Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Ekonomija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Ekonomija Raspravljate o temi Jel postoji kuna? u Znanost forumu; Znam da zvuči glupo pitanje, ali da vidimo malo moždane vijuge na djelu. Evo mog stava - Kuna ustvari i ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 07-05-06, 11:06   #1 (permalink)
Banned

Datum registracije: 21-10-05
Poruka: 8,661
silence
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku silence
Jel postoji kuna?

Znam da zvuči glupo pitanje, ali da vidimo malo moždane vijuge na djelu.

Evo mog stava - Kuna ustvari i ne postoji, svi krediti i sve investicije, općenito sve veće od kupovine dnevnih potrepština se izračunava u Eurima. Pogogtovo je bitna činjenica da su svi krediti vezani valutnom klauzolom, pa prema tome, iako dobijete šarene kune, pa posuđujete Eure i plaćate natrag opet te iste Eure (ili neku drugu valutu). Pošto je preko 95% banaka u stranom vlasništvu, to također značajno utječe na činjenicu da naša država i naša vlast baš i nemaju preveliki utjecaj na kunu.

Da, znam da stalno uvode neke mjere za ograničenje kredita, ali banke te mjere bez problema zaobilaze uvođenjem novih oblika kredita(zaduživanja) građana.

Također, bankama (strancima) odgovara visok tečaj kuna koji stimulira uvoz, jer time mi posuđujemo od njih njihov novac da bismo kupovali njihove proizvode, umjesto da te iste proizvode proizvodimo ovdje u Hrvatskoj. Naravno, nakon što kupimo njihove proizvode (i time potičemo NJIHOVU) ekonomiju, mi im vraćamo njihov novac i dodatno uvećavamo NJIHOVU zaradu.

A oni su se osigurali od gubitaka, tako što su kredite osigurali valutnom klauzolom, čime su praktički nulificirali bilo kakav utjecaj tečaja kuna na njihovu zaradu.

Pa onda iz svega toga sljedi ovo moje pitanje.
silence je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 07-05-06, 11:21   #2 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 14-02-06
Godina: 45
Poruka: 816
MATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznat
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku MATILDA
Re: Jel postoji kuna?

Kuna je zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj.
Mađari su htjeli uvesti €, ali ih je evropska banka odbila i oni će još najmanje 3 godine morati trpiti domaću Forintu, s obzirom da ju EU smatra nepouzdanom ekonomijom.
Ja bih prije postavila pitanje da li ćemo mi još uvjek biti većinski vlasnici Hrvatske kad uđemo u EU, ili ćemo dotad sve prodati strancima??
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 07-05-06, 11:32   #3 (permalink)
Banned

silence

Ma znam da je zakonsko sredstvo plaćanja, zato ju i nosimo u džepu, ali dali postoji? Kad odeš u banku po kredit i kad ga vežu valutnom klauzolom, kaj ti to govori?

Ne posuđuješ kune, nego onu valutu na koju je kredit vezan, a isto tako ne otplaćuješ uvijek istu svotu, nego prema tečaju kune u odnosu na valutu na koju je kredit vezan.

Većinski vlasnici Hrvatske smo prestali biti kad su banke prodane strancima. Kad je preko 90% tokova novca u vlasništvu drugih, o čemu opće imamo pričat? I kakve to veze ima s EU?
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 07-05-06, 11:36   #4 (permalink)
prof. Foruma

MATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznat

Citat:
Pravi autor: silence
Većinski vlasnici Hrvatske smo prestali biti kad su banke prodane strancima. Kad je preko 90% tokova novca u vlasništvu drugih, o čemu opće imamo pričat? I kakve to veze ima s EU?
Ma još smo većinski vlasnici, ali mi se čini da ćemo u EU ući kao kolonija, a ne samostalna država.
Odgovori sa citatom
Star 07-05-06, 11:52   #5 (permalink)
Banned

silence

urm.. većinski vlasnici čega? ne stvarno, ko je to većinski vlasnik i čega? misliš na državno vlasništvo (ili komunistički "društveno")?

većinski vlasnik SVIH telekomunikacija u HR nisu hrvati.
većinski vlasnici banaka u HR nisu hrvati.

ako tebi nije jasno da mi JESMO kolonija, i to ekonomska, onda bi ti preporučio da razmisliš o onome kaj sam napisao - dakle, mi posuđujemo od stranaca njihovu valutu (valutna klauzula u kreditima), da bi kupovali NJIHOVA dobra (čime osiguravamo profit NJIHOVIM tvrtkama i radna mjesta u NJIHOVIM državama) i onda im taj novac vraćamo uz kamatu u NJIHOVOJ vlautu (što su osigurali valutnom klauzulom u kreditu), čime opet potičemo NJIHOVU ekonomiju, jer NJIHOVE banke ostvaruju profit i time opet otvaramo radna mjesta u NJIHOVIM državam (jer treba upravljat i organizirat sve to).

tvoj problem je što kolonijalizam gledaš ko na početku 20. stoljeća, kad je stvar bila u tome ko je vlasnik zemlje i ko upravlja zemljom, međutim u današnje vrijeme je stvar u tome ko je vlasnik NOVCA i ko upravlja NOVCEM... a kad ti je preko 90% banaka u stranom vlasništvu, onda to sigurno NISMO MI.

ekonomski gledano, mi smo bijedna kolonija, koja žica pare od stranaca da kupuje njihove šarene perlice i kad dobijemo tu milostinju, moramo ju vraćat pod uvijetima koje oni diktiraju.

ulazak u EU nam je jedina šansa, jer u tom slučaju, njima više nije u interesu da dođe do sloma HR gospodarstva, pa bi olabavili uvjete i možda počeli razmišljat o poticanju proizvodnje, ovako im se živo jebe, jer DVOSTRUKO zarađuju na nama, dok se mi busamo u naša junačka prsa.
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 07-05-06, 12:55   #6 (permalink)
mio
prof. Foruma

Datum registracije: 30-12-05
Godina: 20
Poruka: 1,180
mio se izdvaja iz masemio se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku mio Pošalji poruku preko Skype-a korisniku mio

realno gledajuči hrvati več sve preračunavaju u eure (pogledajte plavi oglasnik) tako da kuna vrlo loše stoji u našoj državi
Odgovori sa citatom
Star 07-05-06, 13:24   #7 (permalink)
prof. Foruma

Pa ja kao vlasnica male firme koja zapošljava 8 radnika sam zahvalna i Bogu i EU što su preuzeli hrvatske banke.
Do tada su nas naši Hrvati derali s kamatama 5% mjesečno takođe s valutnom klauzolom.
Ja osjećam da me netko ko mi je dao svoj novac na upravljanje s kamatom 4 ili 6% godišnje ipak cijeni.
Zašto Hrvati nisu razvili svoju ekonomiju u uvjetima jeftine radne snage i povoljnih kredita kao što su to napravili Irci i Česi treba pitati našu lopovsku vladu.
Što je vlada napravila s novcem koji je dobila prodajom banaka, 1/4 Ine, telekomunikacija.
Trebala je razvijati vlastitu ekonomiju, ali vlada je jedino poticala cestogradnju jer se tu najlakše podrpa lova.
Pa ja kad idem za Zagreb plaćam jako skupu cestarinu.
Moj sin je u šali rekao da i Srbi moraju platiti vizu kad idu u Zagreb, pa zašto nebi i Slavonci.
Vlada tvrdi da se cestarina ne može smanjiti, a u isto vrijeme koncesionari za naplatu cestarine objave da imaju dobit od milijardu kuna??
Odgovori sa citatom
Star 07-05-06, 14:24   #8 (permalink)
Banned

silence

to što su nas krali naši, treba zahvaliti tadašnjoj vladi.
kad je donesen zakon o lihvarenju i lihvarskim kamatama?

smanjenje kamata je samo posljedica borbe stranaca za naše pare, no to ne mjenja činjenicu da smo u ekonomskom pogledu, kolonija i da nemamo baš previše utjecaja na tokove novca u vlastitoj državi.

kratko i jasno. šta su napravili s novcem? gluposti, tipa 3 ili 4 spašavanja brodogradnje, a za svako se moglo sagraditi autocestu Zagreb-Dubrovnik. ili sanacije banaka... koje smo mi platili, a onda oni prodali kao "zdravu" banku, kojoj onda naravno nije bilo teško snizit kamate, nakon što smo i ja i ti platili jebenu sanaciju novcem od poreza (iz proračuna)... kaj ih ti isti stranci nisu sanirali?

ofkors, nisu stranci krivi kaj mi biramo lopove s mozgom veličine graška u vladu, sami smo si krivi, stranci su samo iskoristili našu glupost.

kolko je para poreznih obveznika ili još bolje, kolko je hrvatskih poduzeća otjerano u stečaj povećanjem poreza za sve te sanacije, da bi stranci mogli kupiti banke?
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 15-05-06, 18:54   #9 (permalink)
Frajer

Datum registracije: 22-12-05
Godina: 22
Poruka: 872
Mata je zabranio reputaciju
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Mata Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Mata

Koliko god spominjali €, ja to nekoristim, bio na moru ili kući ...

ima dosta računa koji govore da se plaća u € još bolje € sve više opada, a ja uvjek plačam u kunama

Nadam se da će € pasti ispod 7!!

Neki govore da to neće biti dobro za turiste, ja mislim obrnuto...
Odgovori sa citatom
Star 10-03-07, 12:47   #10 (permalink)
Banned

Datum registracije: 07-02-07
Poruka: 338
gollum007 se izdvaja iz mase

ljudi meni se čini da smo bili i ostali na vjetrometini i postajemo globalno selo ili stanica na kojoj se još može ukrcati čovjek koji polako gubi indentitet i postaje stvarca koja je korisna dok privređuje i stvara dobra a nakon toga završi kao odbačena krpa za koju imaju možda najbliži neki osječaj sory svjedok sam ovih dana ljudi preživjeli od moždanih udara od 50 do 70...god znate li ko se brine za njih i u kakvim uvjetima žive oni koji imaju il nemaju sredstava strašno i nije bitno ...i bolje da neznamo kaj nas čeka jer bitno prolazi mimo nas u strci za lovom i raznim dobrima od kojih osobno mi nećemo imati ništa kad budemo bespomoćni i bolesni....hvala
gollum007 je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: jel, kuna, postoji

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Slične Diskusije
Tema Pokretač teme Forum Odgovora Zadnja poruka
govor komandira 1. čete Luke Đuraskovića iz 1940 pharaoh Vicevi i Smiješni Tekstovi 1 26-11-05 22:42

Trenutno vrijeme na forumu: 11:19.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103