Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Društvena
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Društvena Raspravljate o temi Pišete li " neću " ili " ne ću " ? u Znanost forumu; Silence, pravopis se ne može prilagođavat društvu jer bi tada u Hr bilo 4.5 milijuna pravopisa. Ne ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 02-02-07, 20:11   #31 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-08-05
Godina: 20
Poruka: 1,285
Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey
Re: Pišete li " neću " ili " ne ću " ?

Silence, pravopis se ne može prilagođavat društvu jer bi tada u Hr bilo 4.5 milijuna pravopisa. Ne možeš uspoređivat naš i engleski jezik- pa pogledaj samo njihov fond riječi. Oni si mogu dozvolit DOH, LOL, STFU, n00b itd., a paradoks je da se i u naš jezik nasilno uvode te riječi (RTL, Nov@, Index.hr pa i HRT).
I voljenje jezika nije u službi isticanja nacionalnog ponosa. Ko ne voli jezik, ne voli ni žene .
Casey je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 20:19   #32 (permalink)
Banned

Datum registracije: 21-10-05
Poruka: 8,660
silence
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku silence

Citat:
Pravi autor: Wolf-HR Pogledaj Poruke

A o prilagođavanju jezika onima koji njime govore, zar ćemo izbaciti č ili ć jer većina ljudi ne zna razliku (i u izgovoru i u pisanju)? To su po meni gluposti- standardni jezik treba biti logičan i oslanjati se na tradiciju.
pa ako većina govori ć i č jednako, onda bi se trebalo priklonit većini ...
sorry, ali tipovi koji sjede i raspravljaju o i ć ili greška i grješka, bi trebali malo više bit u doticaju s onim kako se stvarno govori.

nemoguće je sprječit strane uticaje u jeziku, bilo da su srpski ili engleski i ne kužim kaj se oko toga radi tolka galama. pogotovo ovo sranje sa grješka, pa jel znaš IKOGA da kaže grješka? kaj sad treba rasurit cjeli jezik i nabijat djeci muke, samo da bi mogli reć da ne šošemo po Vuku i da imamo "čisti" hrvatski, kaj god to značilo ...

mene osobno to nervira, jer se kao i kod miljon drugih stvari kod nas ne gleda realnost, nego politika ili neki još gluplji motivi ... pa kolko ja različitih pravopisa izašlo od 1990? jedno 3-4 ....

sama ta činjenice mi je nepojmljiva ... umjesto da ti prdonje sjede po nekakvim turbo "važnim" komitetima, mogli bi ... ne znam ... popričat s ljudima?

jezik treba biti praktičan ... isto tako i pravopis, ne treba izmišljat gluposti i nabacivat rješenja iz prošlosti ... ako treba nešto mjenjat, onda to treba napraviti iz pravih razloga ...

to je moje mišljenje o kompletnoj temi jezika.
silence je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 20:25   #33 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 11-12-06
Godina: 37
Poruka: 3,879
Wolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavan

Koji je logični razlog? Koji se još niječni oblik (a ovdje govorimo o glagolima) piše zajedno? Novosadskim pravopisom uvedeno je da se 'neću', 'neznam', 'nemogu' pišu zajedno a svi ostali niječni oblici odvojeno. Sad to je naravno logičnije od dotadašnjeg- svi se niječni oblici pišu odvojeno?!?

A to što je to iz Srbije ne igra bitnu ulogu- isto tako se protivim polupismenom preslikavanju jezičnih konstrukcija iz engleskog i njemačkog, jedino što se nitko ne nalazi osjećati ugroženim u ime Nijemaca i Engleza...
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 20:25   #34 (permalink)
Banned

silence

Citat:
Pravi autor: Casey Pogledaj Poruke
Silence, pravopis se ne može prilagođavat društvu jer bi tada u Hr bilo 4.5 milijuna pravopisa. Ne možeš uspoređivat naš i engleski jezik- pa pogledaj samo njihov fond riječi. Oni si mogu dozvolit DOH, LOL, STFU, n00b itd., a paradoks je da se i u naš jezik nasilno uvode te riječi (RTL, Nov@, Index.hr pa i HRT).
I voljenje jezika nije u službi isticanja nacionalnog ponosa. Ko ne voli jezik, ne voli ni žene .
sigurno da nećemo imat 4.5 miljona pravopisa .. samo kažem da je kretenizam nametat rješenja samo zato da se nekaj mjenja ... "neću" funkcionira, čak i ima neku svoju logiku. i to bi trebo bit kraj raspravama.

englezi si to mogu dopustit jer nemaju političare koji se mješaju u poso Oxforda, nego imaju pametne ljude, koji drže korak sa modernim vremenima i prilagođavaju jezik onome što se dešava ...

svi kukaju kak engleske rječi ulaze u njihove jezike, ali je malo poznato kolko stranih rječi također ulazi u engleski ... mene uopće ne bi čudilo da za jedno 100-200 godina, glavni jezik na planeti bude kombinacija engleskog, kineskog, sa primjesama jezika Indije ...

zato me posebno živcira to vraćanje u prošlost ... ako su prije 100 godina govorili i pisli na jedan način, kaj bi onda se sad svi trebali vratit 100 godina u prošlost?
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 20:27   #35 (permalink)
prof. Foruma

Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto

Silence, valjda ti je poznato da Hrvatska nikad nije bila slobodna država do pojave PHP-a ( ). Kako objašnjavaš činjenicu da su se nama kroz stoljeća prisilno nametali njemački, mađarski, talijanski, srpski i drugi jezici, a mi smo očuvali "čistoću" na zavidnoj razini?
Isključi usporedbe sa engleskim jezikom. Uspoređivaj sa jezikom Irske primjerice. Događa mu se ista pojava ka i našem jeziku.
Casey je offline  
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 20:29   #36 (permalink)
Banned

silence

Citat:
Pravi autor: Wolf-HR Pogledaj Poruke
Koji je logični razlog? Koji se još niječni oblik (a ovdje govorimo o glagolima) piše zajedno? Novosadskim pravopisom uvedeno je da se 'neću', 'neznam', 'nemogu' pišu zajedno a svi ostali niječni oblici odvojeno. Sad to je naravno logičnije od dotadašnjeg- svi se niječni oblici pišu odvojeno?!?

A to što je to iz Srbije ne igra bitnu ulogu- isto tako se protivim polupismenom preslikavanju jezičnih konstrukcija iz engleskog i njemačkog, jedino što se nitko ne nalazi osjećati ugroženim u ime Nijemaca i Engleza...
meni "neću" izgleda logičnije od "ne ću".. "ne znam" i "ne mogu" su mi pak logičniji od zajedno ...
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 20:32   #37 (permalink)
women loving misogynist

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,224
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Pravi autor: Casey Pogledaj Poruke
Silence, valjda ti je poznato da Hrvatska nikad nije bila slobodna država do pojave PHP-a ( ). Kako objašnjavaš činjenicu da su se nama kroz stoljeća prisilno nametali njemački, mađarski, talijanski, srpski i drugi jezici, a mi smo očuvali "čistoću" na zavidnoj razini?
Isključi usporedbe sa engleskim jezikom. Uspoređivaj sa jezikom Irske primjerice. Događa mu se ista pojava ka i našem jeziku.
PHP?

Polupismeni Historičar Plagijator?

Misliš Franjo Tuđman?

NISAM GINEKOLOG ALI MOGU POGLEDAT
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 20:39   #38 (permalink)
prof. Foruma

Citat:
Pravi autor: damfisk Pogledaj Poruke
PHP?

Misliš Franjo Tuđman?
Znaš ti dobro na koga ja mislin. Naježija si se kad si ugleda ta slova- nema bit ko drugi. No, nećemo o kralju u ovoj temi... Bogati, slično reagira i sotona na svetu vodicu.
Casey je offline  
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 20:55   #39 (permalink)
Radost Europe

Datum registracije: 19-05-04
Godina: 3
Poruka: 3,895
Lovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjeti
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Lovel

Citat:
Pravi autor: damfisk Pogledaj Poruke
PHP?

Polupismeni Historičar Plagijator?

Misliš Franjo Tuđman?

Mislim da Wolf ( Stefanović Karadžić)-HR pametno zbori u većini poruka. U načelu ima pravo...
... ali jbga NEĆU pisati ne ću!
Ne želim. Točka.
Odgovori sa citatom
Star 02-02-07, 22:00   #40 (permalink)
Banned

silence

jebate, mislio bi da će neko kome je tolko stalo do hrvatskog jezika, uzet i hrvatski nick ... ajde, dodao je HR na kraj, ali eto .. vidite kaj nam engleski radi?
umjesto da je VUK ili neka druga domaća živina ... on je WOLF ....

pa eto Casey ... jel to staro hrvatsko ime? nije. nije ni Tvrtko, ni Tomislav, ni Branimir, nego Casey, ko neki američanin ... i još piše po amričanskom ...

tsk, tsk ... ako su nam desničari takvi, nema nade za ovu zemlju.

silence je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: pravopis

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 05:41.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111