Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 18

Šamar i kuhinja

Raspravljate o temi Šamar i kuhinja u Društvena forumu, dio Znanost foruma; Čak 73 % mladića u Zagrebu u posljednja tri mjeseca ponižavalo je svog vršnjaka, a 65 posto i udaralo; “Cijeli ...

Akademik Foruma Avatar od korisnika industrial
    Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Šamar i kuhinja

Čak 73 % mladića u Zagrebu u posljednja tri mjeseca ponižavalo je svog vršnjaka, a 65 posto i udaralo; “Cijeli život učimo ‘budi muško’, što uključuje i nasilje, pa zašto se čudimo”

U posljednja tri mjeseca u Zagrebu 73 posto učenika ponižavalo je svog vršnjaka, 71 posto njih guralo je drugog mladića, a 65 posto učenika drugog je mladića udaralo nogom, rezultat je istraživanja “Inicijative mladića za prevenciju rodno uvjetovanog nasilja u regiji” provedenog početkom ove godine među mladićima u dobi od 15 do 19 godina u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Većini mladića u Zagrebu (95 posto) gade se muškarci koji se ponašaju kao žene, 65 posto smatra ih da je najvažnija uloga žena brinuti se o kući i kuhati za obitelj, 41 posto slaže se da postoje situacije kad žena zaslužuje pljusku, a 71 posto smatra da muškarac odlučuje kada će i kako imati seksualne odnose.

VL
    Jedno zabrinjavajuće istraživanje koje nam pokazuje kakvi su stavovi i razmišljanja mlađe populacije.

Što je uzrok ovakvom ponašanju među vršnjacima, a pogotovo nasilju prema ženama? Jel to kućni odgoj, utjecaj medija i okoline ili možda zasluge u tome imaju vjeronauk i etika?
    Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.

V.I.P. Član Avatar od korisnika dark_zg
    Datum registracije
    25-03-08
    Starost
    41
    Poruka
    6,438
    Liked
    88 times

Re: Šamar i kuhinja

A čuj, pitanje je teško i ustvari točnog i konkretnog odgovra nema!

Kompletno okruženje današnje mladeži (i ne samo današnje, već i od prije) ima priliku, odnosno dostupnost svim oblicima prezentacije nasilja! Počevši od medija (i elektronskih i tiskanih), preko kućnog odgoja, ekipe u kojoj se zadržavaju, ma kompletne okoline!

Kako sam otac dva dječaka, mogu govoriti iz osobnog iskustva (koje naravno nije i ne može biti mjerilo), koje je čak i zadovoljavajuće, znajući kakve probleme imaju njihovi vršnjaci!

Dečki su mi izloženi konstantnom nasilju u školi (pritom ne mislim da njih netko stalno tjelesno maltretira), koje se ispoljava kroz nekakve igre i fore kojima su učenici izloženi svakodnevno!

E sad, i dok sam ja bio mlad isto je tako bilo. Možda su ipak te igre bile malo bezazlenije, ali oduvijek su se dečki htjeli isticati svojom tjelesnom nadmoći nad drugima, biti "frajeri"! Po meni je problem u tome što te i takve "igre" danas prelaze prag neke bezazlenosti i hajmo reći "normale"!

Iz zabave se danas okupi njih dvadesetak i cipelare jednog, i za to im nije potreban nikakv razlog ili povod!

Nedavno se takvo nešto dogodilo ispred škole moje djece, a bili su u blizini obojca mojih sinova i sve to vidjeli!

To su radili klinci iz 5. osnovne (), a moji su dečki reagirali nekako ovako!

Stariji je bio osupnut i pomalo preplašen, ali se nije usudio mješati jer se bojao da bi ta hrpa klinaca mogla napasti i njega!Mlađi je taj događaj prepričavao s nekakvom velikom uzbuđenošću, njemu je to bio kao nekakav filmski događaj ( zabrinuo sam se jako).

Oboje djece odgajam isto, trudim se da im pružim jednbaku dozu ljubavi i pažnje, razgovaramo o svemu, a posebno o nasilju. Trudim se utjecati na njih tako da osuđuju nasilje, da ga ne primjenjuju i izbjegavaju što je više moguće! I uz sve to, nijh dvojca ne mogu dočekati trenutak da se pohrvaju, da skaču jedan po drugom, jednostavno da se mlate!
    Uvijek, ali uvjek takvo što prekidam i krećem s razgovorom, ali uvijek, baš uvijek dobivam isti odgovor; "Tata pa samo se igramo". I samo da vam kažem da ta igra često završi u suzama, jer je jedan slučajno pretjerao! Ali to ih ne spriječava da za pet minuta sve to ponove kao da se ništa nije dogodilo!

Mene osobno uopće ne čudi da su agresivni. Evo mlađi voli pogledati crtiće ujutro! Neka mi netko kaže koji od ovih novijih crtića (ako se to uopće mogu tim imenom nazvati) nije prepun nasilja? U svakom, ali doslovno svakom od tih crtića cilj se postiže nekim vidom agresije i nasilja, i naravno da djeca podsvjesno upijaju nasilje kao sredstvo kojim se dolazi do cilja!

Spomenuo si vjeronauk i etiku! Mislim da ipak ti predmeti u školama nemaju direktan utjecaj na djecu, kojim bi poticali nasilje, iako znamo da vjerska učenja muškarca stavljaju ispred žene, da ga se proglašava vođom i onim tko odlučuje! Znači indirektno uči se djecu da nismo ravnopravni a s tim dolazi i nasilje kojim se potvrđuje dominacija!

Uglavnom, nasilje je svuda oko nas, sad više nego prije, a čini se da tendencija porasta nasilja (bilo obiteljskog, društvenog, verbalnog ili tjelesnog) ide uzlaznom skalom, polako ali sigurno!
    Zadnji Uredio dark_zg : 15-12-09 u 09:06

3. 15-12-09, 09:16

V.I.P. Član

V.I.P. Član Avatar od korisnika white devil
    Datum registracije
    02-08-07
    Poruka
    8,662
    Liked
    79 times

Većini mladića u Zagrebu (95 posto) gade se muškarci koji se ponašaju kao žene, 65 posto smatra ih da je najvažnija uloga žena brinuti se o kući i kuhati za obitelj, 41 posto slaže se da postoje situacije kad žena zaslužuje pljusku, a 71 posto smatra da muškarac odlučuje kada će i kako imati seksualne odnose.
    Moram priznati da su me ove brojke iznenadile..

Mislim da veliku ulogu, kako u svemu, tako i u ovome, igra odgoj, tj. porodicno okruzenje u kojem se osoba razvija. Naravno, ne treba zanemariti ni ostale sredinske faktore.
    Dark je to prilicno dobro objasnio...
    Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one.

dr.sc. Foruma
    Datum registracije
    20-08-07
    Poruka
    3,485
    Liked
    2 times

ja mislin da je upravo suprotno.

živimo u najmanje nasilnon razdoblju od kada je čovječanstva.

nasilja je uvik bilo i bit će ga. sva živa bića a pogotovo ona najrazvijenija ispoljavaju nasilje.
    pogotovo čovjekoliki majmuni, dupini i kitovi ubojice koji su nama najbliži ispoljavaju nasilje i to samo radi nasilja.

danas mi ni po čemu nismo nasilnijeinego prije. upravo suprotno
    danas se o tome piše i sad je to in pa se mi zgrožavamo kad se tinejđeri pošibaju i neko strada.

nema to veze ni sa filmovima ni sa igricama il šta ja znan s čim.

koje nasilne filmove je gleda hitler kad je odlučija pobit 6 milijuna židova?
    a baš me zanima je li džingis-kan igra GTA kad je odlučija zapalit po azije i po europe?

živimo u najmirnijon razdoblju u povijesti.
    prije bi se tinejđeri zabavljali tako da bi iz dvorca ćaće feudalca (ondašnjeg tajkuna) jednog od njih spustili u selo, pobili par muških, silovali žene i zapalili selo.
    dans sinovi tajkuna pale gume na parkinzima i tu i tamo neki zgazi koga.
    triba li spominjat buijanje robova, tjeranje na borbe do smrti u arenama, vjerske ratove, paljenje tisuća žena samo zato šta su žene pa su fala bogu i vještice, pucanja na radnike štrajkaše sa stotinama mrtvih, gestapo itd. itd.

danas toga nema, nema više prava taliona, sudovi sude, ljudi ide u zatvore, čak se i bune ako ih je u ćeliji par više.

dobro je šta je cipelarenje 12 godišnjaka danas problem jer u srednjem vijeku to nije bilo vrijedno spomena.

znači: razvijamo se
    Zadnji Uredio marinkoM8 : 15-12-09 u 18:29
    -

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika mišo_legenda
    Datum registracije
    10-12-07
    Starost
    26
    Poruka
    2,076
    Liked
    18 times

Slažem se sa marinkom, fizičkog i verbalnog nasilja među djecom je uvijek bilo, ništa manje ga nije bilo u mojoj generaciji nego sada, samo što se sada tome posvećuje puno pažnje i piše se o tome, a prije nitko nije toliko mario.

Uvaženi forumas Avatar od korisnika _tea_
    Datum registracije
    19-04-08
    Starost
    35
    Poruka
    607
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: marinkoM8 Pogledaj Poruke

nasilja je uvik bilo i bit će ga. sva živa bića a pogotovo ona najrazvijenija ispoljavaju nasilje.
    pogotovo čovjekoliki majmuni, dupini i kitovi ubojice koji su nama najbliži ispoljavaju nasilje i to samo radi nasilja.

danas se o tome piše i sad je to in pa se mi zgrožavamo kad se tinejđeri pošibaju i neko strada.

a baš me zanima je li džingis-kan igra GTA kad je odlučija zapalit po azije i po europe?

prije bi se tinejđeri zabavljali tako da bi iz dvorca ćaće feudalca (ondašnjeg tajkuna) jednog od njih spustili u selo, pobili par muških, silovali žene i zapalili selo.
    triba li spominjat buijanje robova, tjeranje na borbe do smrti u arenama, vjerske ratove, paljenje tisuća žena samo zato šta su žene pa su fala bogu i vještice, pucanja na radnike štrajkaše sa stotinama mrtvih, gestapo itd. itd.

danas toga nema, nema više prava taliona, sudovi sude, ljudi ide u zatvore, čak se i bune ako ih je u ćeliji par više.

dobro je šta je cipelarenje 12 godišnjaka danas problem jer u srednjem vijeku to nije bilo vrijedno spomena.

ne bih se složila s tobom da nasilje nema veze s filmovima,igricama....

općenito danas je informacija svima dostupna....

prije pedeset godina na središnjem dnevniku nije bilo 15 min - najmanje- informacije tko je koga namlatio, ubio, izvrijeđao i sl.

i prije su se strahote dešavale ali nisu svo mediji trubili o tome....potukla se djeca u kvartu i jedan je drugoga upiknuo nožem i sl....sada se priča o tome non - stop

ne kažem da to možda nije dobro što se razgovara o tome ali isto tako me strah šta ako se previše priča o tome da samim tim djeci nasilje postaje normalna stvar, jer o tome slušaju cijeli dan....

nisam pametna...

još jedan primjer - prije par dana pogledala sam film Gamer koji je po mom ukusa totalna katastrofa...kada sam ga počela gledati odgledala sam ga do kraja iz čiste radoznalosti....ubijanje...preko svih normalnih granica

i onda dođe moj sin iz škole koji ima 9. godina i kaže kako njegovi dečki su gledali film, kako je super i da mu ga skinem jer ga mora pogledati....

kada sam ja to naravno odbila, pregovori tri dana, silna objašnjavanja i činjenica da sam zločesta mama jer su SVI taj film gledali osim njega...

igrica - ide lik najnormalnije ulicom i u susret mu dolazi osoba - muška ili ženska - on ju mora raspaliti ili njega jer je poante igrice da ga lovi murija...znači on mora prvo napraviti krivično djelo - iz čista mira raspaliti nekoga po glavi da bi igrica počela...užas

opet ista stvar - zločesta , vještica...

gdje su nestale dječje igre...crtići...bezbrižnost koju ti daje djetinjstvo...

nije ni čudo da su svi agresivni...
    Neko to od gore vidi sve...

V.I.P. Član Avatar od korisnika dark_zg
    Datum registracije
    25-03-08
    Starost
    41
    Poruka
    6,438
    Liked
    88 times

Citat Pravi autor: marinkoM8 Pogledaj Poruke

Ne bih se složio.

Spominjanje Hitlera i Đingis-kana je nepotrebno, jer se ovdje govori o mlađoj populaciji i nasilju među njima, pa paralela nije primjerena. I jedan i drugi su u svoje doba bili odrasle osobe i vođe svojih naroda, što apsolutno nema veze s ovime o čemu mi pričamo!

Nitko ne tvrdi da nije bilo nasilja i prije, to sam i ustvrdio u svom gornjem postu, ali i kad se dogodilo drugačije se reagiralo (govorim o djeci školskog uzrasta).
    Sad se pod izlikom sloboda odgovrni jednostavno ne žele hvatati u koštac s problemom. Svatko se od njih boji privatnih tužbi i osobnih osveta. Iz osobnog iskustva znam da se neki koraci ne poduzimaju iz straha od roditelja, od gubitka posla i sl.
    Znam, neki će reći da su to nesposobni ljudi, ali uvjeren sam da je u sustavu koji bi trebao riješavati te probleme, većina takvih.
    Htijeli priznati ili ne, večina okreće leđa i ne žele se miješati.

Kako je moguće da djete koje konstantno ispoljava nasilničko ponašanje, i za što je pokupio sve moguće ukore i opomene u školi, nije pod posebnom prismotrom sustava. Nisam stručnjak ali valjda postoje centri u kojima se radi s takvom djecom, valjda postoje nekakvi soc. radnici educirani za tu problematiku koji bi trebali raditi s tom djecom!

dr.sc. Foruma
    Datum registracije
    20-08-07
    Poruka
    3,485
    Liked
    2 times

nasilje je u genima, nekome više nekom manje.

i kao i sve ispoljave se u mlađoj populaciji, dok osoba raste, dok se razvija i traži pa bilo to sklonost pjevanju il pak nasilju i moje iskustvo mi govori da to nitko ne može promijenit.

osoba je takva. moje starije kolege tijekom svog profesionalnog života su pratile razvoj nasilnika. počinju se javljat u osnovnoj kad ni ne mogu biti kazneno tretirani al mogu kroz psihologe, učitelje, roditelje. al te osobe nastavljaju pa onda prolaze kroz maloljetničke ustanove, centar za socijalnu skrb, da bi na kraju završili u lepoglavi.

i ništa na njih nije djelovalo ni psiholozi ni tete, a bome ni lepoglava. ljudi su takvi. neko više neko manje.

zabrana svih filmova il svih igrica ovog svita to neće prominit
    -

Akademik Foruma Avatar od korisnika industrial
    Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Vidim da svi osuđujute nasilje, al vidim da se slažete s tim kako je ženi mjesto u kuhinji, te da je u ok onako opalit joj šamar kad joj sarma ne ispadne dobro.
    Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.

dr.sc. Foruma
    Datum registracije
    20-08-07
    Poruka
    3,485
    Liked
    2 times

qué?
    -

Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku