Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Društvena
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Društvena Raspravljate o temi Pišete li " neću " ili " ne ću " ? u Znanost forumu; Meni se prije čini da ti ne čitaš (ili pročitaš, pa zaboraviš) ono što ja pišem Čisto da te ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 20-02-07, 17:10   #91 (permalink)
doctor queñones

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 14,103
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima
Re: Pišete li " neću " ili " ne ću " ?

Meni se prije čini da ti ne čitaš (ili pročitaš, pa zaboraviš) ono što ja pišem

Čisto da te podsjetim, pa pročitaj opet i komentiraj (ako ti se ne gadi):

Pišete li " neću " ili " ne ću " ? (post br. 56)
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 20-02-07, 18:03   #92 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 11-12-06
Godina: 37
Poruka: 3,867
Wolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svima

Nisam jezikoslovac, ali ćeš morati priznati da ima vrlo stručnih jezikoslovaca koji zastupaju ne ću i mogu ga vjerojatno bolje obrazložiti nego ti (istini za volju ima vrlo stručnih jezikoslovaca koji će i neću bolje obrazložiti nego ti). Tako da je to sa stručnog gledišta pat pozicija. I jedan i drugi oblik imaju svoje 'za' i 'protiv'.

Sadšnji pravopis dozvoljava oboje, i mislim da u to ne bi trebalo dirati, razlika je dovoljno mala (kozmetičke prirode) da nikome ne bi trebalo smetati... Jezik nam je dovoljno složen (ikavica, ijekavica, ekavica; štokavica, čakavica i kajkavština- te različite permutacije istih) da si možemo dozvoliti i 'osobitosti' u standardnoj inačici.

Jebi ga, mene u cijeloj stvari 'smeta' što nisam nikome nametao kako treba pisati, niti sam ikoga označavao kao ovo ili ono zato što piše neću ili grješka, a tebi je glavni argument što me smeta što je to srpski (iako sam rekao da to s tim nema veze*) ili 'komunistički'... Zar sam ja sad tebe trebao zvati komunjarom, jugonostalgičarem ili što već- kao što ti meni lijepiš etikete (i igraš se dr. Freuda) zato što želim pisati ne ću (a da pritom nisam niti pokušao ikoga uvjeriti da bi trebao pisati kao ja). Tu se igraš nekog križara i onda ćeš se čuditi kad mi dopizdi natezanje s tobom.

* a kako tek mrzim Engleze i engleski zato što popizdim kad na HTV-u čujem iivent ili hepening

Da budemo načisto- naši bi jezikoslovci trebali imati pametnijeg posla od ovih (čisto političkih) prepucavanja, natežu se oko standardong jezika a o narječjima gotovo nitko i ne govori, a o tome bi se dale napisati knjige i knjige.
Odgovori sa citatom
Star 20-02-07, 18:20   #93 (permalink)
doctor queñones

damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Pravi autor: Wolf-HR Pogledaj Poruke
Nisam jezikoslovac, ali ćeš morati priznati da ima vrlo stručnih jezikoslovaca koji zastupaju ne ću i mogu ga vjerojatno bolje obrazložiti nego ti (istini za volju ima vrlo stručnih jezikoslovaca koji će i neću bolje obrazložiti nego ti). Tako da je to sa stručnog gledišta pat pozicija. I jedan i drugi oblik imaju svoje 'za' i 'protiv'.
Slažem se u potpunosti.

Citat:
Sadšnji pravopis dozvoljava oboje, i mislim da u to ne bi trebalo dirati, razlika je dovoljno mala (kozmetičke prirode) da nikome ne bi trebalo smetati...
Slažem se. Razlika jest neznatna... ali smatram da upravo zato treba odredit koja je će se od te dvije verzije koristit... jer ovako se samo nepotrebno komplicira situacija

Citat:
Jezik nam je dovoljno složen (ikavica, ijekavica, ekavica; štokavica, čakavica i kajkavština- te različite permutacije istih) da si možemo dozvoliti i 'osobitosti' u standardnoj inačici.
Baš zato smatram da standadni jezik mora bit bez "osobitosti" i što precizniji.

Citat:
Jebi ga, mene u cijeloj stvari 'smeta' što nisam nikome nametao kako treba pisati, niti sam ikoga označavao kao ovo ili ono zato što piše neću ili grješka, a tebi je glavni argument što me smeta što je to srpski (iako sam rekao da to s tim nema veze*) ili 'komunistički'... Zar sam ja sad tebe trebao zvati komunjarom, jugonostalgičarem ili što već- kao što ti meni lijepiš etikete (i igraš se dr. Freuda) zato što želim pisati ne ću (a da pritom nisam niti pokušao ikoga uvjeriti da bi trebao pisati kao ja). Tu se igraš nekog križara i onda ćeš se čuditi kad mi dopizdi natezanje s tobom.
Ne. Krivo. Tebi je jedini argument protiv "neću" upravo činjenica da je "neću" uvedeno Novosadskim pravopisom, i sam navodiš da pišeš "ne ću" zato što se tako pisalo prije Novosadskog pravopisa, i stalno novosadski pravopis opisuješ kao "nametnuti" i "komunistički"....

Ili možda griješim? Ako griješim, ispravi me...

Citat:
* a kako tek mrzim Engleze i engleski zato što popizdim kad na HTV-u čujem iivent ili hepening
I ja isto. Jednostavno mi se povraća kad čujem takve kretenarije... Doslovno imam fizičku reakciju kad na televiziji čujem "lajfstajl magazin", "ivent menadžer", "kejtering" i "bekstejdž"

Citat:
Da budemo načisto- naši bi jezikoslovci trebali imati pametnijeg posla od ovih (čisto političkih) prepucavanja, natežu se oko standardong jezika a o narječjima gotovo nitko i ne govori, a o tome bi se dale napisati knjige i knjige.
Istina. Živa istina. Ovo potpisujem u cijelosti.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 20-02-07, 21:33   #94 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 11-08-05
Godina: 21
Poruka: 1,427
Casey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznat
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Većina u tom vijeću će odlučit kako će se pisat. U toj većini neće bit ni Primorca ni Sanadera ni Simona Wiesenthala. Prilagodit ćemo se onome kako struka odluči i amen Isuse.
Odgovori sa citatom
Star 20-02-07, 22:34   #95 (permalink)
Radost Europe

Datum registracije: 19-05-04
Godina: 3
Poruka: 3,885
Lovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjeti
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Lovel

Citat:
Pravi autor: Casey Pogledaj Poruke
Većina u tom vijeću će odlučit kako će se pisat. U toj većini neće bit ni Primorca ni Sanadera ni Simona Wiesenthala. Prilagodit ćemo se onome kako struka odluči i amen Isuse.
Na žalost, ne postoji struka. U nas postoji samo politika!
Odgovori sa citatom
Star 21-02-07, 00:53   #96 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 11-12-06
Godina: 37
Poruka: 3,867
Wolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svima

Najbolji primjer uporabe riječi 'struka' mi je bila u raspravi treba li i gdje Francika tobiti trg u vrloj nam metropoli- netko je rekao da o preimenovanju ulica i trgova treba odlučivati struka. Samo čekam da se pojave diplomirani primenovatelji...
Odgovori sa citatom
Star 21-02-07, 01:49   #97 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 11-08-05
Godina: 21
Poruka: 1,427
Casey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznat
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

I meni je taj izraz "struka" malo grez, ali neznam za bolji. Ne bih reka da "struka" u našem jeziku ne postoji. Bilo ih je u Otvorenom minimalno troje.
Odgovori sa citatom
Star 21-02-07, 10:29   #98 (permalink)
o®iđiđi

Datum registracije: 28-08-06
Godina: 25
Poruka: 6,399
ševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjeti

ma lako za izraz, ali kad se kaže 'odlučit će struka' to je teška demagogija jer se zna da će svejedno odlučiti šerif koji to tvrdi.
Star 21-02-07, 11:51   #99 (permalink)
Starter

Datum registracije: 02-09-06
Poruka: 52
Pallas se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: damfisk Pogledaj Poruke
A kad ti lijepo obrazložim da je "neću" sasvim logično i gramatički, lingvistički i leksički i kako god hoćeš opravdano...
Zasto? Mozes li to molim obrazloziti?
Pallas je offline  
Odgovori sa citatom
Star 21-02-07, 14:55   #100 (permalink)
doctor queñones

Mogu.

Post br. 56
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: pravopis

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 01:36.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114