| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Društvena Raspravljate o temi Koju osobu nazivamo intelektualcem? u Znanost forumu; bonton i kultura ponašanja nas razlikuju od životinja koje to nemogu radit i da hoće, a ako ti smatraš ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #11 (permalink) |
| wayward | Re: Koju osobu nazivamo intelektualcem? bonton i kultura ponašanja nas razlikuju od životinja koje to nemogu radit i da hoće, a ako ti smatraš sebe životinjom ok. ![]()
__________________ ....oooO............... .....(....)...Oooo.... ......)../.....(....)... .....(_/.......)../.... ...............(_/...... おとわるいなー |
| | |
| | #12 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 15-03-07
Poruka: 599
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Koju osobu nazivamo intelektualcem? A cuj radje bi se smatrala zivotinjom, nego intelektualcem...ionako ja i jedino o sebi mogu suditi, a ostali neka to rade za sebe...meni ne smeta biti u bilo cijim ''ocima'' zivotinjom, jer ionako ja sama znam da sam manja ''zivotinja'', ako cemo u animalnim terminima razgovarati, od nekih drugih ljudi, koje ja osudjujem zbog njihovog ponasanja, izjava, zadrtosti itd, itd... Samo prozvani ili etiketirani intelektualac za mene nije nuzno ''kulturna'' osoba, to sto vani jede sa deset vilica i pomice stolac svojoj kolegici i nudi cigaru svom drugaru s posla, a dodje doma i slomi kicmu zeni i nalema dijete, za mene nisu odlike niti zivotinje, a kamo li covjeka. No, to je kultura, jer mi mozeme birati kad biti ''kulturan'', a kada jednostavno ne. Pozdrav mojoj macki (mislim da smo od danas prisnije postale, bar po vrsti)....
__________________ There was a long silence, during which I found this incredible horror assuming the hues of reality. |
| | |
| | #13 (permalink) |
| o®iđiđi Datum registracije: 28-08-06 Lokacija: kekserana Godina: 25
Poruka: 6,399
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Koju osobu nazivamo intelektualcem? meni je bitno što drugi misle o meni i zato mislim da bonton nije bez veze niti je 'ispljuvak par ljudi' već određene kulturne sredine. svatko može reći da se sere na čovječanstvo ali ja ipak mislim da je ono proizvelo 'par dobrih stvari' pa i civilizacijsko postignuće kao što je bonton. on topic: a intelektualac je za mene uz ovdje već nabrojane osobine - netko uvijek spreman na dijalog i netko tko uz svoje znanje i dalje prihvaća nova, netko tko, ma koliko otrcano zvučalo, uči dok je živ.
__________________ |
| | |
| | #15 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Koju osobu nazivamo intelektualcem? Cuj Ševa, ja samo hocu naglasiti da nismo evolucijski se uzdigli zato jer smo naucili jesti vilicom i nozem, niti da to cini kulturnog covjeka, a ponajmanje inteligentnu osobu koja zna rasudjivati ovisno o situaciji, okolnostima, svojim i tudjim potrebama.... Generalizirati se kultura ne moze, jer ne smatram ''svoju'' vrijednijom i mjerodavnijom od recimo (da bubnem) Aboridjanske. I jos jedna stvar, i sama sam zrtva tog nazovi bontona, cija je majka lijepo izdrilala svoje dijete u aristokratskim manirima, pa ti govorim i osobno, to je veeelika blokada i vrlo visok zid za rusiti kad skontas neke stvari o zivotu i sebi samome.
__________________ There was a long silence, during which I found this incredible horror assuming the hues of reality. |
| | |
| | #16 (permalink) | |||
| o®iđiđi Datum registracije: 28-08-06 Lokacija: kekserana Godina: 25
Poruka: 6,399
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Koju osobu nazivamo intelektualcem? Citat:
Citat:
Citat:
pa zamislimo samo totalnog kromanjonca koji se ajde-de drži nekih pravila bontona.. što bi bio i bez to malo kulture koje posjeduje? ne dovodim moral i društvena pravila u vezu s evolucijom nego samo s kakvim-takvim skladom u društvu. naravno, anomalije su uvijek i svugdje prisutne. neće bonton dovesti do kozmičkog reda ali neće ni do kaosa.
__________________ | |||
| | |
| | #17 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Koju osobu nazivamo intelektualcem? Ma ja sam samo krenula od onoga sto je Tarquino napisao i smatram da se kultura i intelekt ne moze izjednacavati, a kamo li trpati jedno u drugo. Naravno, ovdje je naglasak na famoznoj 'kulturi ponasanja', i nigdje ne vidim slicnosti osim u estetici...no to je zanemarivo kad se o intelektu radi. Kako sam vec ponovila tri puta ovdje intelektualac je za mene cista izmisljotina, termin u prazno, kvazi titula i ostalo, dok kultura ponasanja meni ne cini njega. Ne poricem relativizam kad se o kulturi, civilizaciji, normama i ostalome radi jer nekako se ne smatram kompetentnom da govorim u ime drustva. I dok ista ta zadana pravila ne djeluju bas kako spada, odricem se i govoriti u korist civilizacije. Covjek se nauci prilagodjavati u sistemu, igra svoju ulogu kotacica za uzvrat dobivajuci (ono sto utopijski nazivamo) SLOBODU. Ne vidim nista lose u dobrom role playingu, ali kromanjonac je za mene i dalje kromanjonac i nijedno zavaravanje javnosti iliti 'kulturno', prihvatljivo ponasanje ga nece ciniti manje idiotom. Ma, ionako svatko ima svoje misljenje i to je odlicno, ja samo volim naglasavati svoje, i kenjati o tome bar nekad negdje...fali mi ocito malo dobre rasprave. Pih.
| | |
| | #18 (permalink) |
| Banned Datum registracije: 14-05-07
Poruka: 585
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Koju osobu nazivamo intelektualcem? Intelektualac je osoba koja je zainteresirana za svijet oko sebe, radi na svom znanju podjednako na svim područjima i ulaže u sebe u tom smislu jer je radoznala i nezasitna u svojoj znatiželji. Poznavanje opće kulture je prisutno kod svakog intelektualca. |
| | |
| | #19 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 02-07-07 Godina: 22
Poruka: 451
![]() | Re: Koju osobu nazivamo intelektualcem? svatko tko razmislja o svijetu oko sebe i komu je zaista stalo do tog o cemu god razmisljao, a da to nije nesto povrsno i sebicno...jer mislim da pametan covjek ne misli samo kako ce njemu biti bolje, nego cijeni raznolikost svakog covjeka i svake stvari, jer na kraju krajeva, takve stvari cine svijet zanimljivim
__________________ BDSM - je kratica za Bondage - Discipline (ili Dominace), Submission (ili Sado-) - Masochism (ropstvo/disciplina, dominacija/pokoravanje, sadizam/mazohizam). |
| | |
![]() |
| Tagovi: intelektualcem, koju, nazivamo, osobu |
« Jezični kretenizam
|
GMO »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 01:46.