Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Društvena
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Društvena Raspravljate o temi Pišete li " neću " ili " ne ću " ? u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: Wolf-HR Damfisk, možda nisi upoznat s time ali u hrvatskom su se niječ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 02-02-07, 18:17   #21 (permalink)
Radost Europe

Datum registracije: 19-05-04
Godina: 3
Poruka: 3,896
Lovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjeti
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Lovel
Re: Pišete li " neću " ili " ne ću " ?

Citat:
Pravi autor: Wolf-HR Pogledaj Poruke
Damfisk, možda nisi upoznat s time ali u hrvatskom su se niječni oblici uvijek i bez iznimke pisali odvojeno. Prvi, kratkotrajni pokušaj promjene je bio tijekom tzv. šestojanuarske diktature (političkim dekretom iz Bgd-a), koji je ubrzo poništen i vraćen na staro te novosadski pravopis iz '60 (ako se ne varam).
Ma i više nego moguće no što sad? Kad je to bilo?
Hajmo se vratiti korijenima i kao jedino ispravno upotrebljavati oblike iz "Ribanja i ribarskog prigovaranja" by P. Hektorović!
Uostalom, navodno se u ovom dijelu zemlje koji je bio pod K. und K. vlašću upotrebljavao oblik "šport", so what?
Onog dana kad sportske postanu športske, od mene će zaradit točno 0 (nula) kuna, sve da imaju deveterostrani prikaz rukometnog finala slijedeće olimpijade Hrvatska:Francuska - 44:12

Osobno nemam ništa protiv ne ću, to je ionako stvar dresure tijekom školovanja, može biti i n3ću ako se dogovore, ali ja... neću!

ps - uostalom nije sve što je s istoka došlo tako gadno, recimo pljeska sa sirom, poluljuta mmmm, mljac

Zadnji Uredio Lovel : 02-02-07 u 18:26.
Lovel je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 18:55   #22 (permalink)
Sexy Profesorica

Datum registracije: 06-01-07
Godina: 38
Poruka: 702
ivana_de ima ono neštoivana_de ima ono neštoivana_de ima ono neštoivana_de ima ono neštoivana_de ima ono neštoivana_de ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku ivana_de Pošalji poruku preko Skype-a korisniku ivana_de

Ne cu ne moze u tako skoroj buducnosti postati jedino ispravno jer za to treba dosta vremena, tako da NECEMO pisati ne cu
ivana_de je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 19:14   #23 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 11-12-06
Godina: 37
Poruka: 3,884
Wolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svima

Lovel- ja sam prvi u mojoj familiji kojeg su u školi učili neću (kao što rekoh, neću umjesto ne ću je uveden pravopisom iz 1960). Ne pljujem ja po tuđem stavu (i nazivam ga glupostima, bedastoćama*), nego 'branim' svoj...

* a da znaš, baš bih i mogao- sad smo mi kao povlaštena generacija (max. dvije) pa da se zbog naše komotnosti, da ne moramo ispravljati krivo, zanemaruje ne znam koliko stoljeća tradicije
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 19:18   #24 (permalink)
nevoljen

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,803
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Damfisk, možda nisi upoznat s time ali u hrvatskom su se niječni oblici uvijek i bez iznimke pisali odvojeno. Prvi, kratkotrajni pokušaj promjene je bio tijekom tzv. šestojanuarske diktature (političkim dekretom iz Bgd-a), koji je ubrzo poništen i vraćen na staro te novosadski pravopis iz '60 (ako se ne varam).

Isusiči ti do mile volje i navodi nebulozne primjere, ali daj mi objasni kakve veze ima Primorac s cijelom stvari?

Vierujem da si se malo zaiebo', te sam uvieren da si zacielo htio napisat:

"Damfisk, možda ni si upoznat s time ali u hrvatskom su se ni ječni oblici uvijek i bez iznimke pisali odvojeno. Prvi, kratkotrajni pokušaj promiene je bio tiekom tzv. šestosiečanjske diktature (političkim dekretom iz Bgd-a), koji je ubrzo poništen i vraćen na staro te novosadski pravopis iz '60 (ako se ne varam).

Isusiči ti do mile volje i navodi ne bulozne primiere, ali daj mi obiasni kakve veze Primorac ima s cielom stvarju?"

Naravno, te sitne grješkice i otstupanja od korienskog pravopisa daju se vrlo liepo obiasnit brzinom u pisnji.

Prema tome - I stand corrected - ilitiga po (staro)novohvatski - prihvačam moju pogrješku.
I kad se na sve to doda “Dalmacijo, moja ružo procvala” iz 35.000 grla, kad se tribine tresu kao da će se raspasti, onda znaš da si došao na planet Hajduk. Jedan i neponovljiv, unikatan kao što su i navijači Hajduka.
Copyright by Davor Burazin
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 19:30   #25 (permalink)
Akademik Foruma

Wolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svima

Možeš li ti slabije poznavati jezik kojim navodno govoriš nego li si to pokazao u ovoj poruci?!? A usto, tvoj neću je jednako prirođen hrv. jeziku kao i korijenski pravopis- rezultat politikantskog silovanja nekog totalitarnog režima...

Mislim da ti je količina preseravanja obrnuto proporcinalna količini poznavanja teme.
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 19:43   #26 (permalink)
Banned

Datum registracije: 21-10-05
Poruka: 8,659
silence
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku silence

a ti da zakopamo jezik u 19. stoljeće i to je to?
jezik se mjenja, kratko i jasno. i treba prilagodit pravopis onome što se koristi, dakle ljudima, umjeste da se ide ljude prilagođavat pravopisu ...

jedini koji povlači nekave dikate si ti .. i kak bi rješavo? diktatom.

dok englezi u Oxfordski rječnik uvode pojmove DOH ili LOL, kao nove rječi, naši kreteni pokušavaju vrtit jezik 200 godina u povijest.

iskreno me boli kurac po čijem diktatu je neki pravopis uveden, ako je praktičan i služi svrsi. meni su općenito sva ta sranja oko jezika totalno preseravanje.
drugo da se bave onim kako se govori i da prilagođavaju pravopis tome, ali ne, po političkom dikatu se uvode nove rječi, jer se nekom digo kurac da dokaže kak je veći hrvat od ostalih ...

kad sam bio u vojsci i kad je tip počeo pričat o zrakomlatu i razornicama, jedva sam se suzdržavao od smjeha .... kao što sam reko, kretenizam ...
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 19:43   #27 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-08-05
Godina: 20
Poruka: 1,331
Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Govorit ću (bar se trudit) kako bude po pravilima, dokle god ih budu donosili stručnjaci. Nemojte se zavaravat da ćete vi čuvat vaš "neću" od najezde novih pravila- kao šta ste/smo lako naučili govoriti nepravilno, upotrebljavati more pleonazama (no međutim, često puta itd.), krivo naglašavati riječi, tako ćemo naučit i govorit "ne ću" (ukoliko nam se to kroz medije servira).
Casey je offline  
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 19:50   #28 (permalink)
nevoljen

damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:

Isusiči ti do mile volje i navodi nebulozne primjere, ali daj mi objasni kakve veze ima Primorac s cijelom stvari?
a na to si i sam dao upravo idealan odgovor - pogotovo ovo boldano (ili možda "masno otisnuto" ):

Citat:
Možeš li ti slabije poznavati jezik kojim navodno govoriš nego li si to pokazao u ovoj poruci?!? A usto, tvoj neću je jednako prirođen hrv. jeziku kao i korijenski pravopis- rezultat politikantskog silovanja nekog totalitarnog režima...

Mislim da ti je količina preseravanja obrnuto proporcinalna količini poznavanja teme.
I kad se na sve to doda “Dalmacijo, moja ružo procvala” iz 35.000 grla, kad se tribine tresu kao da će se raspasti, onda znaš da si došao na planet Hajduk. Jedan i neponovljiv, unikatan kao što su i navijači Hajduka.

Zadnji Uredio damfisk : 02-02-07 u 19:54.
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 20:03   #29 (permalink)
Akademik Foruma

Silence- nisam ja tuđe mišljenje nazivao glupostima nego Damfisk, koji opet nije dao nikakav suvisli argument nego (uobičajeno) pametovanje... Ja ću govoriti i pisati kako smatram ispravnim, a ostali neka govore kako hoće; što se mene tiče mogu i ćirilicom.

A o prilagođavanju jezika onima koji njime govore, zar ćemo izbaciti č ili ć jer većina ljudi ne zna razliku (i u izgovoru i u pisanju)? To su po meni gluposti- standardni jezik treba biti logičan i oslanjati se na tradiciju.

BTW, ovaj politički novogovor (i ne samo nebulozne riječi nego i protuprirodne jezične konstrukcije) mi diže kosu na glavi, ali to je druga tema...
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 20:07   #30 (permalink)
nevoljen

Citat:
Silence- nisam ja tuđe mišljenje nazivao glupostima nego Damfisk, koji opet nije dao nikakav suvisli argument nego (uobičajeno) pametovanje... Ja ću govoriti i pisati kako smatram ispravnim, a ostali neka govore kako hoće; što se mene tiče mogu i ćirilicom.

A o prilagođavanju jezika onima koji njime govore, zar ćemo izbaciti č ili ć jer većina ljudi ne zna razliku (i u izgovoru i u pisanju)? To su po meni gluposti- standardni jezik treba biti logičan i oslanjati se na tradiciju.

BTW, ovaj politički novogovor (i ne samo nebulozne riječi nego i protuprirodne jezične konstrukcije) mi diže kosu na glavi, ali to je druga tema...

Treba li "tradicija" bit prvi, jedini i neoborivi izvor standardnog jezika?

Koji su argumenti u prilog pisanju "ne ću" - osim "uobičajenog pametovanja"?

Uostalom, i sam si rekao da ne želiš pisat "neću" jer si čuo da je to nametnuto "novosadskim pravopisom"... Znači, nema veze što je nelogično i nije u duhu jezika - bitno je jedino da je to "došlo iz Srbije, i zato nije podobno za hrvatski jezik". Krasno, zaista krasno

Zadnji Uredio damfisk : 02-02-07 u 20:12.
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: pravopis

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 05:25.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113