Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Društvena
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Društvena Raspravljate o temi Jezični biseri u Znanost forumu; Treba koristiti što više naših riječi , a izbacivati strane, pa evo i nekoliko primjera: pištolj= samokres tata = ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 28-09-08, 07:22   #71 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 15-07-08
Poruka: 132
lunch se izdvaja iz mase
Re: Jezični biseri

Treba koristiti što više naših riječi , a izbacivati strane, pa evo i nekoliko primjera:
pištolj= samokres
tata = mamokres
kaciga = branimirglavaš
jutarnji seks = budiša
putokaz = krivac za pravac
kravata = okovratni dopupak
itd, itd....
lunch je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 28-09-08, 14:38   #72 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 28-04-07
Godina: 23
Poruka: 4,497
Lulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavan

Joj hhaha
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 19-10-08, 23:20   #73 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 18-10-08
Poruka: 421
Scorpy je zabranio reputaciju

Citat:
Pravi autor: vatra Pogledaj Poruke
Živcira me:
1. porijeklo, veoma mnogo i sl.
Što tomu nedostaje? Ako ćemo pravo, "podrijetlo" je lokalizam, iz dubrovačkoga govora, i teško bi se moglo nazvati općehrvatskom tradicijom.

A "mnogo" je pak opreka prilogu "malo" (drugi su par opanaka "puno" i "prazno"). I može se (govorimo li o uzusu, smije se) pojačati također prilozima "veoma" i "vrlo", ovisno o kontekstu. Jer to katkad nisu sinonimi nego izražavaju odnos konkretno - apstraktno (vrlo oštar nož, veoma te volim).
Odgovori sa citatom
Star 20-10-08, 11:14   #74 (permalink)
Akademik Foruma

Avatar od korisnika saban sajnovic

Datum registracije: 14-12-07
Godina: 52
Poruka: 4,363
saban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavan
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku saban sajnovic

juče me milicija zaustavi i reče on meni: "auto ti baljezgari po cesti."
Ja mu odgovori: "auto nemože da baljezgari, baljezgare ranjenici, pijanci i baljezgarim ja nakon seksa sa mladom raspuštenicom. Auto može da ide amo-tamo i levo-desno ali baljezgarit neživi stvor nemože"
Jesam li u pravu

"Bolje svašta jesti nego svašta govoriti."
saban sajnovic je offline  
Odgovori sa citatom
Star 20-10-08, 11:18   #75 (permalink)
Regularni forumas

Citat:
Pravi autor: saban sajnovic Pogledaj Poruke
juče me milicija zaustavi i reče on meni: "auto ti baljezgari po cesti."
Znači, i policija je čula za metaforu.
Odgovori sa citatom
Star 20-10-08, 11:20   #76 (permalink)
Akademik Foruma

Avatar od korisnika saban sajnovic

Datum registracije: 14-12-07
Godina: 52
Poruka: 4,363
saban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavansaban sajnovic je slavan
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku saban sajnovic

ma mene zanima dali su ispravno književni to rekli a ne sada dali mi je stvarno auto išao amo tamo po cesti. To je druga priča i ne pripada ovde jer bi bilo topičarenje

"Bolje svašta jesti nego svašta govoriti."
saban sajnovic je offline  
Odgovori sa citatom
Star 20-10-08, 11:53   #77 (permalink)
Regularni forumas

Pa, ja bih rekao vrludati. Ili krivudati. Nisu, očito. Zar je to doista zahtijevalo post?
Odgovori sa citatom
Star 20-10-08, 12:01   #78 (permalink)
o®iđiđi

Datum registracije: 28-08-06
Godina: 25
Poruka: 6,399
ševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjeti

taman posla pa da kao prometne policajce počnu zapošljavati diplomirane kroatiste!

šalu na stranu, trebalo bi uz hrvatski jezik i književnost, uvesti zasebne satove pravopisa i pravogovora u osnovne, srednje škole i na fakultete.
Star 21-10-08, 11:32   #79 (permalink)
Regularni forumas

Citat:
Pravi autor: greta12 Pogledaj Poruke
Na tv-u, a i u zakonima, rješenjema i sl. svakodnevno mijenjaju sljedeći sa slijedeći.
Tako pišu: "slijedeće rješenje", "slijedeći utorak"... A treba stajati "sljedeće rješenje", "sljedeći utorak"...
Postojali su zapravo "sljedeći" kao pridjev (s kratkouzlaznim naglaskom na prvom e i dvjema zanaglasnim dužinama), "slijedeći" kao glagolski prilog sadašnji (s dugouzlaznim na prvom e i jednom zanaglasnom dužinom) i "slijedeći" kao pridjev (s dugouzlaznim na prvom e i dvjema zanaglasnim dužinama). No Babić ili nije čuo za dva oblika pridjeva, ili ne razlikuje prilog od pridjeva, ili nije sposoban čuti razliku između ostvaraja jedne i dviju dužina, ili je bio toliko naviknut na češći oblik da je mislio kako je sve drugo pogrešno - ali ukinuo je "slijedeći" i propisao samo "sljedeći" kao pridjev.

Zato (pretežno stariji) govornici hrvatskoga jezika griješe.
Odgovori sa citatom
Star 28-10-08, 22:39   #80 (permalink)
o®iđiđi

Datum registracije: 28-08-06
Godina: 25
Poruka: 6,399
ševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjeti

evo, tek sam sada, i to slučajno, shvatio koga mi tu imamo na forumu:

BOOKSA.HR - SPECIALS - DOMAćI BLOGERI: STITCH

Jezični savjetnik

pa... poštovanje, scorpy!

i jedan zgodan citat:

Citat:
Ali to što činite s pravopisom neoprostivo je - i sramotno. To nije skrb za jezik nego besposličarsko masturbiranje, pogrešan koncept koji podsjeća na onaj o 200 bogatih obitelji. Znamo kako je završio, općim siromaštvom većine. I vaš će tako, u to nemojte sumnjati. Zbog vas i vaših iznimaka, preinaka, dubleta i tripleta... i ja postajem neznalica pa sve češće moram zavirivati u kupusare koje nisam trebao otvarati godinama - a jezik mi je ljubav, struka, posao, strast i mati! Što li će tek oni koji se sa mnom, a pogotovo s vama - ni po čemu ne mogu mjeriti? Govoriti engleski, jer je jednostavniji, i jer se tamošnji filolozi ne igraju kauboja i Indijanaca sa svojim svetinjama, već više od stoljeća?!
Što se mene tiče, neću vas slušati! Dozlogrdilo mi je. Idite dovraga, obojica." (Upućeno Babiću i Katičiću)
Odgovor
Tagovi: biseri, jezicni

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 01:31.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114