| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Ekonomija Raspravljate o temi oligopol,monopolistička konkurencija i maksimiziranje profita u Znanost forumu; ovako....ja bi sve vas koji ste voljni pomoći i imate vremena zamolila ako mi možete pomoći ili ako ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Uvaženi forumas | oligopol,monopolistička konkurencija i maksimiziranje profita ovako....ja bi sve vas koji ste voljni pomoći i imate vremena zamolila ako mi možete pomoći ili ako znate reći koji bi bili konkretni primjeri za oligopol,monopolističku konkurenciju i maksimiziranje profita....treba mi to za seminar,a iskreno ne kužim niš od toga....našla sam par primjera,ali nisam sigurna da je to to....pa ako tko zna di mogu nać primjere za ovo bila bi vam jaaaaakoooooo zahvalna ![]() ![]() unaprijed hvala ![]()
__________________ Boze, meni tako malo treba ispod ovog svetog neba topla postelja i njegova oka dva Salji andjele cuvare svoje jer je dusa duse moje brani ga od zla, Boze, kad ne mogu ja |
| | |
| | #2 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 11-10-05 Lokacija: Svinjarevci
Poruka: 2,695
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: oligopol,monopolistička konkurencija i maksimiziranje profita za oligopol ne znam primjer iskreno ali recimo da bih u oligopol stavio konzum (samo na nekim tržištima) jer on nema monopola ali na tom polju proizvoda ima dosta ponuđača. svejedno konzum može djelomično određivati cijenu pa ga svrstavam tamo monopolistička konkurencija je, kao što znaš, slučaj u kojem više proizvođača proizvodi diferencirane proizvode, pa ti je tu primjer automobilska industrija (sve su auti ali su svi auti drugačiji) maksimiziranje profita... ne znam kak to misliš ali ak se ne varam profit se maksimizira na nekoliko načina. U monopoli MC=MR i P>AC,MC ; u savršenoj konkurenciji P=MC a za oligopol i monopolističku uglavnom se koristi model monopolističkog profita... baš sad neki primjer... ne sjećam se nadam se da sam ti pomogao, bar malo ![]() Tzu
__________________ Na ovom forumu nema slobode govora... post mi je obrisan bez razloga, nekom nije pasalo... |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Uvaženi forumas | Re: oligopol,monopolistička konkurencija i maksimiziranje profita a hvala,hvala....nije baš puno,ali je dobra pomoć za početak ,tako da hvala tzukius ![]()
__________________ Boze, meni tako malo treba ispod ovog svetog neba topla postelja i njegova oka dva Salji andjele cuvare svoje jer je dusa duse moje brani ga od zla, Boze, kad ne mogu ja |
| | |
| | #4 (permalink) |
| V.I.P. Član | Re: oligopol,monopolistička konkurencija i maksimiziranje profita Primjeri oligopola su: telekomunikacije, bankarstvo, osiguranje, kozmetika, avioprijevoz, pelene, ulošci itd
__________________ Drink, drink, wherever you may be, We are the drunk and disorderly, And we don't give a f*ck, and we don't give a sh*t, We're going home with the championship. |
| | |
| | #6 (permalink) |
| V.I.P. Član | Re: oligopol,monopolistička konkurencija i maksimiziranje profita Evo sam još malo tražio... Monopolistička konkurencija-primjer je trgovina na malo... OBILJEŽJA MONOPOLISTIČKE KONKURENCIJE • U grani postoji mnogo manjih tvrtki, a to su većinom trgovine na malo koje se samo kao takve rijetko smatraju granom potpune konkurencije zbog različitih lokacija prodaje • Nove tvrtke mogu jednostavno ući u granu • Ograničena je mogućnost kontroliranja cijena • Proizvodi nisu istovjetni-na određeni način se razlikuju od proizvoda konkurenata • Cijene i profiti se zadržavaju na niskoj razini-daju prostora za vrlo male profite • Krivulja potražnje za pojedinačnu tvrtku je visoko elastična • Za malo sniženje cijene potražnja postaje neelastična • Nema granske suradnje • Proizvođači imaju malu mogućnost za ostvarivanje natprosječnog profita ako imaju niže troškove proizvodnje • Proizvođači pomoću samo oglašavanja može smanjiti potražnje oko ravnotežne cijene
__________________ Drink, drink, wherever you may be, We are the drunk and disorderly, And we don't give a f*ck, and we don't give a sh*t, We're going home with the championship. |
| | |
| | #7 (permalink) |
| Uvaženi forumas | Re: oligopol,monopolistička konkurencija i maksimiziranje profita evo da se još jednom zahvalim svima koji su mi odgovorili iako meni ne treba definicija nego znači imena tvrtki koji predstavljaju te oligopole i monopol.konkurenciju i max.profita,ali svejedno hvala svima .....![]()
| | |
| | #8 (permalink) | |
| V.I.P. Član | Re: oligopol,monopolistička konkurencija i maksimiziranje profita Citat:
Koliko sam ja sve to skužio za oligopol kao primjer možeš navest npr: Allways, libresse itd. (bolje ćeš ti znat ) (ne može jedna tvrtka predstavljat ni oligopol, ni mon. konkurenciju)Za mon. konkurenciju možeš navest konzum, presofleks, kerum itd Ja nisam 1000% siguran u ovo, tako da ako ne bude valjalo, nemoj mene tražit da me ubiješ... ograđujem se od svake odgovornosti ![]()
__________________ Drink, drink, wherever you may be, We are the drunk and disorderly, And we don't give a f*ck, and we don't give a sh*t, We're going home with the championship. | |
| | |
| | #9 (permalink) |
| Uvaženi forumas | Re: oligopol,monopolistička konkurencija i maksimiziranje profita ma bez brige neću te tražit da te ubijem,samo ću reć da si m iti krivo sve rekao ma zezam,stvarno hvala na pomoći,ja sam našla već sad dosta toga na netu zahvaljujući vama pa će valjda sve to bit dobro ![]()
| | |
![]() |
| Tagovi: konkurencija, maksimiziranje, monopolisticka, oligopol, profita |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 11:27.