Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Ekonomija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Ekonomija Raspravljate o temi novac - valuta novaca i vrijednost novca na tržištu u Znanost forumu; ne pripremam nikakav rad nego me čisto zanima kako se određuje kada će padati kuna, euro ili dolar, što ako ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 30-08-06, 14:38   #1 (permalink)
Administrator

Datum registracije: 20-02-04
Godina: 21
Poruka: 17,344
Kristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svima
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Kristijan Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Kristijan Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Kristijan
novac - valuta novaca i vrijednost novca na tržištu

ne pripremam nikakav rad nego me čisto zanima

kako se određuje kada će padati kuna, euro ili dolar,

što ako se dogodi neka nesreća, recimo uragan katrina koja je uništila cijeli grad, onda bi vrijednost novca trebala biti veća jer je dosta novaca uništeno, i kako se sada određuje kuna naspram eura, zakaj ne bi bilo 5 kuna, zašto se tu negdje kreće oko 7 uvijek
Kristijan je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 30-08-06, 14:43   #2 (permalink)
Semi Profesional Go-Kart Racer

Datum registracije: 05-11-05
Godina: 20
Poruka: 4,630
Servant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobar
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Servant
Re: novac - valuta novaca i vrijednost novca na tržištu

Meni se čini da ima neke veze s odnosom ponude i potražnje...

Valjda ce ti netko bolje objasnit, ja sam to učio na satovima Politike i Gospodarstva, ali san jebga zaboravio.

Ulogu ti tu igra narodna banka određene države, u našem slučaju HNB, koja kontrolira količinu novca u optjecaju, kupujući ili prodavajući obveznice, zavisi o situaciji, tako da ne bi došlo do inflacije.

Zadnji Uredio Servant : 30-08-06 u 14:50.
Servant je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 30-08-06, 15:14   #3 (permalink)
Administrator

Datum registracije: 20-02-04
Poruka: 17,344
Kristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svima
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Kristijan Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Kristijan Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Kristijan

ne treba mi to ni za faks niti ništa nego sam počeo jučer navečer razmišljati malo o tome pa mi nije bilo jasno

znam da hnb kontrolira novac,

zakaj recimo hrvatska država ne bi tiskala milijardu kuna i to dala u opticaj ovako bezveze, onda bi kao vrijednost novca pala, e ja sada ne kužim zašto
Kristijan je offline  
Odgovori sa citatom
Star 30-08-06, 19:42   #4 (permalink)
Semi Profesional Go-Kart Racer

Datum registracije: 05-11-05
Godina: 20
Poruka: 4,630
Servant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobar
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Servant

Profesor Radić bi me da sad vidi ovo...

Mislin da znan, ali nisan bas siguran i neću riskirat da izvalin neku glupost, pa ću pričekat da netko stručnije objasni...

Zadnji Uredio Servant : 30-08-06 u 19:46.
Servant je offline  
Odgovori sa citatom
Star 11-03-07, 11:10   #5 (permalink)
Banned

Datum registracije: 07-02-07
Poruka: 338
gollum007 se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: Kristijan Pogledaj Poruke
ne treba mi to ni za faks niti ništa nego sam počeo jučer navečer razmišljati malo o tome pa mi nije bilo jasno

znam da hnb kontrolira novac,

zakaj recimo hrvatska država ne bi tiskala milijardu kuna i to dala u opticaj ovako bezveze, onda bi kao vrijednost novca pala, e ja sada ne kužim zašto

zato jer bi bilo puno love u opticaju kao 1988.i cjelo se tržište poremetilo povečane su plače tečaj je rasao love ko dreka i za šparanje a država tone jer ne vrijedi toliki novac jer država može vrijedit toliko kolko je u regiji procjene ostalo je kolaps propast države (laički komentar)NEK ME STRUČNJAK ISPRAVIi zbilja država propala jer ni imala šefa da djeli packe po dugoprstičima
gollum007 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 03-04-07, 07:42   #6 (permalink)
Banniran i glup

Datum registracije: 29-12-06
Poruka: 174
VALSIM se izdvaja iz mase

Devizni tečaj se formira pod utjecajem ponude i potražnje na deviznom tržištu.Devizno tržište je tržište na kojem se trguje valutama različitih zemalja i određuje njihova cijena.Devizni tečaj će se formirati u onoj točki gdje se ponuda i potražnja stranih sredstava plaćanja nalazi u ravnoteži.Njegova će se visina mijenjati isto onako kao što se pod utjecajem promjena ponude i potražnje mijenjaju cijene roba i usluga na tržištima roba i usluga.Smanji li se potražnja neke valute ili se poveća njena ponuda, devizni tečaj će pasti,a ako je obrnuto onda će porasti.
VALSIM je offline  
Odgovori sa citatom
Star 03-04-07, 08:10   #7 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 28-05-04
Godina: 30
Poruka: 1,359
kreky se izdvaja iz masekreky se izdvaja iz masekreky se izdvaja iz masekreky se izdvaja iz mase

Treba navesti da je kuna totalno precijenjena. To možeš vidjeti kada promjeniš npr. 100,--€ u kune i usporediš šta možeš kupiti kod nas za taj novac i npr. vani (u Mađarskoj ili Sloveniji, nije bitno).

Kuna bi realno trebala biti 1 € = 10 Kuna uz postojeće cijene, onda bi nam bilo vjerojatno malo bolje što se kupovne moć tiče.
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: novac, novaca, novca, trzis tu, valuta, vrijednost

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Slične Diskusije
Tema Pokretač teme Forum Odgovora Zadnja poruka
Mujo i ekipa Gogy Vicevi i Smiješni Tekstovi 3 02-05-08 19:05
Kolekcija viceva RubberDuck Vicevi i Smiješni Tekstovi 6 24-07-07 22:37
Programi za Siemens S25 i S35 Kristijan Mobiteli 0 26-10-05 23:28
Kolekcija Viceva 2 Kristijan Vicevi i Smiješni Tekstovi 0 05-05-04 19:38
100 viceva o plavušama Kristijan Vicevi i Smiješni Tekstovi 2 25-04-04 17:42

Trenutno vrijeme na forumu: 11:29.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103