Čini mi se da sam negdje pročitao da, ako je dug razine 100% BDP, da je to ravno bankrotu...
Ekonomisti, molim pojasnite...![]()
Raspravljate o temi Dug će 2010. dosegnuti 100 posto BDP-a u Ekonomija forumu, dio Znanost foruma; Rohatinski: Dug će 2010. dosegnuti 100 posto BDP-a U svom izlaganju na skupu "Dan velikih planova" Rohatinski je rekao i ...
Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.
Čini mi se da sam negdje pročitao da, ako je dug razine 100% BDP, da je to ravno bankrotu...
Ekonomisti, molim pojasnite...![]()
Voljeni grade, za tebe dišem, najljepšu pjesmu srcem ti pišem...
×××
Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj, mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj...
Ne znači direktno bankrot, ali nas vodi u velike probleme. Problemi nastaju sa daljnim refinanciranjem dospjelih dugovanja koje ne možemo otplatiti, tako da se sve više i više zadužujemo bez mogućnosti otplate glavnice. Novac će se morati namaknuti od nekuda, pitanje koje se postavlje je od kuda?!
Pošto se naši vlastodršci doslovno zajebavaju i mažu nam oči politikanskim izjavama, prvo će doći do rasprodaje svega što nešto vrijedi i to za puno manje novce od realne vrijednosti jer više nećemo biti država sa stabilnim financijskim sektorom. Pada moć kupnje, država će biti prisiljenja štediti na svemu po patronatom MMF-a. Najgori scenarij je da nastane panika te se počnu povlačiti štednje iz banaka, tada nastaje kaos.
Još neki od scenarija bi mogli biti početak tiskanja novca, ali onda kreće inflacija. Imamo takvo iskustvo iz bivše države koje nije baš pozitivno. Nadalje, uvijek se možemo još zadužiti, samo pod kakvim uvjetima i sa kojim garancijama. Ono najvjerovatnije će biti daljne povećavanje poreza i trošarina što direktno utječe na gospodarski rast. Dolazak MMF-a u vođenje državnih financija koji će napraviti reda i sve po redu skresati.
Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.