Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Ekonomija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Ekonomija Raspravljate o temi Provizija turističke agencije u Znanost forumu; Čisto da znate i da budete upozoreni, apartman koji direktno dođe 30 Eura po danu, preko Adriatica.net budete platili ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 16-08-07, 01:01   #1 (permalink)
banned

Datum registracije: 10-06-05
Godina: 31
Poruka: 4,588
pharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svimapharaoh je poznat svima
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku pharaoh Pošalji poruku preko Skype-a korisniku pharaoh
Provizija turističke agencije

Čisto da znate i da budete upozoreni, apartman koji direktno dođe 30 Eura po danu, preko Adriatica.net budete platili 45 Eura po danu, dakle 50% provizije ostavljaju sebi.

Mišljenje, lopovluk ili porez na budale.

"Always look on the Dark Side of life, tu ru, tu ru tu ru tu ru"
pharaoh je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 21-12-07, 06:56   #2 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 27-10-06
Poruka: 766
Iochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Iochannes
Re: Provizija turističke agencije

Piljenje grane sjedalice

Koncem studenog je dug za neplaćenu boravišnu pristojbu u Hrvatskoj, kako izvještava Slobodna Dalmacija, premašio 36 milijuna kuna. Riječ je o onih par kuna koje svi gosti turističkih mjesta, uključujući i one koji imaju tamo kuće, moraju plaćati zbog promocije tih istih turističkih mjesta, odnosno onom famoznom paraporezu koji se koristi za financiranje rada Hrvatske turističke zajednice i njenih ureda diljem zemlje.

Što mislim o radu Hrvatske turističke zajednice, a posebno o kriterijima zapošljavanja u njoj ili trošenja novca, neću sada posebno iznositi, ali doista mi je zanimljivo kako se prema toj instituciji odnose oni koji ipak imaju ponajviše od nje. Naime, još razumijem da ljudi koji su došli u kuću koju su sami sagradili i nemaju apsolutno ništa od turista ne žele platiti boravišnu pristojbu, odnosno poduprijeti tako Hrvatsku turističku zajednicu, ali doista mi je fenomenalno kako se prema HTZ-u odnose oni koji od nje ipak imaju ponajviše koristi.

Naime, svi turistički djelatnici ili objekti uredno naplaćuju boravišnu pristojbu, samo što je iz nekog samo njima znanog razloga ne prosljeđuju HTZ-u. A da stvar bude bolje to s upravo firme koje imaju i najviše koristi HTZ-a i njegova promoviranja Hrvatske kao turističke destinacije, odnosno raznih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Prema podacima HTZ-a trećina ukupnih potraživanja nestala je na području Splitsko-dalmatinske županije, gdje su hotelijeri za sebe zadržali 11,6 milijuna kuna. Rekorder je tvrtka „Hoteli Helios“ iz Starog Grada na Hvaru, koja duguje 1,35 milijuna kuna, na drugom mjestu „Hoteli Podgora“ koja je svoju kasu podebljala s 1,3 milijuna kuna, potom slijede „Hoteli Živogošće“ s 877 tisuća kuna zadržane pristojbe pa „Medena“ i „Hoteli Jelsa“... Na sjevernom Jadranu situacija nije značajno bolja, kvarnerski hotelijeri duguju HTZ-u 6,7 milijuna kuna, a u Istri preko četiri milijuna. Isti dug kao u Istri imaju hotelijeri i na krajnjem jugu Hrvatske, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Kad je riječ o privatnom smještaju najmanje su podmirili iznajmljivači na području Zadra, gdje ukupni dug iznosi 420.848 kuna – drugim riječima, to je otprilike 60 posto onoga što je trebalo uplatiti. U Vodicama je dug 397 tisuća kuna, a na trećem mjestu neslavne liste je Jelsa s dugovanjima od preko 300 tisuća kuna. Vjerujem da bi ova dugovanja bila i spektakularnija kad bi se malo analiziralo kolika je bila popunjenost soba i eventualno iznajmljivanje na crno, ali to za ovu priču i nije tako bitno. Poanta je u tome da, bez obzira kakva HTZ bila i koliko djelotvorno koristila resurse koje ima za promociju našeg turizma, ipak da nje nema promocija Hrvatske kao turističke destinacije bila bi daleko slabija a to bi rezultiralo i slabijom posjetom. No, očito turistički djelatnici ne misle svi tako pa onda nisu skloni proslijediti novac onima u čije ime su ga naplatili. A nekako se bojim da je slično i s poreznim davanjima.

I to je ono što mi se nikako ne dopada – ako se već ne želi plaćati novac HTZ-u i tako kršiti zakon, zar onda nije pošteno i mudro da se ta pristojba ni ne naplati? Na taj način bi bili i konkurentniji, jer bi konačna cijena za goste bila niža, a još k tome ne bi otimali tuđe. Međutim, očito da ta logika ne funkcionira, već se grabi sve što se može sada bez obzira na činjenicu da se na taj način dijelom pili grana na kojoj se sjedi. K tome, u pravnoj državi bi ubrzo uslijedila i nekakva kazna za nepodmirivanje zakonske obveze. Doduše, akcije protiv neplatiša su uredno najavljene i idućih dana trebala bi krenuti prisilna naplata, no živo me zanima kakve će se sve izlike po tom pitanju čuti. Vjerojatno će biti širok dijapazon, počevši od toga da se naplatom boravišne pristojbe dovode u pitanje radna mjesta pa do drugih žalopojki. A to što su takvim ponašanjem bušili rupe u brodu kojim i sami plove... O tom će razmišljati nekom drugom zgodom.

Lingua ligata tibi multos adquirit amicos!!
Iochannes je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 13-04-08, 20:16   #3 (permalink)
Banned

Datum registracije: 10-04-08
Poruka: 227
mafijas

adriatica net je uzas...a ne znam zbog cega dobija toliko hvale... i meni je trebalo godina da svatim da su to guzicari koji samo gledaju svoju guzu.

sto se tice njihove provizije. to je svugdje tako... gost to zna...

nego bi ja o necem drugom... tipa zabranjeno kupljenje plasticnih boca na javnim mjestima. ljudi zele jednostavno zaradit kunu... a ova novo kreirana drzava vise ne da malom iznamljivacu nit da dise... a ti mali iznamljivacu su i stvorili turizam u ovim krajevima.

kako poboljsati turizam kod nas i sto su velikani konkretno napravili da bi se mi mogli oslonit i zivit samo od turizma da nas hrani do kraja zivota? posto nismo industrijska zemlja...

vidim sad po vecim gradovima mozes vidit casina? jako pametna investicija... kod nas svi lude za casinima... ok to je privatno pranje novaca...

nego sto je adriatica napravila? ima dobru internet stranicu? ja msilim da prosjecan covjek vise nema nit vremena ic na internet... povezani su oni s drugim stranim mega agencijama jer drugacije nit ne bi mogli. s toga mi moramo uvesti strnog investitora a i hoteljere... nema od nas ama bas nista.. stranac nam jedino moze donjet klijentelu.

turisticka zajednica? da cujem kakav je promidzbeni program...?

pa eto dobri smo u sportu, treba vise sportskih zbivanja kod nas.. ne ulaganje u pojedine igace. nego dovodit sportase...

zgodni smo? pa treba vise modnih agencija donjeti...

eto napokon su se nasi scenaristi pokazali u svijetu... onda malo i filmske industrije donit...

jedini progres koji sam ja vidio je otvaranje auto ceste i uvodenjem jeftinih avijonskih chatera

i cemu uopce tolika koncetracija svih zbivanja u grad zagreb? sto je tu zagreb big deal? jer su vam tamo guzice...

s cijenam ne treba rast. to je najveca glupot ikad izjavljena. svaki privatnik je dosegao limit zarade manje-vise i on to zna! ok radnicka snage je malo placena... nisam vam ja glasao za Hdz.

od zadra do cavtata ima toliko nepoznatih prirodnih sljuncanih plaza. nit prilaza nit parkinga na tim plazama? jednostavno znak: croatian beach - stop!

ducan ... wc ... pumpna... i da ne dobijaju koncesije samo oni koju mogu! i tom treba stat na kraj...

seoski turizam, domača spiza... planinarenje..izleti i taj tip turizma...

manje glupavih restrikcija...

nocni izlasci..klubska muzika, bambusove lezaljke , kokteli itd...i nije neka novost....

urediti povijesne jezgre i ako treba prosiriti ih u istom obliku

crusing brodovi... su lijepi ali mi i nemamo neke koristo od njih? osim ono siptara s suvenirima... i gradske kavane na trgu..

i jos stosta.. ovo mi je prvo palo na pamet
mafijas je offline  
Odgovori sa citatom
Star 14-04-08, 09:45   #4 (permalink)
Banned

Datum registracije: 10-04-08
Poruka: 227
mafijas

eh da Kosovo je big big problem. i mislim da bi nasi morali ohoho pomoci pred rijesavanju tog problema. sezona je u postotcima podbacila zobg kosova i to iznamljivaci jako DOBRO znaju!
mafijas je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: provizija, turizam

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 11:32.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103