| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Društvena Raspravljate o temi Zaštita okoliša u Znanost forumu; Čudno mi je da nema već ove teme s obzirom na velike probleme koji se javljaju zbog onečićenja okoliša. ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| prof. Foruma | Čudno mi je da nema već ove teme s obzirom na velike probleme koji se javljaju zbog onečićenja okoliša. Da li i kako vi brinete za okoliš? Evo malo podataka koji će vas vjerojatno i nadam se šokirati: Procjenjuje se da u svjetska mora i oceane godišnje dotječe oko 10 milijuna tona nafte i naftnih derivata, zbog toga ugiba 500 000 - 2 500 00 živih bića. Naftne bušotine stvaraju 11% ukupnog onečišćenja mora. Početkom 20. st. ugljen i drvo sudjelovali su s više od 90%, dok danas sudjeluju sa 30ak% u ukupnoj potrošnji primarnih izvora energije. Danas nafta sudjeluje s 35% u ukupnoj potrošnji svjetske energije i njezine rezerve bi mogle trajati još oko 35 godina uz dosadašnji tempo rasta potrošnje. Svjetsko stanovništvo se od 1950. do 2000. g. povećalo za oko 2,5 puta. Danas broj stanovništva raste po godišnjoj stopi od 2%, i udvostručuje se svakih 35 godina! Prosječno se godišnje posječe oko 1,5 milijardi m3 drva a pustinjski se prostori proširuju oko 20% godišnje. Procjenjuje se da će do početka 3. tisućljeća na Zemlji izumrijeti 500 000 - 2 000 000 vrsta ili 15-20% svih živih bića. Od 72% ukupne vodene površine tek je 25-30% pitka voda. Ubrzani gospodarski rast, posebno izgaranje fosilnih goriva stvaraju velike količine plinova i čestica koje se u atmosferi akumuliraju više od 20 milijardi tona godišnje. Termolelektrane i izvori grijanja u Europi godišnje proizvedu oko 60% SO2. Hrvatska emitira oko 70 000 tona SO2 godišnje. Prema predviđanjima 2010g. taloženje u Hrvatskoj bit će skoro najveće u Europi.
__________________ The power of accurate observation is frequently called cynicism by those who don`t have it. |
| | |
| | #2 (permalink) | |
| Akademik Foruma Datum registracije: 27-05-07 Lokacija: Zagreb Godina: 4
Poruka: 3,824
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Zaštita okoliša Citat:
A sad kako brinem za okolis?.. Pa bacam smece u kos za smece Iskreno da kazem, nit ne znam kako bi se tocno trebala brinuti za okolis.. ![]()
__________________ These feelings I have never shown remain unknown I really don't know if I'm that strong. | |
| | |
| | #3 (permalink) |
| 0000000000000 Datum registracije: 27-03-08 Godina: 21
Poruka: 8,930
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Zaštita okoliša imas 4 godine, jos si mlada, naucit ces ![]()
__________________ What's it when a man talks dirty to a woman? Sexual harassment. What's it when a woman talks dirty to a man? $3.99 a minute. |
| | |
| | #4 (permalink) |
| Akademik Foruma | Re: Zaštita okoliša isto.. bacam smece u kante za smece.. mislim da bi se razne udruge trebale malo vise brinuti za kolicinu i raspored kanti za smece.. ne koristim dezice u spreju.. ne zbog okolisa neg zbog toga sto mi ne pasu ![]() ne pisham u more ![]() ![]() ![]()
__________________ "A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul." |
| | |
| | #5 (permalink) |
| 0000000000000 Datum registracije: 27-03-08 Godina: 21
Poruka: 8,930
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Zaštita okoliša lack of sea issue ![]() , ni ja ne pisam u more, samo u ronilacko odjelo kad ronim ![]() ma trudim se koliko je to moguce, manje vise u danjasnjem svijetu, problem je u drugim stvarima, koje impliciraju malo kompleksnije odnose i puno vece zrtve sveukupnog drustva... ![]()
__________________ What's it when a man talks dirty to a woman? Sexual harassment. What's it when a woman talks dirty to a man? $3.99 a minute. |
| | |
| | #6 (permalink) | |
| Akademik Foruma Datum registracije: 27-05-07 Lokacija: Zagreb Godina: 4
Poruka: 3,824
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Zaštita okoliša ![]() Citat:
![]()
__________________ These feelings I have never shown remain unknown I really don't know if I'm that strong. | |
| | |
| | #7 (permalink) | |
| prof. Foruma | Re: Zaštita okoliša Citat:
Kako mi možemo brinuti za okoliš? Teško bez državnih pothvata i odgovarajućih zakona. Onima koji bi trebali nešto napraviti još uvijek je važniji interes i profit nego očuvanje planeta. Mi inividualci trebamo biti svjesni ovog stanja i, da, odlagati otpad na odgovarajuća mjesta, štedjeti vodu, energiju, koristiti ekološke proizvode itd. Bravo vibica, CFC je freon čije raspadanje na čestice klora dovodi do uništavanja ozona ![]()
__________________ The power of accurate observation is frequently called cynicism by those who don`t have it. Zadnji Uredio Bluebird : 30-06-08 u 20:28. | |
| | |
![]() |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 01:27.

Iskreno da kazem, nit ne znam kako bi se tocno trebala brinuti za okolis..