonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svima
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku wonderwall

Kakva su to meka i tvrda slova?
Postoji Č i Ć... To mi je jedan od misterija, ali jelte naravno da i ja koristim termine meko/tvrdo ('ko da se radi o sraćki )...

Onda dalje... Ekipa masovno piše SUMLJAM... Jebo ga patak ne sumljaš nego SUMNJAŠ ...

Uglavnom ima toga, čak i sebe ponekad ( u biti često, ne ponekad) uhvatim u prekršaju. Ali nadam se da ne ispada prestrašno dok vi to čitate ...

I Vatrice, ne mogu ja tebi klikat na ovaj rep koliko želim
Odgovori sa citatom
Star 26-10-07, 21:53   #5 (permalink)
Uvaženi forumas

Evo što sam upravo čula na televiziji, točnije u BB-u (da,da, toliko mi je dosadno): iz Dramalja (Dramalj - mjesto blizu Crikvenice, pravilan izgovor je naravno, iz Dramlja) I to su naši voditelji.
I zaboravih u prethodnom postu reći kako me užasno nervira pisanje negacije zajedno s glagolom, a vidim da je to ˝boljka˝ mnogima.
Odgovori sa citatom
Star 27-10-07, 12:47   #6 (permalink)
absolute beginner

ševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svima

ooo, vidim da ste bili marljivi dok me nije bilo! drago mi je da se barem vas par aktivno uključilo u ovu temu!

vatra: nomeđutim je stari pleonazam*, a ove voditeljice nisu sposobne same skovati tako nešto, pa makar bilo loše i krivo.

pa majku mu staru, ili no ili međutim! kud ćeš stavljati oboje!?

mene nerviraju pleonazmi tipa javno objaviti* ali to je pak preuzeto iz administrativno-pravnog stila hrvatskog standardnog jezika, što ne znači da mu je mjesto u nivinarsko-publicističkom..

onda, stari mi je prije kojih mjesec dana ispekao jaja s hemendeksom*! s čime!?
ok, sastojci su: ham & eggs. i onda još dodamo jaja?

onda kako i na koji način* treba riješiti ne znam što.. kako ili na koji način? sasvim je svejedno. oboje je - suvišno.

*pleonazam - suvišno gomilanje riječi istoga značenja
ševa je online sada  
Odgovori sa citatom
Star 27-10-07, 13:54   #7 (permalink)
Banned

Datum registracije: 14-05-07
Poruka: 619
greta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznat

Na tv-u, a i u zakonima, rješenjema i sl. svakodnevno mijenjaju sljedeći sa slijedeći.
Tako pišu: "slijedeće rješenje", "slijedeći utorak"... A treba stajati "sljedeće rješenje", "sljedeći utorak"...

Riječ slijedeći je prilog (mislim) i dogovara na pitanje kako? - "slijedeći nekoga" npr.
Ali naši se valjda boje da ne bi ispalo da ne pričaju ijekavicom...
greta12 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 27-10-07, 14:35   #8 (permalink)
Uvaženi forumas

Citat:
Pravi autor: ciaos Pogledaj Poruke
Na tv-u, a i u zakonima, rješenjema i sl. svakodnevno mijenjaju sljedeći sa slijedeći.
Tako pišu: "slijedeće rješenje", "slijedeći utorak"... A treba stajati "sljedeće rješenje", "sljedeći utorak"...

Riječ slijedeći je prilog (mislim) i dogovara na pitanje kako? - "slijedeći nekoga" npr.
Ali naši se valjda boje da ne bi ispalo da ne pričaju ijekavicom...
Slijedeći i jest prilog (sadašnji), izveden od glagola slijediti
Odgovori sa citatom
Star 27-10-07, 18:17   #9 (permalink)
absolute beginner

Citat:
Pravi autor: M@tej@ Pogledaj Poruke
Ja studiram kroatistiku...

sviđa mi se taj studij i da sad idem upisivati još jedan faks, odabrao bih kroatistiku.
ševa je online sada  
Odgovori sa citatom
Star 28-10-07, 13:56   #10 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 11-12-06
Godina: 36
Poruka: 3,661
Wolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavan

Mene posebno živcira vjerovatno (kaže se vjerojatno), i 'štakanje' na televiziji. Imamo štokavicu, čakavicu i kajkavicu... ne treba nam još jedno narječje koje nije narječje!

I glupe riječi (transparentnost, iiiivent, hepening), i besmislene fraze (bilateralni razgovori dvaju čelnika nečega- ako su razgovori onda su bilateralni, a ako su unilateralni su monolozi). I ovaj novogovor- glupi kvazibirokratski jezik kojemu je jedina svrha pričati a ništa ne reći.
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: biseri, jezicni

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 18:28.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103