Pokazujem rezultate 1 do 3 od 3

Prevare kod kupnje stana!

Raspravljate o temi Prevare kod kupnje stana! u Ekonomija forumu, dio Znanost foruma; Ako tražite / kupujete stan, u ovom slučaju u području SESVETA obratite pozornost na ovaj oglas iz Plavog Oglasnika: "Sesvete ...

Starter
    Datum registracije
    02-12-09
    Poruka
    1
    Liked
    0 times

Thumbs down Prevare kod kupnje stana!

Ako tražite / kupujete stan, u ovom slučaju u području SESVETA obratite pozornost na ovaj oglas iz Plavog Oglasnika:

"Sesvete centar, 1.5-sob. stan 39 m2, 1.kat, hitno, 55.000€, nije fiksno " namjerno nisam stavila i broj telefona ali po sadržaju oglasa lako ćete prepoznati o kojem je stanu riječ i u drugim oglasnicima. Stan se također oglašava preko Njuškala ali tamo ga prodaje neka agencija. Stan se konkretno nalazi u Kašinskoj ulici pored Citadele.

Ukratko, Gospođa (da je tako nazovem) vlasnica, prodaje stan po navedenoj cijeni. Ja sam stan gledala i bila zainteresirana za kupnju pa sam u fazi provjere došla do sljedećih podataka:

ovo sam saznala zadnje ali je najbitnije - gđa je htjela uzeti KAPARU, dala je vlasnički list iz 3. mjeseca 2009. i ništa nije spominjala osim male hipoteke na stan koja uistinu nije problem jer ju preuzima kupac... Provjerom podataka temeljem starog vl. lista saznali smo da je ona posudila novac od nekoga u travnju 2009. godine uz rok vraćanja 2013. a kao sredstvo osiguranja dala je založno pravo na stan! Ovo niti jednom riječi nije spomenuto, a gđa je vjerojatno očekivala da za polog nećemo istraživati trenutno stanje papira pa bi kasnije bilo kasno za kaparu. Što bi se desilo eventualnom kupcu stana koji bi joj vjerovao da će platiti svoje dugove ... možete sami pretpostaviti.

.....
    između ostalog:

Vlasnica je u dugovima preko grla, u banci ima neplaćenih kartica ali i RATA za taj stan koji prodaje pa se već po tom ključu može desiti da vi predate zahtjev za kredit a u međuvremenu njoj banka oduzme isti stan. Ona će naravno uvjeravati kako je to njezina briga i da se sve dogovorila s određenom službenicom banke... točan podatak iz banke je da ima vremena do siječnja i tada banka preuzima svoje...
    Traži polog, 10% po mogućnosti, rado bi živjela u tom stanu par mjeseci nakon što ga proda - BESPLATNO, a zauzvrat će vam prodati svoj rabljeni namještaj (ovo je manje bitno ali čisto da oslikam dojam prodavateljice). Iskreno vjerujem da tko god kupi stan imati će velikih problema da dotičnu iseli pri je nego ona sama odluči otići - to je naravno samo moje mišljenje...

Nadam se da će ovaj post barem nekome tko je vidio oglas uštedjeti vremena i živaca, no slobodno se i sami uvjerite...

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Re: Prevare kod kupnje stana!

Na žalost ovaj primer nije usamljen. Prevare su prisutne u većem broju nego što mi mislimo. To se dešava i sa novoizgradjenim stanovima kada investitor vašim novcem počinje gradnju. Tada se isti stan prodaje više puta a pri tome izvodjač ima samo gradjevinsku dozvolu. O završetku gradnje i tehničkom prijemu i ne razmišljaju. Vrlo je teško naći zaštitu. Što se kupnje stana tiče, nedavno sam to uradio ali uz pomoć advokata koji je sav rizik kupovine preuzeo na sebe. Naravno da nije ni moglo doći do greške jer je upoznat sa svim načinima kako prodavci varaju te lepo sve to proverio i uz uobičajenu nadoknadu (3%) bez rizika sam završio kupnju.
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

Re: Prevare kod kupnje stana!

Pa zar je problem provjerit u zemljišnim knjigama ("gruntovnici") ima li na tom stanu uknjižen kakav teret...

E sad, nisam siguran kakvo je stanje sa zagrebačkim zemljišnikom, ali mislim da je veći dio zemljišnih knjiga prebačen na internet, pa se preko interneta vrlo jednostavno, u manje od dvije minute, može provjerit da li je prodavatelj zaista uknjižen kao vlasnik stana za koji se zanimate, te da li je taj stan opterećen kakvim stvarnim pravom u korist trećega

Ono, nije to nikakva filozofija ni viša matematika...

Lajkaj nas na Facebooku