| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Društvena Raspravljate o temi Jezični biseri u Znanost forumu; Eto ga sad na televiziji: ˝U sljedećih četiri godine˝ . Pa pobogu, valjda je ˝U sljedeće četiri godine˝ Mislim, valjda postoji ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #31 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 22-08-07 Lokacija: Rijeka Godina: 20
Poruka: 1,141
![]() ![]() ![]() | Re: Jezični biseri Eto ga sad na televiziji: ˝U sljedećih četiri godine˝. Pa pobogu, valjda je ˝U sljedeće četiri godine˝ ![]() Mislim, valjda postoji razlog zašto imamo 3 roda. Ili kad čujem četiri mjeseci umjesto četiri mjeseca ![]()
__________________ Život je ono što nam se događa dok smo zauzeti drugim planovima. |
| | |
| | #32 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Godina: 37
Poruka: 3,772
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jezični biseri A nekidan čujem (u reklami na HTV-u) kako mi netko čestita Božić "ispred Konzuma" (ili tako neke firme)- pa pobogu, zar oni misle da sam takav jadnik da ću čekati Božić ispred Konzuma?!?
__________________ A woman who cannot make her mistakes charming, is only a female - Oscar Wilde |
| | |
| | #34 (permalink) |
| evergreen Datum registracije: 28-08-06 Lokacija: kekserana Godina: 25
Poruka: 6,060
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jezični biseri mali podsjetnik svima koji Novu godinu čestitaju pismenim putem: nije isto čestitati praznik Nove godine (piše se velikim početnim slovom) i poželjeti nekome sretnu i uspješnu novu 2008. (naravno, iza rednih brojva uvijek dolazi točka) godinu (misli se na čitavu sljedeću godinu, ne na praznik pa se piše malim početnim slovom) Dakle, sretnu Novu godinu te puno sreće, ljubavi i zdravlja u novoj, 2008. godini želi Vam Vaš Ševica! ![]()
__________________ Sloboda tiska u Hrvatskoj ne postoji. Želite li uspjeti kao novinar, morate se kloniti od tema kao što su organizirani kriminal, tajne službe, ratni zločini i politička korupcija. (Željko Peratović) |
| | |
| | #35 (permalink) | ||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jezični biseri U Sabor uvesti ‘ispravak krivog naglaska’ Citat:
Citat:
__________________ Sloboda tiska u Hrvatskoj ne postoji. Želite li uspjeti kao novinar, morate se kloniti od tema kao što su organizirani kriminal, tajne službe, ratni zločini i politička korupcija. (Željko Peratović) | ||
| | |
| | #36 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 22-08-07 Lokacija: Rijeka Godina: 20
Poruka: 1,141
![]() ![]() ![]() | Re: Jezični biseri Slažem se da bi i saborski zastupnici trebali više pažnje posvetiti svom pravilnom (iz)govoru, ali ih u jednu ruku i razumijem. Netko tko je rođen u Zagrebu, Rijeci, Čakovcu, Puli nikada ne može imati naglasak kao jedan Slavonac ili Dalmatinac. Ako ćemo iskreno, ni Sanader ne govori kako spada jer on malo rasteže, što jer opet posve razumljivo s obzirom na kraj iz kojeg dolazi. Naglasak je nešto što se teško može promijeniti, a mnogima (iz primjerice gradova koje sam navela) jest pravilan naglasak neprirodan. Meni prvoj. Ja jedino na predavanjima i na usmenom dijelu ispita pazim kako govorim, jer mi taj pravilni izgovor nikako ne ˝leži˝. No, ne bi im bilo loše da malo pripaze, naročito pri naglašavanju riječi koje u svojim govorima često koriste (kao što je i taj prògram) |
| | |
| | #37 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jezični biseri točno. za naglasak treba imati nekakav osjećaj, nije dovoljno i nije tako lako naučiti što je pravilno, a što nije. isto tako, tko ne ne upotrebljava dobro ije/je ili č/ć, teško će to nabiflati napamet. ali da samo imam dojam da su se gospoda zastupnici i gospođe zastupnice barem malo potrudili oko ovoga, bio bih zadovoljan. uostalom, oni se izlažu javnoj kritici i ponekad sramoti pa neka rade kako im je volja..
__________________ Sloboda tiska u Hrvatskoj ne postoji. Želite li uspjeti kao novinar, morate se kloniti od tema kao što su organizirani kriminal, tajne službe, ratni zločini i politička korupcija. (Željko Peratović) |
| | |
| | #39 (permalink) |
| prof. Foruma | Re: Jezični biseri Kao Riječanka priznajem da ne izgovaram pravilno mnoge riječi. Uglavnom me ne smetaju naglasci i dijelekti, al mislim da bi svaka osoba u Hrvatskoj trebala znati donekle pričat književni hrvatski jezik. A č,ć ije i je da ne govorim, još mi nije jasno kako netko to nije naučio.
__________________ The power of accurate observation is frequently called cynicism by those who don`t have it. |
| | |
| | #40 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 16-06-07 Lokacija: ...tvoji snovi... Godina: 19
Poruka: 708
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Jezični biseri i ja ponekad falim sa ije/je, priznajem...ali kad neko na televiziji reče: "Dobar večer!", ne znam bi li se smijala, plakala il ušla u TV i natukla tog debila ![]() ..ili kad onaj kreten na prognozi reče: "Oborine će se postupno smanjiti, i bit će sunčano u ČEtvrtak. (naglasak na e, jel)" ...AAAAA!!!
__________________ These iron bars can't hold my soul in. |
| | |
![]() |
| Tagovi: biseri, jezicni |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 11:53.

Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.