| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Društvena Raspravljate o temi Lokalni klošari – ptice nebeske u Znanost forumu; Htjedoh ovu temu posvetiti posebnim likovima kojih ima u svakom gradu i koji mu daju određenu prepoznatljivost, određeni pečat. Ne ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Moderator Foruma | Lokalni klošari – ptice nebeske Htjedoh ovu temu posvetiti posebnim likovima kojih ima u svakom gradu i koji mu daju određenu prepoznatljivost, određeni pečat. Ne mislim ovdje na beskućnike iz isključivo socijalnih razloga, iz nužde, već na one osebujne, trknute likove kojima je ovo stil, način života, njihova furka.. Uvijek sam sa simpatijom gledao na ove likove. Lik prvi: OSMAN Mislim da ne postoji niti jedan stariji stanovnik Osijeka koji se ne sjeća pokojnog Osmana, osječke legende. Živio je u jednom kućerku, ruševini u samom centru grada između Ulice republike i Gundulićeve, kod Trgovačke škole. Sad je to sve sravnjeno sa zemljom, nastala je tu nova ulica koja povezuje gore navedene dvije ulice i postoji inicijativa da nova ulica dobije ime po Osmanu. Osman je bio zapušten čičica, koji nije poznavao vodu i sapun (mislim da mu je zadnje kupanje bilo neposredno nakon rođenja), osebujnog stila odijevanja (stari, ofucani, izderani dugački zimski kaput, i u skladu s njim cipele i hlače, a poseban znak prepoznavanja su mu bile «sunčane» naočale nataknute naopako i obavezno bez jednog stakla) koji je uvijek gurao svoje velika kolica na dva kotača i kojeg je uvijek pratio kuštravi ofucani i neuredni pas. Na svojoj dvokolici je uvijek gurao nešto starog papira ili kartona jer je tako zarađivao novac kojeg nikada ni na što nije trošio (nije plaćao nikakve režije, nije se prao, nije plaćao hranu i stan). Znala je ta dvokolica poslužiti i u humanitarne svrhe kada je trebalo prevesti nekog prepitog mladića, pa i cijelu grupu. A posebno je Osman volio mlade curice. Znao je često štipnuti poneku, malo ju plesnuti po guzi i tako. Nisu se ni one previše ljutile na njega jer su ga poznavale, malo bi vrisnule i udaljile se. Nije mu to nitko uzimao za zlo. Nisam ga nikada vidio da prosi. Preponosan je bio Osman da bi prosio. Zanimljiv je način na koji je najčešće dolazio do hrane. Sjećam se jednog osobnog iskustva: U blizini njegove nastambe je bila valjda najbolja buregdžinica u gradu – Dva druga (nema je više). Naručim ja burek s mesom «za ovdje» i sjednem za trošni stolić kad za isti stol preko puta mene sjeda Osman i liježe pod stol njegov šugavi pas. Samo sam zagrizao burek, žvačem i gledam u neurednu, slinavu, smrdljivu spodobu preko puta, pod stolom tiho reži njegov pas … Ostavljam burek na tanjuru i dižem se, znam da je to jedini ispravan potez. Na izlazu se još jednom okrenem i vidim kako Osman kida burek i prve komade baca pod stol svom vjernom prijatelju. Odlazim gladan ali ipak nekako zadovoljan. Nakon jedne izrazito hladne noći gradom se proširila vijest da je Osman pronađen mrtav u svojoj izbi i kako to obično biva pričalo se da je kod njega pronađeno puno, puno novaca, a kasnije da su se javili i neki nasljednici … Nadam se da ga se još netko od osječana sjeća, da će napisati još ponešto o ovom simbolu Osijeka. Ima Osijek još dosta svojih ptica nebeskih, no za početak je ovo dosta. Bit će zanimljivo pročitati pokoji zapis o zagrebačkim, splitskim, riječkim, brodskim …. Osmanima.
__________________ Morao sam promijeniti potpis. |
| | |
| | #2 (permalink) |
| wayward | Re: Lokalni klošari – ptice nebeske ima ih svaki grad, odmetnici civilizacije, ja bi ih prije tako nazvao, društveno neprilagođeni, nekako mi se klošari čini pogrdnim nazivom, ima i u virovitici, vjerovali ili ne ali jedan, samo ga nevidim više, živio je u jednoj staroj zgradi koja je podosta bila zapuštena, a sad se renovira i nevidim ga više ![]() ![]() mislim da kad se jednom dođe na te grane, da više nema povratka, mi smo kao siromašna zemlja, pa evo po našim gradovima, možemo naći po jedan dva takva slučaja (vjerovatno više u Zagrebu), ali amerika, zemlja obećana, vrvi takvim likovima.
__________________ ....oooO............... .....(....)...Oooo.... ......)../.....(....)... .....(_/.......)../.... ...............(_/...... おとわるいなー Zadnji Uredio pharaoh : 07-06-08 u 09:27. |
| | |
| | #3 (permalink) |
| charolastra | Re: Lokalni klošari – ptice nebeske gledam kad god naletim tu seriju, zbilja slobodnjački način života
__________________ Non quia difficilia sunt non audemus, sed quia non audemus difficilia sunt Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum |
| | |
| | #4 (permalink) | |
| Akademik Foruma | Re: Lokalni klošari – ptice nebeske Citat:
u spomen kralju Splita dok sam ja bio srednjoškolac... ![]()
__________________ Navukao sam se na King Duble...nije reklama svega mi.... | |
| | |
| | #6 (permalink) |
| Moderator Foruma | Re: Lokalni klošari – ptice nebeske Evo našeg Đokice, nekad popularnog prodavača poluuvelih ruža po nekada poznatim baranjskim lokalima Citadeli i Baranjskim noćima. Ruže su navodno bile "kupovane" na osječkim grobljima. Pješačio je Đokica od Osijeka do ovih noćnih okupljališta, a mi smo kupovali ruže svojim draganama jer Đokica nije dosađivao, nije bio naporan. Od rata na ovamo je žicao (ne prosio) kunu po gradu pa podigao ne dvije. Legenda. Nisam siguran da je još uvijek među nama jer mi se nešto mota po glavi da sam čuo da je skončao u Tvrđi na jednoj klupi ili nešto slično. djokica_osijek.jpg ĐOKICA.jpg Ima Osijek i Cenera, još uvijek aktualnog Želju tzv. Luna - Kralja ponoći i još neke.
__________________ Morao sam promijeniti potpis. |
| | |
| | #7 (permalink) |
| Dr. Love Datum registracije: 21-12-06 Lokacija: U pripizdini Godina: 28
Poruka: 4,366
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Lokalni klošari – ptice nebeske Za ekipu iz VG-a i ZG-a. Jel tko zna za Ćamazu (Ćumazu, ovisno o dijalektu)? I to starijeg..mislim da ga poznaju od Vardara pa do Triglava.
__________________ DI GOD POGLEDAN GUZICE I SISE SVUGDI,PARI MI SE LUDIN,LJUDI... GRUDI KA PUDING,SISE PARI MI SE SMIJU MI SE...CICE... |
| | |
![]() |
| Tagovi: beskucnici, klos ari |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 01:33.