| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Društvena Raspravljate o temi siromaštvo u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: romano ...slažem se da je ovo već u potpunosti izašlo iz okvira teme... Prije povratka ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #52 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 26-01-08 Godina: 24
Poruka: 60
![]() | Re: siromaštvo uzrok i posljedice siromaštva, o tome se mogu knige pisati. Jel netko možda ima ideju kako uspostaviti "gospodarski"sustav koji se ne bi temeljio na tržišnim zakonitostima, ono da svi imaju ali da to ne ubije motivaciju za daljnjim radom (čemu radit kad ništa što zaradim neće biti moje). Ajmo ekonomisti brainstorming, jel takvo što moguće |
| | |
| | #53 (permalink) | |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
![]() ![]() | Re: siromaštvo Citat:
Tržišna ekonomija je bespoštedna utakmica. Opstaju samo najjači. Od 3 novoosnovane tvrtke održi se samo jedna, a 2 bankrotiraju. Opstati na tržištu znači borbu prvenstveno uvođenjem novih, produktivnijih tehnologija što jako ubrzava razvoj znanosti, tehnike. Cjeloživotno obrazovanje je uvjet za opstanak na tržištu radne snage. Obrazovanjem raste i svijest o stvarnosti u kojoj čovjek živi. Druga stvar je neprekidno smanjivanje radnog dana/tjedna i mogućnost promjene raspodjele bogatstva i moći u svijetu ljudskom akcijom. Unutar tržišnog sustava rastu snage koje će taj sustav dokinuti (znanost/tehnika/tehnologija s jedne strane i ljudska svijest o nužnosti preraspodjele bogatstva, s druge strane). "Sve konačno je takvo da samo sebe ukida" (G.W.F. Hegel). | |
| | |
| | #54 (permalink) |
![]() | Re: siromaštvo "Unutar tržišnog sustava rastu snage koje će taj sustav dokinuti (znanost/tehnika/tehnologija s jedne strane i ljudska svijest o nužnosti preraspodjele bogatstva, s druge strane)." - što će biti ako se sustav tržišta ukine, što je alternativa. Što će onda motivirati čovjeka da privređuje, da bude stvaralačka jedinka; nije izvjesno da će on u dogledno vrijeme (ako ikada) postati visoko etično biće koje će reći "e ode ja sad radit da bi drugi bolje živjeli a meni što ostane". Ne kažem da altruista nema ali filantropija mi se ne čini kao ostvariva perspektiva sutrašnjice. Zadnji Uredio SF_era : 30-01-08 u 18:07. |
| | |
| | #55 (permalink) |
![]() ![]() | Re: siromaštvo Uvijek će se morati raditi bar minimalno radi zadovoljavnja životnih potreba. Čovjek neće rasipati svoje snage na gomilanje stvari i potrošnju, nego na vlastitu izgradnju. Ako se Biblija pažljivije iščita, tamo imamo jednu interesantnu sugestiju: čovjek će biti kao Bog, a Bog je ljubav, pravda, dobrota, ljepota, istina i zbiljski život. Filantropija ili mizantropija? Filantropija, svakako. Mizantropija je bolest. Čovjek se odlikuje empatijom i njegovoj naravi je bliža filantropija iako bismo mogli govoriti kako nas povijest demantira; međutim, mi pokušavamo progovoriti o budućnosti. Mi najčešće pod moći mislimo na materijalnu moć i silu. A zar Mozart nije imao itekako veliku moć, stvaralačku moć u muzici? Zar Tesla nije imao nevjerovatnu moć, moć otkrivanja zakonitosti u znanosti. Ljubav je itekekva moć. Nažalost, ima ljudi koji ne mogu voljeti; to je strašno, nedostaje im ta moć. Da ne dužim: u budućnosti će biti na cijeni više druge vrste moći... Nije mi teško zamisliti sasvim drugačiju stvarnost od ove surove u kojoj dominiraju gramzivost, pohlepa i žudnja za moći nad ljudima. Moć nad ljudima će biti zamijenjena moći za stvaranje ljepote i drugih vrednota. |
| | |
| | #56 (permalink) | |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 06-09-07 Godina: 26
Poruka: 748
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: siromaštvo Citat:
I ne nije to moguće, jer smo svi u biti isti: pohlepni i sebični. Svi želimo više nego što trebamo i svi dajemo manje nego što možemo. | |
| | |
| | #58 (permalink) | |
![]() ![]() | Re: siromaštvo Citat:
Kad bi bilo svega u obilju, zašto bi netko htio više nego što mu treba. Ljubav i egoizam ne mogu zajedno. Ako bi čovjek razvijao pravednost i ljubav, egoizam bi nestao. | |
| | |
| | #59 (permalink) |
| Akademik Foruma | Re: siromaštvo To društveno uređenje nije bilo u skladu s ljudskom naravi i zato je neslavno propalo. Ko zna možda u dalekoj budućnosti, ako ikad ljudi uspiju kontrolirat svoju želju za moći....
__________________ Navukao sam se na King Duble...nije reklama svega mi.... |
| | |
| | #60 (permalink) |
![]() | Re: siromaštvo "To društveno uređenje nije bilo u skladu s ljudskom naravi i zato je neslavno propalo" u skladu je s naravi pripadnika elita, ali opet i u demokraciji postoje elite samo nam se prodaje iluzija vladavine naroda (većine). Uvjek će postojati oni koji vladaju i oni kojima se vlada, a onaj tko tako ne misli uglavnom ne vidi kompleksnu mrežu obmane. Možda razlozi propasti komunizma nisu potpuno ideološki nego velikim djelom i interesni (ajmo mi sad uvest demokraciju i privatno vlasništvo pa ćemo dobit divlji kapitalizam na kojem će se pripadnici elita bogatit, a sve pod sloganom vladavine naroda). Nema više jednoumlja sad imamo pluralizam mišljenja i interesa samo nečija mišljenja i interesi imaju primat (ja premijer, bit će kako ja kažem) |
| | |
![]() |
| Tagovi: afrika, azija, children, djeca, glad, hunger, poverty, siromas tvo |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 01:36.