Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 30

Vozačka (ne)kultura

Raspravljate o temi Vozačka (ne)kultura u Društvena forumu, dio Znanost foruma; Upravo sam na jednoj automobilističkoj stranici (neću navesti ime, da ne ispadne da reklamiram) čitajući novosti iz svijeta automobila naletio ...

V.I.P. Član Snake Champion, Highstreet Headache Champion, Frogger Champion, Chicken Attack Champion, Super Pacman Champion, Chuck Norris - Attack of the Massacre Ni Champion Avatar od korisnika Ive_ri
    Datum registracije
    22-03-07
    Starost
    23
    Poruka
    11,408
    Liked
    321 times

Vozačka (ne)kultura

Upravo sam na jednoj automobilističkoj stranici (neću navesti ime, da ne ispadne da reklamiram) čitajući novosti iz svijeta automobila naletio i na članak o vozačkoj kulturi u nas Hrvata.

Pa tako se dalo naći raznih isječaka iz svakodnevnog 'prometa' kao npr. „metak u glavu radi sukoba oko parkiranja“ što je baš ekstreman oblik nekulture i više od nekulture, ali ono što je vrlo često su psovke, vrijeđanja i dobacivanja jednog vozača prema drugome itd. te do banalne nekulture što se tiče nepropuštanja vozila u kolonu, nepropuštanje pješaka na pješačkom i sl...

Evo citata jednog dijela teksta iz tog članka :

U svakodnevnim situacijama zbog gužvi, nedostatka parkirališta, ‘okupacije’ ili polaganja prava na privatna parkirališta, potežu se pištolji.
    To je ono što bi trebalo zabrinjavati. Ne prejudicirajući sudske odluke, imamo se pravo zapitati: Tko je sljedeća žrtva, moraju li neki postupci protiv prometnih nasilnika trajati godinama, proći sa simboličnim kaznama, bez posljedica sjedati za upravljač. Policija posebno ne vodi statistike o sukobima vozača. Nije li vrijeme da se u policijskim statističkim evidencijama uvede i takva rubrika. I da krene široka akcija koja bi trebala unaprijediti kulturu hrvatskih vozača. I krenuti od obitelji, škola, autoškola, svih zainteresiranih da nam ionako stresni dani ne budu opterećeni stresom u prometu, educiranjem za izbjegavanje kratkih fitilja. Jer, primjeri i ispovijesti i žrtava i počinitelja svjedoče kako su se i najteži zločini koje smo izvukli iz crnih da su svugdje povodi bili banalni incidenti među vozačima. Oni koji su ih počinili umjesto na cilj stigli su iza rešetaka i do optuženičkih klupa. I među njima je mogao biti svatko od vlasnika vozačke dozvole Đ od anonimaca, policajaca, mirnog susjeda koji je pukao, do javno poznatih osoba, koji su posegnuli za palicama ili verbalnim nasiljem smatrajući da im njihova slava daje pravo i na eksluzivitet gaje će parkirati svoje skupocjene ljubimce. U Europi kojoj težimo vrijede druga pravila, pa će tako i ministar platiti kaznu za nepropisno parkiranje, pauci će blokirati i odnijeti i jaguare i porschee, a ne samo ona običnih smrtnika.
    Mislite li da će se i u Hrvatskoj krenuti sa ovakvim mjerama?

I zanima me što mislite o sebi u ovome pogledu.

Koliko imate kulture kao vozač odnosno vozačica?
    Poštujete li barem donekle određeni vozački 'bonton'?
    Kako se odnosite prema drugim sudionicima u prometu? Propustite li, naprimjer, auto na raskrižju kad ste u koloni? Ili primjerice kad netko izlazi iz nepregledne ceste a nikako ne može izaći? Puštate li ljude na pješačkom prijelazu?

Psujete li i vrijeđate li u prometu kad netko napravi neku glupost pokraj vas?

Zanimaju me ove stvari jer mislim da je očito da nijedni zakoni i nijedne kazne neće imati efekta u smanjivanju broja nesreća ako ne postoji osnovna kultura u vožnji.

Što misliti na koji način se može podignuti kultura vozača u Hrvatskoj? Kako spriječiti to, da radi neke budale koje se okreće u tunelu ili na sred autoceste ili vozi u suprotnom smjeru u jednosmjernim ulicama ljudi pogibaju? Bi li one mjere iz gornjeg članka nakon određenog broja godina pomogle u poboljšanju ovog trenutnog stanja ?

Moje osobno mišljenje je da je vozačka kultura gotovo pa proporcionalna onoj osobnoj. Netko tko se previše glupira u prometu , divlja i ugrožava tuđe živote, tuče se sa drugima u prometu ne može biti puno bolji a bome ni pametniji ni u drugim životnim situacijama. Barem je to moje mišljenje.

Jasno je meni da te netko može iznervirat svojom glupošću, opsuješ malo sam sa sobom i gotovo, ali čemu tolika nervoza i sukobljavanje u prometu... i toliko nepoštivanje barem osnovnih propisa.. barem toliko da se ne ugrožava druge sudionike u prometu...

V.I.P. Član Avatar od korisnika berto11
    Datum registracije
    01-02-07
    Poruka
    8,579
    Liked
    70 times

Re: Vozačka (ne)kultura

Nekada me više to živciralo, ali danas sam smireniji vozač. Istina je ponekad psujem, ali ne direktno osobi nego u autu ionako me ne čuje... Rijetko trubim kao neki i to me nervira. Trubim samo kad je neka opasnost kao npr. netko ide u rikverc u mene.

Najviše me živciraju stranci koji rade gužve. Pa oni na magistrali gdje se može voziti 70-80 oni voze 40-50 i razgledavaju okolo i sami neznaju di su. I tako rade nepodnošljive gužve i kolone te 10 kilovetara putuješ skoro sat vremena... I po meni su oni največa opasnost jel ih ljudi idu preticati i često uliču u škare...

To je prvo što mi je palo na pamet. Inače jako zanimljiva tema. I mislim da su večina vozača prenervozni dok voze.

V.I.P. Član Snake Champion, Highstreet Headache Champion, Frogger Champion, Chicken Attack Champion, Super Pacman Champion, Chuck Norris - Attack of the Massacre Ni Champion Avatar od korisnika Ive_ri
    Datum registracije
    22-03-07
    Starost
    23
    Poruka
    11,408
    Liked
    321 times

Citat Pravi autor: berto11 Pogledaj Poruke
    Nekada me više to živciralo, ali danas sam smireniji vozač. Istina je ponekad psujem, ali ne direktno osobi nego u autu ionako me ne čuje... Rijetko trubim kao neki i to me nervira. Trubim samo kad je neka opasnost kao npr. netko ide u rikverc u mene.

Najviše me živciraju stranci koji rade gužve. Pa oni na magistrali gdje se može voziti 70-80 oni voze 40-50 i razgledavaju okolo i sami neznaju di su. I tako rade nepodnošljive gužve i kolone te 10 kilovetara putuješ skoro sat vremena... I po meni su oni največa opasnost jel ih ljudi idu preticati i često uliču u škare...

To je prvo što mi je palo na pamet. Inače jako zanimljiva tema. I mislim da su večina vozača prenervozni dok voze.
    Da, tako i ja baš isto

Ali nije mi jasno recimo šta je nekom problem pustit čovjeka ako izlazi iz neke zajebane uličice, ili recimo pustit jedno auto u kolonu, pa ionako stojiš u koloni koja ti je razlika oće li jedan više bit ispred tebe

Ili još jedan primjer, kod prestrojavanja, većina vozača će nakon što vide da si dao žmigavac i da se želiš prestrojit namjerno još nabit gas i vozit pored tebe, a da malo oduzme gas mogao bi te propustit da se prestrojiš... meni to recimo nikad nije problem napravit... i to su samo te male sitnice koje bi učinile svakodnevni promet puno drugačijim... a da ne pričam o onim žešćim glupostima koje ljudi rade u prometu, vožnja jednosmjernom ulicom u suprotnom smjeru, pa čak i okretanje u tunelu na autocestama () ili vožnja u rikverc na autocesti jer je profulan izlaz što je direktna opasnost za druge sudionike u prometu... Da ne pričam o tome da ih ima nemali broj koji nose i bejzbolsku palicu u bunkeru ako im 'zatreba'... koji primitivizam
    Zadnji Uredio Ive_ri : 22-10-09 u 01:19

.l. Avatar od korisnika Vuxs
    Datum registracije
    30-05-06
    Poruka
    11,443
    Liked
    46 times

meni je danas frajer ukral mjesto..i ja sam bil nepristojan..al kuish da on nije bio nepristojan nebih bio niti ja...

peace..

p.s. zhivjeli krapinci
    All in all you're just another brick in the wall......

Najveći car foruma
    Datum registracije
    19-10-06
    Poruka
    9,482
    Liked
    15 times

Pokušavam obuzdati gnjev, pogotovo po pitanju žena - kad naprave kaos samo se smijem i ovako:

Psovanje u autu je normalna stvar, izbjegavam verbalne sukobe, no kad druga osoba na tome inzistira, jednostavno ne mogu odoljeti...

Ne često, moram priznati, većinom su mi djeca u autu samnom pa izbjegavam.
    ...'cause the rule is blood for blood!!!!!

prof. Foruma Avatar od korisnika Agness
    Datum registracije
    21-02-08
    Poruka
    1,916
    Liked
    6 times

Ne psujem, ne kršim pravila, ne živciram se

doduše i ne vozim toliko često , i kad mi daju da vozim toliko sam sretna da se samo smijem i zabavljam sve u autu...

ali mislim da sam jako kulturna vozačica

p.s.to je možda obrnuto proporcionalno mojim sposobnostima za volanom

žena, majka, kraljica Avatar od korisnika teica
    Datum registracije
    14-08-06
    Starost
    28
    Poruka
    9,058
    Liked
    105 times

Kako me neki "biseri" znaju izbaciti iz takta.
    Danas se vraća s posla i baba ide po sred ulice ravno u mene... kao "kaj sad nema nogostupa, pa ja mogu hodati po ulici". Ma hebem ti...

Ili kad netko ide sporo, pa je napravio kilometarsku gužvu iza sebe i onda ONA u Fiat Puntu
    Ili ON u "nabijanom" autu ulazi u škarice, pa trubi jer nisam krenula već na žutom.

Psujem brutalno
    A kad vozim motor sam opuštena skroz i samo laganini
    Kad se nađemo u nekoj konkretnoj situaciji prvo iznenadimo sami sebe jer postupimo apsolutno suprotno od nekih svojih uvjerenja i iznenadimo druge jer su oni jako hrabri kad se ne radi o njima.

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika mmrki
    Datum registracije
    14-07-07
    Poruka
    2,769
    Liked
    1 times

Citat Pravi autor: Ive_ri Pogledaj Poruke

Psujete li i vrijeđate li u prometu kad netko napravi neku glupost pokraj vas?

Kad mi netko napravi glupost to padaju bogovi , majke božje..uglavnom bogaram previše i izgubim živce u milisekundi. Nikad ne trubim nit se sukobljavam, nego u autu gubim živce, pa se smirim nakon 100 metara.
    Citat Pravi autor: Snjesko Bijelic Pogledaj Poruke
    vidi ju prasica ti boga materina

reMember A Worm`s Life Champion, Zombie Storm Champion Avatar od korisnika raven
    Datum registracije
    28-01-07
    Starost
    29
    Poruka
    4,079
    Liked
    313 times

uglavnom klasika kao i kod ostalih. spominjanje bliže i daljnje rodbine nesposobnim kretenima koji voze k'o po jajima.

odnedavno mi se redovito događa (ugl. kad idem s posla) da mi ulijeću kamikaze iz sporednih ulica tak da moram dobrano kočit, a iza mene nikoga 200 m.
    i onda se još vuče ko puž, a nemoš ga obići.
    to mi onda služi za ispucavanje stresa nakupljenog na poslu. vičeš, urlaš i tak...
    He's a tourist. He vacations in people's lives, takes pictures, puts them in his scrapbook and moves on. All he's interested in are stories. Basically, he's selfish.

Starter Avatar od korisnika raka
    Datum registracije
    31-03-09
    Starost
    20
    Poruka
    60
    Liked
    0 times

Inače se ne živcram al kad sam za volanam jednostavno puknem na živce. Bisara za volanom ima previše a najgori od njih svih su starci, to stvarno ne gleda oko sebe i boli njih ona stvar za okolinu. Znam se i ja jako često zajebavat po cesti a najbolje mi je od svega zajebavat stare babe za volanom i palit gume na semaforu
    Ako to ne možete objasniti jednostavno, vi to ne razumijete dovoljno dobro

Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku