Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Društvena
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Društvena Raspravljate o temi Koju osobu nazivamo intelektualcem? u Znanost forumu; bonton i kultura ponašanja nas razlikuju od životinja koje to nemogu radit i da hoće, a ako ti smatraš ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 11-07-07, 12:55   #11 (permalink)
wayward

Datum registracije: 10-06-05
Godina: 31
Poruka: 5,559
pharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svima
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku pharaoh Pošalji poruku preko Skype-a korisniku pharaoh
Re: Koju osobu nazivamo intelektualcem?

bonton i kultura ponašanja nas razlikuju od životinja koje to nemogu radit i da hoće, a ako ti smatraš sebe životinjom ok.
.....(_/.......)../....
...............(_/......

おとわるいなー
pharaoh je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 11-07-07, 17:47   #12 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 15-03-07
Poruka: 599
Ulysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznat

A cuj radje bi se smatrala zivotinjom, nego intelektualcem...ionako ja i jedino o sebi mogu suditi, a ostali neka to rade za sebe...meni ne smeta biti u bilo cijim ''ocima'' zivotinjom, jer ionako ja sama znam da sam manja ''zivotinja'', ako cemo u animalnim terminima razgovarati, od nekih drugih ljudi, koje ja osudjujem zbog njihovog ponasanja, izjava, zadrtosti itd, itd...

Samo prozvani ili etiketirani intelektualac za mene nije nuzno ''kulturna'' osoba, to sto vani jede sa deset vilica i pomice stolac svojoj kolegici i nudi cigaru svom drugaru s posla, a dodje doma i slomi kicmu zeni i nalema dijete, za mene nisu odlike niti zivotinje, a kamo li covjeka. No, to je kultura, jer mi mozeme birati kad biti ''kulturan'', a kada jednostavno ne.

Pozdrav mojoj macki (mislim da smo od danas prisnije postale, bar po vrsti)....
Odgovori sa citatom
Star 13-07-07, 23:20   #13 (permalink)
o®iđiđi

Datum registracije: 28-08-06
Godina: 25
Poruka: 6,399
ševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjeti

meni je bitno što drugi misle o meni i zato mislim da bonton nije bez veze niti je 'ispljuvak par ljudi' već određene kulturne sredine. svatko može reći da se sere na čovječanstvo ali ja ipak mislim da je ono proizvelo 'par dobrih stvari' pa i civilizacijsko postignuće kao što je bonton.

on topic: a intelektualac je za mene uz ovdje već nabrojane osobine - netko uvijek spreman na dijalog i netko tko uz svoje znanje i dalje prihvaća nova, netko tko, ma koliko otrcano zvučalo, uči dok je živ.
Star 14-07-07, 13:22   #14 (permalink)
Regularni forumas

Avatar od korisnika techno_knight

Datum registracije: 16-11-06
Godina: 17
Poruka: 423
techno_knight se izdvaja iz mase

nama u skoli,u gimnaziji,uvijek govore da smo mi buduci itelektualci
i onda na kraju pola razreda padne godinu
techno_knight je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 14-07-07, 21:22   #15 (permalink)
Uvaženi forumas

Ulysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznat

Cuj Ševa, ja samo hocu naglasiti da nismo evolucijski se uzdigli zato jer smo naucili jesti vilicom i nozem, niti da to cini kulturnog covjeka, a ponajmanje inteligentnu osobu koja zna rasudjivati ovisno o situaciji, okolnostima, svojim i tudjim potrebama....
Generalizirati se kultura ne moze, jer ne smatram ''svoju'' vrijednijom i mjerodavnijom od recimo (da bubnem) Aboridjanske.
I jos jedna stvar, i sama sam zrtva tog nazovi bontona, cija je majka lijepo izdrilala svoje dijete u aristokratskim manirima, pa ti govorim i osobno, to je veeelika blokada i vrlo visok zid za rusiti kad skontas neke stvari o zivotu i sebi samome.
Odgovori sa citatom
Star 14-07-07, 22:23   #16 (permalink)
o®iđiđi

Datum registracije: 28-08-06
Godina: 25
Poruka: 6,399
ševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjeti

Citat:
Pravi autor: Ulysea Pogledaj Poruke
Generalizirati se kultura ne moze, jer ne smatram ''svoju'' vrijednijom i mjerodavnijom od recimo (da bubnem) Aboridjanske.
nanjušio sam relativizam već u tvom prvom postu ovdje i ne želim ga osporiti. iznio sam svoje gledište, pa neka je i nesumjerljivo s tvojim, a naša kultura prema drugim kulturama..

Citat:
I jos jedna stvar, i sama sam zrtva tog nazovi bontona, cija je majka lijepo izdrilala svoje dijete u aristokratskim manirima, pa ti govorim i osobno, to je veeelika blokada i vrlo visok zid za rusiti kad skontas neke stvari o zivotu i sebi samome.
tvoja osobna iskustva i argumente protiv bontona proizišle iz njih ne znam, ali vjerujem u društvene norma i njihovu korisnost.

Citat:
Cuj Ševa, ja samo hocu naglasiti da nismo evolucijski se uzdigli zato jer smo naucili jesti vilicom i nozem, niti da to cini kulturnog covjeka, a ponajmanje inteligentnu osobu koja zna rasudjivati ovisno o situaciji, okolnostima, svojim i tudjim potrebama....

pa zamislimo samo totalnog kromanjonca koji se ajde-de drži nekih pravila bontona.. što bi bio i bez to malo kulture koje posjeduje?

ne dovodim moral i društvena pravila u vezu s evolucijom nego samo s kakvim-takvim skladom u društvu. naravno, anomalije su uvijek i svugdje prisutne. neće bonton dovesti do kozmičkog reda ali neće ni do kaosa.
Star 16-07-07, 13:40   #17 (permalink)
Uvaženi forumas

Ma ja sam samo krenula od onoga sto je Tarquino napisao i smatram da se kultura i intelekt ne moze izjednacavati, a kamo li trpati jedno u drugo. Naravno, ovdje je naglasak na famoznoj 'kulturi ponasanja', i nigdje ne vidim slicnosti osim u estetici...no to je zanemarivo kad se o intelektu radi.
Kako sam vec ponovila tri puta ovdje intelektualac je za mene cista izmisljotina, termin u prazno, kvazi titula i ostalo, dok kultura ponasanja meni ne cini njega. Ne poricem relativizam kad se o kulturi, civilizaciji, normama i ostalome radi jer nekako se ne smatram kompetentnom da govorim u ime drustva. I dok ista ta zadana pravila ne djeluju bas kako spada, odricem se i govoriti u korist civilizacije. Covjek se nauci prilagodjavati u sistemu, igra svoju ulogu kotacica za uzvrat dobivajuci (ono sto utopijski nazivamo) SLOBODU.
Ne vidim nista lose u dobrom role playingu, ali kromanjonac je za mene i dalje kromanjonac i nijedno zavaravanje javnosti iliti 'kulturno', prihvatljivo ponasanje ga nece ciniti manje idiotom.
Ma, ionako svatko ima svoje misljenje i to je odlicno, ja samo volim naglasavati svoje, i kenjati o tome bar nekad negdje...fali mi ocito malo dobre rasprave. Pih.
Odgovori sa citatom
Star 16-07-07, 13:46   #18 (permalink)
Banned

Datum registracije: 14-05-07
Poruka: 585
greta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznat

Intelektualac je osoba koja je zainteresirana za svijet oko sebe, radi na svom znanju podjednako na svim područjima i ulaže u sebe u tom smislu jer je radoznala i nezasitna u svojoj znatiželji. Poznavanje opće kulture je prisutno kod svakog intelektualca.
greta12 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 16-07-07, 16:36   #19 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 02-07-07
Godina: 22
Poruka: 451
skin2yard je zabranio reputaciju

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Baš me zanimaju vaši odgovori na ovo pitanje.

Što jednog čovjeka čini intelektualcem?

Broj pročitanih knjiga? Obrazovanje? Ili možda IQ?

I tko je za vas intelektualac (kladim se da će većina spomenuti Einsteina )?
svatko tko razmislja o svijetu oko sebe i komu je zaista stalo do tog o cemu god razmisljao, a da to nije nesto povrsno i sebicno...jer mislim da pametan covjek ne misli samo kako ce njemu biti bolje, nego cijeni raznolikost svakog covjeka i svake stvari, jer na kraju krajeva, takve stvari cine svijet zanimljivim
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: intelektualcem, koju, nazivamo, osobu

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 01:46.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114