| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Ekonomija Raspravljate o temi Je li dijete javno ili privatno dobro u Znanost forumu; Ovo konfuzno pitanje ima cura za zadatak na faksu, predmet javne financije Što vi mislite o tome, par mudrih rečenica ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| -PIMPTATICA- | Je li dijete javno ili privatno dobro Ovo konfuzno pitanje ima cura za zadatak na faksu, predmet javne financije Što vi mislite o tome, par mudrih rečenica dobro bi došlo da nam se malo razvežu moždane vijuge pa da napravimo to. hvala p.s. trebalo bi danas do nekih 8, dok sam na poslu ![]()
__________________ ---ex moderator--- |
| | |
| | #4 (permalink) |
| women loving misogynist Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: Split Godina: 31
Poruka: 12,100
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Je li dijete javno ili privatno dobro Hmmm... Ovako, s pravnog gledišta: dijete je fizička osoba, dakle subjekt (nosilac) prava a ne stvar (odn "dobro") kao objekt (predmet) prava A sad - da li je "javno" ili "privatno" dobro... mogli bi se razmišljat na ovaj način: Dijete je privatno dobro u smislu da je, kao potomak roditelja, njihova "svojina" i roditelji kao "imatelji" djeteta raspolažu djetetom po vlastitom nahođenju. S druge strane, javni poredak (država) prihvaća da dijete ima posebnu ulogu za društvo, pa mu u određenoj mjeri priznaje karakter "javnog dobra" jer vodi posebnu brigu u djetetu, propisima regulira njegovu dobrobit (obvezno školovanje, obvezna zdravstvena zaštita, socijalna skrb....) Tako da bi nekakav zaključak bio da je dijete "privatno dobro sa posebnim statusom kojeg mu priznaje javni poredak, a zbog posebne djetetove važnosti za javni poredak" Ako serem, slobodno me prekinite... ![]()
__________________ LOŽA PUNA MAFIJE, STADION PRAZNINE, SRCE NIKAD SNAŽNIJE DOK NAŠ HAJDUK NESTAJE |
| | |
| | #5 (permalink) | |
| prof. Foruma Datum registracije: 13-04-07 Lokacija: Zagreb Godina: 18
Poruka: 1,628
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Je li dijete javno ili privatno dobro Citat:
E a da napišeš nepoznate riječi sa strane možda shvatim što je pjesnik htio reći! Naravno da je djete privatno vlasništvo,majka ga rodila! (znam da serem i ne morate me prekinut,prekinut ću se sama) ![]()
__________________ Nemoj me uzimati za riječ, uzmi me u naručje! | |
| | |
| | #6 (permalink) |
| women loving misogynist Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: Split Godina: 31
Poruka: 12,100
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Je li dijete javno ili privatno dobro A jebi ga... Šta da ti kažem - pravna terminologija. Pročitaj koju stručnu knjigu, možda ti onda bude jasnije... Uostalom - postavljeno je stručno pitanje, za potrebe stručnog rada, pa sam ja odgovorio stučnim pojmovima. Ako ti nije jasno, ti zaobiđi temu. OK? ![]()
__________________ LOŽA PUNA MAFIJE, STADION PRAZNINE, SRCE NIKAD SNAŽNIJE DOK NAŠ HAJDUK NESTAJE |
| | |
| | #7 (permalink) |
| Banned Datum registracije: 07-02-07
Poruka: 338
![]() | Re: Je li dijete javno ili privatno dobro Čitam danas da se veliki postotak porodilja izjasnio da ih se na porodu djeteta tretira kao predmet, ne pridaje se majkama pažnja tokom poroda nego djetetu koje će upravo roditi - ... |
| | |
| | #8 (permalink) |
| V.I.P. Član | Re: Je li dijete javno ili privatno dobro Kao sto je neko naveo dijete nije dobro nego osoba... A ako cemo ga vec posmatrat kao predmet, ono ima odlike i privatnog i javnog dobra.. Privatno dobro: pripada jednoj porodici, u pocetku je trošak, kasnije moze pruzati finansijsku podrsku svojim roditeljima...dakle moze biti i dobro i trosak... Javno dobro: negdje navode ono pravilo kvantitet pravi kvalitet..mozda se drzava nada da ce među tom djecom bit jedno pametno koje ce bit korisno za drzavu.. ovo je neko uposteno misljenje... ali ovo se moze gledati sa razlicitih aspekata... npr. sto vise djece ima u jednoj drzavi, vise ce zabavista biti potrebno za tu djecu..dakle to pospjesuje privredu (gospodarstvo) u nekom smislu.... veoma uopstena tema..moze se o ovome diskutovati u nedogled... ![]()
__________________ U mom slučaju mudrost mi ne ulazi na oči i uši, već na usta... |
| | |
| | #9 (permalink) |
| prof. Foruma | Re: Je li dijete javno ili privatno dobro Dijete nije igračka da se s njim može raditi što se hoće. Dijete je živo biće i ima osjećaje...javno može biti samo za neke zvijezde koje žele privući pozornost medija. A normalni ljudi vole djete kad su ga već odlučili imati, i ne koriste ga za javnost
__________________ This day will never happen again |
| | |
| | #10 (permalink) | |
| Banned Datum registracije: 14-05-07
Poruka: 619
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Je li dijete javno ili privatno dobro Citat:
Znam što si htio reći ali mi ta rečenica nikako nije sjela. Nije dijete "svojina" roditelja već su roditelji oni koji imaju pravo a povrh svega DUŽNOST skrbiti se za dijete i to samo na njegovu dobrobit. Ne mogu "raspolagati" njime po vlastitom nahođenju u svakom smislu. U protivnom snose sankcije. Ali ponavljam, znam što si htio reći. | |
| | |
![]() |
| Tagovi: dijete, dobro, javno, privatno |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 11:29.

Nemoj me uzimati za riječ, uzmi me u naručje!