A čuj, pitanje je teško i ustvari točnog i konkretnog odgovra nema!
Kompletno okruženje današnje mladeži (i ne samo današnje, već i od prije) ima priliku, odnosno dostupnost svim oblicima prezentacije nasilja! Počevši od medija (i elektronskih i tiskanih), preko kućnog odgoja, ekipe u kojoj se zadržavaju, ma kompletne okoline!
Kako sam otac dva dječaka, mogu govoriti iz osobnog iskustva (koje naravno nije i ne može biti mjerilo), koje je čak i zadovoljavajuće, znajući kakve probleme imaju njihovi vršnjaci!
Dečki su mi izloženi konstantnom nasilju u školi (pritom ne mislim da njih netko stalno tjelesno maltretira), koje se ispoljava kroz nekakve igre i fore kojima su učenici izloženi svakodnevno!
E sad, i dok sam ja bio mlad isto je tako bilo. Možda su ipak te igre bile malo bezazlenije, ali oduvijek su se dečki htjeli isticati svojom tjelesnom nadmoći nad drugima, biti "frajeri"! Po meni je problem u tome što te i takve "igre" danas prelaze prag neke bezazlenosti i hajmo reći "normale"!
Iz zabave se danas okupi njih dvadesetak i cipelare jednog, i za to im nije potreban nikakv razlog ili povod!
Nedavno se takvo nešto dogodilo ispred škole moje djece, a bili su u blizini obojca mojih sinova i sve to vidjeli!
To su radili klinci iz 5. osnovne (), a moji su dečki reagirali nekako ovako!
Stariji je bio osupnut i pomalo preplašen, ali se nije usudio mješati jer se bojao da bi ta hrpa klinaca mogla napasti i njega!Mlađi je taj događaj prepričavao s nekakvom velikom uzbuđenošću, njemu je to bio kao nekakav filmski događaj ( zabrinuo sam se jako).
Oboje djece odgajam isto, trudim se da im pružim jednbaku dozu ljubavi i pažnje, razgovaramo o svemu, a posebno o nasilju. Trudim se utjecati na njih tako da osuđuju nasilje, da ga ne primjenjuju i izbjegavaju što je više moguće! I uz sve to, nijh dvojca ne mogu dočekati trenutak da se pohrvaju, da skaču jedan po drugom, jednostavno da se mlate!
Uvijek, ali uvjek takvo što prekidam i krećem s razgovorom, ali uvijek, baš uvijek dobivam isti odgovor; "Tata pa samo se igramo". I samo da vam kažem da ta igra često završi u suzama, jer je jedan slučajno pretjerao! Ali to ih ne spriječava da za pet minuta sve to ponove kao da se ništa nije dogodilo!
Mene osobno uopće ne čudi da su agresivni. Evo mlađi voli pogledati crtiće ujutro! Neka mi netko kaže koji od ovih novijih crtića (ako se to uopće mogu tim imenom nazvati) nije prepun nasilja? U svakom, ali doslovno svakom od tih crtića cilj se postiže nekim vidom agresije i nasilja, i naravno da djeca podsvjesno upijaju nasilje kao sredstvo kojim se dolazi do cilja!
Spomenuo si vjeronauk i etiku! Mislim da ipak ti predmeti u školama nemaju direktan utjecaj na djecu, kojim bi poticali nasilje, iako znamo da vjerska učenja muškarca stavljaju ispred žene, da ga se proglašava vođom i onim tko odlučuje! Znači indirektno uči se djecu da nismo ravnopravni a s tim dolazi i nasilje kojim se potvrđuje dominacija!
Uglavnom, nasilje je svuda oko nas, sad više nego prije, a čini se da tendencija porasta nasilja (bilo obiteljskog, društvenog, verbalnog ili tjelesnog) ide uzlaznom skalom, polako ali sigurno!

LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovori sa citatom
), a moji su dečki reagirali nekako ovako!