iako kod nas politika odlučuje o svemu i svačemu ova je tema priličnija ovom podforumu pa sam ju premjestio
Raspravljate o temi KAKO SE SPASITI IZ HRVATSKE FINANCIJSKE KRIZE??? ŠTO NAPRAVITI? u Ekonomija forumu, dio Znanost foruma; Imate li prijedlog?...
iako kod nas politika odlučuje o svemu i svačemu ova je tema priličnija ovom podforumu pa sam ju premjestio
tko ti da suvisli odgovor, provediv u zbilji, treba ga staviti za premijera države!!
Ako je ovo pitanje zezancija, onda se ne moraš bojati.
Naime u Hrvatskoj nikada ništa nije uspjelo, pa neće niti kriza.
Ako je pitanje pak ozbiljno, onda nije realno očekivati riješavanje problema od ljudi koji su zaduženi za njihovo stvaranje.
Da bi problem uopće mogao riješiti, prvo trebaš saznati koji je uopće tvoj problem.
Dakle samo zato što si ti to tražio, sve u jednom:
1)
Ekonomija - Definicija Kriminala
2)
Interpolu: Krivična Prijava Protiv Globalne Elite
3)
Kako Se Izvući Iz Finacijske Krize
Pozdrav
"tko ti da suvisli odgovor, provediv u zbilji, treba ga staviti za premijera države!!"
hvala na kompimentu![]()
Zadnji Uredio duric : 11-03-09 u 06:29 Razlog: greska
budi oceanov 14-sti)))
jeb'o novi izgled foruma
Drastične situacije traže i drastične mjere:
Kako sad stvari stoje, sve mi se čini da ćemo ipak morati početi raditi i do 8 sati nadan, trošiti samo ono što smo zaradili i uživati u onome što imamo.
Ne žalosti čovjeka siromaštvo, nego želja.
(Epiktet)
Zadnji Uredio TheBan : 14-03-09 u 09:30
Denny Crane
a ti ne radiš 8 sati na dan? pa daj meni taj svoj posao
inače... u novinama se ne priča o tome ali neradna nedjelja je prva antirecesijska mjera jer su ljudima koji su radili nedjeljom smanjene plaće da bi se smanjili troškovi tvrtki
sad već planiraju smanjiti radni tjedan za još jedan dan ali to ipak nije dobra ideja jer onda se smanjuje i potrošnja koja potiče proizvodnju
a i mi u hrvatskoj nećemo se izvući iz krize nego će nas ostale zemlje povući baš kao što su nas povukle u krizu (koje, ne bi čovjek vjerovao, dosad nije bilo u hrvatskoj zbog pametnih ljudi u hnb-u koji nas izvlače po stoti put)
inače je pravilo da tko zadnji ulazi u krizu zadnji i izlazi isto kao što i velika gospodarstva više osjećaju krizu nego naše malo gospodarstvo u kojem je malo proizvodnje koncipirano na izvoz već više za tekuću potrošnju koja se u krizi ne mijenja zbog nužnih dobara... la la la
a i priznat ćete, kamate na kredite još uvijek nisu previše porasle, kuna nije oslabila a inflacija je na 4.2%... jedini problem su zatvaranja radnih mjesta koja ipak ovise o ovima izvana![]()
Nema recepta, potonuli smo preduboko, rasprodali sve, upoznati ste sa svim što se događa. Recept 200 bogatih + 500.000 poslušnika i ostalo tor sa stokom sitnog zuba za klanje se ipak ostvario, a to što je gospodarstvo pokopano to je dio akcijskog plana vladajuće kamarile još od početka stvaranja Hrvatske države.
SAMO MORU VIRUJEM!
Raditi 8 sati na dan. Ne biti na poslu 8 sati na dan.
Btw. ja sam obrtnik, pa mi radni dan nikada nije 8 sati, no ipak znam tvrtke u kojima ljudi misle da je raditi isto što i biti na poslu, odnosno gdje se rad shvaća kao tlaka. Naravno - ima za to i razloga, jer pravilo o radu važi za sve, a ne samo za one koji su najniže u "hijerarhiji" tvrtke.
Menađeri bi trebali raditi daleko više, a njihovi ugovori bi isključivo trebali biti vezani uz dobit tvrtke, no na takav način da se za osnovicu njihove plaće računa profit koji je nastao nakon njihovog dolaska na menađersko mjesto, odnosno razlika između tog profita i profita koji je tvrtka ostvarivala prije toga.
Kao što znamo; riba se čisti od repa, ali smrdi od glave.
A što se tiće krize o kojoj svi naveliko pričaju, ona je dobrim djelom u Hrvatskoj (kao i u velikom ostatku svijeta) stvorena umjetno - medijskom panikom.
Niti mi ovisimo toliko o ekonomiji SAD-a, niti nam je bilo sjajno i prije. Na kraju krajeva, recesija nije ništa drugo nego nepostojanje gospodarskog rasta u posljednja tri mjeseca, a prema tome mi smo još od 1990 više-manje u recesiji. To također nije ništa čudno jer je istodobno naglo smanjenje tržišta, opremanje i financiranje vojske, saniranje ratnih šteta, zbrinjavanje velikog broja prognanika, te veliki broj invalidskih mirovina i sredstava za zbrinjavanje obitelji poginulih, situacija iz koje se niti jedna zemlja ne može jednostavno izvući.
Od rata nije prošlo 18 godina nego 13.
A da se je moglo brže - moglo se je. Najveći propusti učinjeni su zbog nedostatka strategije razvoja vlastite proizvodnje i smanjenja uvoza eneregenata.
Vlada je imala priliku još 1993. godine, kad se prvi put započelo s obnovom u ratu razrušenih obiteljskih kuća, izmjeniti pravilnike o najnižem dozvoljenm koeficijentu toplinskih gubitaka za nove građevine, te istovremeno skinuti poreze na termoizolacijske materijale, čime bi se već do danas isplatio veći dio uloženih sredstava kroz smanjenje uvoza energenata, kao i kroz porez na dobit domaćih tvrtki koje se bave proizvodnjom i ugradnjom termoizolacijskih materijala. Naravno, to nije vatrogasna mjera ali ne vidim razloga zašto se i u to doba nije moglo razmišljati o budućnosti.
Da je to kvalitetno provedeno i ova nedavna plinska kriza imala bi znatno manje posljedice po Hrvatskou, pa tako i po hrvatsko gospodarstvo.
Prve prave zakone i propise o obnovljivim izvorima energije donijeli smo tek prije nešto više od dvije godine, no oni su i dalje mrtvo slovo na papiru, a banke nisu osobito zainteresirane za njihovo kreditiranje, ponajviše zbog izostanka stimulativnijih državnih mjera i odgovarajuće propagandne kampanje.
Nažalost, najveći dio promjena u našem zakonodavstvu u posljednje vrijeme donešen je isključivo zato što je to tražila EU,bez da se pristupilo pravoj analizi dugoročnih posljedica takvih zakona.
Tako i danas umjesto da izajmljujemo svoje gospodarske potencijale mi ih prodajemo, a počesto dobit i porezi odlaze u neku drugu zemlju.
Sve u svemu, "recesijska kriza" nije nešto o čemu je potrebno razmišljati danas, jer je za to već kasno.
Danas treba razmišljati što će biti za desetak godina, jer ni ova kriza nije ni prva a ni posljednja koja će nas zahvatiti.
Denny Crane
..činjenica jest..da kad god okreneš na neki program..svaka druga riječ je fucking kriza...recesija.....i sl. gluposti.. pa to je za poluditi..
..iskreno,da se toliko oko toga nije digla frka..i da se toliko o tome ne priča..pih,.pa nitko ne bi ni znao da smo u krizi..naravno same priče o krizi..navode ljude da manje troše,iako to ne mora značiti da manje imaju.. a sve to za sobom naravno dovodi do problema....
..a pomoći..hm..mislim da nema..uvijek isto..ko je do sad imao novaca..imati će ih i u krizi..a tko nije..nema i neće..jednostavno..
..gledan van, ludilo je dan, a to je normalno skroz, jer je kolovoz..![]()