Stranica 37 od 39 PrvoPrvo ... 273233343536373839 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 361 do 370 od 390
Like Tree3Likes

Rodu o jeziku

Raspravljate o temi Rodu o jeziku u Društvena forumu, dio Znanost foruma; Pomogni si preinakom, pretvori rečenicu u upitnu. Tko je nazdravio? Tisuće ljudi. Rekao bih, očito je da ne može stajati ...

Akademik Avatar od korisnika Scorpy
    Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

Re: Rodu o jeziku

Pomogni si preinakom, pretvori rečenicu u upitnu. Tko je nazdravio? Tisuće ljudi. Rekao bih, očito je da ne može stajati jednina. Tisuće ljudi nazdravile su... Tisuću ljudi nazdravilo je...

Glede pak riječi iz poštovanja, veliko slovo ide u intimnoj komunikaciji. Intervju je javna pa ga ne bih pisao, nema potrebe.
    Potpisi su za budale.

reMember A Worm`s Life Champion, Zombie Storm Champion Avatar od korisnika raven
    Datum registracije
    28-01-07
    Starost
    29
    Poruka
    4,079
    Liked
    313 times

vezano za onaj pleonazam "sam vrh" koji je nedavno spominjan, jučer čitam na hrt teletextu kako tri prvoplasirane momčadi iz skupine idu dalje.
    zbog ove teme sam počeo češće uočavati takve stvari

Citat Pravi autor: Scorpy Pogledaj Poruke
    A koji dio riječi "burek" - ili slovo/slog/što već - označava meso?
    ovo sam te quotao sa tebe o burecima/pitama. napisao si kako korijenska osnova riječi burek nema zapravo nikakve veze s mesom. a moje pitanje glasi: postoje li u hrvatskom jeziku također takve riječi? gdje korijen riječi ne odgovara samom značenju riječi u današnjem jeziku?
    He's a tourist. He vacations in people's lives, takes pictures, puts them in his scrapbook and moves on. All he's interested in are stories. Basically, he's selfish.

Starter
    Datum registracije
    25-07-09
    Poruka
    18
    Liked
    0 times

Tisuće ljudi + množina bilo je izgovoreno u HRT-ovim Vijestima. I ovi moji primjeri većinom su izvučeni iz novina, časopisa, informativnog programa, "ozbiljnih" dokumenata tvrtke... i lektorirani su. I na osnovi pogreški svih tih "znalaca" počinjem sumnjati u znanje svog jezika. Jer su me učili: "Jezik se ne može znati; jezik se uči dok si živ." I pitam se onda tko je tu veći idiot. Sva sreća što postoji forum.

Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

Citat Pravi autor: raven21 Pogledaj Poruke
    napisao si kako korijenska osnova riječi burek nema zapravo nikakve veze s mesom. a moje pitanje glasi: postoje li u hrvatskom jeziku također takve riječi? gdje korijen riječi ne odgovara samom značenju riječi u današnjem jeziku?
    Misliš, kao tetrapak, koji je zapravo oktapak?

Ima ih milijun, sve riječi nastale od onomatopeja, imenice od milja kao što su mama, tata, mnogo stranih...

No da sad ne filozofiram, napisat ću naknadno štogod o tome.

Sunčana, samo ukratko, bez ikakve namjere da branim kolege - ono što je izgovoreno na vijestima rijetko kad bude standardni jezik. To je nekakva nova moda, rekao bih.
    Potpisi su za budale.

reMember A Worm`s Life Champion, Zombie Storm Champion Avatar od korisnika raven
    Datum registracije
    28-01-07
    Starost
    29
    Poruka
    4,079
    Liked
    313 times

mislio sam baš na riječi hrvatskog podrijetla. strane me ne zanimaju
    He's a tourist. He vacations in people's lives, takes pictures, puts them in his scrapbook and moves on. All he's interested in are stories. Basically, he's selfish.

Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

Pitao si, citiram, za riječi "u hrvatskom jeziku".
    Potpisi su za budale.

Datum registracije
    28-01-07
    Starost
    29
    Poruka
    4,079
    Liked
    313 times

krivo sam se odrazio. a na ovoj temi očito moram biti posebno oprezan s konstrukcijama.

Starter
    Datum registracije
    25-07-09
    Poruka
    18
    Liked
    0 times

Dobar dan! Da malo osvježim temu. Smije li: "...raspon troška godišnje obično poprima vrijednosti između 20 i 30 posto od vrijednosti materijala"? Raspon koji poprima vrijednosti... hmmm.

Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

Dovoljno je "vrijednost".
    Potpisi su za budale.

prof. Foruma Avatar od korisnika Casey
    Datum registracije
    11-08-05
    Starost
    24
    Poruka
    1,810
    Liked
    0 times

Zanima me postoji li situacija u kojoj se neka može koristiti kao negacija? Primjerice u situaciji:
    -Želiš li još čaja?
    -Neka. (popraćeno gestom nekakvom).

Čuo sam nekoliko puta to, mislim da je to nekakva dijalektalna posebnost.

Lajkaj nas na Facebooku