| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Društvena Raspravljate o temi Pišete li " neću " ili " ne ću " ? u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: Wolf-HR Ševa- nije Primorac njegov, barem ne stranački... da, i? pa mu nije šef? ma daj, ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #51 (permalink) | ||
| evergreen Datum registracije: 28-08-06 Lokacija: kekserana Godina: 25
Poruka: 6,061
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Pišete li " neću " ili " ne ću " ? da, i? pa mu nije šef? ma daj, znam da nisi tako naivan. Citat:
Citat:
pogotovo sad u izbornoj godini.
__________________ Sloboda tiska u Hrvatskoj ne postoji. Želite li uspjeti kao novinar, morate se kloniti od tema kao što su organizirani kriminal, tajne službe, ratni zločini i politička korupcija. (Željko Peratović) | ||
| | |
| | #52 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Godina: 37
Poruka: 3,772
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Pišete li " neću " ili " ne ću " ? Nisi valjda mislio da pljujem po javnosti kad sam govorio o mediokritetima koji pljuju? Govorio sam o Mesićima, sanaderima, Čačićima, Antičevićkama i sličnima, o Pukanićima, Ivkošićima i Kuljišima, itd...A glede Primorca, kada je stao iza prosvjetara u štrajku pokazao je više 'kičme' od svih ostalih ministara unazad 10 godina. Istinabog, dobio je vel'ke packe zbog onog pokušaja s genetikom (al' jebeš ti znanost koja ne daje rezultate koje 'političari' hoće, nego još obrnute) ali ne od svog šefa nego s drugog 'boka'...
__________________ A woman who cannot make her mistakes charming, is only a female - Oscar Wilde |
| | |
| | #53 (permalink) | |
| prof. Foruma | Re: Pišete li " neću " ili " ne ću " ? U istu skupinu stavljat Ivkošića i Kuljiša? Evo šta Ivkošić kaže u kolumni: Citat:
| |
| | |
| | #54 (permalink) | |||
| evergreen Datum registracije: 28-08-06 Lokacija: kekserana Godina: 25
Poruka: 6,061
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Pišete li " neću " ili " ne ću " ? Citat:
Citat:
Citat:
jbg, najteže je biti prorok u vlastitom selu.
__________________ Sloboda tiska u Hrvatskoj ne postoji. Želite li uspjeti kao novinar, morate se kloniti od tema kao što su organizirani kriminal, tajne službe, ratni zločini i politička korupcija. (Željko Peratović) | |||
| | |
| | #55 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Godina: 37
Poruka: 3,772
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Pišete li " neću " ili " ne ću " ? Heheh, mislim da si nešto pomiješao s genetikom. Moja referenca je bila kad je pokušao progurati rezultate genetičkog istraživanja (objavljenog u najprestižnijem glasilu za ljudsku genetiku) u program škola, pa su svi (Radman i Đikić isto) digli graju jer su ta istraživanja ukazivala na to da Hrvati nisu Slaveni (45% indo-arijskih gena i 30% slavenskih). ![]() Casey- možda nastupaju sa oprečnih stajališta, no (iako možda Ivkošić ima više 'integriteta'), svi oni koriste svoje novine za promoviranje svojih političkih stajališta a ne za objektivno informiranje javnosti.
__________________ A woman who cannot make her mistakes charming, is only a female - Oscar Wilde |
| | |
| | #56 (permalink) |
| glup & gluplji Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: Split Godina: 31
Poruka: 13,921
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Pišete li " neću " ili " ne ću " ? OK. Ajmo onda malo o pravopisu i gramatici Dakle... "neću" je negacija prezenta pomoćnog glagola htjeti. neću = negacija "ne" + ću jednako tako, negacija prezenta pomćonog glagola biti glasi "nisam": nisam = negacija "ne" + sam Pošto su i "biti" i "htjeti" pomoćni glagoli, koji služe za tvorbu određenih glagolskih vremena, logično je da se njihove negacije (nisam, neću itd.) pišu kao jedna riječ, kako bi se pojednostavnilo pisanje glagola u onim glagolskim vremenima u kojima se koriste pomoćni glagoli. Primjer: glagol "trčati". Infinitiv: trčati - negacija: ne trčati Perfekt: trčao sam - negacija: nisam trčao Futur: trčati ću - negacija: neću trčati Prema tome, neću kao negacija (ili niječni oblik) pomoćnog glagola htjeti piše se kao jedna riječ - i ne vidim u čemu je tu problem. Ukoliko se želi forsirati odvojeno pisanje negacije i glagola, onda zašto ne bi pisali "ni jesam", ili "ni sam", ili možda "ne jesam" ili "ne sam"? Ponavljam, riječ je o pomoćnim glagolima, koji služe za tvorbu glagoskih vremena, pa nema smetnje da se "biti" i "htjeti" u niječnom obliku ne pišu skupa sa negacijom kao jedna riječ. Ako je "neću" i bilo predloženo ili uvedeno tzv. "novosadskim pravopisom", mislim da je takvo rješenje sasvim prihatljivo, logično i u duhu hrvatskog jezika i ne vidim apsolutno nikakvog razloga da se to mijenja. Osim, naravno činjenice da neke "hrvatine" ne mogu spavati noćima jer je njihov djevičanski čist hrvatski jezik ukaljan nekakvim, od Srba nametnutim a iskonskom hrvatskom biću neprispodobivim, "novosadskim" pravilima.
__________________ Sve žene nisu iste. Neke su još gore. |
| | |
![]() |
| Tagovi: pravopis |
« Da li psujete???
|
- »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 20:24.

Moja referenca je bila kad je pokušao progurati rezultate genetičkog istraživanja (objavljenog u najprestižnijem glasilu za ljudsku genetiku) u program škola, pa su svi (Radman i Đikić isto) digli graju jer su ta istraživanja ukazivala na to da Hrvati nisu Slaveni (45% indo-arijskih gena i 30% slavenskih).