Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Društvena
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Društvena Raspravljate o temi Jezični biseri u Znanost forumu; Koji je naglasak u riječi četvrtak ? Meni vuče na kratkouzlazni iznad r....

Odgovor

Opcije Teme
Star 12-06-08, 22:14   #41 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 11-08-05
Godina: 21
Poruka: 1,427
Casey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznat
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey
Re: Jezični biseri

Koji je naglasak u riječi četvrtak?

Meni vuče na kratkouzlazni iznad r.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 12-06-08, 23:13   #42 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 16-06-07
Godina: 19
Poruka: 711
jolie_18 ima ono neštojolie_18 ima ono neštojolie_18 ima ono neštojolie_18 ima ono neštojolie_18 ima ono neštojolie_18 ima ono nešto

Citat:
Pravi autor: Casey Pogledaj Poruke
Koji je naglasak u riječi četvrtak?

Meni vuče na kratkouzlazni iznad r.

uglavnom, nije na e
Odgovori sa citatom
Star 12-06-08, 23:31   #43 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 11-08-05
Poruka: 1,427
Casey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznat
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Falija sam, dugouzlazni iznad r. Kad naglas izgovorim, ima smisla. Zanimljivo da je naglasak iznad r.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 13-06-08, 19:58   #44 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 22-08-07
Poruka: 1,168
M@tej@ se izdvaja iz maseM@tej@ se izdvaja iz maseM@tej@ se izdvaja iz maseM@tej@ se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: Bluebird Pogledaj Poruke
Kao Riječanka priznajem da ne izgovaram pravilno mnoge riječi. Uglavnom me ne smetaju naglasci i dijelekti, al mislim da bi svaka osoba u Hrvatskoj trebala znati donekle pričat književni hrvatski jezik. A č,ć ije i je da ne govorim, još mi nije jasno kako netko to nije naučio.
Kako možeš reći da ne izgovaraš pravilno? Nitko od nas kod kuće ne priča standardnim književnim jezikom i prema tome ne možeš reći da ne izgovaraš pravilno. Nitko u Hrvatskoj ne izgovara sve pravilno. Štokavsko narječje jest temelj hrvatskog standardnog jezika, ali ni štokavci nemaju ˝savršen˝ izgovor. Ti govoriš sasvim normalno za kraj u kojem živiš.
Odgovori sa citatom
Star 14-06-08, 13:11   #45 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 03-04-07
Poruka: 1,295
Bluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Bluebird

Ne razumijem tvoju drugu rečenicu, ako nitko ne govori pravilnim jezikom, kako onda ja govorim?
Nisam ja ni rekla da svi izgovaraju pravilno, niti da moraju tako izgovarati. Uostalom pravilno je književno. Znači da ja ne govorim književni pravilni jezik, i da, slažem se da malo tko govori. Ali ne možeš krive naglaske i dijalekte nazivati pravilnim govorom.
Odgovori sa citatom
Star 14-06-08, 15:19   #46 (permalink)
o®iđiđi

Datum registracije: 28-08-06
Godina: 25
Poruka: 6,399
ševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjeti

radi se o razgovornom funkcionalnom stilu jezika. pričaju dvije kumice na placu i bitno je samo da se sporazumiju. nema pravila, nema pravog ni krivog..

tako u razgovornom stilu ni ti ne možeš krivo govoriti. ako si u situaciji da se od tebe traži da govoriš ili pišeš standardnim jezikom, e tada postoji prao i krivo. nadam se da je malo jasnije.
Star 14-06-08, 15:30   #47 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 22-08-07
Poruka: 1,168
M@tej@ se izdvaja iz maseM@tej@ se izdvaja iz maseM@tej@ se izdvaja iz maseM@tej@ se izdvaja iz mase

Da, evo ševa je to lijepo objasnio.
Odgovori sa citatom
Star 14-06-08, 16:01   #48 (permalink)
profa

Datum registracije: 28-02-07
Godina: 26
Poruka: 7,050
dorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svima

Mene posebno živcira nepoznavanje č i ć. I to u javno. Tako na putu za Zaprešić možete vidjet natpise "prodaja več od..." i "plačanje"...

OK, kužim da to nekima ne ide Ali brate mili, daj pogledaj malo pravopis, pogotovo ako nešto ideš reklamirati

I kada mi napiše "taki", "vaki" ili "naki"... Sreća da imam dosta kose
Odgovori sa citatom
Star 14-06-08, 16:16   #49 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 03-04-07
Poruka: 1,295
Bluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Bluebird

Citat:
Pravi autor: ševa Pogledaj Poruke
radi se o razgovornom funkcionalnom stilu jezika. pričaju dvije kumice na placu i bitno je samo da se sporazumiju. nema pravila, nema pravog ni krivog..

tako u razgovornom stilu ni ti ne možeš krivo govoriti. ako si u situaciji da se od tebe traži da govoriš ili pišeš standardnim jezikom, e tada postoji prao i krivo. nadam se da je malo jasnije.
Ne slažem se.
Odgovori sa citatom
Star 14-06-08, 16:19   #50 (permalink)
o®iđiđi

Datum registracije: 28-08-06
Godina: 25
Poruka: 6,399
ševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjeti

tvoje pravo.

Citat:
Pravi autor: dorina Pogledaj Poruke
Mene posebno živcira nepoznavanje č i ć. I to u javno. Tako na putu za Zaprešić možete vidjet natpise "prodaja več od..." i "plačanje"...
sad sam baš nešto raspravljao u politici i spominjao saborsku većinu. forumaš birtija quota moj post i vidim da piše večina i rekoh, valjda je tipfeler (koji me užasno nerviraju inače). i pogledam gore kako sam napisao i vidim da je dobro pisalo, s mekim 'ć'.

kužiš, frajer je editirao ne da me ispravi nego da iskrivi.

Zadnji Uredio ševa : 14-06-08 u 16:22.
ševa je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: biseri, jezicni

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 01:19.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114